Ovlascenja policije....

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Pazi sada, tu nastaje 1 drugi problem. Narod je saznao da moze da pise zalbe (predstavke) samo tako i sto je najvaznije, bez ikakvih posledica.

U trenutnom stanju u drzavi, cim stigne neka zalba, da bi se udovoljilo narodu, policajac ce biti kriv, bez greske.

U skladu sa tim, posto narod sada misli da mu niko ne sme AMA BAS NISTA, pise sve i svasta i zali se na sve i svasta i tu skoro uvek nastrada onaj protiv koga se pise (ne zalazim sada u to da li je kriv).

Po sistemu koji funkcionise, ako se napise nesto protiv bilo kog pripadnika MUP-a i dokaze se da to nije tacno, taj isti MUP nista nece preduzeti prema onome koji je napisao nesto sto je netacno, a policajcu, koji je za to vreme imao problema na poslu, umanjenu platu ili sta vec preostaje samo da, ako sazna ko se "zalio" pokrene samo neku privatnu tuzbu.

Sve u svemu , shit je sto ne postoji volja da se zastite i oni koji su netacno (neopravdano) optuzeni za nesto, jer se u skladu sa opstim drustvenim tokovima ransparentnosti i cega sve jos ide na "marketinsko" prezenotvanje - nasli smo nesto sta ne valja.

U skladu sa tim, nije ni cudo, sto oni koji bi trebali da ti kazu, Ja sam taj i taj, radim tu i tu, jednostavno pokusavaju da dosta od toga izbegnu jer znaju da se narod navadio da pise sve i svasta.

Sve bi to bilo lakse, kada bi se sve te predstavke taxirale sa po nekih par 000 din - to bi jednostavno ubilo razonodu raznima i nateralo ih da se informisu o pravima i obavezama gradjana, a i policije.
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Bebac
      CBC Član
      • 27.05.2006
      • 35

@Sri ,samo jedna stvar, jesi li pokusao skorije da se tuzis sa drzavom? Ajd probaj pa onako cisto razonode radi da dokazes bilo sta,pa ces videti da to nije nikakva zabava,da dugo(prokleto dugo traje),da se gube i novci(veliki) i zivci pa mi onda reci da li bi neko presavio tabak da se ganja sa drzavom(policajcem), a da pri tome nije 100% upravu...+da spomenem i vreme koje se utrosi po sudovima (cinjenica koju nasa drzava nece da prizna je ta da zbog sporosti suda i cena sudjenja vecina ljudi koji su u sporu sa drzavom ,narocito za neke sitnije pare , do kraja odustanu(citaj pogube prethodno sve zivce i kunu sudbinu sto su se rodili na brdovitom Balkanu) od gonjenja sa drzavom.I sada imajuci sve ovo u vidu, ja bih mozda i podigao tuzbu protiv drzave(policije/policajca), ali bih morao da budem bas mnogo ostecen (moralno ili novcano) da bi mi se to kroz 5-10 god.isplatilo.A za ovo tarifiranje predstavki, evo malo da obrnemo pricu, kada ste poslednji put platili nekome kome ste upali u stan. a da tada niste nasli nista? a coveka ste obrukali pred celim komsilukom, ko ce da plati takvu losu predstavku i hiljadu drugih?ti ces sada da kazes "pa mi smo samo obavljali nas posao" , da to je tako ,ali ste tom prilikom narusili dostojanstvo coveka. Ajde na kraju da kazem i to da nikad nisam gledao na celu problematiku iz tvog ugla i da me je malo i obradovalo(citaj mnogo) to da i ja ljude iz policije mogu da smorim ,a ne samo oni mene poz!

Comment

• sri98
        Admin od Trpeze
        • 24.10.2004
        • 7262
        • Republic of Konjarnik
        • Toyota Corolla E 210

Nisam pricao o tuzbama i sudskim postupcima, vec o predstavkama koje gradjani upucuju MUP-u sa prituzbama na rad policije.

Sudski postupci su sasvim druga prica i tu si u pravu.

Upad u stan se radi po nalogu Suda, pa shodno tome, ako je neko ostecen treba da se zali onom Sudu koji je dao nalog za "upad".

