Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Željko021
    CBC Početnik
    • 18.03.2011
    • 1
    • Novi sad

Re: Koji akumulator?

Ne znam ni kako da počnem sa izlaganjem na temu koji akumlator....evo kako se završila moja agonija.Dana 17.10.2009 kupim u prodavnici "Nineks"Vartin akumulator Blue Dynamic 12V 60AhHD 540A.Inače automobil je 1.9 dizel,i meni je jasno da akumulatori kod dizelaša u proseku traju kraće.Automobil je garažiran i temperatura u garaži nije nikada ispod +5 stepeni.Prvi problem je došao sa prvim nižim temperaturama i 28.01.2010.u jutarnji satima nisam mogao da pokrenem motor automobila.Odnesem uredno akum.u ovlašćeni servis prema Veterniku.Prime ga kao ispražnjenog.Napon u stanju mirovanja 11.90V,struja opterećenja 245A,vreme pražnjenja 15sek...Serviser pita da li je atomobil ispravan i ako jeste ko je to utvrdio.Pošto potičem iz Titove radničke porodice(vozio se stojadin ili jugo)preko leta kada se završi škola išao sam da zaradim džeparac u komšiluk kod poznatog auto-električara.I prvo što radiš kao šegrt je ispitivanje akumulatora i pranje elektro pokretača(alnaser).Dakle,automobil je potpuno ispravan,JA dijagnostikovao.Dođem posle dva dana,akum.napunjen GAUS-ovim punjačem,vraćen kao ispravan.Nije greška do akumularoa.Tako rekli.Posle toga otoplilo,došlo proleće,on radio.Jeste da je prilikom pokretanja motora palio sve signalne lampice,ali motor je svaki put upalio.Inače vozim kobinovanu vožnju,po gradu i van grada.Oko 17000km godišnje.Leti grejači nisu u funkciji,pa je i dalje uredno startovao.Sa prvim hladnoćama i drugi problem.25.01.2011Mrtav.Ostao bez struje kažu...sa istim parametrima.Napune mi ga u servisu,ponovo,i naplate punjenje 300din. 03.03.2011evo mene ponovo u servisu....ISTI parametri i defektaža,ostao bez struje....!Pošalju ga u centralni servis na Ekspertizu.......U međuvremenu raspitam se šta i kako sa inspekcijom i zaštitom potrošača.Videvši kuda sve to vodi,lepo sam se oprostio od akumulatora proizvođača Varta,i da ne bih više gubio živce,otišao sam i kupio drugi akumulator.To mi je bilo najjeftinije,ipak su moji živci skuplji....Kad 18.03.2011stiže akumul.sa ekspertize sa sve dva sitno kucana lista A4 formata.I naravno,tamo piše da je akumulator potpuno ispravan,što se njih tiče,i ponište mi garanciju.Inače,centralni servis je "battery store & service"doo Novi Beograd.To sam i očekivao.Kupio sam Exeide,valjda se tako piše,64Ah,640A.Kada startujem,mislim da će mi motor izleteti iz haube.Varta nikada nije mogla da tako pokrene alnaser.Moja preporuka,nije akumulator skuplji od ničijih živaca,a Srbija je otpad Evrope,bez ikakve mogućnosti da se ostvare prava potrošača iz garancije.Inače znam šta se dešava tim akumulatorima.Dosta veliki procenat recikliranog olova i sulfatizacia olovnih ploča.Drugi rečima škart.Eto,sada mi je lakše.....

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

treba gledati datum proizvodnje i kupovati svež akumulator,ovi bajati su delimično sulfatizovali i neće nikad više valjati,prva zima i biće problema...
      i kao što je već spomenuto,nije naodmet da se ponovi,posebno važi za dizele 10-20% jači akumulator(u dogovoru sa električarem,najjači mogući)....
      primer energizera koji su vrhunski akumulatori na koje se u evropi daje garancija 5 godina kod nas iznosi 3 godine,moguće baš što dolaze kod nas sa neprodatih zaliha?ili?...

