Zdravo ljudi treba mi savet oko izbora guma.
Naime na mom passatu B3 karavan imam trenutno sve 4 letnje gume TG635 u dimenziji 175/70 R14, od toga su 2 bas lose, a 2 su kupljene na prolece i presle su nekih 15 000 ali pozadi, tako da su ok.
E sada posto ide zima ove gume su za leto ok, ali su zimi krs totalni (sto je i za razumeti posto je letnja guma) prosle godine umalo nisam zaginuo sa njima, uz najobicniju malu uzbrdicu u mirjevu po snegu kada idem kod ribe nisu htele da izadju.
Sada kupio bi samo 2 gume ali neke koje bi bile ok zimi, znaci ne treba mi nesto specijalno tipa za Kopaonik (iako idem skoro svake god za to imam lance) ili tako nesto vec da mogu da savladaju neku iole manju uzbrdicu prekrivenu snegom, dok bi ih na prolece stavio pozadi, a napred ove TG635 sto su sada pozadi.
Ne bi nesto mnogo para dao za gumu znaci do oko 4000 (+-200-300 kinti) sa balansiranjem i namestanjem.
Mislio sam se prvo da uzmem klasicnu zimsku gumu tipa Sava Eskimo S3, Winter1, Barum Polaris i sl. za tu cenu, pa da ih na prolece stavim pozadi ali su mi ljudi iz servisa rekli da ce da mi se zimaska guma iako je vozim pozadi leti "istopiti" tj. od toplote izgubiti svojstva i preporucili mi neku Debicu Navigator 2 koja je guma kao za sva svojstva (oni su valjda pod good year-om) i cena je 3900 u mojoj dimenziji.
(preporucili su mi i dunlop 4 season i nege good year vector, ali su cene dosta velike, pretpostavljam da vrede ali...)
P.S. znam da te M+S gume znace da nisu nista preterano dobre ni leti ni zimi, a ni ne treba mi nista posebno, jer i onako mi je auto mazga koji jedva nagura do 150 (benzinac 1.6 75KS), znaci da leti mogu pozadi da se voze i da budu upotrebljive i sledecu zimu za napred, a pri tome da imaju koliko toliko ok svojstva zimi.
To samo ako je Trayal počeo da pravi dobre gume iznenada, ja ih ne bih testirao na svojim kolima. Realno - nije nemoguće, i o Tigru sam imao isto mišljenje pre par godina, sad su mi i zimski i letnji komplet Hitris i Winter1.
Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.
Neko je postavio pitanje zasto je winter1 bolja od Sava Eskimo!?
Zbog toga sto winter 1 ima Mishelinovu hemiju (sastav gume) a saru su zajedno pravili!
Ja imam Savu S3 i radi dobro, ali nemam pojma da li je Wintera bolja ili losija.
Wintera je definitivno hvaljena na sve strane, a pride je i jeftina, sigurno zasluzuje preopruku.
Ali, sta je tu i zasto bolje, voleo bi da cujem od nekoga ko je probao obe.
Pa ako cemo pravo, tesko ces naci nekoga ko je probao obje, i mjerio ih po nekim mjerljivm parametrima, osim po osjecaju, a to ti onda vjerovatno dodje sve tu negdje... Ako bas hoces detalje koja se bolje od njih ponasa po mokrom, ili suhom, ili po snijegu, onda trazi negdje test M+S guma, pa odaberi ono sta je tebi vaznije.
Tigar=Michelin-ova hemija ? Onda i Sava ima Good Year-ovu hemiju, pa ko ce odluciti ciji je veci ? Hocu reci bolji...
Sve u svemu, ni sa Winter1, ni sa S3 ne mozes pogrijesiti, ako ti se uklapa u brzinski i tezinski razred, te dimenziju koja ti treba. Obje ce ti odraditi posao koji im je namijenjen, obje su iz "paketa" za siroke narodne mase, i tu ti igraju i reklamni afiniteti, i podrska domacem/stranom radniku koji radi u fabrici, a ako kupujes set, tj. sve 4 nove, uzmi jeftiniju (posebno ako je osjetna razlika), koja ce ti uz pomoc 4x te razlike ostaviti neki EURO u dzepu...
Ja sam. Na snegu su tu negde, cak je S3 nesto bolja dok je nova, ali je Winter1 dobra u duzem periodu. Na suvom i mokrom S3 nema sta da trazi pored Winter1.
"dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"
Neko je postavio pitanje zasto je winter1 bolja od Sava Eskimo!?
Zbog toga sto winter 1 ima Mishelinovu hemiju (sastav gume) a saru su zajedno pravili!
Ma jel' da?
