Pitajte ovde!!!

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • -slavisa-
    CBC Član
    • 30.01.2009
    • 84
    • Raska

Re: Pitajte ovde!!!

Prijatelju,cela moja diskusija u ovoj temi ima za cilj tebi da pomogne i vecina nas ovde se trudi da ti predoci neke stvari unapred,a na tebi je da sve to procenis,pa onda preduzmes dalje korake.Moze se trnovati taj blok i upariti sa polutkama od drugog bloka i sve to dovesti na neku meru koja nije standardna,vec je u plusu recimo 0,5mm od standardne,nazivne mere.Tacno.Tek onda krecu problemi-tih lezecih lezajeva,jednostavno,nema u ponudi.Moras ih naruciti,da ti naprave.Pored znaka pitanja oko same obrade bloka i izrade lezajeva,a tu konkretno mislim na postovanje tolerancija jer je to izuzetno precizan sklop,gde se mora ispostovati i odredjena temperatura pri merenju(20 stepeni celzijusa,recimo) da bi to kasnije trajalo 1000 000 km,a ne 10 000,bitan faktor je i cena.Proverite,znaci,ko vam moze i po kojoj ceni obezbediti ove lezajeve,pa tek onda odlucite u vezi trnovanja-obrade bloka,jer po mom skromnom misljenju-veca je dara od mere...a sto se tice vaseg loseg iskustva u vezi hilznovanja bloka motora,ako pretpostavimo da je korisceno adekvatno ulje,te da motor nije pregrevan i da je pravilno razradjen posle hilznovanja-generalne,samo dva razloga mogu biti uzrok tako brzom habanju ,1-los kvalitet hilzni,2-los kvalitet karika.Ovo pod 1 bi trebalo da pokrije garancija...

Comment

• Pera
      CBC Veteran
      • 24.10.2007
      • 129
      • BG

Sve mi je to jasno.
      Motor je razradjivan po ps-u,ulje je proverenog kvaliteta,klipovi i karike su bili Kolbenschmidt,bice da su hilzne lose,jedini je problem sto sam izgubio i racun od obrade,a i tih 10 000 km nisam presao tako brzo,pa je pitanje da li bi uopste hteli da priznaju reklamaciju.
      Odnecu i blok i radilicu u MR,pa pretpostavljam da bi morali da imaju i te lezajeve,ili da mogu da ih nadju,jer su mi telefonom rekli da samo treba da donesem blok,radilicu i polutke,a da ce oni resiti ostalo.U stvari bar se nadam.
      Mada evo danas da upalim auto,nije paljen jedno 7 dana i ugasio je lampicu za 3-4 sekunde
      Lada Samara 1.5

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Predlažem ti da teraš dok se ne raspadne motor,a do tada nađi neki solidan pa uradi osveženje ili generalnu. Ne zezam se.

Comment

• -slavisa-
          CBC Član
          • 30.01.2009
          • 84
          • Raska

Originally posted by Stratos
          Predlažem ti da teraš dok se ne raspadne motor,a do tada nađi neki solidan pa uradi osveženje ili generalnu. Ne zezam se.
          Slazem se sa tobom.Ne zezam se ni ja.Jos samo da se Pera slozi.......Salu nastranu,ovo ti je ipak najoptimalnije resenje,znaci neka te taj motor kako-tako prikrpi dok nadjes neki,a veruj mi ako se potrudis naci ces povoljno sa nekog trulog-slupanog auta,na njemu natenane sredis sta treba,i svi srecni...spasit ces sebe nerviranja raznoraznih vrsta,a plus ne ostajes bez auta dok mu radis motor...

Comment

• TECA
            CBC Senator XXL
            • 14.10.2007
            • 2355
            • Oz

A,sto bi vi trazili neke specijalne lezajeve?Kakva obrada lezajeva?Mnogo ste to bespotrebno zakomplikovali.Blok se istrnuje,a lezajevi se kupe prema specijali radilice i gotovo.
            Motor je razradjivan po ps-u,ulje je proverenog kvaliteta,klipovi i karike su bili Kolbenschmidt,bice da su hilzne lose,jedini je problem sto sam izgubio i racun od obrade,a i tih 10 000 km nisam presao tako brzo,pa je pitanje da li bi uopste hteli da priznaju reklamaciju.
            Tesko da hilzne budu lose.U zelji da se sto pre izvrte nove hilzne ide se sa velikim zahvatom noza sto za posledicu ima mestimicno kidanje materijala koje je tesko golim okom videti.Kao posledica je brzo trosenje hilzni i karika,eto tek da znate.

