Metro sta i za koliko kupujemo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

2. Prodaja po razlicitim cenama u MP-u je moguca i jednostavna. Bilo koji knjigovodstveni program automatski generise dokument nivelacije, koji se dalje knjizi...
    znam da je dugacko napisano sa moje strane, nisi obratio paznju na bitnu stvar.
    i ja sam naveo da je u MP moguca, naveo i uslove.
    nije poenta u knjigovodstvenom programu (btw, svako sa 4 osnovne ce lako na papiru sracunati sta treba) vec u zameni nalepnice-cene na svakom pojedinacnom komadu artikla koji stoji u rafu.
    u VP se to ne zahteva.

to trosi jako puno vremena, i zahteva puno anagazovanja radne snage.

u prevodu, kosta puno.

to sto kazes da postoje MP tipa Delta (sa svim svojim raobnim markama), Merkator i slicno...postoje.
    ali da li znas koliko je njihova profitna stopa (sto je cilj biznisa) i koliki im je promet u odnosu na npr Metro (ili slicne u svetu).

e pa, ono sto ja znam je da je Merkator vec 2 puta u zadnjih 15 meseci bio u predbankrot fazi i da zivi na kreditima u pokusaju da se izvuce (zvanicni podaci, ljubljanske direkcije)>
    u okviru tog pokusaja spasavanja smenjena je i dugogodisnja uprava na celu sa Zoranom Jankovicem.

Pekabeta, C market, su propali tokom godina cim se pojavila iole ozbiljna konkurencija.

nije bez razloga i bez osnova Deltin pokusaj da monopolizuje trgovinu, i spreci konkurenciju koja ugrozava profit.

S druge strane kupci su apsolutno obmanuti jer kupuju, a nicim nisu zasticeni....
    cime su kupci obmanuti ?
    jer kupci znaju svih 30 slova da procitaju Ugovor koji sklapaju.
    jel ima nesto nenapisano u konkretnom Ugovoru, jer ima nesto tajnovito, nesto ili neko je kupce lazno obavestio u Ugovoru ?

ne branim Metro jer nema ni potrebe, samo kazem da VP magacini i takav nacin rada nije nepoznato u svetu i nije samo MP jedini nacin poslovanja trgovine.
    kome se svidja kupovace u Metrou po pravilima VP kome se ne svidja kupovace u MP u Merkatoru ili gde vec.

ja sam pokusao da objasnim zasto bi postojao VP oblik trgovine i ovde kao sto postoji u svetu.
    imao sam obimnog iskustva sa Bojson's slicnim Cash&Carry sistemom koji drze Indusi u jedno 20tak zemalja bivseg Komonvelta (engleske kolonije) i po cemu su slicni Metrou po tipu organizacije jos tamo negde sredinom 80tih godina.

ako je takav sistem trgovine bez problema funckionisao u svetu pre 20tak godina ne vidim zasto bi Srbija danas bila izuzetak mimo sveta, i zasto bi se ovde vestacki pravile prepreke za sto slobodniju trgovinu.

to ukljucuje i sto manje prepreka u MP.

prepreka= skuplje poslovanje od nuzno potrebnog.

Ako se ustanovi neispravnost kupljene robe
    @stex-
    ja sam pricao o potpuno ispravnoj robi koju eto iz hira, estetike , bilo cega zelis da vratis jer si se predomislio.

to sto si ti naveo iz zakona o obligacijama nema veze sa tom situacijom, i kod nas se zakon uopste ne bavi povracajem ispravne robe.

znaci, ja pricam o ispravnoj robi i nepisanom trgovackom pravilu zamene bez pitanja a sto je kod nas otezano (gotovo nemoguce) zakomplikovanom poreskom procedurom uz gomilu birokratije i papira.

u VP je nesto manje papirologije i znatno lakse se kod nasih trgovaca moze vratiti roba (iz prakse pricam).
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141

Povrat robe u maloprodaji je jednostavan. Potrebno je popuniti nalog za ispravku i uz prilozeni fiskalni isecak vratiti kupcu robu
      jednostavno a komplikovano ...

sta ces kada kupac nema fiskalni isecak (bacio, sta ce mu) a zeli da vrati robu a ti kao trgovac koji postuje dobre poslovne obicaje zarko zelis da izadjes u susret.
      kako ces (pravno cisto) bez fiskalnog isecka popuniti ispravke, kako ces bez licne karte (zakon ne kaze da je u MP kupovati obavezno uz licnu kartu niti je LK dokument koji je u opticaju u MP- anonimni kupac je osnovni postulat MP).