Comment

• TETAK
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 3034
          • Čačak, Srbija

Koliko ja znam svi odreda dobijaju državu na sudu.Da li je to uvlačenje "gradjanima" ili politički obračun, tek sva bagra koju smo pohapsili tokom "Sablje" naplatila je veliku lovu za ona zadržavanja u pritvorskoj jedinici!Da ne pominjem kako su svojevremeno vratili u Službu sve one kretene koje smo jedva izbacili iz nje pre svega zbog izvršenih krivičnih dela!Naravno da im je isplaćena i "odgovarajuća" nadoknada a oni koji su pošteno radili mogu samo da gledaju i da se čude!
          Koliko vidim omašiće nas i besplatne akcije što i nije za čudjenje....
          Brick sve one pogodnosti koje si naveo ima Vojska(ili je imala).Policija od toga nema ništa!
          Inače policija u svetu je jako dobro organizovana pa su skoro u Italiji na sam pomen štrajka prihvatili sve njihove zahteve!Ovakvih primera ima dosta.Kod nas je sve to uvezano sa politikom tako da ćemo mi imati neki pravi strukovni sindikat kad na vrbi rodi....
          Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• dusan
            CBC Član
            • 25.03.2006
            • 21

Da ne pominjem kako su svojevremeno vratili u Službu sve one kretene koje smo jedva izbacili iz nje pre svega zbog izvršenih krivičnih dela!Naravno da im je isplaćena i "odgovarajuća" nadoknada a oni koji su pošteno radili mogu samo da gledaju i da se čude!
            Moram da kazem da se slazem sa ovim,

Citam u NEZAVISNIM NOVINAMA ( crna hronika) pre 15-20 dana Miniran automobil komandira interventne jedinice CJB Trebinje P.K. iz Bilece. Navodno iz novinarskih prica ovaj policajac P.K. i ostali iz MUP-a RS pokusavaju da stanu kriminalcima za vrat, a kao odgovor kriminalaca je usledila serija eksplozija u nadleznosti CJB Trebinja.
            Ko je u svemu ovome kriv treba da se pronadje i naj strozije kazni.

A dali se neko zapitao i pokusao da dokaze kako je taj policajac stekao imovinu koja je na njegovom imenu (a verujte mi nije mala)
            , a u sluzbi je oko 10 god. Bar 1/3 "prashinara" u CJB Trebinje u zadnjh 11 godina svoju imovinu je stekla na "POSTENOM" radu!!! Prica nije REKLA-KAZALA, jer znam, i ja bio na slicnom drzavnom poslu kao i oni a jedva sam krpio kraj s'krajem.

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

tetak, zar je moguce da policija jedina u drzavi nema privilegije koje imaju svi ostali zaposleni u drzavnom sektoru- penziono, zdravstveno, minuili rad, terenski dodatak, hranarina, porez na platu. bas mi cudno.

i da ne bude zabune, meni ne smeta sto postoje te privilegije samo me nervira kada se zaboravlja na njihovo postojanje, a onda krene kuknjava na ovo i ono i privatnike i njihove zarade, kao da su nekome nesto duzni da se pravdaju.

kao i svuda u svetu drzavni posao je slabije placen uz bitno smanjeni rizik od gubitka posla i sigurnu isplatu plata sto je vrlo velika kompenzacija u odnosu na privatni sektor (privredne delatnosti).

kome je cilj da se namlati para (postenim radom) taj nece birati drzavnu sluzbu i bice spreman na visoke rizike poslovanja. mozda se namlati para a mozda i propadne--trziste zna da bude surovi sudija.

kako god, svaki posao i svaki radnik je vredan i treba da ima adekvatnu nagradu u obliku zarade, odgovoran posao podrazumeva i vecu nadoknadu u sta spada i policija generalno.
              e sad sto je kod nas drzava ovako dezorganizovana pa kako kazes nije povecavala plate 3 godine je sramora za drzavu, i nadam se da ce se promeniti taj odnos na bolje.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

I u privatnom sektoru kada se ide na godisnji odmor, plata se ne umanjuje.
                plata se naravno ne umanjuje ali mora da se ZARADI radom na trzistu, u drzavnom sektoru godisnji odmor se DOBIJA na poklon iz budzeta. u tome je razlika, ne u visini ili umanjenju.

to, tih 70% u privatnom sektoru mora sam radnik da zaradi (i naplati) na trzistu, plus jos poslodavac mora oko 40% neto plate da ucestvuje kao njegov udeo.

To je vec problem sto je privatni sektor, godinama unazad, da bi smanjio svoje troskove, vecinu radnika prijavljivao na minimalne plate i na tu osnovu im je i uplacivao poreze i doprinose
                vidim da se ne razumemo- privatni sektor zaradjuje za celu platu radnika, drzavni sektor dobija na poklon 70% extra plate po automatizmu.

to uopste nema veze sa prijavom na minimalnu ili neku drugu platu jer je sistemski definisano i uvek opste vazece.

dao sam konkretan primer- drzavna plata od 20.000 dinara je ekvivalentna privatnoj plati od 34.000 dinara (radnik isto nosi kuci).

pri tome je bitno teze zaraditi i naplaiti na trzistu tih 34.000 i to svakog meseca dok drzavna plata dolazi po automatizmu svakog meseca po sili zakona.

