Metro sta i za koliko kupujemo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Brick:
    ako vec ima firmu, zasto Neckerman nije napravio magacin ovde u Srbiij i odatle slao robu po Srbiji i Crnoj gori (dok smo bili 1 zemlja). Sigurno bi mu bilo jeftiinje i brze. Posiljke bi putovale 2 dana umesto mesec kada putuju iz Hrvatske pa prolaze carinsku proceduru ovde...
    Nemoj samo da kazes kako imaju logisticki centar vec formiran u Hrvatskoj i kako im je ovo i ono lakse... Razlog je jednostavan
    ne znam zasto nije napravio.
    znam da sam bio zamoljen da pripremim analizu tehnickog resenja za komunikacione potrebe/ informacioni sistem pre nekoliko godina, i znam da su bili veoma ozbiljni razgovori u ime Nekermana o preseljenju svega iz Varazdina ovde i pretvaranju Zemuna (Dobanovaca) u balkanski centar koji bi pokrivao ex YU osim Slovenije, Albaniju, Rumuniju i Bugarsku.
    tada se pricalo da je u najavi jedna od najvecih tada stranih investicija u zemlji, isto kao i otvaranje Metroa, Lafarge-a i jos nekih lanaca koje je trebalo da se dogodi u 2003/2004 takodje u Zemunu.

znam i da je Baumax bio vrlo spreman da investira ovde ali da je na kraju odustao jer nije bilo moguce pravno resiti pitanje vlasnistva zemlje.

znam da je bilo price o izgradnji /investiciji nemackih firmi na oko 20.000 hektara prostora i nekoliko miliona kv metara poslovno/magacinskog prostora, o izgradnji industrijskog zeleznickog koloseka od aerodroma Beograd do robnog terminala u Dobanovcima, kao i izgradnji luke za Ro-Ro i druge vrste pretovara/ skaldistenja/ tranzita.

kao i postavljanju mreze optickih TK kablova na celom tom podrucju.

ne znam i ne kazem sta im je lakse, znam da je ono sto ih pokrece (kao i sve ostale investitore uostalom) mogucnost ostvarivanja profita da bi se odlucili da investiraju bas ovde ili bas onde.

zasto je sve to maltene propalo nisam istrazivao, pretpostavljam da nasi nereseni pravni odnosi, nereseno pitanje privatne svojine (strancima je jos uvek zabranjeno podosta toga da poseduju ovde), tvrda pozicija Vlasti koja ne vidi u buducnost dalje od 24 sata i sebicnih (pojedinacnih) interesa, bolja ponuda u susednim zemljama, i gomila drugih faktora opredelila Nekerman da organizuje poslovanje na nacin kako jeste.

uostalom, zasto Madjarska, Slovacka na svojoj teritoriji imaju toliko fabrika/ pogona auto industrije a nikada se nisu nesto bavili time a kod nas je stanje kakvo jeste i nema stranih investicija (tog obima i vrste).

imam razloga da verujem da Nekerman ne spada u slucajne prolaznike, nije firma od juce, nije ime koje je jeftino (citati simbol nekog prljavog kapitala) a ozbiljno se bavi namestajem (kod nas je zabranjen uvoz namestaja koliko znam) i turizmom (jedan od vecih evropskih tur operatora).

na nama svima kao zemlji je da naucimo lekciju, siguran sam da Nekerman kao lanac nece bitno osetiti sadasnju zabranu, ako opstanu zabrane povuci ce se tamo gde zabrana nema a mi cemo sve skuplje kupovati sve losiju robu sve losijeg izbora (mi kao gradjani) a drzava dobiti nezaposlene, manji prihod i ogavan imidz kod stranih investitora..
    a taj imidz i poslovna rec je nesto sto vredi i jako se ceni u svetu, mnogo vise odzvanja nadaleko od bilo kakvih reklama, sajmova i obecanja politicara.

