Impreza WRX '01

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • starac vujadin
    CBC Senator XXL
    • 27.08.2005
    • 2617
    • Stari grad

Za Subaru se preporucuje tvrda guma, sa izuzetno jakim bocnim zidom jer auto zbog svoje konstrukcije vrsi konstantno veliko opterecenje na taj deo.

Linkova ima puno...evo jedan.

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... geID=8772#

Comment

• overspeed
      CBC Senator XXL
      • 24.05.2005
      • 2779
      • Kosovska Mitrovica

Da, ako baratash shvapskim samo ukucaj "sommerreifen test" i - voila

Ako preferirash british, onda ovde imash dosta materijala:

http://www.euroshina.com.ua/tests.php?id=1&lng=en tj.

Have your tyres fitted at your home, work or a place that is convenient for you. Shop competitively priced tyres at etyres.

http://www.bmw.tv

Comment

• Uzelac
        CBC Senator XXL
        • 03.12.2006
        • 1717
        • munZe

Originally posted by starac vujadin
        Za Subaru se preporucuje tvrda guma, sa izuzetno jakim bocnim zidom jer auto zbog svoje konstrukcije vrsi konstantno veliko opterecenje na taj deo.

Linkova ima puno...evo jedan.

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... geID=8772#
        Tvrdi bocni zid, naravno, ali.. gde takvu osobinu naci na ovim testovima.
        Pola kao da je copy/paste, sve leze, sve cute, sve traju... onda cu pazarim Tigar kad je svaka ista
        work in progress

Comment

• starac vujadin
          CBC Senator XXL
          • 27.08.2005
          • 2617
          • Stari grad

Aki mislis na ADAC test, sve pise u testu. Sve bitne parametre su izmerili po suvom i mokrom, prema nekima bili kriticni, neke hvalili, sto se lepo i vidi... Nikakav copy/paste nije u pitanju. Ima i drugih vrlo ozbiljnih testova i daleko od toga da svi sve hvale. Treba citati vise izvora jer ipak su novinari prema nekim gumama vise naklonjeni...

Druga je stvar sa licnim iskustvima, tu se uglavnom hvale gume koje ljudi voze, ali i to moze biti ragocen izvor podataka.

Comment

• overspeed
            CBC Senator XXL
            • 24.05.2005
            • 2779
            • Kosovska Mitrovica

Ako imash vishka vremena i volje prolistaj malo po Impreza/WRX forumima i prochitaj iskustva vlasnika, mislim da cesh tako dobiti relevantne i pouzdane podatke o tome koja se guma kako pokazala. Naravno da ce ADAC da uvek "malo" favorizuje Continental, Quattroroute ce da favorizuje Pirelli, a neki francuski magazin Michelin, kao shto uostalom i rade sa domacim brendovima automobila... Zato mislim da su iskustva vlasnika najrelevantnija po tom pitanju, osim ako i po forumima nema "ubachenih elemenata"...

Npr.

BTW. Jesi li razmishljao o Toyo pneumaticima? Po meni mogu da se ispostave kao dobra kupovina, mada im je neka hronichna mana malo brzhe troshenje (mekana smesha, i zida izmedju ostalog ) ali nisu ni cenovno "u rangu" sa Bridgestonom ili Pirellijem... A kao shto rekoh ranije, taj auto ce ionako brzo da glodje koje god gume mu montirash... Ako se ne varam AP sport radi sa njima, pominjano je vec po forumu... Recimo da bi T1R ili josh bolje T1-S mogao da dodje u obzir. Samo josh jedna ideja...