jeste, moze da zakasni ali se UVEK isplati, nezavisno od postojanja posla i nezavisno od stvarnog (naplativog) efekta rada.
                ne mislim samo na policiju, pricam generalno o drzavnoj sluzbi kao takvoj.

te razlike ipak postoje, pa stoga ni polozaj radnika i njihove plate/zarade nije u istom polozaju.

nisam ni cuo da je ikada neki drzavni sluzbenik platio neku kaznu za greske u poslovanju, a sto je redovni maltretman privatnog sektora i raznoraznih sto pravih sto fiktivnih inspekcija/ nadzora/ uterivaca haraca.

Kako se meni cini, tesko da ce se to ikada i desiti
                eto, a i to kosta, utice na platu.

U gomili institucija je broj radnika preuvelican, samo ceskaju jaj**, razmenjuju recepte i slicno, to stoji, ali isto tako gomila ljudi koja je iz MUP-a ili Vojske otisla u privatan sektor radi bez problema sa solidnom produktivnoscu, ako ni zbog cega drugog jer su naucili da imaju obavezu i nije im strano da rade i po 48 sati bez prestanka.
                znas ono- prosek i sarma. kupus i meso.

pa naravno, ljuid koji su naucili da rade i da postuju obaveze radice uvek i svuda kako treba i lako ce se uklopiti- bilo u privatnoj firmi, bilo da se nadju u SAD, Africi ili negde.
                takvi su ljudi, sposobni i vredni a spremni za rad.

oni drugi koje si pomenuo ima nemali broj i koji se sakrivaju u gomili institucija i koji ulaze u prosek/tu sarmu/ a time posledicno umanjuju efekte rada onih prvih.

kao sto znas i svi znamo u drzavnoj sluzbi se plata definise po skolskoj spremi i radnom mestu a zanemarljivo malo prema sposobnostima radnika (licnim osobinama ukljucujuci i zalaganje na radu) a nimalo prema rezultatima rada.

pa tako onaj sto radi kako treba i onaj sto se ceska tamo gde ga ne svrbi primaju istu platu, ili vrlo slicnu, a kako je po pravilu u tim institucijama preveliki broj ljudi i plate za jedno radno mesto se podele na nekoliko ljudi.
                tu pre svega mislim na javna komunalna preduzeca, i druge drzavne firme posto pricamo generalno, ne samo o policiji.

ima svega, ni u svetu se najvece plate ne ostvaruju radom za drzavu bilo u policiji, skolstvu ili upravi vec je to privatni sektor i privreda/ usluge/ sport/ umetnost.
                kod nas je mozda nesrazmera nesto veca, ali i drzava sa svojim sluzbama je jos uvek nedovoljno reformisana i ima podosta onih koji se ceskaju..a to kosta one koji zaista rade kako u privatnom tako i u drzavnom sektoru.

nadam se da se razumemo da razlike postoje, i polozaj nije isti jer privatni sektor mora da ostvari realizaciju na trzistu sa svim skopcanim rizicima poslovanja dok drzavna plata sleduje bilo da se radi bilo da se ceska.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• TETAK
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 3034
                  • Čačak, Srbija

Naravno da nemamo topli obrok(u BGD bar imaju par policijskih restorana).... a raspitaj se da li je sa njim(dok ga je bilo) moglo da se dohvati nešto više od krofni(ovde smo dostigli policiju u USA).
                  Nama država uzima od bruto plate sve što treba,po zakonu.Ovo zahvatanje ide preko 50% a oni koji se bave tom problematikom znaju tačno koliko.
                  Plata se naravno umanjuje i kad radnik koristi godišnji odmor ili je nedaj Bože na bolovanju.Ovo za bolovanje je počelo od skoro jer su nekad ovlašćeni radnici(samo oni) imali punu platu i toj situaciji!
                  Ostale "beneficije" mi nisu poznate.
                  U stvari znam samo za jednu(koju nisi pomenuo) a to je da mogu bez problema da vozim "nešto" brže od običnih smrtnika bez straha od radara.Ovo se odnosi i na zemlje EU, pošto sam(prvi u Srbiji) član IPA(Internacionalna Policijska Asocijacija)!
                  Šta ćete.....vrana, vrani oči ne vadi!!!!
                  Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

Za to ne treba da budes clan IPA, mozes da se vadis i sa znackom.

Comment

• Wiz
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 3104
                      • Nish

A beneficiran radni staz,Tetak jos malo pa penzija

Comment

• sri98
                        Admin od Trpeze
                        • 24.10.2004
                        • 7262
                        • Republic of Konjarnik
                        • Toyota Corolla E 210

Wiz, kada bi neko sabrao sve nocne, praznike, rad po 12 i vise sati i sve to neplaceno ( a u privatnom sektoru i drugim firmama se lepo naplati nocni rad ili praznik) , to bi lagano preslo tu duzinu beneficiranog staza.

