Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nele1
    CBC Član
    • 04.07.2008
    • 21
    • banat

Re: Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

Igore pozdrav,
    rado bih ja ali nemam masinu za poliranje(trenutno mi nije potrebna). Naime, moj auto je star 3 godine, crna metalik boja, koja je u odlicnom stanju.(auto redovno garaziran). Interesuje me sta preporucujes za odrzavanje boje i sjaja na autu. Koje proizvode? Do sada sam nanosio samo 3-4 puta (pred zimu i leto)Turtle wax metallic, i 1- put antihologram-ultrafina 3M. I to uvek rucno. Jeste posao, ali rezultati su bili OK. Da li moze posle Turtle wax-a, nanositi 3M ultrafinu, ili to nema svrhe?
    Sta mislis o proizvodima Meguiars, i koje od njih koristiti? Dosta sam gledao o njima i citao na internetu. Znaci samo proizvode koji se rucno nanose. Vremena i strpljenja imam dovoljno.
    Tvoji postovi su dosta poucni. Hvala ti unaped,
    pozdrav,
    Nesa.

Comment

• ile
      CBC Veteran
      • 15.03.2007
      • 101
      • Reading UK

Zdravo drug.
      za garaziran i redovno pran 3 godine star auto ja bi na tvom mestu terao sa ,,turtle wax original'' tecnim voskom ako neces puno da se zezas oko auta, a ako hoces puno da se zezas onda mislim zaista treba nabaviti masinu. ako covek hoce bas mnogo da se posveti tome onda se bas ne isplati raditi rucno. 3m ultrafina je fina abrazivna pasta koja nije predvidjena za rucno nanosenje vec za poliranje rotacionim masinama, cak ne ni orbitalnim tako da mislim da je nanosenje te paste rukom gubljenje vremena jer je njoj potrebno trenje i toplota da bi radila ono zasta je napravljena. ako je samo premazes preko turtle wax-a time ces skinuti turtle wax jer ultrafina sadrzi jake organske rastvarace pa ces izgubiti povrsinski sloj zastite koji tw pruza. inace je 3m ultrafina jedna od mojih favorita za rotari masinu.

sto se tice firme meguiars o njoj mislim sve najbolje i iz njenog programa koristim vise pasti za rotaciono poliranje i to iz serije mirror glaze broj 6, 80, 83, 86 i 105. takodje od meguiarsa imam i tzv paint cleaner koji je iz amaterske serije i koji lepo cisti povrsinu auta od naslaga smole od drveca i slicnih stvari. koristim i njihov gel za gume, onda razne osvezivace, mleko za kozu i glinu. ta firma je extra, ali ja ne znam sta se iz njihovog programa moze u srbiji kupiti i po kojoj ceni. ako mi kazes sta od megsa tamo ima, reci cu ti i za te konkretne preparate sta mislim.

pozdrav i sve najbolje
      igor

Comment

• alexa05
        CBC Senator XXL
        • 23.07.2006
        • 1769
        • Smederevo
        • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Ja kupio ovaj FairLine. Jos mi samo reci koje sundjere za neko pocetnicko-risk off poliranje. Pozdrav ile!

PS Pastu cu naravno izabrati neku manje grubu jer sam ipak pocetnik. Auto je beo i najvise sam kupio masinu zbog mrlja od izmeta ptica i sa drveca.
        EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• ile
          CBC Veteran
          • 15.03.2007
          • 101
          • Reading UK

Originally posted by alexa05
          Ja kupio ovaj FairLine. Jos mi samo reci koje sundjere za neko pocetnicko-risk off poliranje. Pozdrav ile!

PS Pastu cu naravno izabrati neku manje grubu jer sam ipak pocetnik. Auto je beo i najvise sam kupio masinu zbog mrlja od izmeta ptica i sa drveca.
          Svaka cast. Neka je srecan rad sa novom masinom. Sundjere mozes uzeti 3m precnika oko 15cm i to zuti za poliranje i plavi za finalno poliranje ili voskiranje.

