Koliko Vam auto trosi ULJE??

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • lakyb
    CBC Član
    • 21.05.2007
    • 57
    • Novi Becej

Re: Koliko Vam auto trosi ULJE??

Originally posted by kristina990
    a što sipaš automobilska ulja,stavi neko moto ulje 15W50 polusintetiku,ili mineralno 20W50 motul,bardahl i dr..
    Zato sto je to masina koja se vrti na obrtajima na kojima se vrte i automobili. Ne vidim razlog da sipam ulja koja idu za zujalice koje se vrte do 14 000 obrtaja u minuti. Moji obrtaji su duplo manji. Motor nije nasviran za sportske uslove, tako da mislim, a ispravite me ako gresim, da su kvalitetnija sinteticka i polu sinteticka "automobilska" ulja sasvim dovoljna. "Kristina 990" mislis da bi mi ta moto ulja smanjila potrosnju. Ovo Selenia HPX preporucuju bas za izandjane motore pa zato i pitam.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Poštovani 'lakyb',
      Osim obrtaja motora "moto" ulja su bolja i iz niz drugih razloga. Naravno svi zajedno nisu tako jaki za vaš slučaj osim jednog: "potopljeno" (iliti "mokro") kvačilo. Što mi se čini da je kod vas slučaj.
      Naravno, čak i onda (zavisno od kvačila-menjača) mogu da se koriste automobilska ulja (koja naravno nisu ekstremno različita od motociklističkih). Strogo gledavši auto ulja bi morala da budu max. API SH a kako takvih nema (ili su jako retka) onda bi najbolje bilo API (JASO) SG.
      Ipak kod većine i SJ "pije vodu" ali bi SL trebalo izbegavati iako su kritična tek lakotečljiva sintetička ulja (SL ili češće SM; 0W-30 ili 0W-30 pre svega kao i neka 5W-30 i retko 5W40) koja sadrže posebne "modifikatore trenja" (racing ulja bez obzira na gradaciju, mada se Valvoline VR1 pokazalo, za neke viskoznosti, sasvim O.K.).

Ono što ste opisali pre svega traži pregled stručnog mehaničara (servisa). Teško bi čak i "ragazzoni" mogao da da precizniju dijagnozu ovako "na daljinu" (telepatski).

Inače Selenia Gold je (očigledno) bio promašaj. U ovaj motocikl idu samo 15W-50 i 20W-50 ulja.
      Od mineralnih bi mogao da probaš Selenia VS Vision 15W-50. HPX 20W-50 je PS ulje i još viskoznije, doduše SL kategorije. Može da se proba ali nema garancija da će biti O.K. Jedino je dobro što ćeš brzo znati na čemu si (ako kvačilo ne proklizava, motoru i menjaču ništa neće faliti).

Ipak, trebao bi da koristiš pre svega motociklistička ulja, makar bila malo i skuplja.
      Motul 5100 4T 15W-50 je idealan za tebe. Može i mineralni 3000 20W-50.
      Može i Bardahl, Silkolene, IPONE, Castrol, Bel Ray ...
      Skupo?
      Jbg.
      Vidi neko Selenia motociklističko (15W-50 ili 20W-50) koje odgovara ceni. Ne mogu da se setim konkretnih ulja ali dovoljno je SG i MB ili MA.
      Elf bi mogao da bude jako isplatljiv mada nemate baš neki izbor. MOTO 4DX RATIO 20W50 (iako samo SF) verovatno ima više nego fer cenu. Strogo gledavši nema potreban kvalitet ali za motore preko 10 god. ili sa mnogo km dolazi u obzir.
      Ipak, Polu-Sintetička ulja i SG specifikacija (ili SJ/SH/SG) bi morale da imaju prednost nad mineralkama.
      Tu se otprilike slažemo, ako već idete na mineralno i sa SG specifikacijama, automobilska ulja mogu biti bolji (isplatljiviji) izbor.
      HPX već i nije baš jeftino ulje pa ćete za sličnu cenu (ili malo veću) nabaviti neko motociklističko PS ulje 15(20)W-50 koje će sigurno bolje "pasovati" vašoj mašini.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• lakyb
        CBC Član
        • 21.05.2007
        • 57
        • Novi Becej

"expendable" Hvala u svakom slucaju na izcrpnom odgovoru.

