punjac akumulatora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Upravo sam se vratio iz trgovine: kupio sam belgijski tecmate optimate 4 diagnostic desulphating charger + tester! Cena 5,390.00 RSD. Namenjen za punjenje svih accu 12V - prvenstveno, manjeg kapaciteta. Sutra proba, pa, ako nešto krene po zlu - javljam. Kao i u slučaju uspešne operacije.
    TecMate OptiMate 4 0.8-Amp Battery Recover/Charger | TecMate TM-141 TecMate OptiMate 4 0.8-Amp Battery Recover/Charger | TecMate TM-141

Comment

• Bossanac
      Banovan
      • 04.01.2015
      • 94
      • Tuzla, Bosna
      • Golf 6

Koliko je to eura
      Od koliko je ampera
      Izgleda da je automatika a to znači da nećeš moći obavit zadnju finu fazu dopune kako oni zovu ekvalizaciju a koja je bitna za potpuno kvalitetno punjenje
      A bogami ni kvaliteno fino glavno punjenje
      Jer ti automatski navale brzo punjenje punom jačinom još pogotovo ako je znatno jači nego što je kapacietw tvog aku
      A treba da bude minimalan odnos 1/10
      Last edited by Bossanac; 08.01.2015, 20:57.

Comment

• zoranbg
        CBC Senator XXL
        • 23.03.2005
        • 4098
        • Rooster's Hill , Beog
        • Grande Punto 1.2

izgleda da je to punjac za male akumulatore u motociklima. max struja 0.8 A , to je malo
        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• comi 1342
          Moderator
          • 28.09.2005
          • 1126
          • NS
          • Giulietta ,PUG 106,

Desulfator i nekakav tester, mnoogo love za takvo nešto po mom mišljenju. Možda se i varam...
          "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
          "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Originally posted by Bossanac View Post
            Koliko je to eura
            Od koliko je ampera
            Izgleda da je automatika a to znači da nećeš moći obavit zadnju finu fazu dopune kako oni zovu ekvalizaciju a koja je bitna za potpuno kvalitetno punjenje
            A bogami ni kvaliteno fino glavno punjenje
            Jer ti automatski navale brzo punjenje punom jačinom još pogotovo ako je znatno jači nego što je kapacietw tvog aku
            A treba da bude minimalan odnos 1/10
            Ovde ću se složiti (doduše zavisi i kakva je "automatika" ... doduše prejeftino je za idealnu).
            No, ovde je manji problem kvalitet algoritma (može biti i solidan), a veći (glavni), kao što je naveo g. Bosanac (a i svi posle), mala max. struja punjenja. Sa 0,8A mora da je za motocikle (nisam našao detaljnije specifikacije "na prvu"). Koliko se sa slike vidi opcije su (makar automatske) samo 0,2 pa 0,5 i max. 0,8A.
            No ni to nije toliko strašno (za diskvalifikaciju) ako može da drži tih 0,8A (pa punjenje samo duže traje). Problem je da li pri tome može imati i dobar napon punjenja (14,4V). Čak i da je tako (može biti idealno za sulfatizirane) trajaće i trajaće (dopunjavanje). Sa 1/50 struje (za 40 Ah) to je 60h (2,5 dana), za 80 i celih 5! (za potpuno prazan ili ceo dan za "polu-prazan" 40 Ah i bar dva dana za "veći" (kapacitet)).
            Druga mana je što potpuno prazan (a star) možda neće moći ni da dopuni (da "pokrene" punjenje jer možda ne može da kompenzuje ("preskoči") otpor u prvim sekundama (minutima) punjenja).
            No, ajd' probaj (nadam se da postoji mogućnost zamene uređaja).
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Originally posted by zoranbg View Post
              izgleda da je to punjac za male akumulatore u motociklima. max struja 0.8 A , to je malo
              Tako je, prvenstvena namena za skutere, motocikle, glisere i one male traktore! Međutim, na kraju stoji, za sve vrste 12V accu - kapaciteta do 75Ah. Procesom upravlja mikroprocesor, a iz grafičkog prikaza, koji ću snimiti - bit će jasnije. Naravno, nije predviđen za brzo punjenje, već za kućnu upotrebu, tj. za redovno održavanje dobrih accu, bez skidanja sa vozila. Pored ostalog, ima još jednu meru sigurnosti za zaboravljive: ako upotrebljavate ovaj punjač za ozbiljno ispražnjene automobilske baterije većeg kapaciteta, potpuno punjenje nije obavljeno za 48 časova, isključiti AC input (nema Prekidača), sačekati nekoliko sekundi i ponovo produžiti program punjenja iz početka. Ovo iz razloga, što procesor ima ugrađen 48-časovni tajmer, koji po isteku tog vremena isključuje punjenje.
              Znači, u potpunosti odgovara korisnicima kao ja, kojima je vozilo više u garaži, nego na putu! Ali i onima, koji nađu 24 ili 48 časova, jednom mesečno, ili u tri meseca, da održavaju accu.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Aha, onda kapiram ... za Vas idealno ali za većinu NE (možda još samo motocikliste i one koji slabo koriste vozni park i nemaju velike akumulatore pri tom ... za onih 75Ah sam malo skeptičan ... ako se malo više isprazni ... eto veselja ... čudo od 4 dana punjenja ... više i od Ivkove slave).
                Dobra sigurnosna mera (isključivanje na 48h).
                Dakle, održavanje (svakako) i (eventualna) desulfatizacija (malih razmera) i dopunjavanje SKORO PUNIH akumulatora.
                (verovatno može da izgura 0,8A i pri većoj impedansi ili makar 0,5A pa posle prebaci na 0,8A)

