pre ugradnje novih guma, bilo kojeg modela, proveri stanje auta.
ovo ukazuje da trapovi nisu ispravni.
jer i nove gume ce brzo postati potrosene, ako se trapovi ne saniraju i dovedu u ispravno stanje.
od predlozenih ja bih zaobisao Eskimo, nesto nemam poverenja u Good Year po pitanju zimskih guma.
sto se tice Conti-ja (pod nalepnicom Barum) ja bih pre uzeo.
Centriranje trapa cu svakako uraditi pre montaze novih guma (mozda negde budu dali i gratis uz gume ).
Btw, iskocila je jos jedna ponuda za zimske pneumatike, Fulda Kristal Montero, na snizenju su i neznatno su skuplje od Save i Baruma.
Neko misljenje o njima?
Optimist and pessimist both end up dying. But they each use their lives in a completely different manner.
a ovde se valja Sava, made in Poland. evo bas danas guzva u gradu, kolona stoji i ne znam zasto pocnem da zagledam gume na gradskom busu.
Sava, made in Poland.
tj Debica.
Gledaj, Debica su stvarno OK gume! Pogotovo od kad su usli u Good Year Group. Sam sam koristio / koristim Furio (ljetne) i Frigo 2 (zimske) i za te pare ne znam nista bolje
za centriranje trapa potrebno je da majstor bazdari svoju masinu, ako to iko uopste radi, dalje je potrebno da savesno obavlja svoj posao, a najbitnije je da cuva sprave
ako je onaj laserski - jedno padanje na pod i stvar je gotova, nema vise preciznosti
ako je onaj na konac - oni su jos i najbolji, a naravno da ti majstor okrene volan kasnije ( posle probe )
i neko rece
Centriranje trapa cu svakako uraditi pre montaze novih guma
posle montaze guma - uz balansiranje i zamenu ventila, onda optika, nemoguce je da ti se ostete gume do majstora, a sa novim gumama i istim pritiskom, sigurne ce bolje odraditi posao centriranja
naravno, i posle bilo kakve intervencija na tockovima , pametno je uraditi optiku pogotovo kad je rec o amortizerima
za centriranje trapa potrebno je da majstor bazdari svoju masinu, ako to iko uopste radi, dalje je potrebno da savesno obavlja svoj posao, a najbitnije je da cuva sprave
ako je onaj laserski - jedno padanje na pod i stvar je gotova, nema vise preciznosti
ako je onaj na konac - oni su jos i najbolji, a naravno da ti majstor okrene volan kasnije ( posle probe )
Te sa koncem bas i treba da se bazdare,bar jednom godisnje...Inace ona najnovija sa 2 CCD kamere ne mora nikad da se bazdari,jer one cetiri ploce koje montiras na tockove mozes da zveknes u pod kad hoces,nemaju na sebi nikakve elektronike...
istina taj najnoviji je najbolji, doduse davno sam pricao sa majstorom koji mi je to podrobno objasni, a negde sam to i zapisao, al nemogu naci
no, ako ti laserski ispadne, cao baby
a ovaj na konac, je cista mehanika, sto bi rekli pouzdano
bar za prosecno vozilo, a obzirom na javasluk nasih majstora i servisa
Cega sam se ja nagledao po servisima za centriranje trapa. Najbolji izbor je uraditi trap (zameniti istrosene komponente), staviti nove gume i izbalansirata, a onda centriranje... Svaka greska je onda uzrokovana centriranjem!!!!
Moje iskustvo je da je (kao i obicno) sve do majstora... Svako se danas naziva tako, ali ih nema puno koji to zasluzuju...
Ja sam svojevremeno svog Yugu za trke (H1600), nakon nekih lupanja lafeta vozio po preporukama sve kod nekih (strucnjaka), mahom sa "atomskim" aparatima, i bivalo je pomalo bolje, ali pomalo... A svaki pametuje nesto svoje, te nemoj ovakve nagibe kao sto si mi rekao, te nemoj ga toliko otvoriti/zatvoriti, te... A ja mjere dobio od covjeka koji ga je "slagao" i slozio da bude jedan od najbrzih, bar u BiH... Kazu, nisu to mjere koje kompjuter "kaze"... Rekoh, HALLO, nije ti ni ovo Yugo kojeg zna kompjuter... Elem, ne bi tu neke srece, jer je auto jos uvijek vozio "poprijeko", kao skotna kucka...
Onda mi se upali svjetlo na kraju tunela... Skontah da jedan od "starih" trkaca na Palama (blizu SA) ima servis, i instrumente... Gore kod njega, s covjekom mozes pricati, kaze: "Znas li velicine kako hoces da ih namjestim, ili da ja zovem svoje u Srbiji da se raspitamo sta je najbolje?"... Ma znam, prednji ovako, zbog toga i toga, zadnji onako, zbog toga i toga, on klima glavom, kaze: "Hmmm, ima smisla, ako hoces da bude vozljiviji u krivinama, a malo manje na pravcima...?". Ma TO mi daj, Zivan je tako rekao, sta ja da k'o laik pametujem o tome...
Napravi mi "Cika Laza" uglove kako smo se dogovorili, i jao razlike, DRASTICNE...!!! Da se razumijemo, ja sam uspijevao i sa "skotnom kuckom" u dvije godine pobijediti 4 puta u klasi (moji mi kazu da sto ima 4 tocka i motor, ja mogu dobro potjerat'...), ali ovakva vozljivost mi je bila nepoznata... Mislim vozio se tako kada sam ga kupio, ali ga tada nisam smio potjerati blizu njegovoj granici, a sada... Ma gdje ga "nanisanim", on tu ide, gdje hocu da klizne nos, on klizne, gdje hocu da mi se "spera" aktivira, da me "prebaci" na kontra stranu on se prestroji, k'o na sinama... Toliko je dobro isao, da sam ga uspio prevrtjeti i slomiti ventil, jer sam "ganjao" Hondu Civic u drugoj voznji (brdsko prvenstvo), nakon prve u kojoj sam bio oko 0.5 sekunde iza nje, na stazi od 4 km... U toj drugoj voznji, u kojoj mi je ventil pukao, stigoh 2 sec. iza Honde... Toliko se dobro Yugo sa namjestenom spurom ponasao...
Dakle, da ponovim nakon ovolike "samotirade"...
Sve je do majstora, ko zna i hoce, i "stapom i kanapom" ce napraviti bolje od "strucnjaka za atomsku fiziku" sa Lasersko-GPS-WAP-GPRS masinom, koji samo misle da znaju...
jos jednom potvrdjeno staro pravilo, ko zna znanje... ako treba cak i sam ce napraviti alat.
kompjuteri su generalno glupe i neupotebljive sprave, covek je taj koji im daje smisao korisnosti.
Comment