Comment

• Kojot_Pera
          CBC Početnik
          • 10.05.2011
          • 2
          • Bijeljina

Originally posted by expendable
          Izvini, a u čemu je problem??

280k km, 1995.
          "Napominjem da je auto prefetktno palio zimi, ne dimi, potrosnja je normalna i dobro vuce."
          Rađena generalna ...
          "Manje od 4dl na 4500km" (pa i da je više od 4dl a manje od litar svejedno).

Uviđate i sami da je sve zapravo normalno. "Nulta potrošnja" je kod ovakvog motora prosto nemoguća stvar tako da bolje da ne gubimo vreme. Teraj samo ti to i uživaj!

Nisam znao za to, msm generalno se ne razumijem toliko u te stvari, pogotovo sto se motora tice, tako da sam mislio da mozda i postoji neki problem jer sam bio ubijedjen da ''zdrav'' motor ne bi trebao uopste trositi ulje. Drago mi je da je sve ok, tj. da je u granicama normale... Hvala.

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

Originally posted by lakyb
            a što sipaš automobilska ulja,stavi neko moto ulje 15W50 polusintetiku,ili mineralno 20W50 motul,bardahl i dr..
            Zato sto je to masina koja se vrti na obrtajima na kojima se vrte i automobili. Ne vidim razlog da sipam ulja koja idu za zujalice koje se vrte do 14 000 obrtaja u minuti. Moji obrtaji su duplo manji. Motor nije nasviran za sportske uslove, tako da mislim, a ispravite me ako gresim, da su kvalitetnija sinteticka i polu sinteticka "automobilska" ulja sasvim dovoljna. "Kristina 990" mislis da bi mi ta moto ulja smanjila potrosnju. Ovo Selenia HPX preporucuju bas za izandjane motore pa zato i pitam.

...nije baš tako,bugman se vrti do 7500 obrtaja,u proseku 5,6 što je mnogo više od automobilskog proseka,hoću reći samo moto 4T ulje...expendable je dao smernice,poslušaj i odvoji više para,motocikl nije jeftino zadovoljstvo,naprotiv...

Comment

• JAPANX
              CBC Senator XXL
              • 10.08.2006
              • 2159
              • Beograd

Burgman nema mokro kvacilo i nije mu potrebno ulje sa tim aditivima.. Jedino su veca opterecenja jer se on zbog varijatora vozi skoro uvek u maksimalnim obrtajima i o tome se radi

Uzmi ulje za skuter npr ipone city scoot 4t i to je to

Nema potrebe da sipas moto ulja, ona sadrze aditive za sprecavanje proklizavanja kvacila a ti takvo kvacilo nemas

Comment

• lakyb
                CBC Član
                • 21.05.2007
                • 57
                • Novi Becej

Stvarno sam zadovoljan Vasim odgovorima. Svaka cast svima ali mi jos niko nije odgovorio ni priblizno na moje osnovno pitanje: Sta je to moglo da se desi u mom motoru da pojede 1 litar ulja na 850 km, (kao tenk) i pored svega sto sam vec objasnio. Nema ni belog ni plavog dima uopste. Auspuh nije zauljen. Ne curi nigde. Dobro ide. Nisam ja dzabe rekao da je to "misterija". Ajde "majstori" da Vas cujem !!! Ja to nisam, zato i pitam. Hteo sam da se isplaniram do jeseni sta da radim i da znam a bez otvaranja motora sta u svari moze biti pravi razlog, i koliko je na kraju krajeva opasno voziti motor koji ovoliko "jede" ulje, naravno po sam motor. Preporuke koje ulje da koristim su na mestu, nema sta i to je OK.

Comment

• JAPANX
                  CBC Senator XXL
                  • 10.08.2006
                  • 2159
                  • Beograd

Kakva ti je svecica? Ako je masna, znaci da sagoreva ulje.. Probaj neko termo stabilnije, ne mozes da ti motor potrosi litar ulja pa da kukas. Uostalom, kad si menjao ulje, jel si ga ugasio posle pa dolio jos zbog filtera i sistema, tu moze da prodje sigurno pola litre

