Ovlascenja policije....

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Originally posted by TETAK
    Pitajte vlasnike onih vozila koja su ovom prilikom oštećena na ulici šta bi im radili kad bi ih se dohvatili!
    Ma ljudi moji većinu prisutnih,kao što rekoh, sport uopšte ne zanima, došli su da se lepo biju ili što je još lepše, da budu bijeni!
    Nešto kao extremni sport.....šta li???
    Bez obzira, razumem da ga je raspizdio i patosirao, ali kad padne dole da ga onako bije a ovaj ne pruža nikakav otpor, mislim... Šta treba da radi roditelj tog što su ga njih pet šest pendrečili i šutirali, da znaš da ti je dete 100% krivo, rekao bi neka su?
    I uopšte nema veze jel su panduri ili uličari, alergičan sam na te hrabre u gomili.

Što se ostalog tiče u pravu si, navijača više nema...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Rubi
      CBC Senator XXL
      • 06.05.2005
      • 519
      • Beograd

Ma ljudi moji većinu prisutnih,kao što rekoh, sport uopšte ne zanima, došli su da se lepo biju ili što je još lepše, da budu bijeni!
      Zato svaka prekomerna upotreba sile, kao i potpuni nedostatak preventivnih mera, imaju apsolutni kontra efekat. Pa navijacima je najveca radost kad se pobiju sa policijom (posto druge navijace ne smatraju za dostojne protivnike)!
      (\__/)
      (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
      (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ali nece doneti npr. zakon kao u engleskoj koji bi resio huliganstva na samim stadionima
        zakon donet. napisan na papiru, izglasan, overen...samo ga niko ne primenjuje.
        jos uvek
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• nijebitno
          CBC Senator XXL
          • 14.03.2006
          • 629
          • Modrica

Par pitanja i licna iskustva

Tetak, ako bi mogao ponovo da odgovoris, mada vjerujem da ti je ovih pitanja na vrh glave.
          Meni je ostalo po malo nejasno ono oko pregledanja i pretresanja osobe i auta.
          Da li policajac ima pravo da mi pretresa auto tako da udje u njega, otvara i pretresa recimo stvari i torbe koje imam u gepeku, da mi prekopava novcanik i dzepove?Ko ce posle da to pospremi!? OK za prepipavanje preko odjece i da mu otvorim gepek da zaviri. Zar ti se ne cini da bi policija trebala malo da povisi te kriterijume za sumnjive osobe? Ima li neko zaista pravo da tek tako trosi moje vrijeme i zivce, znam da pateticno zvuci, ali izmedju ostalog ja ga placam!
          Malo mi je glupo, i minimalizovana mi je ta razlika izmedju pretresa i pregleda. Ne mislim ni da je u redu da ljudi po 20-ak godina zive ilegalno u zemlji i da ih niko ne priupita za zdravlje, ali sam i ja licno dozivio nekoliko maltretiranja, a zaista sam sasvim prosjecan gradjanin.

Mada mene licno ne nerviraju,ali da li pitanja gdje si krenuo, odakle ides, kako se zoves itd. zaista imaju nekog smisla i potrebe? Zasto mi saobracajna policija ponekad trazi licne karte putnika, jer nema sanse da sam im ja nesto sumnjiv. Valjda bi trebalo da vazi ono nacelo "nevin dok se ne dokaze da je kriv" tj. sumnjiv ako je stvarno sumnjiv, a ne metode tipa hoces te vodim u stanicu, da bi vidjeo kako ja reagujem, mozda postanem sumnjiv.
          Da li policajac moze da mi naplati kaznu za neispravnu sijalicu, jer cemu sluze one rezervne koje mi redovno traze?

Policajce koji voze kao manijaci, koji prolaze kroz crveno sa rotacijom koju upale pred semaforom ili bez nje, koji se okrecu na sred ulice sa rotacijom i prave slicne grube povrede istog zakona koji oni kao stite bi trebalo ne izbaciti sa posla nego debelo kazniti nekim ugovorom koji potpisuju kada postaju "ovlasceni".Kako sa takvim ponasanjem da ocekuju da ih neko postuje.