Sto se paste tice idealno je uzeti neku koja je bas predvidjena za poliranje orbitalnim masinama jer ima krtije abrazive u sebi koje blago trenje izazvano orbitalnim kretanjem moze dovoljno usitniti u razumnom vremenskom intervalu tipa 5 do 10 minuta po panelu. mozes raditi i pastama predvidjenim za rotacione masine tipa 3m ili farekla , ali ce ti vreme rada po panelu biti neuporedivo duze za postizanje istih slicnih rezultata. u principu tesko d ces jednom pastom bas pokriti sve probleme osim ako je auti tipa do godinu dana starosti ili da je par godina star garaziran i vozen samo vikendom. u ovim realnijim situacijama gre su kola vozena po 20000km godisnje i stara par vise od godinu dana trebace najverovatniji ili srednja pasta i fina pasta ili gruba i fina.
          nakon poliranja potrebno je voskiranje kako bi se lak zastitio od dalje degradacije i slicnog.
          Pozdrav

Comment

• ile
            CBC Veteran
            • 15.03.2007
            • 101
            • Reading UK

Originally posted by ile
            Drugari,
            Ovo moze biti od koristi za nekoga ko pocinje sa poliranjem orbitalnim masinama ovog tipa:

Ide mi drug odavde za BG pa mi se je ukazala prilika da za srbiju posaljem jedan (samo jedan, zaista ne mogu vise) set pasti za rad sa orbitalnim masinama.

http://www.detailedobsession.com/catalo ... ucts_id=43
            http://www.detailedobsession.com/catalo ... ucts_id=39
            http://www.detailedobsession.com/catalo ... ucts_id=40

Pravljene su bas za tu namenu i daju sjajne rezultate sa takvim masinama.

Dakle, ovo nije nikakav biznis ili bilo kakva komercijala vec samo dobra volja da nekom od vas pomognem. Cena pasti je ona koja na sajtu pise i ni dinar vise. Kako je za jedan auto potrebno manje od 100ml svake, mozete se i izdogovarati i izdeliti ih medjusobno na dvoje , troje ljudi.

Ko prvi odgovori na ovaj post na forum, ne na pm da bi bio 100% fair play, njemu paste :-)

Pozdrav svima
            Igor
            Update: Paste su stigle u BG. Ako nekom mogu biti od koristi neka se javi :-)

Comment

• radebgyu
              CBC Senator
              • 03.02.2009
              • 244
              • Beograd

Pozdrav ja sam ranije piso i konsultovao se sa Igorom oko poliranja metalik srebrne i dosao do zakljucka da tu nema leba pa me interesuje koim voskom da ga zastitim pre kisa i zime,a da ima da se kupi kod nas(rucno ili vibro)Hvala !!!!!!!!!
              http://www.mitsubishiclubserbia.com

Comment

• ile
                CBC Veteran
                • 15.03.2007
                • 101
                • Reading UK

Originally posted by radebgyu
                Pozdrav ja sam ranije piso i konsultovao se sa Igorom oko poliranja metalik srebrne i dosao do zakljucka da tu nema leba pa me interesuje koim voskom da ga zastitim pre kisa i zime,a da ima da se kupi kod nas(rucno ili vibro)Hvala !!!!!!!!!
                Evo Igora opet :-)

Vidi ovako, ja nisam bas siguran cega tamo ima, a cega ne, ali ono cega bi 100% trebalo da ima i to jako povoljno tipa 400 din je turtle wax original bilo tecni bilo pasta. nije na listi mojih favorita, ali se jako lako nanosi, skida, lepo cisti smolu sa farbe i lepo stiti na period do 2 do 3 meseca. vlaznim mikrofiber jastukom naneses ravnomeran tanak sloj na sveze opran i obrisan auto, ostavis da se ubrasnjavi i lagano skines taj brasnjavi visak suvom mikrofiber krpom. to uradis svaka 2 do 3 meseca i bice skroz u redu. znaci ne idealno , ali solidno. To se sve moze raditi i vibro masinom sa blago navlazenim sundjerastim jastukom tipa 3m zuti, srednja gradacija. verujem da slicnih stvari ima i iz sonax programa po prodavnicama i benzinskim pumpama.
                Pozdrav, Igor

Comment

• radebgyu
                  CBC Senator
                  • 03.02.2009
                  • 244
                  • Beograd

Igore dali bi vredelo cisto zastite od atmosferskih uslova polirati koliko puta god. ili voskirati koja je tvoja preporuka i cime.Hvala!