u VP je mnogo lakse (citati jeftinije)- legitimises se imenom kupca sa fakture cija se kopija obavezno cuva kod VP prodavca, ili doneses fakturu, ili se legitimises internom karticom (eto svrhe Metro kartice) i cela papirologija je na dlanu...sve je poznato i ocas posla (citati jeftino administrativn) se resava u 10 sekundi.

nema fiskalnog isecka koji moze da se izgubi, baci, ispari, bilo sta, nema naloga za ispravku, nema pitanja drzave oko PDV jer u VP uvek obe strane imaju PIB (i na fakturi) koji razresava sve odnose.

kada bi birao, MP ili VP imajuci u vidu cenu obrade postupka povracaja robe i imajuci u vidu promet /kolicinu sta bi odabrao ?
      razmisli, sta je tebi jeftinije za poslovanje a ne kupcima ugodnije.

trgovina je biznis gde je profit mera uspeha, a profit direktno zavisi od obima prodaje i pratecih fiksnih troskova koji ukljucuju i administriranje papririma.

ja nemam dileme, VP je jeftiniji za prodvca i jeftiniji za kupca.
      uostalom da Metro koristi lose principe trgovanja sam od sebe bi se ugasio, da zaboravimo na Srbiju trenutno, svuda gde ima operacije.

to sto kod nas jos nije trgovina potpuno liberalna i tek pocinje da se stvara slobodno trziste sa ostrijom konkurencijom po sve ne daje nam za pravo da zatvorimo oci pred (u svetu) realnim odnosima.

fino je to da marze ovde nisu direktno ogranicene samo sto sa marzama 60tak % niko u svetu nije daleko dogurao i dugorocno opstao.

ja sam nn puta cuo direktno iz usta trgovaca da bi ako smanje marzu na manje od oko 30tak % radili sa gubitkom.

a Metro radi sa marzama (bar tako javno kazu njihovi sefovi i PR osoblje) koje se mere 3-5%, u svakom slucaju jednocifrene.

kada se pomenu Merkator, Merkur, Tempo, i drugi veliki MP i uporede cene nije tesko zakljuciti da su cene nenormalno visoke za identicnu robu koja se nudi u susednim zemljama.

to posebno vazi za hranu i prehrambene proizvode koji su kod nas danas izuzetno skupi (npr meso je skuplje nego u Svedskoj, Italiji koje su u EU i imaju EU troskove radne snage) i to sve uz i po 5-10 puta manje plate po zaposlenom.

ako je MP tako dobra stvar u smislu profita sto su plate trgovaca tako mizerne uz trud na sve nacine da se Metro (kao primer za druge koji bi dosli) otera.

sta bi bilo kad bi bilo, da se ovde pojavi jedan Wallmart ili neki drugi poveliki lanac, u smislu tih domacih MP lanaca koji su pomenuti.

zelim da verujem da je kampanja oko Metroa poslednji pokusaj upliva koji nece imati toliki uticaj da spreci liberalizaciju trgovine i dolazak evropskih i svetskih igraca veceg kalibra.

kada pomenem trgovcima da marza od <10% treba da iz zadovolji kao sto je uobicajeno , odmah skacu za vrat

da ostanemo u temi, sta mislite da li su cene rezervnih delova kod nas bas takve kakve jesu i da ne mogu da se spuste jer su marze bas male.
      ili su troskovi poslovanja poveliki pa ni povelike marze ne pomazu puno da se dise punim plucima ?
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• djukic
        CBC Senator XXL
        • 27.03.2005
        • 2526
        • Beograd

Dobro da neduzimo dalje konkretan primer:

Kulen Zlatiborac:

Cena u Metrou 660din (VP cena)

Cena u Merkatoru: 620din (MP cena)

Ko li sada koristi manju marzu?

Kazes da je VP manje papirologije:

Pa poenta kupovine VP (pravna lica) je da ta roba na neki nacin se potrosi ili proda. Ako se trosi onda se mora voditi u poslovnim knjigama (Glavna knjiga) kao trosak. Znaci neko mora to da proknjizi dalje i od tog jednog Metroovog papira napravi bar jos dva ili tri.
        Ako se kupuje za dalju prodaju u MP onda mora da se pravi prijemnica i kalkulacija pa da se dalje prodaje.

E sad ako se neknjizi onda Pravno lice pravi prekrsaj koji je kaznjiv u nasem slucaju i do milion dinara.

