Samo ti napumpaj kako je proizvodjac deklarisao ako vozis fabricku dimenziju. Vulkanizerima odgovara da napumpas manje jer tako guma brze propada.
Gume - iskustva, proizvodjaci ...
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Ali oni mi govore da napumpam VISE, cak je i prokomentarisao "doci ces ti uskoro opet kod mene" u fazonu kada ti gume propadnu... meni pise da zadnje pumpam na 1,8 a on mi kaze da bi tebalo na 2 !Kaze da bi trebalo i prednje na toliko a ja ih pumpam na 2,3 jer tako pise!
Comment
-
-
Ipak ti pumpaj po preporuci Forda.Stetnije je voziti sa nedovoljnim pritiskom ali ni prevelik pritisak nije zdrav.Eventualno,kontrole tacnosti radi, promeni mesto gde dopumpavas/kontrolises pritisak.Ako mozes,gledaj da gume budu hladne(meri pre voznje).
Comment
-
-
Kolika ce sila gravitacije delovati na neko telo, zavisi od mase i smera kretanja tog tela u odnosu na smer sile. Sto se tice "G" sile koja deluje na ljudsko telo i koju svako od nas ( neko u vecoj neko u manjoj meri) moze da osteti u svakonevnom zivotu, to NIJE sila gravitacije. To je sila kojom se bavi PRVI Njutnov zakon, ili sila INERCIJE. Sto je neko telo izlozenije velikim ubrzanjima ili usporenjima i ova sila vecim intenzitetom deluje na njega. Ova sila deluje i po horizontali i po vertikali. Ali kada telo ubrzava po VERTIKALI, a znamo da po vertikali vec deluje sila gravitacije, u tom slucaju dolazi do sabiranja ili oduzimanja sila u zavisnosti od smera kretanja. Ako se krecemo na gore, sile se sabiraju, ako na dole, sile se oduzimaju.
Code:http://arhiva.elitemadzone.org/t279640-Sila-otpor-potisak-uticaj-sile-na-coveka
mogu da razumem da je moguce doziveti silu od 1 G pri kocenju nekim jako dobrim automobilom ali kocenje od 10 m/s2 to nije
sve moje zabune su polazile od toga sto je predstavljena jednakost izmedju ubrzanja i sile odnosno da je ubrzanje (xxxxxx) od 10 m/s2 isto sto i sila od 1G
sila se oznacava u N ( kgm/s2)
i to je tako za svaki auto, pogon ionako nema uticaja u fazi kocenja, a kocenje razvija ubrzanje (tj negativno ubrzanje- usporenje) reda 10 m/s2 ili oko 1g.
a ja sam vodio borbu dokazivajuci i pobijajuci sam sebe al
ima resenja za sve nedoumice
Na početku prve sekunde kretanja: vo početna brzina
na kraju prve sekunde: v1 = vo + a
na kraju druge sekunde: v2 = vo + a + a = vo + 2a
na kraju treće sekunde: v3 = vo + a + a + a = vo + 3a
...
na kraju t sekundi: v = vo + t · a
znaci zakon puta za ovu vrstu kretanja je
v = vo + t · a
a srednja brzina je
za jednako usporeno kretanje
zakon brzine je
v = vo - t · a
zakon puta je
sad samo uvedi brzinu od 100 km/h i akcelerciju od 10 m/s2
sto se tice pneumatika
da li ce netko staviti nove gume napred ili pozadi ocigledno je da ce morati sam da odluci o tome
najbolja varijanta je da stavi sve 4 gume odgovarajuce za to doba ...
smatram da me niko nemoze ubediti da ce pri naglom kocenju auto napraviti piruetu, posto bi tada automobili koji su tu vec jedan vek verovatno bili izbaceni iz upotrebe kao opasne naprave ( sto i jesu )
isto tako da ce potezanjem rucne kocnice auto napraviti piruetu
sve ovo vazi i za pneumatike koji postuju zakonski minimum, i smatram da je vrsta pneumatika nebitna
u idealnim uslovima automobil mora da nastavi pravo do zaustavljanja po bilo kom zakonu fizike, posto jednostavno nema razloga da promeni putanju
Citat:
[quote:jt04nwqa]-a = XXX m/s2
naravno da ne pise. odakle ovakva negacija fizicke velicine ?
ubrzanje se oznacava sa a. to je fizicka velicina.
i pise se samo a.
kao sto se temperatura pise samo t ( a ne -t).
dakle, a= - xxx m/s2
ili a= + (koje se ne pise u matematici) xxx m/s2
ili a=0. [/quote:jt04nwqa]
hvatanje za slamku
ovo je razlog sto se trudim da napisem sve uslove samo da nebih morao da se ispravljam
ogi
slusaj sta vujke prica
edit
sticajem cudnih okolnosti tako gde su iksevi stavio sam znak jednakosti izmedju -> inercija i ubrzanje - sto je besmislica-Bolje biti sretan nego pametan
Comment
-
-
Originally posted by DrenOriginally posted by zecOriginally posted by DrenOriginally posted by zecPireli P400
P400 nije all-season guma... Ljetna, sa osvrtom na kisu...
Na gumi pise M+S
a to ne bi trebalo da bude letnja guma ili ja gresim.
Ne bas zima
U toj klasi i dimenziji sasvim pristojna guma, bolja od mojih ocekivanja, ali sam vec stavio prave M+S (sa pahuljicom) Pirelli Winter Carving... Za svaki slucaj... Prosla zima je bila slaba, ima da zapada ove godine...