Nekerman, Kvele, Metro, nedavno sa bankama restrikcije slucajnost u tako kratkom roku ?

mozda, ja mislim da je drzavni aparat izgubio sluh za mesto i vreme gde se nalazi i da razmislja na starim osnovama pre nekoliko decenija a ovo je tek kolateralna steta.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141

Znaci zakup kancelarije
      btw, Nekerman je zapoceo ovde poslovanje iz kancelarije u Zemunu, u Ugrinovackoj ulici

djuka ne kazem da je Nekerman placao sve sto treba, ako nije neka se kazni (prema zakonu) ali mi onda nije logicno zasto su SVE firme i svi gradjani sankcionisani.
      a da su krseni zakoni tih drugih firmi i gradjana nesto mi nije bas vidljivo.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• uglavnom.bezopasni
        - 42 -
        • 03.02.2005
        • 2235
        • Novi Sad

Originally posted by brick
        dobio sam takvo tumacenje od ovlasecnog finansijskog revizora i nekoliko sefova racunovodstava velikih firmi.

sa druge strane, pausalni poreski obveznici ne vode posebno knjigovodstvo i nemaju KUF (knjigu ulaznih faktura), KIF i ostalo i ne moraju da posebno pravdaju troskove poslovanja u kesu do 100.000 dinara dnevno. tzv. privatni preduzetnici koji su fizicka lica koja obavljaju neku delatnost (SZR na primer).
        tako su mi objasnili tumaci zakona..
        Ono sve gore je bilo je OK, ali ovaj deo sa pausalcima nisi najbolje shvatio, vec godinama se trude da ubiju pausalce i samo specificna zanimanja sada mogu da prodju kao pausalci i sve to nema veze sa privatnim preduzetnicima, ja sam PR odnosno preduzetnik (po novom nema vise SZR) i nisam pausalac, a nisam ni u PDV, dok recimo dora ima isti status (i ako se jos uvek zove szr, ne moras da menjas ime ako imas od ranije) ali je u sistemu pdv-a.

Znaci nema veze ko si i sta si (SZR, STR, PR, preduzetnik) druge stvari odredjuju sta, kako i kome ces placati.

Ako ima nekih nedoumica (znam ja da budem konfuzan) ja imam u kuci licenciranog finasijskog revizora. (dobro sam se udao
        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
        11.04. 0:12 #2
        Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• skaarj
          CBC Veteran
          • 25.03.2005
          • 176
          • Novi Sad

Evo malo u Glasu

http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/sr ... 2101.shtml

Poreznici jure preduzeća koja su snabdevala poznanike u veleprodaji, ali na malo
          Familije kupovale u "Metrou" preko firmi
          Vlasnici preduzeća uzimali kartice za kupovinu na ime zaposlenih, podelili ih drugim licima, robu nisu knjižili ali im sada traže da plate porez

BEOGRAD - Vlasnik jedne beogradske firme uhvatio se za glavu kada mu je pre 15 dana poreski inspektor došao u kontrolu i posle provere poslovnih knjiga zatražio da potpiše zapisnik kojim ga država tereti za porez od 20 odsto na dva miliona dinara, što iznosi 400.000 dinara. Ovaj privrednik odbio je da plati državi ovaj namet na ime kupovine robe u "Metrou". Ispostavilo se da je preko ove firme kupovana roba na veliko u objektima multinacionalne kompanije "Metro" ali ne za preduzeće već ličnu potrošnju. Pošto je ovaj privrednik smatrao da ta kupovina ne podleže dodatnom oporezivanju jer ju je platio u kešu i sa uračunatim PDV-om od 20 odsto, tretirao ju je kao privatnu potrošnju i zbog toga je nije knjižio u poslovnim knjigama.