Posto su kod nas od skoro uvedeni (pri kraju je uvodjenje) MEDJUNARODNI RACUNOVODSTVENI STANDARDI to znaci da se na isti nacin roba kupljena od strane Pravnog lica mora proknjiziti i prikazati u poslovnim kjnigama i bilansima preduzeca i ovde i u Hrvatskoj, Nemackoj...
        https://t.me/pump_upp

Comment

• Eon
          Moderator
          • 10.03.2005
          • 4225
          • Beograd-NBG-44
          • Superb 2.0 4x4 DSG

@ Brick

Poredimo Tempo i Metro....

Razlicit vid prodaje, a opet Tempo nije nista skuplji... Zasto?!

I zasto nije dozvoljeno placanje u cekovima u Metro? Ili nece da rade sa platnim karticama? A to pokrivaju time da je to veleprodaja...

Po zakonu, nisu mogli u Metrou da ne vrse naplatu cekovima, a da budu registrovani kao maloprodaja!!!!

To je jedan od bitnoh razloga....

A ima ih jos!!!!
          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• djukic
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2005
            • 2526
            • Beograd

Ako su cene u Tempu iste (nekupujem u njemu pa neznam) onda je tempo povoljniji - uzima manju marzu.
            Procenat koji uzimaju banke u transakciji kupac-maloprodaja iznosi i do 6% (2.5% delta banka pa do 6% diners klub).

P.S. Uh jos malo pa poceh da hvalim miskovica....
            https://t.me/pump_upp

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141

Poredimo Tempo i Metro....
              ili bilo koje druge.
              Tempo mi nije blizu, ono sto sam nasumice po slucajnom uzorku uporedio Metro je bio jeftiniji u 4/5 a u samo 1/5 robe Tempo.

u poredjenju sa Merkatorom, 9/10 robe je bio jetiniji Metro.

u poredjenju sa Merkurom ne bih znao sta je to jeftinije tu u odnosu na Metro.

nedavno sam poredio detaljno program boja, gradjevinske hemije generalno i za jedno 60tak proizvoda Merkur je skuplji oko 40-70% za identicnu robu.
              Akril kit "silikon" 380ml Henkel je u Metrou 98 dinara, svuda po gradu od 105 do 130 identicna tuba.

u Merkuru 126 dinara.

konkretan jedan izdvojeni primer, kao sto si i ti izdvojio.

sigurno se uvek negde nadje neki primer da je nesto negde jeftinije, ja sam pricao generalno.
              u Metrou je 9000 Btu klima bila 13.400 dinara, komplet sa montaznim setom a u gradu po ostalim prodavnicama vise.
              cak i u usko sepcijalizovanim MP firmama.

kada sam uzimao Black@Decker elektro cekic busilicu prvo otisao u Merkur (zgodnije mi, blize) i pogledam cenu -negde oko 12.000 dinara.

odem u Metro, cena 97xx dinara, da kazem 9800.

obe cene naravno sa ukljucenim PDV.

isti model, jedan jedini koji pravi B&D tzv pneumatske.
              ili visestepene merdevine 3x11 gazista- Metro 8800 Merkur 22.000 dinara.

da ne pricam o sitnicama kao sto su srafovi za drvo, u Metrou 200 komada pakovanje 4,5mmx40 oko 250 dinara u MP radnji koja je specijalizovana i drzi samo srafove (Srafko) komad staje 1,90 dinara, i ista je cena i za kupovinu 200 komada.

da ne pricam sto nekih stvari ima samo u Metrou i drugi ni ne nude (kavijar jako retko vidjam u rafovima a kamoli da se moze birati proizvodjac, itd..)

ja ne bih voleo da nestane ovde Metro i ostane vise firmi Centroprom, Tempo, Pekabeta itd a u stvari jedna jedina firma.

opet, svako ima svoju dioptriju gde najvise dobija za svoj novac..
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• Ji 4Tze
                CBC Senator XXL
                • 04.05.2006
                • 806
                • bg
                • Honda CR-V 4WD

Originally posted by Eon
                Daj baci sliku reflektora, a i cenu!!!!!
                cena je bila ~500din ako se dobro secam

. .

Comment

• Delkan
                  CBC Senator XXL
                  • 14.06.2005
                  • 829
                  • 60 km From BG,West

Ova lampa *ebe kevu.Uzeo sam je pre 6-7 meseci.Ladno baca na 100m jedino sto baterija ne traje bas dugo,ali nije ni cudo s`obzirom na jacinu svetlosti...

Comment

Working...
                  X