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Japanix, hvala na info. Nisam bio siguran da li je u pitanju mokro kvačilo ili ne.
                    On zapravo ima final drive te za to koristi (malo) menjačkog ulja (a mogao sam malo i ranije da izguglam).
                    Dakako da je moguće koristiti automobilska motorna ulja (u tom slučaju), no ostaje da su motociklistička bolja.
                    To što imaju malo drugačije aditive (jedan više i bar jedan manje) ne menja stvar, JASO MB ili MA se mogu koristiti i kod "suvog" kvačila.
                    Ovaj "veliki skuter" ili "maxi" kako ih zovu ima (čini mi se) jedan cilindar te mu prijaju gušća (viskoznija ulja). Ipak je to relativno velika zapremina komore za sagorevanje (da je sa 4 cil. imao bi 1,6lit.).
                    Vrti se na solidno velikim obrtajima i zaista traži termički stabilna ulja zbog čega bi to trebala da bude bar PS (moto) ili čak full sintetika ako je auto ulje (nije obavezno naravno).
                    IPONE je O.K. brend (pomenuto i na blogu još nisam detaljnije analizirao te nema posebnog teksta), jedan od boljih u moto svetu svakako. Nisu baš jeftini ali se mogu naći i po povoljnim cenama (sintetička "katana" i ispod 10€ za litar za kanticu od 5).
                    Dakle njihov Scoot4 u 10W40 varijanti sigurno radi posao (kao i analogna Motul, Fuch, Bardahl i drugi) ali ipak mi se ne čini kao idealan izbor. Kod novog motocikla preporučuju čak i 5W40 Scooter ulja ali posle više godina (čak i sa ne mnogo km) mi je to nekako "tanko".
                    Znam da je zahtev da ulje ne bude skupo pa idealna (sa stanovišta kvaliteta) Full Power Katana (10W-50) nije baš neka preporuka (a i jeste preterano za, ipak samo, skuter) pa mi se čini da bi zapravo (ako smo već kod Ipone-a) najbolji izbor bio Ipone 15.5 (PS ulje sa API SG i u 15W-50 gradaciji), pogotovu uzevši potrošnju ulja (makar i za pola litra manju).
                    Kvalitet Scoot4 i 15.5 je "tu negde" jer su oba PS ulja i ispunjavaju isti (SG) standard te savršeno odovaraju mašini.

Samo objašnjenje koje je dao Japanix je jako dobro te svodi priču u realne okvire. A često se previđa (nešto tako prosto).
                    Pogledati svećicu, naravno.

Za više treba stvarno majstor za motore (naročito ako ima iskustva sa takvim).
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

... nek stavi Motul 300 V 4T Factory Line 15W-50,ako onda bude mnogo trošio vreme je za posetu mehaničaru...mada potrošnja ovisi i o stilu vožnje...
                      ...ovaj motor treba tretirati kao motocikl,i zbog kubikaže i nabavne cene,nije to jeftino prevozno sredstvo od 50 ili 125 ccm,to je već ozbiljan motor...

Comment

• lakyb
                        CBC Član
                        • 21.05.2007
                        • 57
                        • Novi Becej

...
                        ...ovaj motor treba tretirati kao motocikl,i zbog kubikaže i nabavne cene,nije to jeftino prevozno sredstvo od 50 ili 125 ccm,to je već ozbiljan motor...
                        E nisam mogao a da vam ne stavim sliku da vidite kako izgleda kako kristina990 kaze "ozbiljan motor"

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

u poredjenju sa njegovom peglajom to je spejs satl.
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

...a spejs šatl nema lige siceve tako da je peglaja tu u prednosti....

Comment

• kamango
                              CBC Senator
                              • 31.05.2009
                              • 205
                              • KS-BG

Pitanje za JapanX...

Auto Daihatsu Applause 1998, cele godine se vozi na gas, presao preko 250k km, godisnje preko 25k km. Da li mozda znate koja je fabricka preporuka za ovaj auto, 10w-30?

U servisu mi sipaju MOL Dynamic MAX 10w-40 polusintetika, potrosnja oko 1-1.5l na 10 000km kada je zamena.

Comment

• JAPANX
                                CBC Senator XXL
                                • 10.08.2006
                                • 2159
                                • Beograd

10w-40 njemu i ide tako da je to ok, za mol ne znam ali ne bi trebalo da je lose..

Potrosnja je malko veca, verovatno su gumice ventila, vreme im je odavno proslo ali nemoj to da te brine, to je sitnica koja je realna za automobile tog godista

Sipaj 10w-40 samo da je kvalitetno i nema greske

Comment

Working...
                                X