Comment

• -slavisa-
              CBC Član
              • 30.01.2009
              • 84
              • Raska

TECA,to su 2 motora...sa tog sto su lose hilzne prebacene su polutke koje drze lezece lezajeve ,lezajevi ,radilica i sve ostalo na drugi blok koji je sad na autu...znaci otuda zatezanje na radilici i ostali problemi,a sto se tice hilznovanja i zavrsne obrade,to je prica za sebe

Comment

• Pera
                CBC Veteran
                • 24.10.2007
                • 129
                • BG

Ma vise ne znam ni sam,zao mi je da ovaj motor otpisem,jer je stvarno ovako dobar,malo trosi,ulje uopste ne trosi,u stvari-nov je.
                I ideja da se tera dok se ne raspadne je ok,ali ok za polovan motor ili postojeci dok nije radjen,a ne motor u koji je toliko ulozeno
                Da vozim golfa,audi ili nesto slicno sa cim se ljudi ipak odnose sa malo vise postovanja,ne bih razmisljao o kupovini polovnog motora.Ali,Lada je to,teraj dok se ne raspadne je logika 90 % ljudi koji Lade voze,i onda opet koja je sansa da se nadje stvarno dobar polovan motor za istu,video sam ih dosta,na dosta mnoge stvari popravljao i od onoga sto sam video ispada da na otprilike 15 Samara,jedna ima stvarno dobar motor koji ne duva,a opet da kupujem drugi motor pa da ga odmah radim,ili da teram 10-20 000 km,pa opet isto,nemam nameru.A opet kao sto rekoh,1.5 motor je mnogo redji od 1.3.
                Dalje,mogao bih da vozim dok se ne raspadne radilica ili nesto u vezi nje,ALI,onda se verovatno vise trose i karike,jer radilica vise nije u osi,trose se i klipovi,a i sam blok koji je nov.Malo mi je apsurdno da unistim nov blok,zbog toga sto necu da ga trnujem.
                A sto kaze teca,ne vidim u cemu je toliki problem,jedino imam problem sa radilicom,trnuje se blok,stavi se veca specijala lezajeva i gotovo.Verovatno da je ova radilica otpevala svoje,ali kazem da imam drugu koja nikad nije obradjivana i sigurno je dobra (naravno proverice se),pa zar je moguce da kad se trnuje moraju toliko deblji lezajevi da se stavljaju???
                Hilznovan je u MR-u,moguce je da je tako kao sto Teca kaze,a i ne cudi me,kad tamo dnevno rade preko sto motora,verovatno da malo i "ubrzaju" proces.
                Lada Samara 1.5

Comment

• TECA
                  CBC Senator XXL
                  • 14.10.2007
                  • 2355
                  • Oz

pa zar je moguce da kad se trnuje moraju toliko deblji lezajevi da se stavljaju???
                  To se radi samo u varijanti kada je radilica van svake specijale

Comment

• Stratos
                    CBC Senator XXL
                    • 10.09.2008
                    • 2594
                    • Novi Sad

Tečo,ako je radilica na std i ne treba da se obrađuje i trnuje blok na neku nadmeru da bi uklopio polutke,kakve bi mu ležajeve preporučio da ugradi?

Comment

• TECA
                      CBC Senator XXL
                      • 14.10.2007
                      • 2355
                      • Oz

trnuje blok na neku nadmeru
                      Kakva nadmera? Trnuje se na istu meru kao i sto je bila.Znaci std.lezajevi .
                      Kao bre klipnjaca kad se radi velika pesnica

Comment

• Stratos
                        CBC Senator XXL
                        • 10.09.2008
                        • 2594
                        • Novi Sad

Nešto sam propustio
                        Kako se obrađuju dve smaknute polovine na prethodnu kružnu meru? Prvo se nabaci sloj metala pa se trnuje ili...

Comment

• zli mario
                          CBC Član
                          • 19.05.2005
                          • 90
                          • novi sad

skrati se i polutka i blok malo,pa se dobije napravilan oblik
                          onda moze da se busi na standarni precnik
                          ne skidaja 2 cm,nego samo koliko mora
                          niste gore od sporog kompjutera
                          i sporog interneta

Comment

• Stratos
                            CBC Senator XXL
                            • 10.09.2008
                            • 2594
                            • Novi Sad

Hvala na lekciji.

Comment

• mcdoc
                              CBC Član
                              • 10.01.2011
                              • 31
                              • Smederevo

Zasto se nov auto ne sme voziti brze od 130 km/h ili 3500 obrtaja dok ne predje 1000 km? Tako pise u uputustvu za benzinca.

Comment

• 206
                                Admin od ispočetka :)
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Motor mora da prodje period razrade
                                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

Working...
                                X