punjac akumulatora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Siera
    Cbc Senator
    • 09.11.2009
    • 1365
    • Čačak
    • Stralis

Budapest bi morao da odložim za sredu/četvrtak neću moći pre
    Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• AndjeoPakla
      CBC Početnik
      • 07.02.2018
      • 1
      • Petrovac na Mlavi
      • X3 E83

Evo i ja se registrovah na forum, s obzirom da sam povremeno bio anonimni posetilac.

Pogledao sam veći deo teme ali nisam uspeo baš da donesem zaključak pa ajd da postavim direktno pitanje.

Imam već par godina punjač CTEK MXS 5.0

Kupio sam ga najviše zbog dopunjavanja akumulatora na 3 motocikla, ali i nekoliko automobilskih i traktorskih. Sasvim sam zadovoljan, dopunim akumulatore na svaka 2-3 meseca otprilike.

Ovaj punjač ima više modova kao što verovatno mnogi znaju, i to pokazuju ove donje 4 lampice: moto mod (max struja 0.8A) i auto mod (max 5A). Takođe se može za ova dva moda izabrati i AGM mod (za AGM baterije), i plus za bilu koju od ovih navedenih varijanti može i opcija REC (recondition).

Uključivanjem opcije REC odvija se i 6-ta faza u toku punjenja (indikator lampice od 1 do 8) koja se inače uvek preskače ukoliko nije aktivno REC. To znači da se ova faza recondition obavalja po završenom punjenju, jer je broj 7 znak za finiš.

Ovaj REC kako sam skapirao se koristi kad je u pitanju duboko ispražnjena baterija, a nije loše koristiti ga i 1-2 puta godišnje. Ako sam u pravu.

Da li ova faza pretsvalja neku vrstu ekvalizacije? I koliko je zapravo to često preporučljivo raditi, npr. na kiselinskim aku sa čepovima? Ili npr na AGM bateriji sa motocikla (uz uključivanje moda agm i moto, + rec).

Izvinjavam se ako se negde već nalazi odgovor, ja nisam uspeo eksplicitno da ga registrujem, a i volim kad neko direktno potvrdi

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Odgovor bi trebao (bar) da se nalazi u UPUTSTVU uređaja (ili ako to nije slučaj, isto upotrebite kao WC papir).

Da, trebalo bi da JESTE (neka vrsta ekvilizacionog moda).

Ukratko: ovaj mod je PRE SVEGA za "wet" (klasične) akum. baterije (sa čepovima, koje se dopunjuju vodom).

Može se koristiti i kod Ca/Ca modela.

Za AGM (trebalo bi da) ima (ionako) poseban mod, a "REC" (recondition?) mod nije za njih.
        Kod "Gel" modela ne vidim neku svrhu, najverovatnije da nije ni za njih (lično, ne bih koristio).

Ovo nije nešto što stalno trebate koristiti, kod Ca/Ca svakako ne više od 2x godišnje (pre i posle zime), kod "floaded" (klasičnih) može i češće ALI teško da za tim ima potrebe. Naravno, uvek kad dođe do potpunog pražnjenja akum. baterije ("dubokog pražnjenja", ispod 11 V).

I to je otprilike sve o ovom modu.

Da ... otkačite kleme kada koristite ovaj mod, jer napon je verovatno 15,5-16,3V (tu negde).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Siera
          Cbc Senator
          • 09.11.2009
          • 1365
          • Čačak
          • Stralis

Konačno pribavih "punilicu" ima uputstvo meni slabo razumljivo ne znam koga da konsultujem pre nego što ovo pustim u pogon (ubiće me struja)

Click image for larger version

Name:	DSC_1151.jpg
Views:	1
Size:	59.1 KB
ID:	882206Click image for larger version

Name:	DSC_1152.jpg
Views:	1
Size:	54.4 KB
ID:	882207

Ne znam kako ovu sliku okrenuti pravilno 8probao sam ali je uvek postavi vodoravno orijentisanu, sorry

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Nekoga ko zna ruski a koliko-toliko se razume u problematiku.

Pre svega da zna ruski jezik.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Siera
              Cbc Senator
              • 09.11.2009
              • 1365
              • Čačak
              • Stralis

Površno znam taj Ruski jezik, a Miša je negde ranije pisao o ovom punjaču i to mi je bio neki signal da to pogledam, imao sam kontakt sa njihovim inžinjerom iz fabrike i rekao mi je da mogu puniti istovremeno dva paralelno povezana akumulatora po 225ah, sad koliko će to trajati valjda zna punjač Izgleda da kablovi za akumulatore nisu licnasti veoma su kruti ili to možda mora tako da bude

Comment

• FM III
                CBC Član
                • 28.04.2010
                • 79
                • Beograd
                • Ford Focus mk3,5

