kako kome, meni je to velika uzbrdica i znatan fizicki napor ako bih recimo trebao da savladam biciklom.
evo jos jedan primer-
uzbrdica na Kopaonik sa istocne strane (iz pravca Brzeca) iznosi 7,4 stepena. zvanican podatak.
to je ona strana gde je pola zime neprohodno.
ja sam prakticar
u ex SFRJ ne mogu da se setim da postoji put sa nagibom vecim od 10 stepeni, a dosta sam proputovao uzduz i popreko.
najveci nagib koji sam uspesno uz nesto muke sa kvacilom savladao je nekih 12 stepeni. po suvom. u Grckoj.
stoga kroz prakticno iskustvo znam da nagib od 30 stepeni je bas jaaako strmo i gotovo neostvariv zadatak za bilo koje standardno putnicko vozilo iz fabrike.
Ogi posto si los matematicar i ne verujes bricku ja mogu da ti potvrdim da je ova prica o nagibima koju prica brick potpuno tacna. Kao gradjevinski inzenjer koji se jedno vreme bavio putevima veoma dobro znam sta je nagib i kako se izracunava, brick je potpuno u pravu.
A sad back on topic: Wintera
evo slucajno mi palo pod ruku kao podatak, novi VW Tiguan SUV u varijanti pripremljenoj kao terenac moze da savlada tek 15,6 stepeni nagiba.
obican Tiguan ne moze ni toliko.
podrazumeva se (iako nije napisano) da je to po suvoj podlozi.
Track&Field verzija Tiguana ima zasticen i uzdignut prednji deo sto mu omogucava prilaz nagibu od 28 stepeni bez da "zakaci" branikom o podlogu, obicna verzija ima prilazni ugao 18 stepeni, i taj prilazni ugao nema nikakve veze sa nagibom koji auto moze da savlada
da, u SAT je nacrtano kako kazes 95 posto, odnosno tih 43,5 stepeni.
ali, u tekstu je prilicno nejasno pominjan taj prilazni ugao od 20 stepeni, zatim klirens vozila, pa tih 95%, pa "jaka" prva brzina...onako sve smuckano a u samim podacima o vozilu jasno pise da nema niti redukciju niti pogon 4x4 (stalno ukljucen, ne moze da se aktivira od strane vozaca).
e sad trebalo bi naci podatak koji je objavio sam VW, negde sto bi trebalo da je bez sumnje dato kao tacno.
Prvo se popnes pod 28 stepeni, pa se spustis pod 28 stepeni i to je 56 stepeni, malo oduzmes jer si se vozio malo po ravnom i dodjes do 43.5 stepeni!
Novinarska matematika...
Posto sam juce proveo ceo dan na Staroj planini (B.Zub), mogu da kazem da obican TOP BUDGET rastvor za pranje stakala (pise da je za -20) , kupljen u TEMPU za 100-tinak din. zavrsava posao super, momentalno odledjuje sajbnu, preporucujem ga svakom.
A i Winter1 stara godinu dana (sa 3mm plicom sarom od nove) bez problema cepa po snegu
Originally posted by Valent Vudriga
ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.
Comment