Ciscenje dizni - gde i kako ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Chila
    CBC Senator XXL
    • 18.07.2008
    • 401
    • Kos. Mitrovica

Originally posted by xxx1
    Ne znam kolko dugog je veka, ali znaci kod dizni na dizelu jedino ide zamena ulozaka ili komplet remont ako se cela dizna sj..ala, je li? Sad me interesuje zasto benzinska dizna nema ulozak, a dizna na dizelu ima i obratno?
    Kao sto je neko vec napisao,dizne na dizel motorima rade na mnogo vecim pritiscima nego kod benzinskih motora a to je zbog konstrukcije i principa rada benzinskih odnosno dizel motora.
    Benzinski motor kao sto je svima poznato im svecicu koja u odredjenom trenutku baca varnicu i na taj nacin dolazi do paljenja smese u cilindru.
    Kod dizela nema svecice i usled visokog pritiska unutar cilindra dolazi do samozapaljenja a da bi se to ostvarilo potreban je visoki pritisak dizel goriva koji se postize pumpom visokog pritiska i naravno brizgaljka ili ti dizna kroz koju se u cilindar ubrizgava gorivo u kako to majstri kazu u maglicastom stanju. Ovo ti je onako uopsteno bez ulzenja u neke dublje analize i objasnjenja!
    Zbog potrebe ostvarivanja tako velikog pritiska kao i zbog konstrukcijskih resenja i mogucnosti koje to dozvoljavaju na starijim motorima sa pogonom na dizel gorivo dizne imaju uloske.
    Sa razvojem tehnologije i nekih savremenih metoda obrade stekli su se uslovi da se i na dizel motorima izradjuju i ugradjuju elektronske dizne slicne onima koje imaju i benzinski motori!
    Samo vas gledam ...

Comment

• Chila
      CBC Senator XXL
      • 18.07.2008
      • 401
      • Kos. Mitrovica

Noviji diselasi imaju elektricne dizne-injectore kojima upravlja elektronika isto kao i kod benzinaca, imaju ulozak a ne mogu cistiti na nacin na koji se to radi sa benzinskim diznama, verovatno se mogu remontovati tj ocistiti ali malo ko kod nas to radi. Naci ce se vec neko sa konkretnijim objasnjenjem.[/quote]

Interesuje me jel fiatov motor 1.9D iz 2001 godine ima obicne ili elektricne dizne,a kao sto se vidi iz posta koji sam citirao ako su elektrice onda se ne mogu cistiti ovom metodom koja se primenjuje za benzinske motore!?!?!?!?
      Gde i kako se onda mogu ocistiti?
      Samo vas gledam ...

Comment

• TECA
        CBC Senator XXL
        • 14.10.2007
        • 2355
        • Oz

Kod bilo kog dizela,bio on obican D ili CR ne vazi metoda ciscenja dizni kao kod benzinaca.Kao sto se ne mogu sabirati babe i zabe!

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

Pa ima wins tecnost i za dizel motore. Radi na slicnom principu, sagorevanje tecnsoti na leru pa onda cekanje pa ponovo sagorevanje...
          1.9D motor iz Fiat Punta i Fiat Dobla je koliko znam konstrukciono stari tip dizela sa klasicnom pumpom i mehanickim brizgaljkama...
          https://t.me/pump_upp

Comment

• TECA
            CBC Senator XXL
            • 14.10.2007
            • 2355
            • Oz

I sta treba kod dizela da ocisti ta tecnost?Hoce li ona regenerisati istrosene elemente i uloske?Bacanje para...

Comment

• zdushan
              CBC Veteran
              • 21.08.2012
              • 129
              • Beograd
              • Toyota Corolla E12 1.6 vvti

Da malo skinem prasinu sa teme..
              Treba da oteram auto na ciscenje dizni. Dajte neku preporuku, gde, kako, kolko ?

http://www.toyotaclub.rs/forum/index.php

Comment

Working...
              X