Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gorans
    CBC Senator XXL
    • 09.03.2010
    • 1525
    • Beograd

Re: Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Imam zaista puno iskustva sa Debicom i kao korisnik i kao posrednik u prodaji ali jos nisam cuo da se neko zalio,pogotovo na Frigo2 i Furio.

Comment

• Ivancho
      CBC Veteran
      • 11.02.2008
      • 199
      • Vracar - Zemun

Iako je jos uvek rano, ali malo da zagolicamo mastu. Pojavili su se prvi podaci o novoj Ultra grip 8

Comment

• sErGiO
        Moderator
        • 30.01.2007
        • 2769
        • Neko selo pored Beogr
        • Alfa Romeo 156SW

Evo pređoh prvih skoro 1000 km sa novim Dunlop SP Fast Response 205/55 R16 i utisci su dosta povoljni. Guma nije previše bučna, kočenje na suvom i mokrom putu odlično, držanje u krivinama takođe (preživele su pre neki dan uspon na Divčibare i nazad kao i pentranje na Avalu nekoliko puta), vožnja autoputem po jakom pljusku brzinom od 140 Km/h i auto ne pokazuje nikakve znakove nestabilnosti i akvaplaninga. Jedino što znaju da zašlajfuju kad počne kišica pri jačem kretanju sa semafora, ali mnooogo manje nego bilo koje letnje gume koje sam do sada imao na Alfi, a imao sam Kleber Dynaxer i Tigar Hitris (nove), kao i Michelin Pilot i Bridgestone Turanza (polovne)

Comment

• dekiv68
          CBC Senator
          • 06.03.2010
          • 230
          • Borča

Originally posted by Ivancho View Post
          Iako je jos uvek rano, ali malo da zagolicamo mastu. Pojavili su se prvi podaci o novoj Ultra grip 8
          Uopšte nije rano, mislim da je pravo vreme, za nabavku zimskih guma, ako grešim neka me neko ispravi.

Da li se sa početkom proizvodnje UG8 prestalo sa proizvodnjom UG7 i/ili UG7+?

Comment

• Ivancho
            CBC Veteran
            • 11.02.2008
            • 199
            • Vracar - Zemun

Slazem se sa tobom, pogotovo sto su za septembar najavljena poskupljenja, doduse oko 5%
            Ne i dalje se pravi 7+ , 7 je izasla iz upotrebe ja mislim jos prosle godine, ali 7+ se jos pravi.

Comment

• IlijaGM
              CBC Senator XXL
              • 02.12.2008
              • 313
              • Gornji Milanovac

Originally posted by gorans View Post
              Imam zaista puno iskustva sa Debicom i kao korisnik i kao posrednik u prodaji ali jos nisam cuo da se neko zalio,pogotovo na Frigo2 i Furio.
              Koja je cena Furio 185/65R15?
              Originally posted by zoranbg
              nemci i nemacki automobili postadose ko Čak Noris... sve su oni..

Comment

• TOKYO
                CBC Senator XXL
                • 17.07.2006
                • 1696
                • Beograd- NBGD

Moze par reci o Dayton gumama?
                MY ex RWD Alfa
                Drift & Donuts & Track

Comment

• TOKYO
                  CBC Senator XXL
                  • 17.07.2006
                  • 1696
                  • Beograd- NBGD

Niko nista ne zna???
                  MY ex RWD Alfa
                  Drift & Donuts & Track

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

Odg: Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Originally posted by IlijaGM View Post
                    Koja je cena Furio 185/65R15?
                    Nemam pojma ali cu da pitam.

Comment

• dacha
                      CBC Senator XXL
                      • 23.06.2007
                      • 356
                      • Beograd, NBG
                      • Xsara II 2.0i

Potrebna mala konsultacija.

Letnje gume su mi 195/55/15 to je fabricka dimenzija, sad gledam da uzmem zimske ali bih malo izmenio dimenziju zbog same cene guma (prinova na putu pa ne bih da se trosim na to previse ako nije bas neophodno).

Razmisljam o dimenziji 185/60/15, jeftinije od fabricke dimenzije, takodje su i nesto uze sto bi trebalo da je prednost za zimske uslove voznje.

Evo sta kaze i kalkulator:

Tire Size Comparison

Specification Sidewall Radius Diameter Circumference Revs/Mile Difference
                      195/55-15 4.2in 11.7in 23.4in 73.7in 860 0.0%
                      185/60-15 4.4in 11.9in 23.7in 74.6in 850 1.3%

Jel bezbedno (po mene a i kola) da stavim ovu dimenziju ili da se ipak drzim fabricke ili mozda neki treci predlog?

Takodje preko firme bi mogao povoljno da uzmem nove Wintere (administrativna zabrana), pa me zanima jel su zadovoljavajuce gume ili da gledam neke druge. Generalno je gradska voznja u pitanju, nemam nekih izleta po planinama i slicno.