Comment

• SANJA0708
        CBC Član
        • 06.12.2009
        • 89
        • paraćin

Mene su šetali od servisera do servisera i ja sam odlučio da im(Sonbor) napišem malo žešći mail,gde sam potpačio i servisera i njih!
        Pozvali me i pokušali da me zajebu kako na Z101 imam manji akumulator nego što treba,a kupljen je rukovodeći se njihovim sajtom!
        Kako sam i preko telefona bio malo grublji,u granicama pristojnosti,pozvao se na Zakon o zaštiti potrošača,gle čuda ,dobio sam nov akumulator!

Pre svega toga sam obišao par mastora i svi su mi rekli da skumulator ne drži struju!!!!!
        Ovo se sve deševalo pre mesec dana!

PS. U suštini njihovi akumulatori traju otprilike do isteka garancije.....http://fabrikaakumulatorasombor.com/Pol ... glasali%21

Srbija je ovo,treba samo biti malo oštar i sve dolazi na svoje!

Comment

• JAPANX
          CBC Senator XXL
          • 10.08.2006
          • 2159
          • Beograd

Originally posted by kristina990
          treba gledati datum proizvodnje i kupovati svež akumulator,ovi bajati su delimično sulfatizovali i neće nikad više valjati,prva zima i biće problema...
          i kao što je već spomenuto,nije naodmet da se ponovi,posebno važi za dizele 10-20% jači akumulator(u dogovoru sa električarem,najjači mogući)....
          primer energizera koji su vrhunski akumulatori na koje se u evropi daje garancija 5 godina kod nas iznosi 3 godine,moguće baš što dolaze kod nas sa neprodatih zaliha?ili?...
          Energizer i vartu pravi jedna ista firma

Johnson Controls Inc

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

znam,nisu jedini koje pravi ista firma,ali nisam pročitao ništa negativno za energizer,naprotiv samo pohvale,dok za vartu ima negativnih komentara i na kvalitet i na postupak reklamacije slično kao kod crnog konja...ipak je varta jače ime,tehnologija ista,jeftiniji energizer ispada bolji izbor...
            nije čovek tu pametan,izgleda da je najbolje kupiti novo nepoznato ime...ja sam u novembru kupio neki powerblock 45 Ah za drugi auto,otkida i po najvećem minusu...ima li još neko takav?

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

imam jedno pitanjevezano za održavanje akumulatora sa tim jednim kontrolnim okom,odnosno to je jedan jedini čep gde se može proveriti nivo elektrolita i doliti destilata
              pitanje da li može i da li onda se pokrivaju sve ćelije kod dolivanja ako je potrebno.ono bez održavanja ne priznajem,tako mi se pokvario jednom odličan BH nakon isteka garancije zbog manjka elektrolita...

evo to je taj rep star power block 45 AH,nije trepnuo ove zime ni po najvećem minusu,tako da imam osećaj da će potrajati,cena najpovoljnija od svih čak i od BH

još samo da utvrdim kako dolivati elektrolit,jedina mogućnost ostaje to kontrolno oko...

Comment

• JAPANX
                CBC Senator XXL
                • 10.08.2006
                • 2159
                • Beograd

imam dilemu sa koliko automobila raspolazes u datom tenutku?

sto zbog zamene ulja, sto zbog zamene akumulatora/antifriza/guma/anlasera/raznih pratecih delova

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

4

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

...a pošto u pitanju japanx provejava sumnja,evo slike uživo

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

za peglu su mogle i baterije iz daljinca...
                      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

naravno chubs,kako moja pali čim dotaknem ključ,mogli su i dugmići-baterije za sat...

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

...moram da priznam da su ovlašćeni black horse servisi pravi majstori u oživljavanju i popravci,posle ove zadnje reklamacije i njihovog servisa nemam problema...možda je i zbog vremena...
                          naravno,garancija podrazumeva zamenu,a ne popravak,tako da im je to minus....

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

Molim te, kako se opravlja akumulator ???
                            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• nikaragva
                              CBC Senator XXL
                              • 03.06.2008
                              • 521
                              • B. Palanka
                              • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Punjacem

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

...desulfatizaciju rade sigurno,a kako i šta još ,to ti može reći samo neko ko se time bavi...
                                ima dosta toga na netu,npr.http://inverter.eu5.org/akumulator1.htm

Comment

Working...
                                X