Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Flavio
    CBC Senator XXL
    • 13.06.2006
    • 1926
    • 012 Centar
    • KaraWagon 1.4T.Spark

@Gruja021,vec je bilo reci u temi da su Tigrove gume relativno skupe u "Tigar trgovinama" . . . i to ne zbog razlike u kvalitetu :x .Btw,gledao sam neki dan ovde (u PO),na "NIS"-ovoj pumpi,Tigar Winter1 185/60R14 3.414 din/kom.Ubedljivo najjeftinije u gradu,prva sledeca prodavnica (po ceni) ih nudi za 3.664 din/kom.Neznam kakva je situacija kod vas u NS,ali,eto,vidi na nekoj NAP pumpi recimo .
    Za jos neki predlog do 3.500,pogledaj recimo Barum Bravuris .

Comment

• Kod mene u blizini je akcija Tigar Sigura sa cenom od 2900din sa montažom i balansiranjem (165/70/14 81T).
      Vulkanizer ih nahvali kako su ojačane na bokovima etc etc

Gde mogu da pronadjem nešto više o njima?
      Durability, rolling resistance, noise level i sl?
      Na Tigrovom sajtu se ništa ne nalazi od infomacija
      http://www.tigartyres.com/tigarmh/produ ... 952&id=236

Btw uopše mi ne liče na 621

Sigura

621

Meni liče na BFGoodrich TOURING G koju takodje pravi Tigar

Comment

• St.Evan
        CBC Početnik
        • 04.12.2007
        • 1
        • Mirijevo, bre!

Molim, pomoć!
        Svojevremeno sam negde video da je čovek iz Tigar guma na forumu, mislim na ovom, opisivao ponaosob svaku od guma iz asortimana.

Da li neko zna da me uputi gde je to bilo?
        Unapred zahvalan!

Comment

• overspeed
          CBC Senator XXL
          • 24.05.2005
          • 2779
          • Kosovska Mitrovica

A vi, kako te?

Ajd' sad lepo iz pochetka, idi do sobe za predstavljanje i napishi par rechi o sebi, tek reda radi. Nakon toga prolistaj pravila foruma, a onda upotrebi opciju "Search" da pronadjesh to shto te interesuje.

Koliko je meni poznato na forumu nema registrovanog chlana (bar ne aktivnog) koji je "iz Tigra", ali zato je luka1 iz Skoplja svojevremeno pisao o automobilskim gumama i vishe i bolje nego shto bi ijedan iz "Tigra" to mogao. Dakle, nadji ga u listi chlanova i pogledaj njegove postove, chovek je prava enciklopedija shto se te priche tiche.

PS. Dobrodoshao na forum, na pravom si mestu!
          http://www.bmw.tv

Comment

• Ogi
            CBC Senator XXL
            • 07.10.2007
            • 309
            • Beograd
            • Hyundai i30 1,4

Ubedili ste me, odoh ja da kupim jos 2 zimske gume, za pozadi. Idem u petak u Bosnu u brdovite krajeve pa onda u subotu na Jahorinu pa da budem siguran!

Comment

• Ogi
              CBC Senator XXL
              • 07.10.2007
              • 309
              • Beograd
              • Hyundai i30 1,4

Kupio sam dve Winter1 gume, nije bilo Savinih. Sad' imam Eskimo S3 napred i Winter1 pozadi!

E sad' sta me zanima... likovi su me onako malo zbrzili, bio sam u EUROGUMI, pitao sam da li su gume iz iste serije a on mi je rekao da NISU... mislio dam da su to uparene gume, znaci da im je barem rok proizvodjnje isti... lik mi kaze da oni cak tako ni ne nabavljaju (navodno!) nego nabave brdo guma i kao to je to...

Na jednoj mi pise da je proizvedena 29 nedelje 2007 a na drugoj datuma uopste NEMA ! Nisam insistirao toliko na tome, iako mi je bilo cudno sto datuma nema na toj gumi jer sam mislio da ce biti iz iste serije, vozicu ih iovako jos mesec dana maksimum pa onda sledece godine mesec, dva. Lik mi je rekao da to navodno nema veze, iako ja nisam siguran u to. Siguran sam da kada u martu budem kupovao nove letnje gume obavezno cu da obratim paznju da one budu iz iste serije ako je moguce.

Sta vi mislite o ovome?

I jos nesto... probe radi, zadnje sam napumpao azotom... naravno, ukoliko budem morao da ih dopumpavam, moracu vazduhom i to nije problem, je l' tako? Da li punjenje azotom zaista ima nekih prednosti?

Comment

• prolupator
                CBC Senator XXL
                • 02.09.2005
                • 3968
                • Zemun

Za datum i seriju si u pravu, mada neke primetne razlike ne bi smelo biti ukoliko starosna razlika u gumama nije drasticna i ukoliko su lagerovane kako treba.