ZIMA
Meni je trebala all season guma. Prodaje je beoguma."If everything seems under control, you're just not going fast enough."
Comment
-
-
Originally posted by FlavioIpak ti pumpaj po preporuci Forda.Stetnije je voziti sa nedovoljnim pritiskom ali ni prevelik pritisak nije zdrav.Eventualno,kontrole tacnosti radi, promeni mesto gde dopumpavas/kontrolises pritisak.Ako mozes,gledaj da gume budu hladne(meri pre voznje).
Comment
-
-
sve moje zabune su polazile od toga sto je predstavljena jednakost izmedju ubrzanja i sile odnosno da je ubrzanje ili inercija od 10 m/s2 isto sto i sila od 1G
sila se oznacava u N ( kgm/s2)
moram da te razocaram...
ubrzanje NIJE isto sto i inercija.
ubrzanje je karakteristika promene stanja kretanja tela.
inercija je karakteristika zadrzavanja stanja kretanja tela.
g NIJE sila vec ubrzanje, i to tacno odredjene vrednosti koja iznosi a= 9,81 m/s2 (konstanta)
gravitaciona sila jeFg= g x m (masa).
ubrzanje i sila nikako nije niti isti pojam, a kamoli postojanje jednakosti.
i ne pise se G, vec jedino i iskljucivo g.
(razlika je ogromna u fizici).
kao sto je a oznaka za ubrzanje dok je A sasvim druga oznaka (rad).
verujem da u blizini, ili na netu, imas dostupan neki skolski udzbenik iz fizike. pogledaj tamo definicije...
poz.
PS. Reno Klio izmerena vrednost kocenja, 8,83 m/s2po suvom (ili 0,90 g)
spada u najobicnije automobile kakvih se prave milioni komada sirom planete a koji imaju uporedive slicne rezultate dejstva kocionog sistema.
standard konstrukcije vozila danas.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
smatram da me niko nemoze ubediti da ce pri naglom kocenju auto napraviti piruetu, posto bi tada automobili koji su tu vec jedan vek verovatno bili izbaceni iz upotrebe kao opasne naprave ( sto i jesu
samo ti se ukazuje da od normalnog sigurnog auta ne pravis opasnu napravu koju nisi u stanju da kontrolises u kriticnim uslovima prijanjanja sa podlogom.
pogledaj sta pisu fabrike guma na svojim sajtovima, to su pisali strucni ljudi, profesionalci.
sve ovo vazi i za pneumatike koji postuju zakonski minimum, i smatram da je vrsta pneumatika nebitna
da je svejedno zimski ili letnji, ne bi ni postojala preporuka zamene zimi, niti bi se iz dosade proizvodili zimski pneumatici.
u idealnim uslovima automobil mora da nastavi pravo do zaustavljanja po bilo kom zakonu fizike, posto jednostavno nema razloga da promeni putanju
da te podsetim, cela problematika i jeste zato sto ZIMI nisu idealni uslovi, a pogotovu NAMERNIM razdesavanjem konstruktivnih osobina auta POGRESNIM postavljanjem vrste guma kako ti preporucujes.
auto koji mi vozimo jesam po sebi debalansiran rasporedom masa, a masa je kriticni faktor koji odredjuje ponasanje pri promeni stanja kretanja.
vec i sam vozac koji sedne, vrsi poremecaj balansa masa.
da se podsetimo, sve fabrike automobila i sve fabrike guma eksplicitno preporucuju bolje po trakciji gume uvek pozadi.
praksa se potpuno poklapa sa takvim prepolrukama.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by veljkoNa početku prve sekunde kretanja: vo početna brzina
na kraju prve sekunde: v1 = vo + a
na kraju druge sekunde: v2 = vo + a + a = vo + 2a
na kraju treće sekunde: v3 = vo + a + a + a = vo + 3a
...
na kraju t sekundi: v = vo + t · a
znaci zakon puta za ovu vrstu kretanja je
v = vo + t · a
a srednja brzina je
tek kad sam se ozenio shvatio sam sta je sreca...
ali tad je vec bilo prekasno
http://www.foto-video-micko.blogspot.com/ check it out
Comment
-
-
Da li je neko cuo za Olimpus (tako nekako) gume, italijanske? Video sam pre neki dan, dosta su povoljne, a ima raznih dimenzija, 3 god garancije, npr. zimska 185/65/14 kosta 2600-2700 din, dok takva wintera 3400 din. Pipao sam, mekana, nije neka plastika.MESTO ZA VASU REKLAMU!
Za samo 1000 din mesecno! :-)
Comment
-
-
Stvarno smesno o kakvim stvarima vi ovde govorite... ne znam da li pokusavate da fascinirate ljude vasim znanjem fizike ili sta ali veoma smarate, mene barem... ovo verovatno niko normalan niti cita niti ga zanima... ljude zanimaju konkretni primeri u voznji a ne filozofija koju vi forsirate... :x
Comment
-
-
Pa konkretno u voznji je pokazano da treba nazad, kao sto je receno i kao sto preporucuje svaki proizvodjac guma, a i automobila, ali sta da se radi kad neko misli da zna bolje, od dugogodisnjeg iskustva voznje i raznoraznih testova.
Comment
-
-
filozofija koju vi forsirate
egzaktna nauka da egzaktnija ne moze biti.
koje primere cinjenica o trakciji bi ti nama predstavio kao relevantne.
posto kazes da nisi citao a da te ipak ometa text koji nisi citao, odgovore si mogao da pronadjes u uputsvima fabrika guma i automobila.
linkovi su dati, jedan klik misem.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment