Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Odg: Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Originally posted by ninoslav View Post
    kakva su vam iskustva sa BF Goodrich gumama? ako se neko sretao sa njima... konkretno mislim za letnji period.. hvala
    Sasvim solidna guma. Mislim na Touring. Ja koristim na kecu.
    Kratko i okvirno:
    Na suvom, odlično leži. Nije bučna (manje od Kleber, Sava, Tigar ...). Udobna ali ne baš preterano, bolja od Save i Tigra.
    Čvrsta (na bokovima naravno umereno), možeš da gaziš po staklu ne popušta (provereno, naravno ne namerno).
    Po kiši ... nije loša ... nekako zavisi ... akvaplaning nije izražen, solidno drži ... ali bi mogla da bude bolja. Od svih osobina (osim snega) ova joj nije preterano jača strana mada nije toliko loše.
    Na snegu ... zadovoljava (za jednu letnju gumu). Nemam baš mnogo iskustva na snegu ali prvi utisak (ono malo) kaže da je čak ispod proseka letnjih (a kamoli zimskih) guma. Nisam baš siguran (ne uklapa se ni menu u opštu sliku).
    Trajnost? Iznad proseka. Nije naveden treadwear. Pošto prosto "jedem" gume, ove su najviše odolele. Ima na blogu (CBC-ovom) i tema o potrošnji guma gde je moje merenje šublerom gde je solido prošla. Kleber sam kupio "od muke" jer sam hteo da kompletiram Goodrich pa posle nedelju dana obećanja (niko u Boru nije imao na lageru) digoh ruke. No čini se da će biti trajnije Kleber (malo mi izgledaju tvrđe; deklarisan Treadwear: 280). E sad, posle 5000km sa Kleber ne mogu da ih baš uporediti.
    Pošao sam sa ubeđenjem da je Goodrich bolji sada nisam baš siguran. Tu su negde. Na suvom i Kleber odlično drži. Priče da je katastrofa (Kleber) po vlažnom su samo priče (možda za ćelestonke), nisam posebno primetio mada kao i Goodrich nisu prva liga.
    Sve u svemu Touring Goodrich je O.K. verovatno vredi dati nešto više novca od jeftinijih varijanti. NIje Micheline, Dunlop (posredno upoređene isto na kecu) ili Pireli ali za cenu je solidno. Ukupna ocena 3+ ili 4- u odnosu na cenu 4 ili 4+ (na skali do 5) ili (na 5 do 10), 8 (8,5) a u odnosu na cenu i svih 9.
    Dakle, ništa posebno. Ipak ostavljaju solidan utisak. Makar se jedu ravnomerno i ne preterano brzo uz vrlo dobro ležanje na suvom. Za jurcanje po kiši ... nisu. Ipak je to "porodična" guma. Solidno ekonomična.

A zimske "WinterGo" - ne znam. Najniža cena u gradu (kod mene) nekih 4300 (155/70) u dinar kao i Kleber. Micheline Alpine su 5900 a Winter1 3500 te Trayal T200 oko 3000. Otprilike koliko para toliko muzike. Za keca je i T200 dobra, winter je odlična, dok ima "jaču" šaru a posle i ovako i onako; možda je 800din. ne toliko da se ne isplati. Kod letnjih je razlika bila 1200din. (sigura vs. touring) pa je taman "tu negde".
    Last edited by expendable; 27.10.2011, 18:16.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• gorans
      CBC Senator XXL
      • 09.03.2010
      • 1525
      • Beograd

Originally posted by look View Post
      Hvala

7250din i 400din balansiranje i punjenje azotom po komadu
      Po mom misljenju punjenje azotom je otimacina para (prodaja magle).
      Uobicnom vazduhu ima 78% azota.Jedina prednost je sto nece iz kompresora uleteti neka necistoca i sto kao satro cuva gume.A sta cemo sa dvonedeljnom kontrolom pritiska? Jel cemo i tada kod vulkanizera na dopunu azotom (koju cemo da platimo) ili cemo na obican kompresor?

Comment

• kuzmar
        Moderator
        • 18.12.2009
        • 783
        • Lazarevac
        • Pezo 207 1.6 HDI

Originally posted by look View Post
        Danas stavljene Good Year Ultra Grip 8 185/65/R15

Ako je da se pohvalimo i ja danas nabacio BF Goodrich G-force winter 195/65R15.
        Cena 5900 po komadu plus balansiranje 150/kom i 5o din/kom tubeles ventil.
        www.paluba.info

Comment

• Gruja
          CBC Senator XXL
          • 09.02.2006
          • 614
          • Bgd
          • Alfa 75 TS

Originally posted by gorans View Post
          Uobicnom vazduhu ima 78% azota.
          Ok.. Uzmi sad 1L mleka. Odaspi jednu casu, odnosno oko 2dl pa uspi umesto nje vodu. Promuckaj malo. E sad probaj tu mesavinu i reci mi da nema razlike.

Ili jos bolje, ako je 78% dovoljno, sipaj 7,8l dizela u svoje nissance i dodaj 2,2l vode. Sigurno ces ustedeti pare a ionako je cist dizel prodavanje magle...
          Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• look
            CBC Član
            • 05.07.2005
            • 25
            • Beograd

Po mom misljenju punjenje azotom je otimacina para (prodaja magle).
            Uobicnom vazduhu ima 78% azota.Jedina prednost je sto nece iz kompresora uleteti neka necistoca i sto kao satro cuva gume.A sta cemo sa dvonedeljnom kontrolom pritiska? Jel cemo i tada kod vulkanizera na dopunu azotom (koju cemo da platimo) ili cemo na obican kompresor?
            Tu gde sam kupovao gume pune samo azotom, tako da...

Comment

• look
              CBC Član
              • 05.07.2005
              • 25
              • Beograd

Originally posted by kuzmar View Post
              Ako je da se pohvalimo i ja danas nabacio BF Goodrich G-force winter 195/65R15.
              Cena 5900 po komadu plus balansiranje 150/kom i 5o din/kom tubeles ventil.
              Lepo, lepo

Comment

• gorans
                CBC Senator XXL
                • 09.03.2010
                • 1525
                • Beograd

Originally posted by Gruja View Post
                Ok.. Uzmi sad 1L mleka. Odaspi jednu casu, odnosno oko 2dl pa uspi umesto nje vodu. Promuckaj malo. E sad probaj tu mesavinu i reci mi da nema razlike.

Ili jos bolje, ako je 78% dovoljno, sipaj 7,8l dizela u svoje nissance i dodaj 2,2l vode. Sigurno ces ustedeti pare a ionako je cist dizel prodavanje magle...
                Ti sad brkas babe i zabe.Ja takodje imam azot u gumama ali samo zato sto ne placam punjenje.Jeste bolje ali kada bih morao da placam sigurno ne bih dao coravog dinara za to.
                Samo bih voleo da se javi neko ko je u voznji primetio razliku ali ne kao moj kolega kome auto ide 20km/h brze zbog azota u gumama.

Comment

• gorans
                  CBC Senator XXL
                  • 09.03.2010
                  • 1525
                  • Beograd

Hajde da gledamo ovako:Azotom punite gume jer su vam napunili glavu time da tako guma bolje drzi put,ima kraci trag kocenja za (15cm pri 100km/h) i satro cuva gumu od neke korozije i pregrevanja i to placate oko 500din a 95% ljudi fura Tigar Winter1 ali vazno da ima azot.
                  Ja mislim da se vise isplati dati 100e vise i uzeti 4 GY,Bridgestone,Avon ili nokian pa imati 10m kraci zaustavni put pri 100km/h.
                  Ponavljam,treba gume puniti azotom ali samo ako je besplatno a ne da mi neki vulkanizer (koji mi gumu sa smerom okrene naopako i gleda me kao tele kad mu kazem da mi je kontra nabacio gumu) prodaje vazduh.