Npr. moj komsija, zdravstveni radnik se otima za nocnu smenu, smo zbog kinte

Da ne pominjem jos i stres i slicne stvarcice, mogucnosti povredjivanja, pogibije...

Comment

• Wiz
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 3104
                          • Nish

Moj drugar je bio na zeleznici masinovodja isto beneficiran radni a "dezurstva" i odgovornost jos vesa nego kod vas,jedan drugi pokojni (bog da mu dusu prosti) hleb zaradjivao u rudniku,hocu da kazem da ima mnogo gorih poslova sa dezurstvima,u policiji se vecinom dezurstvo negde prespava u kolima ili se drema u nekim kafanama restoranim apo zeleznickim autobuskim stanicama

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141

Naravno da nemamo topli obrok
                            kao bre nemate kada svi zaposleni po sili zakona (sadasnjem Zakonu o radu) imaju topli obrok-hranarinu po automatizmu.
                            nesto ne verujem da samo u policiji nemaju ono sto svi drugi radnici dobijaju, i krse zakon.
                            nije veliki iznos novca ali i to se uracunava u ukupnu platu.

Nama država uzima od bruto plate sve što treba,po zakonu.Ovo zahvatanje ide preko 50%
                            cini ti se, drzava ne moze sama od sebe da uzme, plata je iz budzeta i doprinosi, porezi idu u budzet (istu kasu). rezultat te dve matematicke operacije iz levog u desni dzep= dobitak od 71% na neto platu.
                            svakog meseca placam, ako te zanima mogu da navedem tacne procente u dve decimale, koji clan kog propisa i koji sluzbeni list za tacne osnovice.

nije bitan iznos, niti tacan procenat- ono sto je moja poenta je da drzavna sluzba ima sigurnu platu, po automatizmu placene godisnje, drzavne praznike, penziono, zdravstveno, osiguranje od nezaposlenosti, minuli rad i da nista od toga ne mora radnik da brine, niti da zaradjuje kao bruto iznos.

za razliku od privatnog sektora gde sve to mora radnik da zaradi u punom bruto iznosu (plus i operativne troskove+ poreze same firme), da nema nikakvu sigurnost posla niti zarade a time ni plate, da nema minulog rada, nema otpremnina, nema drzavne (povelike) zastite u dobijanju posla niti slicnoga.

daleko je veci rizik poslovanja privatne firme u odnosu na drzavnu firmu ili drzavnu sluzbu.

plus, u privatnoj firmi radnik (kao i gazda) su izlozeni konkurenciji sto domacoj sto uvoznoj, hirovitim promenama zakona i propisa, i realno promenljivim zaradama na trzistu...pa je sasvim normalno da plate radnika i rastu i padaju zavisno od efekta poslovanja.

u drzavnoj sluzbi plate nikada ne padaju, nikada se ne smanjuju pa cak ni onda kada radnik nema posla (iz raznih razloga) ili firma/ institucija posluje sa gubitkom.
                            drzava uvek podmetne ledja, dopuni iz budzeta kroz mehanizam tzv rebalansa budzeta i ugurne dodatne pare- u privatnoj firmi bi radnik dobio smanjenu platu i mozda otkaz (nema profita, redukcija troskova) dok u drzavnoj sluzbi prosto se nastampaju pare, povecaju porezi (i ostali haraci) a radno mesto je do smrti garantovano nevezano od stanja na trzistu i u okruzenju.

ja o tome pricam, sam iznos plate ovoliko ili onoliko je po meni sporedan, uvek je bilo razlika u platama, sustinski osnova nastanka zarade su bitno drugacije.

da je privatni biznis tako jednostavan i tako primamljiv ne vidim zasto se tako malo ljudi odlucuje da zagrize i rizikuje na trzistu.

sve ima svoje prednosti i mane, pa tako i drzavna sluzba nije samo sa manama.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141

btw, pre neki dan iz medija saznajem da u Srbiji ima oko 40.000 policajaca u drzavnoj sluzbi i oko 50.000 policajaca u privatnoj sluzbi (firme za obezbedjenje), i da tih 50.000 ljudi jos nije zakonom regulisano po pitanju prava i obaveza a pogotovu u radu sa i oko oruzja.
                              kazu zakon u pripremi, vec 5 godina.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• 206
                                Admin od ispočetka :)
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Ni u Slobino vreme nije ih bilo toliko, pa ih nema ni sada.
                                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

Working...
                                X