Ipak, kako je i Comi rekao, deluje preskupo (u odnosu na npr. CTEK koji je praktično isto (ili bolje) plus 4,5x veće max. struje) bar za većinu kojima treba i normalna brzina punjenja.
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Bossanac
                  Banovan
                  • 04.01.2015
                  • 94
                  • Tuzla, Bosna
                  • Golf 6

Ponavljam nije sposoban obavit najvažniju završnu fazu finog punjenja koju stručnjaci zovu ekvalizacija
                  A to je punjenje sa 15,5 v i strujom jačine 2-3 % kapaciteta acu
                  A što se sve može podesiti samo ručno na regulatorima jačine struje i napona pa zato stručnjaci i daju prednost takvim punjačima
                  Čak ni taj CTEK nema tu završnu fazu
                  Skreno jedan forumaš dr Miši pažnju na taj momenat, ovaj to indirektno prizno
                  Eto i dr Sead zato napravio idealni punjač sa ručnom regulacijom napona i jačine a kakav i ja namjeravam napravit, tačnije dolazi fabrički sa regulacijom jačine i košta 15 eura a jaran će mi dogradit regulaciju napona i eto punjača za sitne pare koji je bolji od svih tih hvaljenih automatskih

Postado ja "stručnjak" sa turbo kursom od tri dana
                  Ali ono čega se dohvatim ne odusttajem dok ne "doktoriram"

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

CTEK 3.6A je sličan ovome i ne puni sa max strujom. Cena, približno ista, a jači 5A i 7A su skuplji. Gledao sam i Einhellov automatski od max 4A, preporučen za accu do 63Ah, po ceni od 5,550.00 RSD.
                    Meni odgovara ovaj, a moguće, da ga dopunim sa einhellom, radi bržeg punjenja!

Evo onog grafičkog prikaza rada kupljenog punjača:

Click image for larger version

Name:	DSC00257.JPG
Views:	1
Size:	206.0 KB
ID:	881629

Comment

• Bossanac
                      Banovan
                      • 04.01.2015
                      • 94
                      • Tuzla, Bosna
                      • Golf 6

SVAKI automatski punjač "navali" punit sa maximalnom snagom, znači i taj CTEK sa tih 3,6 A
                      i on bi ti bolje pasovo da si kupio, bolje reć bio bi ti taman
                      stručnjaci dr Miša i Sead preporučuju za ispražnjene aku optimalno punjenje strujom sa 1/10 kapaciteta aku
                      za dopunjavanje polu i manje ispražnjenih acu OPTIMALNO sa 1/20, a to u slučaju tvojih 63 Ah značu strujom od 3 A !!!
                      dakle tih 0,8 s tog punjača nije ni zašta, odnosno bilo bi dobro za onu završnu fazu ekvalizacije, TOM strujom se ona vrši, ali je potreban napon od 15,5 V što se na tom punjaču ne može podesit
                      elem, PO MENI, džab si bacio 100 eura
                      Last edited by Bossanac; 09.01.2015, 08:32.