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

tvrdoca bocnog zida se ogleda u testu upravljivosti. isto tako se vidi iz testa udobnosti .
              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• starac vujadin
                CBC Senator XXL
                • 27.08.2005
                • 2617
                • Stari grad

Iskustva vlasnika ne mogu biti relevantnija jer se na testovima mere egzaktno perfomanse, a vlasnici su u ogromnoj vecini slucajeva amateri koji nisu dovoljno kompetentni. Na forumima je 90% utisaka izuzetno subjektivno i tek skup vise istovetnih utisaka moze biti objektivan znak. Ima i foruma koji takodje ciljano guraju neku gumu (gde clanovi recimo imaju debeo popust...u inostranstvu je takav slucaj cesto sa Toyo gumama jer daju beneficije ljudima koji ucestvuju na ulicnim drag trkama, a Toyo ima veliki uticaj na tu podgrupu ljubitelja, a oni su pak vrlo aktivni po forumima...nazalost ne bas upotrebljiva informacija za nas "obicne smrtnike"...), pa ni to nije bas merilo objektivnosti u odnosu na testove glasila. Na ADAC-ovom testu koji sam poslao nije pobedio Continental (koji jeste favorizovan, ali je u poslednjih nekoliko godina stvarno postao odlican brend), vec Bridgestone i Pirelli, ali sve gume koje su "emphelneswert" su manje-vise odlicne, samo treba podesiti gumu individualnom nacinu upotrebe i afinitetu, a to se iz testova i veceg broja licnih utisaka moze sasvim objektivno steci.

Bez obzira, na ono sto sam rekao o Toyo, model T1-R bi trebalo da bude dobar za Subaru...

Licno sam do sada tako radio, ukrstao informacije sa raznih strana (naravno ne u nedogled..) i nisam se zeznuo nijednom oko gume.

Comment

• overspeed
                  CBC Senator XXL
                  • 24.05.2005
                  • 2779
                  • Kosovska Mitrovica

Iskustva vlasnika naravno da sa tehnichke strane gledano ne mogu da budu bolji izvor informacija, ali isto tako ne mogu da budu ni izvor pristrasnih podataka u meri u kojoj to mogu da budu uporedni testovi, vec zavisno od toga KO testira CHIJE gume. Naravno da treba prvo da se sa tehnichke (i ekonomske) strane fokusira na nekoliko pneumatika, da tako kazhem da napravi uzhi izbor, a onda vec mozhe da po forumima gde vise ljudi koji voze isti takav auto dodje do informacija u vezi tih guma iz svog "uzheg izbora" koje ce njemu mozhda da budu presudne i da onda donese konachnu odluku. Na to sam mislio.

I po forumima mozhe da se nauchi poneshta, evo uzmimo za primer CBF. Jes' da preovladjuje spam, al' se ponekad naleti i na poneshta pametno...

Comment

• starac vujadin
                    CBC Senator XXL
                    • 27.08.2005
                    • 2617
                    • Stari grad

Comment

• RANK
                      CBC Senator XXL
                      • 28.02.2007
                      • 1635
                      • Beograd
                      • FIAT MAREA WEEKEND 1

@overspeed

zasto da zaobidje BFG, moze li malo detalja?
                      "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• overspeed
                        CBC Senator XXL
                        • 24.05.2005
                        • 2779
                        • Kosovska Mitrovica

Pa zato shto je u ovoj konkurenciji i medju njegovim opcijama u ovom sluchaju BFG najmanje racionalan kao izbor. Sa jedne strane chovek je pomenuo Michelin kao jednu opciju, shto bi naravno bio i "najlakshi" izbor ali naravno, kvalitet koshta toliko koliko koshta... Sa druge strane, Syneris bi bio jeftina alternativa, stvar kompromisa, a ako se vec pravi kompromis onda mi Tigar deluje kao bolja opcija jer bi zhrtvovao kvalitet zbog poprilichne ushtede.
                        BFG je tu negde "na pola", kvalitetom je blizhi Tigru nego Michelinu a opet nije tako povoljan kao Syneris. Ja jesam za kompromise, ali samo ako imaju smisla. BFG mi ne deluje kao dobar kompromis, i to je sve. Ruku na srce, ionako se radi o pneumaticima koji nisu bash "na glasu", imaju neku chudnu meshavinu gazeceg sloja o kojoj se ne mogu bash chuti i prochitati dobri komentari i iskustva vlasnika. Uostalom, na testovima renomiranih magazina, internet siteova i sl. uglavnom prolaze "k'o bos po trnju" i retko gde se mozhe naici na neki rezultat testa koji ih preporuchuje u direktnoj konkurenciji u tom cenovnom rangu. Meni je recimo mnogo blizhe pameti u tom rangu pazariti na primer neki Kumho (vozio sam jednom Esctu i bio prezadovoljan).
                        Dakle, u ovom sluchaju jednostavno nije dobar kompromis, i to je to.

Comment

• Uzelac
                          CBC Senator XXL
                          • 03.12.2006
                          • 1717
                          • munZe

Bridgestone, Toyo, Yokohama... sve bi ja to vozio ali kostaju 15+ k dinara po komadu, a kako sam trenutno u fazi sredjivanja stana i tih 400 evra ce dobro doci.

Zato, do #$%@# ...narucen BF Goodrich, jedini je bio u dimenziji 215/45/17 koja je cak skuplja od 225/45/17!

Anyway, odluceno je da bude ekonomija, uzeo bi Tigrice ali se cekaju previse, nemam ja zivaca za to.

Verujem da ce BF G zadovoljiti, ne moze guma da bude losa, moze da bude losija ali sumnjam da je razlika nebo i zemlja.

Javljam kakve su anyway, nakon prvog ivicnjaka/lezecg ili (hvala bogu ima ih) rupe na nasim putevima.

Ako ne budu valjale eto ih na driftu, makar cu ih sa zadovoljstvom pocepam, oba para
                          work in progress

Comment

• overspeed
                            CBC Senator XXL
                            • 24.05.2005
                            • 2779
                            • Kosovska Mitrovica

Jeste zakasnela informacija, ali sam tek sad chuo reklamu... Pa mozhda nekome i bude od koristi... U Kemoimpex-u je snizhenje od 18% na putnichki program letnjih pneumatika, akcija traje dok traju i zalihe...

Letnje i zimske gume renomiranih proizvođača za putnička i ostala vozila. Autoservis, prodaja ...

PS. Ako je neko pomenuo ovo ranije izvinjavam se unapred, kao shto rekoh upravo sam chuo obaveshtenje preko radia pa reko' ne mozhe da shkodi

Comment

• Uzelac
                              CBC Senator XXL
                              • 03.12.2006
                              • 1717
                              • munZe

Zvao, popust vazi na neke gume i najevca dimenzija je 205.. :/.

BF G it is!
                              work in progress

Comment

• Uzelac
                                CBC Senator XXL
                                • 03.12.2006
                                • 1717
                                • munZe

Mesec dana sa BF Goodrich g-Force Profiler

http://www.bfgoodrich.co.uk/bfguk/front ... L1&lang=EN

Oznaka je 215/45/17 91W.

Zamenila je Yokohamu AVS Sport u dimenziji 225/45/17 sa kojom je predjeno ~40 hiljada. Vratio sam se na fabricku dimenziju, pre svega jer volim "kako kaze fabrika".

Presao sam oko 1k km sa novim gumama i na tome se baziraju svi utisci. Verujem da je ovo dovoljno da se guma "uhoda" i dobije osobine koje ce zadrzati narednih 20-30 hiljada kilometara.

Da li vam je pozant osecaj da kada idete na bolje, razlika se ne oseca, ali kada u nekom pogledu nazadujete, svaki put to osetite ?

g-Force Profiler je u vecini karakteristika vrlo blizu AVS Sportu, toliko da se razlika ne oseti ili se moze pripisati ljudskom faktoru, razlici u temepraturu/stanju asfalta itd.

Tako kocenje, ubrzanje, lagane promene pravca, voznja po kisi.... sve ovo BF radi isto ili skoro isto kao sto je to cinio AVS Sport. Ne trazi mi sekund grejanja i ne pravi nikakvu buku, po ovome se moze reci i da je BF bolji.
                                Ali...u dve (+1) stvari se oseca razlika u klasi i 100e razlike u ceni.

1. G-Profiler dosta losije reaguje na vece promene pravca. Ovo je jedina mana vezana za performanse, ali je meni vrlo znacajna.