Comment

• * ABARTH *
                    CBC Član
                    • 13.10.2011
                    • 37
                    • Zemun
                    • Toyota

Ja mislim da se vise isplati dati 100e vise i uzeti 4 GY,Bridgestone,Avon ili nokian pa imati 10m kraci zaustavni put pri 100km/h.
                    ...

... Svidja mi se racionalno razmišljanje ...
                    Kraći zaustavni put, ne samo da štedi novac, nego i čuva nečiji život (što je bitnije naravno) ...

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Ma šta da pričamo o azotu.
                      Preteruje se sa hvalospevima. O.K. ima nešto prednosti ali nije od značaja. Za 500din. po pneumatiku, ne vredi.
                      Slažem se, kupite bolje gume.
                      Mislim, za 0,1 ili 0,2kg azota da vam naplate 20€ ?! Ne vredi. Ako baš ne znate šta ćete sa lovom ...
                      A svima je skupo, ovo ili ono. Neka i nije 15cm neka je i pola metara sa 100km/h, pa i ceo metar. Ako vam je toliko stalo do kraćeg kočionog puta, kupite bolji pneumatik ili češće menjajte pločice ili redovnije menjajte kočione fluide (na godinu do max. dve a ne na 3-5 ili nikad).
                      Teorijski vrlo dobra stvar, u praksi ne baš toliko.
                      Precenjeno.

P.S.
                      20km/h više zbog azota u gumama,
                      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• stevak
                        CBC Senator XXL
                        • 31.05.2009
                        • 1215
                        • Zemun
                        • Saab 9000 cs 2.0T

Korisan link sa ovogodišnjim testovima dve dimenzije zimskih guma: 175/65 R14 i 195/65 R15. Ostale dimenzije, uglavnom veće, su testirane ranijih godina što takođe ima na ovom linku. Testove je radio OEAMTC (ÖAMTC)

http://tinyurl.com/6hgyz5x

ex SAABotražitelj

Comment

• Ivancho
                          CBC Veteran
                          • 11.02.2008
                          • 199
                          • Vracar - Zemun

Originally posted by expendable View Post
                          Ma šta da pričamo o azotu.
                          Preteruje se sa hvalospevima. O.K. ima nešto prednosti ali nije od značaja. Za 500din. po pneumatiku, ne vredi.
                          Slažem se, kupite bolje gume.
                          Mislim, za 0,1 ili 0,2kg azota da vam naplate 20€ ?! Ne vredi. Ako baš ne znate šta ćete sa lovom ...
                          A svima je skupo, ovo ili ono. Neka i nije 15cm neka je i pola metara sa 100km/h, pa i ceo metar. Ako vam je toliko stalo do kraćeg kočionog puta, kupite bolji pneumatik ili češće menjajte pločice ili redovnije menjajte kočione fluide (na godinu do max. dve a ne na 3-5 ili nikad).
                          Teorijski vrlo dobra stvar, u praksi ne baš toliko.
                          Precenjeno.

P.S.
                          20km/h više zbog azota u gumama,
                          Zivo me zanima ko to naplacuje punjenje azotom 500 dinara po totocku? Da smo znali ranije pa i mi da se nafatiramo,

Comment

• Gavra
                            CBC Senator XXL
                            • 06.03.2008
                            • 2031
                            • Beograd

+1 svi koje ja znam naplacuju 100-150rsd po tocku ....
                            Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• gorans
                              CBC Senator XXL
                              • 09.03.2010
                              • 1525
                              • Beograd

Kada sam napisao 500din,mislio sam na sva 4 tocka.

Comment

• 206
                                Admin od ispočetka :)
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Sve davno ispricane price i disukusije se periodicno ponavljaju, pa i ova.

Azot u gumama je dobra stvar, prvenstveno zbog toga sto vam je pritisak u gumi, bez obzira na spoljnu temperaturu ili tempo voznje - konstantan. Pa kad vam pritisak u gumi posle pola sata brze voznje na +40 ne poraste, ili ne opadne na -10 a vi gumu pumpali na +10, to itekako vredi.
                                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

Working...
                                X