Comment

• 206
                    Admin od ispočetka :)
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Jedno malo pitanjce za strucnjake, posto se ja u ove zastite i poliranja razumem kao Marica u kriv k****

Elem, ranije se secam da sam citao o nekakvim...da li su voskovi, neke druge vrste zastite i slicno, koje se nanose na boju, i koji je stite par meseci. Da, znam da skoro svaki drugi proizvodjac to tvrdi, ali znam da se high end automobili poliraju i voskiraju maaaalo boljim metodama, dakle ne interesuju me one prirucne fore, vec The Real Deal

Znam da ima onih Carnauba voskova i slicno, ali se secam da sam citao svojevremeno o firmama u UK koje se bave profesionalnim poliranjem i nanosenjem ovih sistema zastite boje i voskova na skupe automobile, gde tretman kosta tipa 500 funti, ali daje maltene neprobojnu zastitu od recimo 6 meseci, gde je dovoljno samo sprati auto od prljavstine, i ne razmisljate o musicama i da li ce se uvuci u farbu ili ne. Sad, znam da ima i onaj Zymol tretman voskom od nekih chuda mooda - ali ima i onih maaaalo umerenijih varijanti

Zna li ko o cemu pricam?
                    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• radebgyu
                      CBC Senator
                      • 03.02.2009
                      • 244
                      • Beograd

Igor ti je bog sto se tice toga.

Comment

• nele1
                        CBC Član
                        • 04.07.2008
                        • 21
                        • banat

Originally posted by radebgyu
                        Igor ti je bog sto se tice toga.
                        Potpuno si u pravu!
                        Igore hajde ti lepo na godisnji odmor u SR, i lepo da odrzis par prezentacija kako ti radis.
                        Nudim svoj auto prvi.
                        Pozdrav.

Comment

• 206
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Imam nekog drugara koji moze da nabavi Swisswax proizvode po nekoj sumanuto smesnoj ceni (relativno receno, ali dosta jeftinije nego maloprodajne cene) a posto vidim da oni vaze za ozbiljnu firmu, pitam sta bi i kako trebalo odraditi za jednu dugotrajniju zastitu farbe na dnevno vozenom autu.

Comment

• X9
                            CBC Senator XXL
                            • 28.06.2005
                            • 3179
                            • Wien-Sabac
                            • RX-8 i X-9

svrati sledeci put ako prolazis kroz Bech da te odvedem na poliranje,sa bas tim pastama koje pominjes,kosta malko vise,ali imas zastitu preko 6 meseci,i uradice ti profesionalac.jedino moras da mi se javis par dana ranije da ti napravim termin,i sama obrada auta (profi) traje dva dana.
                            Dzabe ti sve paste,ako nemas nekoga da ti pripremi na pravi nachin auto,i ako nemas nekoga da ti ispolira na pravi nachin auto.
                            "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• 206
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

Pa majku mu nije valjda da je najblizi profesionalac koji se ozbiljno i krsteno bavi time - u Becu? Ne da ne bih voleo da skoknem, da imam vremena, ali...

Comment

• X9
                                CBC Senator XXL
                                • 28.06.2005
                                • 3179
                                • Wien-Sabac
                                • RX-8 i X-9

ako ti kazem da je covek preko 35 godina u tom poslu,da je zavrsio sve moguce kurseve bas u Engleskoj,i svaku pasticu i auto lak zna u dusu-mislices i dalje da postoje dole ljudi koji su profesionalci?ima sigurno ljudi koji znaju sta rade,ali za mene je profi onaj koji je isao u skolu za to,radio x godina sa time i uradio x auta,i nastavio da se skoluje i praktichno i teorijski.kod matorca dolaze vecinom vlasnici oldtimera i oni koji voze aute tipa 100.000 eura pa na gore.
                                "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

Working...
                                X