Koliko Vam auto trosi ULJE??

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

Re: Koliko Vam auto trosi ULJE??

predihtuj deklu i sta god da sipas njemu ce biti super. menjaj na 5 do 7k i to je to.
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• SANJA0708
      CBC Član
      • 06.12.2009
      • 89
      • paraćin

Oket,fala na odgovorima!

Comment

• elizabeta1
        CBC Član
        • 02.11.2009
        • 70
        • cacak
        • audi A6 V6 30V 193ks

ja moju bravu satirem zadnjih 30000tak hiljada 1.6 16v cepam je maksimalno presla 245000,od zamene do zamene negledam nikad ulje jer i ako nesto potrosi to nije nista toliko vidljivo na meracu,koristim ulje esso ultra

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Mož' biti, ali je jako loš običaj ne gledati nivo ulja. Naročito kod motora koji su prešli 250k km.
          Trošio ulje motor ili ne, bio novi Mercedes ili stari Jugiša, nivo ulja treba redovno proveravati. Kod motora koji troškare ulje, na 500km/dve nedelje a kod novijih i koji malo troše ulje bar na 2 do 3 hiljade km ili jednom u dva meseca. Prosečno na 1000km/1 mesec.

P.S.
          čak iako postoje senzori nivoa ulja, opet treba gledati merač (mernu šipku). Onda je moguće to raditi još ređe, recimo kvartalno ili na 5000km.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• lemi319
            CBC Član
            • 10.03.2011
            • 43
            • beograd

Originally posted by expendable
            Poštovani Lemi,
            Jesam tolerantan špo pitanju potrošnje ulja ali uvek kažem da je sve preko 0,5lit. na 1000km da se ispita.
            Nisam baš stručan za VW motore ali koliko znam (iz prakse od ljudi koje znam ili bar iz druge ruke) ovi motori 1.9td iz 90-tih ne troše mnogo ulja. Eventualno 2-3dcl kada su stariji inači i samo 1dcl.
            Niste opisali uslove vožnje kao i koliko se dugo manifestuje pojava, no sva je prilika da situacija nije uobičajena (normalna).
            Sigurno je do istrošenosti motora no jedan deo može biti i do curenja na zaptivkama pa prvo to treba proveriti.
            I naravno kod mehaničara na merenje kompresije (potreban ali ne i dovoljan uslov da je sve O.K.).
            Zaista ste šturo objasnili. Neka neko ide za vama dok vozite. Ukoliko se vuće plavi dim za vama to je to - problem sa motorom.
            Postoji mnogo razloga za potrošnju ulja pa ne mora da znači da je generalka "pred vratima" ali stvar treba da utvrdi dobar servis (ili makar mehaničar). Najverovatnije je da je motor istrošen.
            No treba proveriti osnovne činjenice pre svega.
            NIKAKO ali NIKAKO ne koristite aditive bilo koje vrste pre provere u servisu. Tek tada nećete znati na čemu ste.
            Eventualno bi posle pregleda (ukoliko je npr. u pitanju zaptivka skupa za zamenu zbog mnogo rada) moglo da se pređe na neki od aditiva (Liqui Moly posebno preporučujem). "Stop Oil smoke" ili neki sličan, no o tome otom potom.
            Samo ukoliko su zaptivke u pitanju aditivi mogu pomoći (mada ne baš 100%), mada je lakše dostupne potrebno menjati.
            U svim drugim slučajevima mogu vam kupiti nešto vremena ali ne mnogo. Što više vozite sa istrošenim motorom sve će skuplja biti intervencija. "Magični" aditivi koji popravljaju kompresiju su samo preterani navodi jer to može samo u manjoj meri i u kraćem periodu, ništa bez intervencije na motoru.
            Ukoliko je potrošnja stabilna, auto pali bez problema, solidno vuče a kompresija koliko-toliko dobra možda bi vredelo da pre svega pređete na ulja više viskoznosti dok i sa njim ne dođete (a naročito pređete) pomenuti litar na hiljadarku.
            Možda odmah na 10W-60 ili 20W-50 jer se tek sa odlučnom promenom uviđa ima li pomaka. Ipak ukoliko posle servisa još nije sigurno o čemu se radi možda prvo 15W-50 ili još bolje 15W-40 za teretni program (SHPD) koje između ostalih ima i ACEA B3 kao i API CF-4 (uz neki viši standard, čak i do CI-4 poželjno ili makar CG-4 ako ništa drugo).
            To u slučaju da je do sada bilo 5W-40 ili (verovatno) 10W-40. Ako je već bilo 15W-40 (makar i "nekamionsko") udri do zime na 20W-50 ili 10W-60. Ulje menjajte makar na 10-15k km bez obzira na obilato dolivanje uz obaveznu promenu filtera (može i na pola perioda zemene, no nije obavezno).
            Toliko za sada.
            brate izvini na zakasnelom odg..najgore od svega je sto on i dalje dobro ide,nigde spolja ne masti,izbaci dim tek na oko 3000 rpm i to malo crnog,pali kao mina a menjam ga na jesen ja tu nista ne bih dirao ..nikad nisu sipani aditivi i uvek mu je radjen servis na vreme,jednostavno mislim da je ovo labudova pesma za ovog vw ali moram priznati dda je cesto vozen i do crvene linije,zilav motor zaista
            volim BMW ali nemam pare da ga vozim!
            TURBO nije vrsta narodne muzike!

