Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Siera
    Cbc Senator
    • 09.11.2009
    • 1365
    • Čačak
    • Stralis

Dobro veče, evo sad stigoh da pročitam savete i uputstva i da se zahvalim na strpljenju i vremenom posvećenom ovom mom problemu, akumulator nisam odneo da bi ga reklamirao čak to nisam ni pominjao nego je moj zahtev bio da ga istestiraju u nekom maximumu koji je predvidjen za taj akumulator. Uradjen je po DIN testu, na zidu u servisu ima tabela uporedni pregled snage u ovom slučaju tih 760a po EN-u pa pretvoreno u DIN dobili su cifru mislim 340 DIN-a , izmereni napon je bio 12,90v u
    1. sec = 10,26v
    2. sec = 10,26v pa recimo
    5. sec = 10,28v
    10. sec =10,30v
    15. sec = 10,30v
    U drugom merenju nakon minut do dva
    1. sec = 10,36v
    2. sec = 10,32v
    5. sec = 10,32
    10. sec = 10,28v
    15. sec = 10,26v
    Moj zahtev je tad bio da mi to serviser uradi po školski ili majstorski, pa nisam verovao prvom testu nego sam zamolio za još jedan test i rezultati su ovi koje sam ispisao. Montiraću ga sutra preksutra pa kako bude
    Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Nisam baš shvatio šta je onih 340A po DIN, jer po DIN je 450A (ako je EN 760A), a test se vrši pri pribižno 0,5 od toga .. test je verovatno po DIN i vrši se na nešto manje (očigledno a video sam bar još par takvih) od pola EN-a (verovatno pola od jedne standardne "startne struje" manje, u ovom slučaju 680A pa onda (jedino) 340A).

No, ono što je važno:
      Ovi rezultati su ti O.K. (ne bi ti ni priznali garanciju). Nije baš "kao nov" ali bi trebao da traje bar 1,5 god. do dve (nije "kao" ali je prošao test za nov, tj. ispravan akumulator).
      U svakom slučaju, vredelo je probati. Ili si majstor ili (početnička? ne verujem da je takva) sreća. Kako god, možeš se uzdati u isti.
      Ipak, nemoj planirati dugoročno sa njim jer test može proći i sa započetom sulfatizacijom (i korozijom rešetke) a to može da uzme maha kasnije.
      Šta god radio, ne drži ga ispražnjenog (sada još manje nego pre).
      Pozdrav!
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Siera
        Cbc Senator
        • 09.11.2009
        • 1365
        • Čačak
        • Stralis

Zahvaljujem se Expendable na uloženom vremenu i trudu oko mog "slučaja" obratiću pažnju od sad na ovu "bakteriju" da ne bude iznenadjenja samo malo da pojasnim vidjenu situaciju kod majstora, Akumulator je 95A/h 760A EN na zidu u radionici je uporedna tabela okačena na zid za EN snagu 760A stoji da je to 340 DIN-a kako su došli do te mere ne znam a akumulator su ispitali po tih 340 DIN-a.
        Ne će mi biti teško da akumulator odnesem ponovo ako treba.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Verovatno je tabela preračunata za potrebe testiranja. Sama vrednost DIN je cca. 0,6*EN (100%) i sigurno nije 340A.
          Pozz ...
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Siera
            Cbc Senator
            • 09.11.2009
            • 1365
            • Čačak
            • Stralis

Samo trenutak ako dobro računam 760EN-a ispada da treba da je 456 DIN-a i da je testiran sa oko 70% snage. Računam li dobro ?

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Dobro računaš. Izgleda da je 70% od DIN snage ili 0,45 od EN-a. (da tako treba, a nemam detalje standarda)
              Vidi i:
              Akumulatori:sve zablude i misterije: Ko koga ovde...?
              (ako već nisam rekao, a nešto mi se čini da jesam)

Comment

• Siera
                Cbc Senator
                • 09.11.2009
                • 1365
                • Čačak
                • Stralis

Danas sam proverio ovaj akumulator koji je bio na tretmanu prethodnih dana. Rezultat je sledeći : Od trenutka postavljanja i priključenja na instalaciju do današnjeg merenja prošlo je 50 sati. Spoljna temperatura je bila oko +5° Kad sam ga postavio imao je 12,8v danas sam zatekao 12,5v 0,3v za 50h ne znam jel ok. Sutra ću probati sa električarom da vidi ima li negde neki ne kontrolisani potrošač.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Samo niža temp. može oboriti napon za 0,1 do 0.2V uz "kontrolisane potrošače" deluje normalno (onih 12,5V). Ipak, dobro je proveriti.

Comment

• Siera
                    Cbc Senator
                    • 09.11.2009
                    • 1365
                    • Čačak
                    • Stralis

Ostavio sam ga i dalje priključen na instalaciju pa ću sutra otići da ga premerim to je otprilike 48h od prethodnog merenja, mrzelo je me danas da se sa električarom oko toga zabavljam jel je neka kišica i ružno vreme.

Comment

• Siera
                      Cbc Senator
                      • 09.11.2009
                      • 1365
                      • Čačak
                      • Stralis

Današnje merenje pokazalo 12,4v napona pa sam upalio agregat da je malo dopuni cca 3 sata je radio. Nakon paljenja 1-2 min ampermetar je pokazao 3A punjenje a posle 3 sata 0,5A
                      Sad sam uzeo drugi akumulator na proveru MONBAT Premium N3 75ah 680A EN-a zadnji put je radila pre 13 dana svo vreme bila na polju na temp od -15° do +6° u njoj sam zatekao 11,4v pa sam je stavio na minimalno punjenje na sobnu temperaturu da se povrati (valjda će uspeti ) mislim da će joj 24h biti dovoljno za to.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

So far so good ...

Comment

• Siera
                          Cbc Senator
                          • 09.11.2009
                          • 1365
                          • Čačak
                          • Stralis

24h na minimalnom punjenju i još cca 5h na jačem punjenju dobacio je do 15,1v. E sad izraženo u amperima minimalno i max punjenje pretpostavljam da je 2A i 5A

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Taj Monbat je o.k Ca-Ca akumulator. Traži punjenje od 14,8V ali nemoj preterivati (15V je više nego dovoljno mada bi ga po pravilu punio do 14,8V).
                            Ako je bilo 2A i 5A onda si ga napunio "do daske" 85% kapaciteta (uzevši u obzir i iskorišćenje struje). Sa onih 11,5 doduše nije ni imao više od 20% (verovatno i manje) u sebi.

Comment

• Siera
                              Cbc Senator
                              • 09.11.2009
                              • 1365
                              • Čačak
                              • Stralis

Sa zatečenih 11,4v u Monbatu hrabro je zaverglao i upalio ali za svaki slučaj sam uzeo da ga napunim, bar mi je pristupačan za skidanje kod Carriera za razliku Thermo Kinga gde je to malo komplikvanije.
                              Jutros sam prekinuo da punim i u njemu je 14,00v mereno danas na sobnoj temperaturi.

Comment

• miskolo
                                CBC Član
                                • 31.12.2012
                                • 35
                                • skopje
                                • opel

recitemi faam marka italy jer dobar?

Comment

Working...
                                X