punjac akumulatora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Siera
    Cbc Senator
    • 09.11.2009
    • 1365
    • Čačak
    • Stralis

Onda jedan po jedan, za dva dana će se napuniti
    A inače Topla je zamenjena drugim akumulatorom i tu sam imao problem 100ah idu u dve vrste kućišta 300 i 350 mm kod mene je prva varijanta, za 350mm jako tesno za manipulisanje sa akumulatorm.
    Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• comi 1342
      Moderator
      • 28.09.2005
      • 1126
      • NS
      • Giulietta ,PUG 106,

Rekao bih da bi brzo vratio pare kada bi kupio ovako nešto

Naročito ako u kraju niko nema desulfatizator, ovde veći autoplacevi imaju slične uređaje, ati bi mogao da im naplaćuješ. I da se vežbaš na njihovim akumulatorima
      "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
      "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Siera
        Cbc Senator
        • 09.11.2009
        • 1365
        • Čačak
        • Stralis

Ubiće me žena, morao bi da joj kažem da je to 50€ na 3 rate ali je u razmatranju u svakom slučaju

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Originally posted by comi 1342 View Post
          Ako taj punjač nema neki limitator struje, proverio bi teoriju da "svaki električni uređaj radi na beli dim - kad iz njega izađe beli dim uređaj je mrtav ", . Za punjunje 2 x 225 Ah treba 2 x 22,5 A struje tj 45A a to su jako ozbiljne struje, nemoj ni da probaš sa tvojim punjačem koji je deklarisan na max 20 A. Na stranu šta bi se dešavalo tokom punjenja, zbog različitih unutrašnjih otpora u svakom od aku-a, ne možeš znati koji se puni a koji zabušava...
          Baš tako. U principu bi 2x200 Ah moglo da se puni da su potpuno identični (makar istog proizvođača iz iste serije, zajedno kupljeni) i što noviji, ali bih izbegavao tako nešto čak i tad. Sa starim akumulatorima ... nemoj ni pokušavati.
          I pored tvrdnji proizvođača (svi preteruju, počevši od CTEK-a) više od 300 Ah se takvim punjačem ne može puniti, samo je do 200 (225).
          Jedan po jedan i "ne boli glava".
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Siera
            Cbc Senator
            • 09.11.2009
            • 1365
            • Čačak
            • Stralis

Akumulatore sam uvek menjao u paru i normalno nabavka u paru serijski broj za brojem, ukoliko mi se dogodi a vrlo često je jedan od zamenjenih ispravan onda obradujem nekog od kolega pa im najčešće za dž dam akumulator. Jedino mi je u tom slučaju problem punjenja jedan pa drugi akumulator a to je verovatno 20+h Pre neki dan vidim akumulator 250ah u kutiji koja je gabaritno ista kao 225ah Turski proizvodjač, s obzirom da je u mom poslu važan svaki amper ovaj mi deluje moćno, sad se razmišljam 20A ne znam da li je dovoljan punjač da može kvalitetno napuniti ovaj akumulator

Click image for larger version

Name:	IMG_20180217_122120.jpg
Views:	1
Size:	75.6 KB
ID:	882223Click image for larger version

Name:	IMG_20180217_122140.jpg
Size:	66.1 KB
ID:	882224Click image for larger version

Name:	IMG_20180217_122155.jpg
Size:	59.6 KB
ID:	882225

Comment

• Siera
              Cbc Senator
              • 09.11.2009
              • 1365
              • Čačak
              • Stralis

Prvi utisak, danas sam uzeo da punim prva dva akumulatora po 225ah 1150A EN
              Nakon dva dana stajanja ispitani su testerom i registrovao je u jednom 1050A a u drugom akumulatoru 1038A zakačio sam na punjač i stavio na automatski način punjenja i punjač je krenuo sa 5,5A i 14,2V nakon ravno 3 sata punjenja akumulator je počeo da "vri" vide se mehurići u svih 6 ćelija napon je 14,8V 5,4A punjenja. Ne poznato mi je kako će punjač reagovati kada napuni bateriju da li se isključuje ili prelazi u neki režim održavanja sačekaću još neko vreme da vidim šta se dogadja.