Azot ? Dobitak je nemerljiv za obicna kola i obicnog vozaca. Jedino je lepo sto se gume manje ispumpavaju pa moras manje da ih dopumpavas.
                OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Ogi
                  CBC Senator XXL
                  • 07.10.2007
                  • 309
                  • Beograd
                  • Hyundai i30 1,4

Originally posted by prolupator
                  Za datum i seriju si u pravu, mada neke primetne razlike ne bi smelo biti ukoliko starosna razlika u gumama nije drasticna i ukoliko su lagerovane kako treba.
                  Ali zasto ne pise uopste datum na ovoj jednoj? Ostale oznake su sve potpuno iste! Uplasio sam se da mi nisu mozda prodali neku SH klasu gume ali dobio sam 3 godine garancije.

Azot ? Dobitak je nemerljiv za obicna kola i obicnog vozaca. Jedino je lepo sto se gume manje ispumpavaju pa moras manje da ih dopumpavas.
                  Malo si nelogicno napisao, iz prvog dela recenice ispada da je azot vrh a u drugom kazes da je dobro samo to sto se manje ispumpavaju.

Sta sa dopumpavanjem, na pumpama nema azota nego samo vazduh, ima li "posledica" mesanja vazduga i azota?

Comment

• neshaoct
                    Banovan
                    • 18.08.2007
                    • 1754
                    • Beograd, Rakovica

...vazduh koji dises ima 71% azota...
                    Isto toliko ima azota i u vazduhu kojim pumpas gume...
                    Nemoj razlikovati vazduh i azot...Razlikuj azot i kiseonik...
                    U vazduhu imas oba...i to mnooogo vise azota...

Comment

• zec
                      CBC Senator XXL
                      • 05.01.2005
                      • 450
                      • bgd

Vec je bilo price o tome sta se dobija i zasto. Najveci problem je vlaga koja se upumpava u gumu sa vazduhom...
                      "If everything seems under control, you're just not going fast enough."

Comment

• NemaN
                        CBC Senator XXL
                        • 29.11.2004
                        • 1560
                        • munze

tj koliko ja znam ne preporucuje se dopumpavanje sa vazduhom
                        I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• Ogi
                          CBC Senator XXL
                          • 07.10.2007
                          • 309
                          • Beograd
                          • Hyundai i30 1,4

Ok, posto vidim da ne znate ili necete da mi odgovorite na prethodna pitanja da probam sa necim novim. Naime, mislio sam da cu do 3500 dinara sa montazom i balansiranjem imati veci izbor a da to nisu Tigar i Sava medjutim izgleda da sam se prevario.

Jedna od malobrojnih mogucnosti je KLEBER guma, neko mi je preporucivao DINAREX ili kako se vec zove ali nje u mojoj dimenziji NEMA vec samo VIAREX pa me interesuje kakva je to guma, u stvari samo me zanima da li je bolja od Save Perfecte i Tigra u toj dimenziji... a to je samo TG621...

Comment

• neshaoct
                            Banovan
                            • 18.08.2007
                            • 1754
                            • Beograd, Rakovica

Originally posted by Ogi
                            ...Sta sa dopumpavanjem, na pumpama nema azota nego samo vazduh, ima li "posledica" mesanja vazduga i azota?
                            Sta ti ocekujes da ti neko odgovori na ovakvo pitanje ???

U VAZDUHU se nalazi 71% AZOTA...vec su pomesani !
                            Kakvih posledica uopste moze da bude ?
                            Dok citas ovo, udahnuo si vazduh u kome je bilo 71% azota...

I, pumpaj te gume na pumpi, i ne filozofiraj mnogo...

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

@Ogi: Sam si sebi odgovorio, samo trazis potvrdu za svoje misljenje...
                              Sava je lutrija jer zavisis od toga odakle dolaze gume, a to na gumi ne pise, Kad uzmes Kleber ili Tigar bar znas sta dobijas...
                              A tri godine garancije je mnooogo za gumu. Vise nego dovoljno.
                              Kao da vozis 400+KS pa su sad bitne finese...
                              Vozis malu gumu, malo kilometara, hoces da to sve malo i platis i da imas vrhunske performanse?!
                              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Ogi
                                CBC Senator XXL
                                • 07.10.2007
                                • 309
                                • Beograd
                                • Hyundai i30 1,4

Hah, Nesho ubih se od smejanja!

@Prolupator Dobro, mislim da nema bas toliko razlike u tome da li gumu proizvode Kinezi ili Slovenci, mislim zasto su Kineli losiji u tome od Srba? Verujem da je Sava svuda ista... citava tehnika, nasi kompvi, sve se to proizvodi u nekim levim zeljama a ne u USA itd...

Mada u pravu si, ja sam se gadno istripovao... vozim bedan autic i na njemu imam vec 3 godine 621 i isao sam ne zna se gde sve sa njima i sve je bilo super... i sad' sam nasao da izmisljam... ali ipak mislim da je Perfecta bolja od 621 samo zato sto je ovo jaaaako stara guma, verovatno je i tehnoloski jako zaostala...

Comment

Working...
                                X