Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • RANK
    CBC Senator XXL
    • 28.02.2007
    • 1635
    • Beograd
    • FIAT MAREA WEEKEND 1

Originally posted by Misha
    Tiha... Vec smo, cini mi se, diskutovali na tu temu negde. Buka je osnovni razlog koji me odbija od Hitrisa. Sva sluzbena vozila sa Hitrisima na auto putu prave buku kao da je otisao lezaj tocka! Znam, znam vec si rekao kako je tebi tiha i sl. Ali ocigledno je ta buka u autu izuzetno zavisna od licne percepcije, sto je meni bucno tebi mozda nije, ne znam! Ajde ako jos neko vozi hitrise nek napise svoje misljenje o tome!
    meni je bila bucna.
    "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• nidza
      CBC Senator XXL
      • 16.04.2008
      • 496
      • nbgd

Ne dovodim u pitanje to što ste iskusili, naravno.

Samo mi je prosto neobično da neko u istom threadu kaže da je Wintera tiha, a Hitris bučna guma, kad obe vrsta guma imam na kolima.

Posebno što Wintera ima dezen kakav imaju bučne gume, kao i većina ostalih sa V dezenom i smerom rotacije, dok Hitris ima asimetričan dezen koji pokušava da napravi kompromis između tišine i dobrog ponašanja na kiši.
      Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• marek
        CBC Senator
        • 16.09.2005
        • 243
        • Beograd

ja kad kupujem gledam www.reifendirekt.de i naravno cenu kod nas. Imaju linkovi ka nekoliko testova za svaku gumu.

Comment

• Arsa
          CBC Senator XXL
          • 25.09.2007
          • 345
          • Nis
          • MBw210, BMW e32

Ja imam na mojoj e klasi Hitris i mnogo sam zadovoljan, odgovorno tvrdim da Hitris ima Mishelinovu hemiju i kalupe pa ne znam zasto bi bila losa? po kisi se ponasa super i uopste nije bucna, bar meni! Opet cu da kupim iste cim budu za promenu!
          PS. Audi u kome se vozi direktor Tigra nosi Hitris gume a direktorov vozac moze da rashoduje i Mishelin pa vi vidite!

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Moguće je da će to da Winteri smanji buku. Kod mene su vulkanizeri naduvali na oko 2 bara, ja sam posle malo dodao
            probaj da vozis auto sa napumpanim umesto polupraznim gumama kao sto lici da je bilo do sada.
            bilo koja guma kada se vozi u poluispumpanom stanju je prilicno bucnija, i daleko meksa na bokovima sto se jasno cuje. (a i oseti na volanu).

Wintera je mekana guma, i prosto treba da se koristi prema uputstvu, tih +0.3bara pri sporoj voznji, na to jos +0.2 bara pri voznji 120km/h i jos +0.2-0.4 bara pri potpunom opterecenju auta u okviru dozvoljene nosivosti.

to znaci da ispod 2.5-2.6 bara ne bi trebao da ides ako ces voziti brzinama tipicnim za autoput.

vazduh u gumi je ono sto nosi teret, i daje osobine gumi da bude vozljiva i upotrebljiva.

ja pumpam zimske gume od 2.3.-2.6 napred za prazan auto i normalnu (sporu voznju) do 2.9-3.0 bara nazad shodno opterecenju u gepeku.

sa 2.0 bara Wintera gotovo lezi na bokovima, sto se i vidi kao preterano habanje.

osim toga postoje i 2 vrste Wintere, sa T i sa H indexom koje se razlikuju po mekoci a time i bucnosti gazeceg sloja.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• Duke
              CBC Senator XXL
              • 16.01.2006
              • 753
              • Urbs Naissus

Originally posted by Heinz
              U 195/50 15 Hitris sam plaćao 2800 din,
              Gde ovo ima, odmah kupujem ceo kamion, pa ću da ih preprodajem lagano... Gde god sam se ovde (Niš) raspitivao, cena je oko 4100-4400 dinara po gumi, doduše u dimenziji 195/60 15, ali tim gore, niskoprofilne su ionako uvek skuplje...
              "Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."

Comment

• Gruja
                CBC Senator XXL
                • 09.02.2006
                • 614
                • Bgd
                • Alfa 75 TS

Mozda su nekada niskoprofrilne bile skuplje ali odavno vise nisu...