Pozitivna:
          Prije nekoliko dana vracali se sa svadbe porodicno,ja trijezan,vezan , 4 ujutro, Federacija BiH dakle muslimani. Odakle ides?...svadbe.Jesi li pio?Nisam. Kuda ides?Kuci. Jesi li pio?Nisam. Mozete li izaci?Izadjem. Vozis li na gas?Vozim.Imas li atest?Ja kao pitam starce, oni vade neke papire od isparivaca i boce (nemam atest jos uvijek), on kaze nije to, prijava, bla bla. Mi kazemo idemo sa svadbe,sve smo potrosili bla,bla atestiracemo u julu, zajedno sa registracijom da ne placamo tehnicki. Covjek pogleda u saobracajnu i pusti nas. Inace opel kadet karavan, srednja muka, ne izgledamo pretjerano bogato ni siromasno, kao sto i jeste istina.

Negativna:
          NG 2000, Banjaluka oko 22h, dva prijatelja i ja sa tada nekih 18 god. blago pijani, ne komirani idemo ulicom i bacamo petarde. Ne ljudima u noge ili nesto slicno. Nailazimo na malo udruzenje policajaca, njih 4-6, ne sjecam se vise i pocinje kenjanje: Gdje smo,ko smo, sta smo, .....ZASTO BACAMO PETARDE? Pa Nova je godina, bla bla. A ne, dzepove na pregled uzeli nam sve petarde 20-ak komada i jos me je jedan neko vrijeme drzao za rep(imao sam dugu kosu) j... li mu zenu. A za to vrijeme grad bukvalno grmi, kao da je rat, ali kazu ne mogu oni sve da pohvataju, nas eto zapalo.

Platio sam 10KM u dzep, usao u jednosmijernu kod faksa, dosao da se upisem na faks, dakle nepoznat grad BL. I to cim sam usao skontao sam znak i krenuo da se vratim nazad.
          Naplatili mi kaznu, sa priznanicom, u 3 ujutro, ne jednom dijelu magistralnog puta Brcko Modrica, koji je usput budi receno zila kucavica Republike Srpske zbog nekog skoro postavljenog znaka(ogranicenje 50,valovit put, kao da je inace dobar ) vozio 70,trijezan, vezan, kulturan. Ma smio bih se kladiti da je onaj znak samo radi toga i postavljen.
          Cekaju sa radarom u 9-10-11 sati navece kod jedne skole na magistralnom putu Doboj-Modrica, ogranicenje 50, veliki pravac(mene nisu docekali)sa autom sakrivenim iza autobuskog stajalista.Sigurno djecu cuvaju.
          Ima toga naravno jos, i dobrih i losih situacija, ali i ovako je predug post.

Moje misljenje je da je u policiji barem 20% cistog sljama. Neobrazovanog, korumpiranog, nekulturnog... A to je daleko previse. Ne znam kako je u Srbiji ali to me ovdje uopste ne cudi. Imam nekoliko drugova i drugarica na Visokoj skoli unutrasnjih poslova i sve mi je jasno. Niko koga ja poznajem(bar 10, ali uzmite u obzir da ih godisnje kod nas prime oko 70,mali smo) ne poznaje nikoga da se upisao bez neke veze ili vezice. Isto tako dok smo imali srednju policijsku(sad imamo Akademiju od 7 mjeseci. Nisu sve te veze novac, vec neka poznanstva, sportski uspjesi (vole sportiste) i slicno. Jednostavno se ne mozes upisati normalno.
          Isto tako vazi i za vecinu ispita, da mogu da se srede. Rijetko za kojeg profesora da ga postuju kako strucnjaka i da cijene njegovo znanje, a nedavno su imali i neku aferu sa laznim doktoratima, i to neko ko je bio cak nacelnik skole ili neka druga civija.
          I kakvi ce sutra biti njihovi podredjeni, zna se nikakvi.
          Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• nijebitno
            CBC Senator XXL
            • 14.03.2006
            • 629
            • Modrica

Naredjenje policijskog službenika mora da se izvrši izuzev ako je nemoralno ili ponižavajuće.Naredjenje može da se izda usmeno, gestom ili pokretom ruke ali u svakom slučaju sa nedvosmislenim značenjem.
            Sta ovo znaci? Kakva sve to naredjenja moze da mi izda. I sta ima pravo da mi uradi ako necu da se pomaknem, stojim na hladnoci, odvezem se ili nesto slicno.

Znam da sam pretjerao, ali moram jos malo da tupim.

Mislim da najveci problem i nije sto policija ima velika ovlascenja, vec sto ih koristi pretjerano. Kao oni carinici sto su strajkovali samo tako da su detaljno pregledali sva vozila. Veliki je problem i kada policija ne moze nikome nista u ime ljudskih prava i sloboda, zato su i ameri morali da izmijene zakone.

