Servis i remont CF 4HP 22 menjaca u americi kosta ravno 1000 USD i to za kompletan remont
a koliko ovde kosta takav kompletan remont ?
(bi kostao hipoteticki da se uradi).
Prljavstina dolazi opet od lamelica i njihovog stgradanja pa zamena i ispiranje sredjuju stvar u 99% slucajeva.
ja znam kako mogu taj ZF menjac da cak i nov, potpuno unistim/ spalim za samo 100 sekundi najnormalnije upotrebe, voznje.
fabricka konstrukciona greska je opste poznata, izmedju ostalog BMW je u saradnji sa TUVom u Nemackoj zabranio ASU eko test BMWa serije 5 u koje je ugradjen 4HPu bilo kojoj varijanti ( i 4HP22) automatik.
oficijelno, BMW dizel 524 je izuzet od eko testa ako ima automatik.
prljavstina je nesto sto je standardno prisutno u i oko automobila, automatik koji nije izdrzljiv na te prosecne uslove upotrebe je pre za muzej kao izlozba nego za pouzdan auto.
kasniji 5 HP je vec bolje uradjen mehanicki i kosntrukciono, ali je elektro deo, hm ne bas primer kako bi to trebalo napraviti.
prisustvovao sam remontu jednog takvog 5HP na BMWu sedmici, koji je tek izasao iz garancije a automatik crkao posle 14 meseci upotrebe.
BMW zvanicni servis, ukljucujuci i Radulovic BMW nije mogao da ga popravi, pa je zahtevao zamenu za novi po ceni od oko 4500 evra (ne drzi me za cifru, dovoljno velika da zaobli glava).
auto je stajao jedno 5 meseci, onda je dosao kit za remont iz SAD sa novim konverterom momenta i dosao je (na odmor) covek iz SAD i na kraju ga popravio i softverski podesio.
nije naplatio svoje znanje jer je bila posebna prijateljska intervencija.
mozda je to slucajnost, ali vlasnik je dobro zapamtio taj BMW 7 i taj menjac a kupio je novi auto koji je izdrzao manje od godinu i po dana.
tada sam i video uzivo da ono elektronski je obicna farsa, unutra nema nista od elektronike, obicni elektro venitli ko u ves masini, nekih 10tak komada. tako da nisam sklon na blanko pricu o modernosti i ekstra napretku planetarnih automatika.
Comment