List ti je garancija.
                A na slici aparata tasteri:
                ток/напряжение = u bukvalnom prevodu struja/napon ili u ovom slučaju uključenje uredjaja
                режим = mod, način rada punjača
                ток больше, ток меньше - povećanje i smanjivanje napona punjenja
                Kod displeja:
                питание - označava da se aku puni
                неправильная полярност - pogrešno priključena polarnost
                AGM/GEL - vrsta akumulatora koji se puni

Comment

• Siera
                  Cbc Senator
                  • 09.11.2009
                  • 1365
                  • Čačak
                  • Stralis

Hvala, jedva čekam da priključim ovu skalameriju, imam jedan akumulator ca ca koji je u problemu pa da ga malo osvežim da vidim ima li nade za njega ili će u reciklažu

Comment

• FM III
                    CBC Član
                    • 28.04.2010
                    • 79
                    • Beograd
                    • Ford Focus mk3,5

Nema na čemu!

Comment

• Siera
                      Cbc Senator
                      • 09.11.2009
                      • 1365
                      • Čačak
                      • Stralis

Konačno da isprobam ovu moju skalameriju od punjača, medjutim imam akumulator u poluispravnom stanju (bez održavanja Topla 95ah CA CA) struju drži par dana nakon toga neam paljenja bez prespajanja pa da probam da ga osvežim. Ima li neko neu preporuku za ovaj postupak
                      Hvala

Comment

• comi 1342
                        Moderator
                        • 28.09.2005
                        • 1126
                        • NS
                        • Giulietta ,PUG 106,

Ako je mlađi od 3 godine da ga odneseš kod nekoga ko ima desulfatizator. Ako i to nije "sveta vodica na mrtvaca"
                        "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                        "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Siera
                          Cbc Senator
                          • 09.11.2009
                          • 1365
                          • Čačak
                          • Stralis

Ovaj punjač ima tu opciju ručnog podešavanja napona i amperaže recimo 16,4v sam video max a amperaža i ona može da se stavi ručno od 0,2a pa dalje valjda u tom slučaju "glumi" desulfatizator inače sam desulfatizator u mom kraju sumnjam da neko ima, nego ova Topla je zatvoreni akumulator pa se nisam mnogo bavio ispitivanjem da slučajno ne bude bumm

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Kasnim ... kasnim ... ali "no can do".

Ručno podešavanje ... ne bih preporučio (traži znanje, tj. algoritam je komplikovano objasniti, pride ne znam kako bi se podesio na uređaju (meni nepoznatom)).
                            Koliko sam video punjač ima modove, pa izaberi onaj gde je (nemam pojma kako bi se to reklo "po Ruski"), recondition ili equalization ("izjednačavajuće" punjenje).
                            Koliko stoji u opisu proizvoda:

Конечное напряжение заряда в режиме «АВТО» (автомат) 16V / 14,4V
                            Izaberi režim 16V na kraju (neće eksplodirati, ima ventil(e), osim toga struja je kod napona višeg od 14,4V OGRANIČENA, niska).
                            Ručno postavljen ovakav mod može biti opasan a mora se i nadzirati (verovatno), jer equil. treba da ima ograničenu struju ALI i vreme (obično 2h uz potpuno napunjen akumulator).

Inače, čak i bez pulsnih modova na početku, ovako može da pomogne ALI samo pri početnoj pojavi sulfatizacije.
                            Po svoj prilici (opisu) ta Topla je već "zviznula" ... može da se proba ali ... ne bih očekivao da će uspeti.

Comment

• Siera
                              Cbc Senator
                              • 09.11.2009
                              • 1365
                              • Čačak
                              • Stralis

Izneću ga napolje pa neka ga, šta mu bog da. Nego me sad uhvati neka manija da tražm da kupim bometar i neki tester za aukumulatore bar da to kompletiram. Kad smo još kod punjenja da li bi bilo ispravno puniti istovremeno dva akumulatora po 225ah vezanih paralelno. Kada sam kontaktirao inžinjera u fabrici koji se bavi ovim punjačem rekao mi je da to mogu da radim. Ne znam samo da li je ispravno a sve ovo pitam zbog potrebnog vremena

Comment

• comi 1342
                                Moderator
                                • 28.09.2005
                                • 1126
                                • NS
                                • Giulietta ,PUG 106,

Ako taj punjač nema neki limitator struje, proverio bi teoriju da "svaki električni uređaj radi na beli dim - kad iz njega izađe beli dim uređaj je mrtav ", . Za punjunje 2 x 225 Ah treba 2 x 22,5 A struje tj 45A a to su jako ozbiljne struje, nemoj ni da probaš sa tvojim punjačem koji je deklarisan na max 20 A. Na stranu šta bi se dešavalo tokom punjenja, zbog različitih unutrašnjih otpora u svakom od aku-a, ne možeš znati koji se puni a koji zabušava...
                                "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                                "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

Working...
                                X