2. Prodaja po razlicitim cenama u MP-u je moguca i jednostavna. Bilo koji knjigovodstveni program automatski generise dokument nivelacije, koji se dalje knjizi...
i ja sam naveo da je u MP moguca, naveo i uslove.
nije poenta u knjigovodstvenom programu (btw, svako sa 4 osnovne ce lako na papiru sracunati sta treba) vec u zameni nalepnice-cene na svakom pojedinacnom komadu artikla koji stoji u rafu.
u VP se to ne zahteva.
to trosi jako puno vremena, i zahteva puno anagazovanja radne snage.
u prevodu, kosta puno.
to sto kazes da postoje MP tipa Delta (sa svim svojim raobnim markama), Merkator i slicno...postoje.
ali da li znas koliko je njihova profitna stopa (sto je cilj biznisa) i koliki im je promet u odnosu na npr Metro (ili slicne u svetu).
e pa, ono sto ja znam je da je Merkator vec 2 puta u zadnjih 15 meseci bio u predbankrot fazi i da zivi na kreditima u pokusaju da se izvuce (zvanicni podaci, ljubljanske direkcije)>
u okviru tog pokusaja spasavanja smenjena je i dugogodisnja uprava na celu sa Zoranom Jankovicem.
Pekabeta, C market, su propali tokom godina cim se pojavila iole ozbiljna konkurencija.
nije bez razloga i bez osnova Deltin pokusaj da monopolizuje trgovinu, i spreci konkurenciju koja ugrozava profit.
S druge strane kupci su apsolutno obmanuti jer kupuju, a nicim nisu zasticeni....
jer kupci znaju svih 30 slova da procitaju Ugovor koji sklapaju.
jel ima nesto nenapisano u konkretnom Ugovoru, jer ima nesto tajnovito, nesto ili neko je kupce lazno obavestio u Ugovoru ?
ne branim Metro jer nema ni potrebe, samo kazem da VP magacini i takav nacin rada nije nepoznato u svetu i nije samo MP jedini nacin poslovanja trgovine.
kome se svidja kupovace u Metrou po pravilima VP kome se ne svidja kupovace u MP u Merkatoru ili gde vec.
ja sam pokusao da objasnim zasto bi postojao VP oblik trgovine i ovde kao sto postoji u svetu.
imao sam obimnog iskustva sa Bojson's slicnim Cash&Carry sistemom koji drze Indusi u jedno 20tak zemalja bivseg Komonvelta (engleske kolonije) i po cemu su slicni Metrou po tipu organizacije jos tamo negde sredinom 80tih godina.
ako je takav sistem trgovine bez problema funckionisao u svetu pre 20tak godina ne vidim zasto bi Srbija danas bila izuzetak mimo sveta, i zasto bi se ovde vestacki pravile prepreke za sto slobodniju trgovinu.
to ukljucuje i sto manje prepreka u MP.
prepreka= skuplje poslovanje od nuzno potrebnog.
Ako se ustanovi neispravnost kupljene robe
ja sam pricao o potpuno ispravnoj robi koju eto iz hira, estetike , bilo cega zelis da vratis jer si se predomislio.
to sto si ti naveo iz zakona o obligacijama nema veze sa tom situacijom, i kod nas se zakon uopste ne bavi povracajem ispravne robe.
znaci, ja pricam o ispravnoj robi i nepisanom trgovackom pravilu zamene bez pitanja a sto je kod nas otezano (gotovo nemoguce) zakomplikovanom poreskom procedurom uz gomilu birokratije i papira.
u VP je nesto manje papirologije i znatno lakse se kod nasih trgovaca moze vratiti roba (iz prakse pricam).
Comment