Comment

• kotor2
                CBC Član
                • 11.02.2009
                • 14
                • loznica
                • Senik,Kia picanto

laboratorijski ispravljac

Da li bi laboratorijski ispravljac do 30v5a mogao da se koristi kao punjac za akumulator.

Comment

• comi 1342
                  Moderator
                  • 28.09.2005
                  • 1126
                  • NS
                  • Giulietta ,PUG 106,

Naravno da može, za akumulatore do 60-ak Ah, a za veće samo za dopunjavanje.
                  "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                  "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Itekako.
                    Naravno kao što je "comi 1342" napomenuo, zbog realtivno male max. jačine struje samo za manje akumulatore.
                    U principu do 75 Ah, idealno do 50 Ah (zato i onih 60 Ah kao granica za idealno punjenje, može i nešto većeg kapaciteta, preko 75 (77) ne može da punu (ceo ciklus)).
                    Kao što napominju proizvođači punjača, do 100 Ah će dopunjavati ali za više definitivno ni to.

Dobra strana je što ima(ju) precizne instrumente, mogućnost podešavanja struje (ili napona) ...
                    Mane:
                    Opšte su namene pa nemaju program za punjenje (a punjenje je najbolje kada se vrši iz 3 faze) pa se mora ručno menjati režim ...
                    Cena im je (zbog opšte namene) relativno visoka (za istu max. struju su par puta (verovatno) skuplji).
                    Nema potrebe za tolikim max. naponom (20 V bi bilo idealno) pa se 150 VA snage NE može iskoristiti (za namenu, za 12 V baterije);
                    Naravno, 30 V bi bilo dobro da se ima za dva redno vezana (24 V, tj. 28,8 V) ali zbog samo 5 A ... nije praktično.
                    ...
                    I to je to (u glavnim crtama)
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kotor2
                      CBC Član
                      • 11.02.2009
                      • 14
                      • loznica
                      • Senik,Kia picanto

A jel izvodljivo hibridno resenje,labaratorissko napajanje pa na njega vezem regulator punjenja.To izadje 50-60evara sve.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

DA.

(doduše, 50-60 evra za (sve) novo, ni blizu, ali ako je polovno ili "preko sindikata", onda da)

Comment

• kotor2
                          CBC Član
                          • 11.02.2009
                          • 14
                          • loznica
                          • Senik,Kia picanto

Jel ima neka varijanta ovi punjaca gde ne moram da otkacim kleme,ili neko dodatno napajanje sa njega.Uvek mi se nesto pojb...kad odtkacim klemu.

Comment

• comi 1342
                            Moderator
                            • 28.09.2005
                            • 1126
                            • NS
                            • Giulietta ,PUG 106,

Ne znam koliko bi ti bio napon u poslednjoj fazi punjenja, ali ja ne bih testirao ništa od sklopova u autu sa naponom većim od 16 V, pa čak ni toliko. Do tih napona, prednost je što je u pitanju laboratorijski ispravljač, a ne standardan punjač koji ne ispravlja niti stabilizuje napon. Znači može, ali nikako preko 16 V.

Comment

• kotor2
                              CBC Član
                              • 11.02.2009
                              • 14
                              • loznica
                              • Senik,Kia picanto

Da li ovaj punjac spada u kategoriju
                              1.Narani svinje uvece.
                              2.Narani svinje ujutru.

Comment

• kotor2
                                CBC Član
                                • 11.02.2009
                                • 14
                                • loznica
                                • Senik,Kia picanto

Originally posted by kotor2 View Post
                                Da li ovaj punjac spada u kategoriju
                                1.Narani svinje uvece.
                                2.Narani svinje ujutru.
                                Danas sam probao da malo osvezim jedan akumulator sa ovvim punjacem.
                                Napon pre punjenja je bio 12.46v,kad je pocelo punjenje 14.4v pa za nepuni 15min.ide do 15.2v,pri tom poceo da vri.Kad ga opteretim sijalicom55w napon punjenja dodje do 13.9v.
                                kako bi trebalo pravilno da postupam sa ovim punjacem?

Comment

Working...
                                X