Hvala unapred
                      The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

Comment

• dekiv68
                        CBC Senator
                        • 06.03.2010
                        • 230
                        • Borča

Mislim da bi 4 nove Wintere sasvim dobro odradile posao, ove zime, pa i u užoj dimenziji.

Comment

• radebgyu
                          CBC Senator
                          • 03.02.2009
                          • 244
                          • Beograd

Mozes do 3% razlike Bez problema cak moze i 185/65/14

Stock Tire - 195/55R15 >Search Tires Tire 1 - 185/65R14 >Search Tires
                          Section Width: 7.67 in 195 mm
                          Section Width: 7.28 in 185 mm
                          Rim Diameter: 15 in 381 mm
                          Rim Diameter: 14 in 355.6 mm
                          Rim Width Range: 5.5 - 7 in
                          Rim Width Range: 5 - 6.5 in
                          Overall Diameter: 23.44 in 595.37 mm
                          Overall Diameter: 23.46 in 595.88 mm
                          Sidewall Height: 4.22 in 107.18 mm
                          Sidewall Height: 4.73 in 120.14 mm
                          Radius: 11.72 in 297.68 mm
                          Radius: 11.73 in 297.94 mm
                          Circumference: 73.63 in 1870.2 mm
                          Circumference: 73.70 in 1871.9 mm
                          Revs per Mile: 887.3
                          Revs per Mile: 886.6
                          Actual Speed: 60 mph 100 km/h
                          Speedometer1: 59.9 mph 99.9 km/h
                          Speedometer Difference: - Speedometer Difference: 0.078% too slow
                          Diameter Difference: - Diameter Difference: 0.09%
                          Last edited by radebgyu; 05.10.2011, 20:24.
                          http://www.mitsubishiclubserbia.com

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

@radebgyu - "Bez problema cak moze i 185/65/14". Može i bez "čak". Ovo je jedno od (naj)boljih rešenja.
                            Što se "petnaestica" tiče, računski je idealno 165/65/15 ali bi praktično:
                            185/60/15 ili 175/60/15 (sasvim svejedno) bile najbolje "zimske" dimenzije.
                            Čak i bolje nego fabričkih 195/55/15.
                            Uostalom uobičajeno je da se fabrički proporučuje nešto uža zimska guma (a ukupno sličnog obima, unutar 2%*).
                            Lično bih uzeo 175/60/15 a drugima bih savetovao 185/60/15
                            Problem sa 14-ticama kao i većim razlikama u širini profila (nešto manje) je ukoliko ikada budete morali da vozite kombinovano 2 gume 195/55/15 sa bilo kojom drugom.
                            Zbog ovoga "default" ima svojih prednosti ali 185/60/15 pa čak i 175/60/15 itakako dolaze u obzir.
                            185/60/15 je sveukupno nešto većeg prečnika ali su razlike tako male da ni kombinacija ne smeta.
                            Što se samog snega tiče, uži pneumatik će se bolje pokazati a jeftiniji je. Čisto za sneg 175/60/15 je sigurno najbolja kombinacija, ali veći deo zimskog perioda nije sa snegom (na putu) te je izbor više na strani 185/60/15 ili 195/55/15.
                            Izbor je samo na vama. Nema potrebe plašiti se manjih odstupanja od default-a. Niža cena je dodatni razlog. Go for it.

* fabrike su malo opreznije i čak se drže razlika do 1% no u nekim dimenzijama to nije lako pogoditi pa bude i više.
                            Inače 2,5-3% je nešto što je dopustivo i provereno u praksi.
                            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Ivancho
                              CBC Veteran
                              • 11.02.2008
                              • 199
                              • Vracar - Zemun

Za jako skupu dimenziju 195/55R15 , najbolja - da ne kazem naj idealnija zamena je 185/60R15 zato sto je po obimu skoro identicna i samo je santimetar uza. Pritom je znacajno jeftinija.Ja licno ne bih preporucio 175/60R15 kao sto je naveo "expendable" iz vise razloga: skuplja je dodje skoro kao 195/55R15 (onda nema razloga za menjanjem fabrickih dimenzija), u jako malom kontigentu se radi tako da ce ih biti jako tesko za naci, pritom se rade stari dezeni u toj dimneziji i zbog sirine felne, jer je dosta uza od 195
                              @dacha Slobodno uzmi 185/60R15 ja svim svojim to preporucujem, sto se tice Wintere licno bih uzeo nesto drugo, ali ako su ti uslovi odlicni i ukoliko je gradksa voznja, samo uzivaj i slatko se vozaj

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

@Ivancho:
                                Hvala na dopuni. Ispustio sam iz vida da je 175/60/15 teško naći a i da tu nema (neke) uštede (ako je uopšte ima).
                                Bar smo (više nas) saglasni da je 185/60/15 sveukupno najbolje rešenje.
                                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

Working...
                                X