A Sava je inace jedna mala nezavisna kompanija, 'sirak tuzni bez idje ikoga' i posluje po tehnologiji iz XIX veka cekajuci da propadne ili je neko spase kao Zastavu...
Obozavam ovakve odgovore....
RANK je da konkretno iskustvo, ajmo dalje...
Transaxle u krvi...
"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana
ovako... pazario sam auto na kojem su bile tri wintere i jedna letnja.
wintere su sa solidnom sarom (vulkanizer kaze da ima saru 6mm, ali onako - od oka), dok je letnja losa.
malopre sam kupio jos jednu winteru i zamenio ovu letnju, pa me zanima sledece.
sad su na autu sve cetiri wintere, na zadnjoj osovini su sa sarama od oko 6mm, dok je napred jedna 6mm a druga (nova) 8mm.
porodican sam covek i necu nesto forsirati auto, sto se tice bezbednosti, ima li nekih vecih problema sto su ne bas jednake sare na predjnoj osovini?
auto je inace sa pogonom na prednjim tockovima.
Kad su gume u pitanju nije za preporuku bilo kakva razlika, makar bila i ona 2 mm share, narocito ne na prednjoj osovini. Narocito ako su prednji tj. upravljacki tockovi istovremeno i pogonski. Nije nista alarmantno i razliku prakticno da neces ni da osecas ako ces da vozis kako si napisao. Medjutim na nekim jacim kocenjima auto moze da ti postane nestabilan, narocito ako to bude na vodom/snegom prekrivenom putu jer zbog razlike u sili kocenja auto moze da "povuce" u jednu stranu (suprotnu od one na kojoj je montiranana slabija guma). Vremenom ce biti gore jer dok ova nova guma dodje na tih 6 mm ta starija guma ce prakticno biti na limitu i onda rizik raste progresivnim tempom.
U najmanju ruku trebalo bi da imas na prednjoj osovini identicnu saru, a tu novu Winteru "bacis" na zadnju osovinu. Bar ce auto bolje drzati pravac i imaces malo manje potencijalne opasnosti na jakim kocenjima od sadasnje postavke.
Mislim da cena Wintere stvarno ne predstavlja problem. Zato mislim da si trebao da kupis dve gume, montirao ih napred, a tu jednu "slabiju" Winteru bacio u gepek. Tako bi imao ravnomerno habanje guma na prednjoj osovini i rezervnu istog tipa u solidnom stanju.
Sve sam ovo i ja imao negde u glavi, ali ajde rekoh da proverim da li bi to bio preveliki problem.
Cena nove Wintere nije velika, ali...
- istrosio sam se sada za auto, a bice jos troskova za sredjivanje
- rezervna na autu je, koliko sam video, skoro nova Michelin Energy
- uz auto sam dobio i 4 letnje gume, ali su prilicno lose i cini mi se da ih na leto necu ni stavljati vec cu morati da kupim nove
- jos nisam prodao prethodni auto na kojem imam dva seta u prilicno dobrom stanju guma sa alu i celicnim felnama (letnje Bridgestone, zimske Wintera)
- planira se da u skorije vreme ugradim i plin u novi auto, sa toroidnom bocom na mestu rezervnog tocka a on bi leteo napolje (kada sam vec ovde, sta mislite o voznji bez rezervnog, to jest, upotrebu nekih sredstava za prirucno krpljenje gume do prvog vulkanizera?)
Sve u svemu, nije u pitanju dilema ni trilema pa ni kvadrilema...
Jos malo pa cu moci da se bavim preprodajom polovnih guma... :-)
Sta mislite, ako su mi polovne gume u solidnom stanju (recimo sa 8mm spale na 6mm), a u slucaju trampe sa nekim vulkanizerom, da li bi recimo moglo za 4 ovakve polovne da se dubiju 2 nove ili kako to vec ide?
Na osnovu cega misljenje da je Winter1 bolji od Sava S3 ?
daleko bolja fabrika po pitanju tehnologije vec decenijama unazad, pouzdanost da je Winter1 zaista proizvedena u Tigru a nije samo nalepljeno na tudji proizvod.
Sava moze da bude ko zna gde po belom svetu napravljena i samo zalepljena etiketa.
Tigar je jedina firma iz bivse SFRJ koja je prosla stroje americke vojne kriterijume a izmedju ostaloga zadovoljila je zahteve Boeinga svojevremeno pa je Tigar bio prva ugradnja na njihove komercijalne avione.
osim toga, Wintera je vec dokazana da je odlicna zimska guma a pri ovim snizenim cenama prakticno nema konkurenciju na vidiku za ulozeno.
Comment