Ako gledas istu gumu, iste dimenzije osim profila, ona sa nizim je jeftinija...
                Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• Flavio
                  CBC Senator XXL
                  • 13.06.2006
                  • 1926
                  • 012 Centar
                  • KaraWagon 1.4T.Spark

Originally posted by nidza
                  Ako nije problem da napišete koje vozilo vozite.
                  Vozilo iz garaze <- .
                  Originally posted by nidza
                  Ne dovodim u pitanje to što ste iskusili, naravno.
                  Samo mi je prosto neobično da neko u istom threadu kaže da je Wintera tiha, a Hitris bučna guma, kad obe vrsta guma imam na kolima.
                  Razlika u buci,koju sam spomenuo na prethodnoj strani nije zanemariva ali,tek da je primetna.Mada,apropo
                  Originally posted by sw.brick
                  probaj da vozis auto sa napumpanim umesto polupraznim gumama ...
                  bilo koja guma kada se vozi u poluispumpanom stanju je prilicno bucnija, i daleko meksa na bokovima sto se jasno cuje.
                  Wintera je mekana guma ...
                  Zasad je u Winterama jos vazduh a u Hitrisu je bio azot.Manje-vise medijum,no,sumnjam na ispravnost manometra kroz koji je pumpan azot.Moracu to da proverim.Verujem da npr. 0.3 [At] nije mala razlika u pritisku.
                  Originally posted by sw.brick
                  osim toga postoje i 2 vrste Wintere, sa T i sa H indexom koje se razlikuju po mekoci a time i bucnosti gazeceg sloja.
                  Postoje 3 vrste: Q,T i H .
                  Moje su T.

Pitanje:
                  Gde kupiti relativno pouzdan "gadget" za kontrolu pritiska u gumama a da isti ne kosta nesto tipa 40-50€ ???
                  Vidjao sam neke kineze za par stotina din. ali sumnjam u pouzdanost istih .

@Duke,gume 195/50R15 su ultra jeftine u odnosu na vecinu drugih 15" dimenzija,nezavisno od proizvodjaca tako da nije cudna razlika u ceni o kojoj pises .

Comment

• Duke
                    CBC Senator XXL
                    • 16.01.2006
                    • 753
                    • Urbs Naissus

Majku mu, sad ste mi otvorili ochi...

Prelazim, na /50, **beš bubrege!

Comment

• Flavio
                      CBC Senator XXL
                      • 13.06.2006
                      • 1926
                      • 012 Centar
                      • KaraWagon 1.4T.Spark

Bolje ti cuvaj bubreze .
                      Ovo za cenu vazi,ne za /50 nego bas za 195/50R15.
                      Sumnjam da to pashe na tvoju ladju .

Comment

• Hermes
                        CBC Senator XXL
                        • 14.02.2006
                        • 1306
                        • https://t.me/pump_upp
                        • bemve

Originally posted by Duke
                        Gde god sam se ovde (Niš) raspitivao, cena je oko 4100-4400 dinara po gumi, doduše u dimenziji 195/60 15, ali tim gore, niskoprofilne su ionako uvek skuplje...
                        Ma da, sigurno se raspitivao za komsiju
                        https://t.me/pump_upp

Comment

• Heinz
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 1027
                          • Beograd, Voždovac
                          • Avensis 2.0 D4D

Gde ovo ima, odmah kupujem ceo kamion, pa ću da ih preprodajem lagano... Gde god sam se ovde (Niš) raspitivao, cena je oko 4100-4400 dinara po gumi, doduše u dimenziji 195/60 15, ali tim gore, niskoprofilne su ionako uvek skuplje...
                          Kupio sam gume u martu mesecu. Cena je bila ta u +100 din kod Mihajlovića, Adama i Eurogumi. Plus balans. Oko 3150 je bilo sve zajedno.

U /60 profilu ima više materijala nego u /50 pa je samim tim skuplja
                          Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• Duke
                            CBC Senator XXL
                            • 16.01.2006
                            • 753
                            • Urbs Naissus

Originally posted by Hermes
                            Gde god sam se ovde (Niš) raspitivao, cena je oko 4100-4400 dinara po gumi, doduše u dimenziji 195/60 15, ali tim gore, niskoprofilne su ionako uvek skuplje...
                            Ma da, sigurno se raspitivao za komsiju
                            Ne razumem ...

Ali nema veze, umesto Hitrisa pazario sam wintere (ide zima) u mojoj dimenziji (cvaj komat) i extremno sam zadovoljan (odsustvom buke, mekocom, za grip jos nisam testirao), cijena sitnica: malo ispod 9200 dindzi za dve gume sa novim ventilima, montagom i balansiranjem...

Comment

• Hermes
                              CBC Senator XXL
                              • 14.02.2006
                              • 1306
                              • https://t.me/pump_upp
                              • bemve

Ma replicirao sam Flaviu , normalno da ce da ti odgovara 195/50 R15ako vec imas 195/60R15
                              https://t.me/pump_upp

Comment

• milannik
                                CBC Senator XXL
                                • 23.12.2004
                                • 1455
                                • Niš

Ja sam po 3200 placao 195-50.
                                Sve 4, i sad cekam 5-tu

Comment

Working...
                                X