Ma dešava se, čak sam i na Canonu pročitao makar 2x do sad...
Impreza WRX '01
Collapse
X
-
Originally posted by srdjan_pCek ti si dao nekom da ti vozi wrx-a, devojci, mora da si LUD...Drugar je tako pre 7-8 godina dao devojci da vozi 300zx turbo i ona ga smotala oko bandere, zbunila se jadna i umesto kocnice zabola gas i opaaaa...
Kad su ljudi odmereni, nista nije prebrzo i nemoguce.
Sto se tice lakog pregrevanja, pa kukao sam vec da ove TRW Lucas ne prijaju Subaruovim diskovima. Jedva se trose, a otkako sam ih stavio diskovi su polako poceli da dobijaju plavu nijansu, kao da se kale.
Zatim su pocele i sitne pukotine i konacno, jedna je prsnula kada ju je majstor zalio 'ladnom vodom.
Kao sto rekoh, srecom sam odlucio da ih menjam.
Pozdravwork in progress
Comment
-
-
Muske pukotine na disku, takve sam imao samo na BMW M635 CSi ali davne 1986 , ovo me bas zbunjuje da vidim na danasnjem autu. Kako god, previse termicke energije je palo na disk , ukazuje samo na neadekvatan balans frikcije napred-nazad , o cemu smo vec pricali.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
pa zar... ?
Ovo smatram kao pitanjem tumaceci gramatiku iako sa nedostatkom upitnika.
Frikcija prednje osovine =3
Frikcija zadnje osovine = 3
Totalna suma frikcije i kocionog efekta kroz trakciju =6
3:6=x:100
Proporcija kaze
(100x3)/6 = 50%
Prednja osovina preuzima na sebe efekat kocenja od 50 a zadnja 50 %
Toliki je i termicki odliv napred nazad.
Primer 2.
Napred 4
Nazad 2
Total 6
4:6=x:100
(4x100)/6 = 66.6% napred
33,33% nazad.
Za 2WD auta nema veze , neujednacenost izmdju leve i desne strane nedovodi do transfera sila jer je diferencijal izmedju.
Predna i zadnja osovina su nevezane.
Ovde nema transfera sila na liniji prednja - zadnja osovina.
Uzmimo 4WD.
Prednja trakcija/frikcija pre zakljucavanja tocka je jednaka sumi trakcije napred + nazad.
Elem, bez zadnjih obloga sile kotrljanja zadnje osovine se preko transmisije prenose na prednju i direktno sumiraju.
Na FWD bi auto bez zadnjih tockova u funkciji kocenja blokirao tocak i proklizao sa frikcijom kocnica od nivoa 3.
Nemoguce preci frikciono termocki faltor od 3.
Na 4WD su sile trakcije vezane putem transmisije te je na prednjem tochku potrebna sila od 3+3=6 da bi doslo do zakljucavanja sva 4 tocka kocenjem sammo prednjih tockova.
Kocnice na permanentnom 4WD autu si precizioni aparat koji je termodinamicki odmeren na liniji F-R (napred-nazad)
Primer 2. jasno odrazava proporciju deljenja sila koje vladaju na diskovima za 4WD auto = Razbalansiranost- frikciono termickia
2WD oprastaju neznanje, 4WD nikako.
Preuzeto iz udzbenika matematika za 3 razred osnovne od profesora Vidakovica , izdanje 1972, god Beograd.
Nisi bio na casu, sedi 1.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Ukratko recheno, ukoliko su prednji i zadnji diskovi iste velichine troshe se podjednako, a ukoliko su prednji duplo veci od zadnjih se troshe duplo vishe? Ukoliko sam dobro shvatio ovo za prenos kochionih sila kod 4x4 automobila stoji samo kada je blokiran centralni diferencijal. Na primer kod coswortha kada se okrece neki od zadnjih tochkova okrece se i drugi zadnji tochak i samo prednji levi, dali to znachi da se ukoliko zadnje kochnice ne rade sva kochiona sila prenosi samo na prednji levi tochak? Malo sam googlao na ovu temu i nisam nishta nashao o tome pa pokushavam da izvuchem zakljuchke."Gledao sam to, ali jedino se ovaj sa kupeom zaista trkao. Ide 250 kmh u repu Bentlija, suvozac govori: "uspori uspori", a vozac "zezanje brate , zezanje" i jos prica kako mu kocnice bas i nisu nesto"
Comment
-
-
Ah.. google, nova moda do znanja? Neradi uvek , treba neko da ga npauni informacijom .
Dao si odgovor sam sebi. Problem postoji kod auta sa permanentnim 4x4 pogonom.
Velicina diskova , povrsina naleganja plocica na radijusu, velicina tochka i hidraulicni pritisak sa jos dosta parametara, kao tezina auta napred , nazad itd su piuni u ovoj jednacini.
Nije sve u velicini, posto su raznni pritisci prisutni u igri.
Dinamika.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Pre je put do pojashnjenja nego do znanja. Znanje se skupljalo vremenom."Gledao sam to, ali jedino se ovaj sa kupeom zaista trkao. Ide 250 kmh u repu Bentlija, suvozac govori: "uspori uspori", a vozac "zezanje brate , zezanje" i jos prica kako mu kocnice bas i nisu nesto"
Comment
-
Comment