ja sam poceo kome god menjam stavljam TOPLA pravo da ti kazem ja sam prezadovoljan.Na mojim traktorima u selu su oni niti se skidaju zimi niti se dopunjavaju pali ko mina
Koji akumulator da kupim?
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Upravo je u toku na SAT emisiji veliki test akumulatora pa koga zanima neka gleda ili pogleda reprizu....biće zanimljivo a i krisno.To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment
-
-
Možda i jeste Johnson fabrika ALI je ruska "čuka" [(atomski) REAKTOR].
40 meseci garancije - zvuči lepo.
Tek su se pojavili kod nas pa dugoričnih iskustava nema. Prvi put video na poljoinfo-u.
AKOM, (Russia) http://akom.su/
Zapaziti da je domain su (Soviet Union) a ne ru (Russia)!
Što bi rek'o Čvorović: "KGB snajka!"Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
NovYou know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Comment
-
-
Originally posted by BMWM5 View PostPosle svega citanja i trazenja o akumulatorima po forumu, sve se svodi na iskustva i primerke kome je kakav zapao.
Koji mi predlazete akumulator 12v 56Ah 480A, opel astra h 1.6 benzin.?
Od garancije se oprosti unapred (neće biti priznata), tako da bacati pare na 3 ili 3+ godina garancije nije mnogo isplativo.
Na kraju krajeva, svi će trajati 3-4 god. uz malo sreće 5-6 i to je to (oligopol uz par malih nezavisnih, tehnologija stara 150+ godina, uz poboljšanja naravno, ali osnova je ista). Što teži to bolje ali ionako su sve manje razlike, za isti kapacitet (startnu struju ... stanjili su ploče pa je rok trajanja projektovan i uglavnom neminovan).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Treba mi acu vece startne snage, za voznju po lokalu i koji podnosi da se zimi auto ne pali i po nedelju dana. Gledao sam Vartu i Exide.
Takodje video sam akumulatore za vozila sa start stop sistemom. Da li takav akumulator moze u vozilo bez tog sistema, obzirom da u njemu nema tecnog elektrolita vec je sasvim druga tehnologija u pitanju? I naravno isplati li se toliko ga platiti?
Comment
-
-
Omg ... moć propagande (tzv. "marketinga") definitivno (i odavno) prevazilazi granice (zdravog) razuma.
Ne nasedajte na to.
1) AGM nije tehnologija koja je izmišljena zbog (tamo nekog) tzv. "start-stop" sistema, sačuvaj bože. Samo je dobila na značaju sa novim (i nenormalnim) zahtevima za "nove" S-S sisteme (prefinjen koncept iz 80-tih)
2) AGM postoji već oko 40 god. (ali mi nismo bili, nismo (sada) i (verovatno) nikada (i) nećemo biti tržište za istu).
...
AGM ima mnogo prednosti (motocikli, automobili sa S-S) ali:
1) ima i mana
2) skupo (neopravdano)
3) nije za stariju generaciju automobila.
Da objašnjavam treba mi (bar) još pola GO-a, a i ne vredi, ko veruje reklami, nikakva nauka ga neće ubediti, snobovima takođe ne treba objašnjavati itd. i sl.
Ukratko (mnogo, do bola i banalizacije):
AGM traži napun punjenja 14 do 14,8V (promenjivo (srpska reć za varijabilno) najbolje). Bez 14,8V neće se dobro dopuniti. E, ali tu nije kraj (kad ja tamo a ono međutim) napon održavanja mora biti NIŽI od klasičnih akum. olovnih baterija. Još kraće, AGM traži poseban režim punjenja a prepunjavanje će ih razbucati po hitnom postupku, garanciju neće sastaviti. Garancija? Neće biti priznata (99%).
Varta je toliko izvikana da to više nema veze sa pameću. Jeste, omiljen mi je bio proizvođač ALI nije (kao) brend.
Blue Dynamic seriju nemojte kupovati. Ako kupite, kupite i pištolj, da si skratite muke, jad i poniženje.
AGM su im već o.k. (možda i najbolji).
Exide, Topla, Banner ... Monbat (ali da ga kupite "out of Seribia") su neka od imena koja su "malo bolja" od sivog proseka.
Fiamm je među boljima ali koliko vidim cena je "prava sitnica".
Od jeftinih brendova ... ne znam ko ih već pravi (obično su Varta/Energizer sa drugom nalepnicom) pa može biti ili "best buy" ili totalno njesra.
Welcome to the globalism (globalist capitalism, final phase (total disintegration)).
P.S.
U teoriji (delom i u praksi) AGM će zaista bolje podneti opisane uslove, ali takve neće nijedna akum. baterija da podnese bez (povremenog) dopunjavanja.
AGM će zimi biti (relativno) o.k. ali će vrisnuti u toku leta, ako ne prvog, drugog ili trećeg - 100% (videće se doduše tek zime posle tog leta).
Ljudi nekad govoriše "koliko imaš leta" e sad je to za akumulatore AGM naročito (još "naročitije" ako se dopunjava samo sa 14,4V, "najnaročitije" ako je to fiksni (ustaljeneni) napon).
Sreća u nesreći je da je samopražnjenje manje zimi, pa ako je montiran akum. pun, uz mesečno dopunjavanje van vozila, i najjeftiniji će odlično raditi posao (ne samo "odraditi") 2-3 zime, a posle ... posle skupljaj pare za novi.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Oba su o.k. (i vrh). Ipak, cena je tolika da mi uz njih ni AGM više ne izgleda (tako) skupo.
Ako si rešio VArta ili Exide, onda nema šta dalje da se priča. Bacaj novčić ako ne možeš da odlučiš.
(inače bih makar razmotrio Fiamm, Banner (uključujući i Duracell) i Toplu (kao jeftiniju varijantu).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment