kakva luda raspravaaaaa....
momci, hvala vam sto ste meni i mom kolegi prustili 'vako dobru zabavu. prosao nam danas radni dan dok si reko DZIP .par puta smo hteli da se umesamo ali reko ajd da ne raspirujemo vatru ali moram nesto da dodam . iz licnog iskustva tj vido svojim ocima i bio ucesnik u dogadjaju.
mesto zbivanja je bila neka vukojebina na granici sa albanijom. kolona vozila sastavljena od 3 pinca, 2 nive, 3 uaza i jednog pajera. vreme pasije, susnezica, put kojim smo isli ustvari nije bio put nego kozija staza, blato, kamenjar ma sve naj gore sto moze biti. nilazimo na mesto gde je voda odnela dobar deo puta i tu se ovi sa pincgauerima odma predomislise i krenuse nazad zaobilaznim putem, za njima krecu likovi sa uazima(nisu hteli da rizikuju, vozila bila puna ljudi tj.pandura ), majstor sa ladom se okurazi i krene, nagib je bio sigurno 40stepeni. kako je krenuo tako je poceo da kliza i umalo se nije prevrnuo. ostale dve lade odma krecu zaobilaznicom. sada sledi finale. baja u pajeru je tako glat prosao tuda da su svi bili u fazonu majstor ga je izredukovao u voznji u trenutku kada je bilo SAD ili PROVALIJA.
sto ce reci: ne VOZILO nego glavni deo u njemu, SOFER.
pozdrav
odo sad da citam tred o menjacima...
Pre par dana sam imao isti problem sa takvim motorom u servisu .Epilog je sledeci na skali je 110 stepeni ali kada sam stavio termometar u hladnjak tem.je bila 84 tepena i nista mi nije bilo jasno inace covek gavec duzevreme tako vozi
U vezi cele price. Bluealek kaze da je kad sidjes sa puta sloboda. U redu je to, slazem se. Takodje kaze da voli luksuz ali da nema niceg boljeg za te pare. To je isto tacno. Cinjenica je da nije luksuz niti komfor ako moras da po vrucini u vukojebini vozis (kad se kreces sporo uzbrdo) jos da iskljucis klimu na 40 stepeni a takodje i koja je to fora da moras da sacekas pre nego iskljucis motor. Ovde Ciroki voze skoro ISKLJUCIVO zene. Sta njih briga za to. Krajnje neozbiljna logika da neko mora da cita uputstvo o takvim glupostima za tako luksuzan i siguran auto. Idi begaj. Zato je najbolje dragi nas druze Alek da uradis SVE sto je moguce da sistem hladjenja bude i bolji nego fabricki i da se vozis ko covek tako kako ti volis i gde pozelis sa klimom i bez ikakvih odricanja zarad neke "fabricke greske" ili nedostatka (ako ga uopste i ima). Ovo samo zato da ti je mirna savest i da se ne bojis da ce da prokuva jer se ocigledno bojis toga a to nema cenu.
100 stepeni je ok, ali 120 nikako nije. Ako neces da sredis rashladni sistem na neki nacin, makar koristi kvalitetno rashladno sredstvo koje ima visoku temperaturu kljucanja. Postoje i aditivi koji povecavaju toplotni kapacitet rashladne tecnosti tako da je hladjenje efikasnije.
120 je previse, tu nema diskusije.
Ok, možda sam preterao u proceni, možda i ne stiže do 120, ali se par puta desilo da stigne na početak crvenog polja, a to računam da bi moralo da bude jedno 115, pošto je kraj skale (iza crvenog) označen kao 125C.
A to što kažeš da "neću" da sredim rashladni sistem je malo proizvoljna ocena - ne bih imao ništa protiv da mi temperaturne oscilacije budu mnogo manje (i da mogu bez frke da odvrnem klimu na svakom žešćem usponu pri 40C napolju ), kad bi mi neko objasnio KAKO to da postignem??? U sitaciji kad mi majstor kaže da mi je rashladni sistem savršeno ispravan i da se ponaša onako kako se ponaša svaki rashladni sistem na Čirokiju tog godišta, šta je to što ja realno mogu da preduzmem? Probaj da mi objasniš, pošto sam ja zaista bez ideja...
U PRAVU SI DRUZE POTPUNO ! SKORO SAM KUPIO CHEROKEJA 91god. 4.0 I BOJAO SAM SE ZA TEMPERATURU ! na velikim usponima dolazi do samog crvenog ali nece da udje dok radi auto(ulazi posto se ugasi) ! i pumpa za vodu mu je stavljena nova posto je curio antifriz i sve je ok sada i to je normalna temperatura i zato se iskljucivo sipa antifriz zato sto mu je radna temperatura preko 100 stepeni ! savet " na velikim usponima pali grejanje bez obzira sto je temperatura od 115 120 stepeni za njega normalna "
Comment