Comment

• elizabeta1
              CBC Član
              • 02.11.2009
              • 70
              • cacak
              • audi A6 V6 30V 193ks

Ma vozi to dok ide))

P.S. gledao sam danas ulje,nivo OK sutra cu ga menjam))

Comment

• Graha
                CBC Veteran
                • 21.01.2011
                • 141
                • Beograd
                • mazda 121

mazda 121 1.3i 16V ( 104700 km, prvi vlasnici ) - redovno sipamo Mobil 15w40 mineralno i menja se na 5000 - 7000 km a potrosnja se nikako ne prikazuje na sipci, a ni pri vadjenju iz motora ( mozda nesto malo potrosi oko 0,2l jer je nemoguce da nista ne potrosi ).

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Toliko o "nepobitnoj činjenici" da motori (mnogo) troše Mobil mineralno (15W-40)
                  Doduše do 10k km bi možda povukao 3-4dl ili celih pola litra, no to je i dalje "nulta potrošnja".
                  I, naravno, u prvom delu intervala (prvoj polovini, tj. do 5000km) motori po pravilu troše manje ulja.
                  Kako god dali ste odgovor drugim vlasnicima Mazde (iz prve polovine 90-tih verovatno), šta da sipam?
                  Ako vozite (godišnje) do 7500km onda 15W-40 ako vozite svih 10k km onda je svejedno (10W ili 15W).
                  Ukoliko mnogo vozite zimi a kola su vam napolju 10W-40 bi moglo da bude (solidno) bolje.
                  Motori sa preko 150k ili 200k km bi mogli da profitiraju i od 15W-50.
                  Za one koji više voze (15-20k km) i dva puta godišnje menjaju ulje, postoje više varijanti:
                  10W-40 preko cele godine, 10W-40 zimi a 15W-40 leti ili 10(15)W-40 zimi a 20W-50 leti.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• lakyb
                    CBC Član
                    • 21.05.2007
                    • 57
                    • Novi Becej