Kupovina u "Metrou" je bila mesecima pravi hit zato što vlasnici preduzeća ili radnji očigledno nisu ozbiljno shvatili upozorenje ove kompanije da je reč o velikoprodaji, odnosno da se roba kupuje za dalju trgovinu. Građani su kartice za kupovinu obezbeđivali preko firme rođaka ili poznanika jer kao fizička lica nisu mogli da je dobiju. Na taj način su kupovali belu tehniku i druge vredne stvari jer su marže u "Metrou" u odnosu na druge trgovine oko četiri odsto, što je duplo manje nego u drugim radnjama.

Vlasnik preduzeća ili radnje je pri tom mogao da dobije nekoliko kartica na ime zaposlenih radnika, ali pošto to niko ne proverava, one su davane drugim licima. Još ako se tome doda i činjenica da su robu mogli da plate u kešu i odmah nose kući, očigledno je lako bilo da se upadne u samoobmanu. Naime, prema propisima o obavljanju platnog prometa, plaćanje između pravnih lica i preduzetnika se obavlja isključivo preko računa, izuzetak su pojedini troškovi koji moraju dodatno da se pravdaju priloženim računima, kao što su kupovina goriva ili izdaci za reprezentaciju.

Kompanija "Metro keš end keri", ili u prevodu plati pa nosi, je ugledna firma koja u svakoj zemlji u koju dođe posluje strogo po njenim pravilima, pa je i prilikom dolaska u Srbiju obavestila javnost da se isključivo bave prodajom robe na veliko. Roba se može platiti u kešu, preko računa ili kartica, ali je najveći broj kupaca zbog lakše procedure plaćao gotovim novcem.

Vlasnik firme je pre kupovine u Metrou morao prethodno da potpiše ugovor u kome se jasno navodi da je reč o veleprodaji i da da transakcije preko svih kartica idu na firmu. Vlasnici tri preduzeća koje smo kontaktirali priznali su da nisu ni čitali ugovore. U ovoj kompaniji kažu da su kontaktirali Poresku upravu i da su sve radili po propisima. Oni nisu mogli da kažu zašto je Poreska uprava naprasno rešila da kazni sve kupce sa velikim prometom, odnosno zašto ih nije upozorila na to još pre nekoliko meseci. U ovoj upravi juče nismo dobili komentar.
          *** gf AL QK \=-Q XES1 ***

Comment

• Nikola
            CBC Senator XXL
            • 29.09.2004
            • 975
            • Indjija/Vojvodina

Meni i dalje nije jasno o kojoj vrsti dodatnog poreza je rec, ako je PDV placen na licu mesta, i kasnije nije trazen njegov povracaj?
            .:Cuore Sportivo:.
            Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 103HP 96`

Comment

• BRABUS
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2004
              • 2399
              • London

Vlasnik firme je pre kupovine u Metrou morao prethodno da potpiše ugovor u kome se jasno navodi da je reč o veleprodaji i da da transakcije preko svih kartica idu na firmu.

jel potpisao neko od vas ovo ?

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Ako nabavljate nesto preko firme za licnu potrosnju, to se tretira kao LICNO PRIMANJE!

Da su ovo pojedinci radili u BiH, ne bi platio 20% porez na onih 2 miliona, nego 52%. Dobro je prosao...
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141

sve to nema veze sa privatnim preduzetnicima, ja sam PR odnosno preduzetnik
                  nisi me razumeo.
                  da bi bio moguci pausalac moras da budes SZR, ili ako je novo osnivanje sada PR.
                  preduzece tipa DOO, oratacko ili drugo ne moze uopste ni pod jednim osnovom da bude pausalno oporezovano i mora da vodi knjige.

ja sam pausalac, ne od juce, i znam sta pricam.

nisam rekao da je svaka SZR pausalac, ima tu jos podosta ako i zasto.

sa druge strane obveznik PDV zavisi od godisnjeg prometa kao primarnog kriterijuma i cim predjes 2 miliona dinara obavezno ulazis u PDV sistem, hteo ili ne.