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Lud, zbunjen... ne normalan!
                        Počeo test TecMate4! Na početku - iznenađenje! Radi toga, gornji naslov. Izmerim napon accu na -2*C, pre uključenja punjača i bez opterećenja (osim onog, uobičajenog od par desetaka mA, što bi se reklo: elektronika na stand-by) - rezultat: (12.08V jučer - 12.23V danas!

Nakon uključenja punjača i 10 minuta klasnije:

Ono prvo - zbunjujuće o teoriji pada napona i kapaciteta na niskim temperaturama: ne normalno?!
                        Serija 2: accu ispravan i punjač puni!
                        Nastavak slijedi!

Comment

• Bossanac
                          Banovan
                          • 04.01.2015
                          • 94
                          • Tuzla, Bosna
                          • Golf 6

dr Miša o "inteligentnim" punjačima

Moje lično mišljenje o „inteligentnim punjačima“... Baš lično moje.
                          Nisam njihov ljubitelj. Daleko od toga da nisu dobri. Dobri su, ne mogu da oštete akumulator. Međutim, mislim da ipak ne napune do kraja bar ne one klasične sa čepovima.
                          Zašto? Pa zato što je potrebno takve akumulatore nekoliko puta u toku godine puniti naponom iznad 15 V zbog toga da bi se izmešala kiselina i voda u elektrolitu u punom obimu. Ako se to ne uradi po neki put dolazi do slaganja –„stratifikacije“ gušće kiseline na dno akumulatora. Na vrhu ostaje mnogo ređi elektrolit. Tada dolazi do preuranjenne korozije ploča na dnu akumulatora što neminovno vodi u smenjenje kapaciteta i snage. To može da se uradi samo većim naponom. A takvi punjači to ne dozvoljavaju. Većim naponom a malom strujom se efikasno opravljaju akumulatori od sulfata(do nekog nivoa!!!). Takvi uslovi (napon iznad 15V i mogućnost biranja struje u granicama od 0-5 ampera u kontinuitetu) mogu se postići samo sa posebnim punjačima. Takvi punjači nisu ništa posebno ali imaju mnoge prednosti u odnosu na „inteligentne“. Bar za moj ukus. Za one koji neće puno da se brinu za način i tok punjenja tu su punjači „uključi i zaboravi“.
                          Akumulatori:sve zablude i misterije: Akumulator se puni 12 sati... Može da bude al' ne mora da znači!!!
                          Last edited by Bossanac; 09.01.2015, 14:26.

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Ajd sad meni sa jeftinijom ulaznicom objasni ša je svrha ili poenta tvog poslednjeg posta?
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Bossanac
                              Banovan
                              • 04.01.2015
                              • 94
                              • Tuzla, Bosna
                              • Golf 6

uvećo sam slova na poenti gornjeg citata

da ti automatski punjači koje je Franjo kupio i nisu baš za preporuku
                              ko god hoće da ima dobar treba da traži bar onaj sa regulacijom jačine struje a idealno i sa regulacijom napona
                              pa ne bi ovi stručnjaci valjda džaba pravili SEBI takve, nego bi kupovali te "inteligentne"
                              Last edited by Bossanac; 09.01.2015, 14:26.

Comment

• zoranbg
                                CBC Senator XXL
                                • 23.03.2005
                                • 4098
                                • Rooster's Hill , Beog
                                • Grande Punto 1.2

napravio ga "Extra" .. "malo " mu se greje pa pali i gasi ventilator od PC napajanja da oladi tranzistore.. a posto nema automatike,sedi pored njega pa stopuje vreme,kad ce da mu aktivira koju fazu punjenja,pri kom naponu i amperazi.
                                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                                X