Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • missa91
    CBC Član
    • 04.10.2012
    • 19
    • Smed. Palanka

Predprosle godine sam pazario Barum Polaris 2, bile su te godine na pogonskoj osovini i prosle sam pazario jos dve Sava Eskimo S3+ i te stavio na pogonsku osovinu, a Barum stavio pozadi. Barum je presao ukupno oko 40k km i ostalo je oko 6mm sare, dok je Sava presla oko 18k km i ostalo je oko 6.5mm sare.

Obe gume su jako dobre po mom iskustvu, mada su Barum malo tvrdje od Save i nekako po suvom kolovozu daju bolje kocenje i upravljanje, dok pri mokrom su Sava bolje. Preporucio bih obe vrste jer su po mom misljenju potpuno korektne u pogledu cena/kvalitet.

Dimenzija je 175/70/13. Vozene su samo u sezoni, stavljene na prvi sneg, skidane na +10.

Vozio sam i Semperit, koji se pokazao kao mnogo bolja guma u svakoj situaciji. Ali je cena dosta vosoka za ovu dimenziju koju ja koristim.

Comment

• Srdjan
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 2416
      • Bajina Basta/Beograd

Koga navede put zapadnom Srbijom, pogotovu blizu granice sa R.Srpskom, moglo bi i jeftinije da se prodje sa nabavkom guma. Cene tamo su koliko toliko slicne kao nase, mozda malo jeftinije, ali postoji odbitak poreza tako da izadje povoljnije pogotovu ako se kupuju 4 kom. Naime, ja sam pre neki dan uzeo 2 kom Kleber 195/65r15 po ceni negde oko 5200din. Tigar je oko 4500din ali ga nije bilo u tom trenutku. Bio je i goodrich po ceni klebera. Gledam sad na netu cene za Kleber oko 7000din/kom tako da procenite kolika je usteda.
      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• casper71
        CBC Član
        • 23.01.2008
        • 33
        • Kraljevo

re

Posto je jos letnja sezona pa koristim priliku da uzmem zimske gume po "boljim" cenama u dimenziji 195*65*15 (index T) i treba do utorka da odlucim sta uzeti od ponudjenih u mom gradu:

-Sava Eskimo S3+ ......... 5.170,00 din
        -Hankook V442 .............. 5.600,00 din
        -BF goodrich ................. 6.300,00 din (ne znam dodatne oznake gume)
        -Fulda montero .............. 6.250,00 din
        -Bridgestone blizak lm32 ..5.500,00 din

Ovde kod nas u te cene ulazi i montaza guma a balansiranje se placa dodatno 200 din/guma.

Ima li neko prakticna iskustva konkretno sa ovim markama sta uzeti a da se solidno pokaze i u recimo trecoj zimi koriscenja posle kupovine.
        Do sada sam koristio samo Tigar i Savu Eskimo S3 i bila mi je sasvim dobra kako na ravnom tako i na uzbrdicama, da li menjati ili ne marku. Vrede li ove druge vise za onoliko koliko su skuplje?

Hvala,

Comment

• Keketarac
          CBC Senator XXL
          • 01.09.2007
          • 588
          • Novi Sad
          • Seat Ibiza 1.2 TSI

Im ADAC Winterreifen Test werden die besten Reifen der verschiedenen Reifengrößen ermittelt. Welche Reifen haben sicheren Grip, welche sparen am meisten Sprit?

Alpin A4 je 7900 u Kempoimpexu, traju mnogo duze od ostalih, ja ne bih razmisljao.

Comment

• stevak
            CBC Senator XXL
            • 31.05.2009
            • 1215
            • Zemun
            • Saab 9000 cs 2.0T

Obrati pažnju da testiranje različitih dimenzija gume daju različite rezultate. Na linku u prethodnom postu je Mišelinova guma u onoj dimenziji na prvom mestu. Na ovom linku, u tvojoj dimenziji, je tek na petom.

Schnee, Eis, Nässe oder trocken-frostiges Wetter: Wer meistert die unterschiedlichen Bedingungen am besten? 16 aktuelle Reifen für Autos der unteren Mittelklasse im ADAC Test.
            ex SAABotražitelj

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Označavanje guma

U današnjim oglasima, objavljeno je, da su gume na prodaju - proizvedene 1811.
              Jasno je, da je oglašivač mislio na DOT oznaku, pa da podsetim na postojeći sistem označavanja automobilskih guma:

Označavanje guma

Comment

• stevak
                CBC Senator XXL
                • 31.05.2009
                • 1215
                • Zemun
                • Saab 9000 cs 2.0T

Zimske gume-testovi

Testovi zimskih guma za 2013-u godinu. Možda nekom bude od koristi.

Es gibt viele Winterreifen-Tests. Und es gibt den MT-Winterreifentest mit allen Tests aller Magazine auf einen Blick. Besser kann man sich für den Kauf nicht rüsten.
                ex SAABotražitelj

Comment

• strela75
                  CBC Član
                  • 02.07.2008
                  • 64
                  • Krnjaca

Posto ide sezona letnjih guma, da iznesem svoje iskustvo sa Continental Premium Contact 5 gumom. Dimenzija je 195/65R15, a brzinski index V. U pocetku mi je delovala malo losije od Bridgestone Turanze ER 300 (koja je posle ~30.000 km imala 6-6.5mm sare). Kako je vreme prolazilo, bila je sve gora i gora. Posle nekih 10.000-12.000 km, guma se prepolovila (~5mm sara - mereno prilikom zamene pred ovu zimu). Zato je i postala toliko sranje. U krivinama gde sam prolazio sa 50-60km/h, krajem prosle sezone sam izletao na suprotnu traku (naravno uocio sam sta se desava pa pre krivine gledam da li nekog ima iz suprotnog smera ili kocim ako neko nailazi), pojavila se proklizavanja kod kretanja (a motor nije ni na 1500 obrtaja), pa paljenje ABSa kod kocenja (koja nisu uopste kriticna), ... - guma sranje zivo. Ja bu*ala verovah testovima. Tako da ako ste mislili na ove gume, preskocite ih, osim ako ne misliteda ih menjate na svakih 8-10kkm. Sada gledam neke, koje ce da traju 50-60kkm, da se budzet oporavi Pozdrav svima.
                  Kad svi misle isto - znači, niko ne misli mnogo.

Comment

• Bingodalton
                    CBC Senator XXL
                    • 12.11.2012
                    • 316
                    • Novi Sad
                    • GP 1.9 JTDM Sporting

Ajde i ja da pitam nesto sto sam video da je pitano na ovom i drugim forumima, ali bez konkretnog iskustvenog odgovora.

Jel ima neko iskustva sa Tigar Syneris gumom?
                    Radjena je u W brzinskom indeksu, cenovno povoljnija od drugih proizvodjaca, pa i duplo, ali koliko je dobra to je pitanje.

Ne ocekujem odgovor Tigar je Tigar, ne mozes porediti Tigar i Michelin, Continental, Dunlop, i slicno...zanima me iskustvo, ako ima iko ko je stavio ove gume na kola.

Comment

• Grumpy
                      CBC Veteran
                      • 30.10.2009
                      • 151
                      • Cartolle, