Tema je malo zamrla a uskoro ce nova zimska sezona .
Ajmo novi krug .Znaci,zimski opanci na tapetu .
Rezervna i uvek jeftina varijanta je Tigar Winter1.Danas,u local store ,kaze mi lik da je 185/60/14 3.300din a 195/60/14 je 3.900 din/kom.Ubedjuje me da ima Winter1 u meri 195/60/14 .Svuda gde sam dosada gledao,Wintere nema u toj meri.
Ili gresim ???
Sve u svemu,gledam kako da proguram zimu.Znaci,nista fenseraj,V index itd..Ne planiram zimske izlete po planinama,bitno je da prodjem kroz nerasciscene gradske ulice i prigradske putice .Makar i sa "30 na sat" (bez lanaca).
Sve me vodi na Tigar ... gledam ima li sta jos pored,za slicnu kintu ...
Pazi ja sam kupio Amtel NordMaster prosle zime misleci samo za tu zimu da pregrmi,ali sam se uverio da je guma dobra jer po onoj ledenoj kisi koja je padala 5 januara ja sam presao 40km po ledu(jer se zimske sluzbe sto ciste puteve nisu nadale snegu ili ledu u sred zime)bez ikakvih zanosenja i proklizavanja.Guma je na niskim temperaturama izuzetno meka sto je i dobro za sneg.Nadam se da sam ti makar malo pomogao.
@milannik,imas pravo,mada me @Djordjevic sad bacio u rebus malo (@Djordjevic,tnx za komentar ).Razlika u ceni je zanemariva Winter1 vs. NordMaster (u meri 185/60/14).Moracu da kopam jos negde na temu tog Amtela .
Termin "ruska guma" mi asocira na "Kaма" i sl. nazovi gume .Ali opet,Amtel je gazda Vredestein brenda ...
godinu dana stare Michelin Alpin napred, nove Winter1 pozadi, posle veranja po Kopaoniku i Žabljaku, pri čemu sam se na Kopu jednom čak i zaglavio sa Mišelinkama, dok veći deo vremena na Žabljaku su prebačene Winter1 napred, Alpin pozadi. Uslovi: između ozbiljnih snežnih, do veoma ozbiljnih snežnih, potrebno je bilo baš dosta iskustva i koncentracije, ali nije bilo neophodno maltretirati se sa lancima.
Moja konačna ocena - po snegu je Winter1 bolja guma, generalno se u vožnji po klizavom slično ponašaju, Winter1 bolje kreće.
Na suvom je Alpin bolja guma, Winter1 neviđeno brunda kako krene da se prelazi 100 na sat, već na 130 je užas. Alpin se ne čuje, i sveukupno je bolja guma, ali Winter1 uz normalnu vožnju i poštovanje njenih nedostataka, posebno u odnosu na cenu, je za svaku preporuku.
Sve je voženo na vozilu iz avatara, dimenzije 195/65R15. Sledeću zimu sigurno Winter1 napred, Alpin pozadi i tako dok je života u Winteri, onda sve 4 lete napolje za nove 4 Wintere, ako pre toga ne dođe na red novi auto.
Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.
Ja sam kupio za proslu zimu 4 GY UltraGrip7+, gume nenormalno dobro drze po snegu i blatu na putu, van puta cupaju iz blata, dubok sneg kao od sale prolaze... Jako je tiha guma i pri 150kmh ne pravi buku. Jedino mislim da je malo previse "snezna" guma, tj. da je pravljena za neke severnije krajeve jer licno nisam preterano zadovoljan kako drzi po suvom putu i toplijem vremenu...
Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem
Pa ma koliko to bio Good Year - to je ipak zimska guma .
Ja imam sada slican problem. Naime svestan sam da cu tim gumama 80% kilometara preci po hladnom ali suvom kolovozu sto bi znacilo da mi Wintera nikako ne zavrsava posao jer bar po iskustvoma drugih dosta je inferiornija na suvom terenu dok je na snegu skroz ok.
A drugi problem je sto mi treba dimenzija 205 R16 sto bi znacilo - tesko da cu da nadjem uopste tu gumu u toj "velicini".
Da li neko ima neki predlog ili iskustva sa sledecim gumama:
Barum Polaris2
Semperit SportGrip
Semperit Speed-Grip
Eventualno Nokian WR?
Posto me na prolece ocekuje kupovina letnjih guma pa mi se ne daje previse para za zimske, ako bas ne mora... Ali ipak ako budem morao da biram izmedju cene i kvaliteta pre bih malo kvalitetnije za vece pare.
Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...
proveti bfgoodrich winterG, mislim da ima u toj dimenziji. ja sam ih uzeo pred proslu zimu, pored nje wintera nema sta da trazi, cak ni u snegu. potpuno je besumna na suvom, odlicno drzi i radi se i u H, a mislim i V indeksu.
"dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"
Ja uzeh danas 2 kom. Winteru ipak .185/60/14 po 3.500 komad,na odlozeno "preko teftera" (redovna prodaja),uz free montazu i balansiranje.Dok ih isplatim,razmislicu o druge 2,da li opet iste ili neke druge .
Edit
Sto se tice BF-a,zalio mi se nedavno na njih @flugzeug.I njegove su zimske,bese Profiler g-Winter ... Ovde (u gradu) videh "BF Goodrich g Force" 155/80/13 za 2.900 npr. ...
Comment