ali ako u godini dostignes 1.999. 100 dinara ostajes van PDV , mada mozes dobrovoljno da pristupis PDV.
                  pri tome ulogu igraju i datumi faktura..
                  da ne sirimo, zakoni postoje, tumacenje drzave su sada iskristalisana sta moze a sta ne, i kako i ostaje uklopiti se u pravila igre prema zelji/ potrebi.

i ja imam tog- licenciranog revizora
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141

jel potpisao neko od vas ovo
                    da, brabus svako je to potpisao ko je uzeo Metro karticu, tacnije potpisao ugovor sa Metroom.
                    pri tome je morao da podnese resenje o dodeli PIB (poreski identifikacioni broj) firme na koju se ugovor/ kartica ili kartice odnose.

to svi znaju, unapred je javno bilo prezentovano, i neposredno pred postpisivanje ugovor bio dat na citanje (ko je hteo).
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141

o kojoj vrsti dodatnog poreza je rec
                      porez na platu.

ili ranijim recnikom doprinos na licni dohodak zaposlenog (posto je rec o robi koja nije knjizena kao firmina), odnosno licna potrosnja.

pare firme i pare vlasnika firme su 2 razdvojene kategorije, imaju drugacija pravila.
                      tako npr vlasnik firme ne moze da koristi firmine pare za svoje licne potrebe, moze sebi da odredi koliko god hoce platu, i prebaci sa firminog na svoj racun, ali onda ta njegova plata postaje licni prihod i podleze godisnjem porezu ako prelazi limit.

cini mi se da je limiti za proslu godinu plate bez oporezivanja bio oko 980.000 dinara, preko toga se oporezuje...ima neka tabela od-do i procenti (ne znam napamet).

u licni prihod spadaju svi prihodi, plate, autorska prava, honorari, sve bilo ostvreno u zemlji bilo ostvareno van zemlje (bunili se pre par godina narodnjaci pevaci, sportisti, advokati i jos neki koji tezgare van zemlje i naravno ne prijave to).

postoji i oslobadjanje tipa ako izdravas neko lice, itd.

od nove godine se uvodi sinteticki porez na prihod gradjana,a i bice nesto povecani limiti bez poreza.

uglavnom, onaj kome je plata ispod oko 1.000 evra mesecno ne mora da cita, na njega se ne odnosi ova naplata poreza.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Originally posted by Nikola
                        Meni i dalje nije jasno o kojoj vrsti dodatnog poreza je rec, ako je PDV placen na licu mesta, i kasnije nije trazen njegov povracaj?
                        Ja mogu dnevno da dižem 50.000 dinara bez pitanja sa računa. Ako odem u Metro i kupim frižider, dobijem fakturu (račun) upišem u knjige da sam taj frižider pošteno platio i sve je ok. Ne može bela tehnika, samo je primer. Ako ne upišem u knjige, smatra se da sam potrošio na moj ćef i treba da platim dodatni porez na tu lovu. Jel sad jasnije. Nije reč o PDV već o porezu na dobit ili zaradu. Zato maltretiraju firme i to sa pravom jer ja to ne smem da uradim pa što bi oni mogli. Uzmem pare sa računa i kupim šta mi je volja....
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• ada
                          CBC Senator XXL
                          • 04.06.2005
                          • 2375
                          • Novi Sad
                          • Svasta nesto

doro! kupi i meni ako te ne ufate
                          Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                          Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                          Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                          Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Ne vredi, uvek me ufate
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141

sada mozes 100.000 dinara kesa dnevno bez obrazlozenja da podizes. povecani limiti od nove godine
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• uglavnom.bezopasni
                                - 42 -
                                • 03.02.2005
                                • 2235
                                • Novi Sad

Ja otisao u banku i rekao da ocu podignem 100.000 bez obrazlozenja , mozda da ponesem neko naoruzanje sledeci put mozda mi daju
                                Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                                11.04. 0:12 #2
                                Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

Working...
                                X