Sa Yokohamom, ulaz u krivinu je mogao da se predvidi, reakcija je sa volana direktno prevodjena na gume i asfalt. Sada, kao da felna skrene a guma delic sekunde ostane na starom pravcu i tek onda reaguje.
                                Naravno, sto se zustrije skrene ovo vise smeta, dok se vozi mirno i skrece lagano ovo se ne oseca.
                                Interesantno je da nije isto ako se pravac menja malo i mnogo. Nedostatak se oseca samo ako se volan namota vise, kod prestrojavanaj i preticanja nema razlike. Medjutim, u 90' krivinama po gradu se ovo i te kako oseti.
                                Takodje, ako se povezu dve suprotne krivine, tj. kada se naglo menjaju pravac i prebacuje masa automobila lagano se iznerviram posle svakog "zvakanja". Koje cvrstine gumi fali ne znam, ali gazeci sloj i onaj koji naleze na felnu definitivno nije krut kao kod Yokohame.

2. BF tipicno za "obicnu" gumu, cvili i skripi kada se prilazi granici prijanjanja i posle kada se ista granica predje.
                                Yokohama se prosto nije cula, vozis li je mirno, blizu ili preko njenih granica, sem huka nije ispustala druge zvukove. Voleo sam to.

3. Koliko kosta i kako radi, ova guma tako i izgleda. Yoko AVS Sport je vrlo atraktivna guma i nakon njenih istrosenih 225mm, 215 sa mnogo sare na BF izgleda tanko, manje impresivno. Sara je slicna, takodje simetrican V ali da je lepa, i nije. Ukupno, WRX izgleda losije... jbg

To je to, 3 komada i samo jedna mana vezana za performanse.
                                Ipak, da sam birao osobinu koju guma mora da ima to je ta upravljivost (+ kocenje, naravno). Osecaj koji sam naveo gore, AVS je to ocigledno jako dobro radio jer BF osetim svaki put i svaki put me nervira .

Ukupno, nije lose. Ako se u igru uzme da BF kosta duplo manje, odlicno je.
                                Ponavljam, koci jednako dobro sto je zapanjujuce. Mozda cak i bolje, ali to moze da se podvede i pod to da je Yoko vec bio solidno istrosen a BF ima sare za ceo palac. Na mokrom se i BF ponasa sjajno, uletanje u vodu ne menja pravac, guma ostaje lako prolazi kroz vodu i stize do asfalta.
                                Upravljivost (sem navedenog) je dobra, jednako se lako pogadja pravac (jednom kada guma napokon skapira kamo zelim da idemo) i prolazi krivina.
                                Ne proklizava ni u kojoj varijanti ubrzanja, mada je to sa WRX-om (AWD i LSD) tesko izvodljivo i kada je pozeljno. Za tako nesto treba makar 300ks (gde je taj STI kada coveku treba )
                                Gripa ocigledno ima, sara i materijal dobro rade posao.
                                Ne pravi buku, dok se ne natera u limit, ni brzina ni krivina je nece naterati da zahuci. Steta, ja volim glasne gume.

Na kraju, jasno mi je da je BF Goodrich i pored svog angazovanja u WRC-u proizvodjac druge lige.
                                Ma sta napisali u opisu (g-Force Profiler : The ultimate grip for the ultimate performance) ovo je "samo" nesto kvalitetnija guma.
                                Zadovoljavajuce radi posao, vredi svaki dinar koliko je placena ali nije zasluzila da se stavi na kola sa vise od 150ks i/ili standardnu voznju.
                                Mnogo modernih automobila ima fabricki 17"tice i ovo je guma za njihove 2litarske benzince i turbo dizele. Pricao sam neki dan sa drugarom, ima Reno Lagunu 2.2 CDTI (ili TCDI, ili CTDi ? ) i od sveg srcam mu je preporucio. Za taj auto, je Profiler dusu dao.

Ja ipak, kada ubijem ove gume (ili im nadjem drugu namenu) nemam nameru ni njih ni slicne da vise stavljam na svoje felne.
                                Jedno je kada Toyo, Bridgeston, Michelin i Continental kazu da je guma "high ili ultra performance cars" a drugo kada to navede BF Goodrich, Falken, Fulda, Kumho...

Pozdrav
                                work in progress

Comment

Working...
                                X