Ali smatrati svakog zivog kao neko sumnjivo lice, nastupati sa pozicije sile , i slicno je stvarno previse.
            Ako je to u svrhu neke prevencije kriminala, onda se i nije bas nesto pokazalo u praksi.
            Cesto se pominje i ono treba saradjivati. Ja sam kao i vecina, ako sam vec zaustavljen za ono "Dobar dan.....dovidjenja". Pa cak i kada je zaustavljeni umjereno nekulturan, neotesan, ne persira ili slicno, policajac bi trebao da bude taj koji ce "iskulirati" jer to je njegov posao i duznost.
            Mnogi bas imaju neku potrebu da ih dozivljavamo kao nekog mnogo vaznog, a obicni su radnici, srednje obrazovani i placeni. I ako ne dobiju taj tretman odmah hoce da se "biju".

Ali ne valja nam pola drzave, pa sto bi policija bila bolja.
            Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• TETAK
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 3034
              • Čačak, Srbija

Biću kratak, naredjenje ovlašćenog lica(kako sam ga opisao) gradjanin mora da izvrši.U protivnom zavisno od situacije i načina(ometanje ili sprečavanje u obavljanju poslova bezbednosti) čini prekršaj ili krivično delo.Pored toga službeno lice može(ovlašćen je) da upotrebom fizičke snage ili gumene palice savlada ovakvu aktivnost gradjana.Da napomenem ovo ometanje ili sprečavanje gradjanin može da čini aktivno ili pasivno(ne činjenjem)!
              Sredstva prinude se upotrebljavaju po skali od lakše ka težoj ali se može redosled i preskočiti ako ugrožavanje zahteva direktnu upotrebu najtežeg sredstva(vatreno oružje)!Prema odredjenim kategorijama lica (deca, trudnice i sl.) ograničena je upotreba sr. prinude izuzev u slučajevima gde je to neophodno po sistemu "učiniti prekoračenje da bi se izbegle teže posledice".
              Pregled i pretres vozila smo Sri i ja objasnili nešto ranije.
              Naravno da će kod kontrole vozila, putnika i prtljaga policajac legitimisati i kontrolisati i ostale putnike u vozilu.
              U svakom slučaju što se policija profesionalnije ponaša kod kontrola i ne ulazi u rasprave(ove vrste) to će se ove aktivnosti brže i efikasnije završiti a vama kao gradjanima je i dužnost(zamislite postoji i to, pored prava) da budete kooperativni u odnosu sa radnicima državnih službi pa i policije!
              Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

evo i ja da dolijem ulje na vatru.
                zasto policija, konkretno Batajnicka petlja, na sred medjunarodnog tranzitnog koridora, na sred autoputa ima postavljene barikade, ogranicenje od 20 (dvadeset) km/h i cesto preteci sa pistoljima/puskama seta neposredno uz kolovoz ili se i pojavljuje setajuci nonsalantno po sred kolovoza ?

da li je to normalno ponasanje u mirnodopsko vreme.

po mojim shvatanjima nije, vise lici na stanje koje sam doziveo u zemlji gde je vladala vojna hunta.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

E bre oces da policija ostane bez leba. Pa to im je punkt za otimanje para. Da vidis sa kolikom su ljubavlju posveceni poslu kada treba da opeljese nekog s kamionom i stranim tablicama. Jos kad postave radar na punktu pa te jure a ti moras da vozis 20km/h .
                  Ili primer na Novosadskom putu (ja sam u naselju Plavi horizonti) kod kvantasa ima patrola koja iskljucivo zaustavlja strane tablice.
                  Svaki dan ih vidjam i svaki dan ista slika samo strane tablice. Znaci klasican reket. Pored njih prolazi ciga (Rom) sa ladom bez tablica oni nemaju nameru da ga zaustave da gube vreme kad im prolazi kamion od koga mogu da otmu 10-50Eura.
                  Takva procedura ti je sada na autoputu slobodno mozete da vozite kako hocete iz pravca Nisa jer je sezona sada na drugoj strani. Svi su se prebacili na Beograd Nis stranu.
                  ima ih kod Pozarevca, Velike Plane, Batocine i naravno samo Eurici i strane tablice. Padne tu i pokoji smrtnik da se upotpuni prosek i popuni neka prijavica tek da se zamazu oci. Joooj sto neuvedu ovu RFID tehnologiju na eure pa da jurimo saobracajce. Ono skeniras a oni zvone li zvone...
                  https://t.me/pump_upp