Ajde mi razjasnite ovu polu misteriju. Suzuki Burgman 400 motocikl. Kupio ga pre mesec dana. Promenio ulje i filter. Sipao Selenia Gold 10w-40. Motor je presao nekih 29000 km, ako je za verovati. Posle 850 km pukla litra ulja na dolivanje. Nema beli dim na auspuhu. Kada ga jace zaturiram u mestu hoce da izbaci crni dim. Polu misterija je u tome sto bi trebalo da ako su karike lose izbacuje belo plavi dim. Gde moze da proguta ovo silno ulje ako motor nigde ne curi i ne prosipa ga. Po svemu ovome ako gura kroz teflone ( na sta sumnjam), na auspuhu bi trebalo da bljuje ulje kao dvotaktas. Nisam napomenuo da je motor cetvorotaktni, jedan cilindar, direktno ubrizgavanje, cetiri ventila u glavi. Sve da je 2000 ili 2500 ccm pa bi bilo puno litra na 850 km, a ne bednih 400 ccm. Cak ni auspuh nije nesto mastan. Neverovatno gde se dede toliko ulje. Da li neko ima ideju pa da mi pojasni sve ovo. Motor inace vuce lepo i ne da dize neku buku posebno, bas i zato sto je to skuter koji vrti do 7000 obrtaja u minuti. Nisam otisao na nijedan bajkerski forum posto ovim ovde forumasima vise verujem.
                    Bivsi gazda motora mi nista nije rekao o ovoj velikoj potrosnji ulja. E sad zasto nije rekao to je vec neka druga prica.

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

selenia gold?ja bi ipak stavio neko moto ulje npr. Motul Scooter Expert 4T 10W40,Bardahl SO-4 Scooter 10W40,Valvoline Durablend 4T 10W40,ako i tad bude trošio išao bi na moto 4T ulje gradacije 15W50

Comment

• lakyb
                        CBC Član
                        • 21.05.2007
                        • 57
                        • Novi Becej

A sta kazete na Selenia HPX 10w-50. To je ulje navodno za motore koji trose ulje.

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

a što sipaš automobilska ulja,stavi neko moto ulje 15W50 polusintetiku,ili mineralno 20W50 motul,bardahl i dr..

Comment

• 504zauvek
                            CBC Član
                            • 01.04.2009
                            • 33
                            • serbia

Originally posted by SANJA0708
                            Originally posted by zverko
                            @SANJA: teraj to i ne diraj nista !
                            Ajd sad,šta ću dobiti ako uradim glavu-gumice,vodjice,ventili,kompletna obrada glave-što je u suštini sa zamenom ulja oko 7500 din?
                            Evo da Vam sa manjim zakasnjenjem odgovorim, posto sam ja to nedavno radio na Floridi 1.3 CW, presla oko 85.000 km. koja se vozi iskljucivo na benzin. Potrosnja ulja ce biti nesto manja, mozda neznatno (ako su karike i cilindri produvali nacisto), a mozda osetno (ukoliko se drze). Kod mene je primetno smanila potrosnju ulja, motor jednako vuce, pusi kao i ranije (umereno). Ipak je to DMB Potrosnja: 0,5-0,7 l. /1000 km., zavisno kako je gazim. Ulje: Lukoil Super 15W 40. Sto rece neko pre mene, vozi Stojadina, kontrolisi nivo i ne diraj nista .

Comment

• Kojot_Pera
                              CBC Početnik
                              • 10.05.2011
                              • 2
                              • Bijeljina

Merecedes c220 dizel, 1995 godina, presao 278000km

Od nedavno ga vozim i primjetio sam da motor trosi ulje. Naime na 4500 km mi je potrosio manje od 4 dl ulja. E sad, znam da to nije tako strasno ali bih ipak volio da znam sta je razlog tome i na koji nacin bih mogao da rijesim ovaj problem. Na motoru je radjena generalka kod prethodnog vlasnika, znam da je radio nesto oko karika i glave motora ostatak ne znam... Napominjem da je auto prefetktno palio zimi, ne dimi, potrosnja je normalna i dobro vuce. Nadam se da cete uspjeti da mi pomognete da rijesim ovaj problem...

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Izvini, a u čemu je problem??

280k km, 1995.
                                "Napominjem da je auto prefetktno palio zimi, ne dimi, potrosnja je normalna i dobro vuce."
                                Rađena generalna ...
                                "Manje od 4dl na 4500km" (pa i da je više od 4dl a manje od litar svejedno).

Uviđate i sami da je sve zapravo normalno. "Nulta potrošnja" je kod ovakvog motora prosto nemoguća stvar tako da bolje da ne gubimo vreme. Teraj samo ti to i uživaj!

Comment

Working...
                                X