Comment

• TURBO
                    CBC Član
                    • 29.04.2006
                    • 48
                    • Beograd\Vrnjacka Banja

Sinoc oko 23 h na Dorcolu(raskrsnica Djure Djakovica i Francuske)patrola inetrventne staje na sred raskrsnice pali sva cetiri zmigavca,do njih dolazi lik sa suzukijem gsxr penje se na ostrvo(bez kacige) .Patrola izlazi iz dzipa koji i dalje stoji na sred kolovoza ometajuci saobracaj,dok se gospoda pozdravljaju sa vozacem motora.Dok caskaju jedan po jedan clan patrole jase motor.Za to vreme druga patrola saobracajne policije cirka ladan sokic u prostorijama pumpe.Kada su se drugovi ispricali onako slatko,posle jedno 20 min patrola krece i clanovi interventne huskaju vozaca motora da "zgazi malo " da vide kako ide,naravno njemu ne treba dvput reci i on onako bez kacige da ih impresionira krece da ga "przi" ka luci.Posle par minuta vraca se iz pravca luke skrece levo u Djure Djakovica i krece da pretice na nedozvoljenom mestu (semafor) sve to dok ga malopre pomenuta patrola saobracajne policije sa pumpe posmatra sa limenkama soka u ruci ne ragujuci.Da ne pominjem koliko puta sam bio prisutana kada ukljuce rotaciono samo da bi prosli kroz crveno,ili to sto vecina policijskih automobila ima bar jednu neispravnu sijalicu...
                    Moguce da je to deo ovlascenja...Ko ce ga znati...

Comment

• Rubi
                      CBC Senator XXL
                      • 06.05.2005
                      • 519
                      • Beograd

Ma ti interventni sa Dorcola su gotivni - jednom su nam iz cista mira odvalili Pajerom vrata od Golfa II u Tadeusa Koscuskog, i za malo da im se Pajero otkotrlja do 25. maja... Posle su uredno platili popravku, i jos su drugaru ostavili telefon "da se javi ako nesto zatreba". Smekeri! A zaustavili su nas samo da bi nas onanisali...
                      (\__/)
                      (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
                      (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/

Comment

• HotDog
                        CBC Senator XXL
                        • 06.05.2005
                        • 965
                        • BSG 75 (011)

a vecina izgleda ne zna da nemaju pravo da prodju kroz crveno, ni sa rotacijom

Comment

• 206
                          Admin od ispočetka :)
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Dok nemaju rotaciju upaljenu, po pravima odnosno obavezama su potpuno jednaki sa svim ostalim ucesnicima u saobracaju.
                          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• boolero
                            CBC Veteran
                            • 07.10.2004
                            • 175
                            • Beograd

Nisu, seti se pitanja na PSP testovima...(ja ne mogu,nek neko dopsihe )
                            a) postupiti po znaku
                            b) postupiti po naredbi ovlascenog lica
                            c) postupiti po slobodnoj proceni

Tacan odgovor je bio pod b), znaci ako je sa kolegom u kolima i ako mu ovaj naredi da prodje kroz crveno on to mora da uradi inace krshi zakon

Shto se tice interventne i motora, nisu se oni vozali vec su "ispitivali tehnicku ispravnost vozila"
                            OTS

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141

po naredbi ovlascenog lica
                              ovlasceno lice koje regulise saobracaj na raskrsnici nije ono koje se nalazi u vozilu. mora da bude tako postavljeno da bude jasno vidljivo svim potencijalnim ucesnicima u saobracaju (to znaci na sredini raskrsnice), mora da izdaje naredbe jasno i nedvosmisleno i pri tome da koristi (koliko moze) tacno definisane pokrete rukom, pistaljkom (ritam duvanja) i stavom/ polozajem tela.

onaj sto sedi u vozilu ne ispunjava ni minimum ovih uslova definisanih ZOBS da postane lice koje ovlasceno regulise saobracaj.

znam, , a ko ce da spreci onoga u vozilu da radi sta hoce
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• 206
                                Admin od ispočetka :)
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Kakve veze ima policajac koji regulise saobracaj sa ponasanjem policijskih vozila u saobracaju? Zakon o osnovama bezbednosti u saobracaju jasno kaze da su policijska vozila duzna da se pridrzavaju Zakona koji se odnose i na sve ostale obicne ucesnike u saobracaju, dok god nemaju upaljenu rotaciju.
                                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

Working...
                                X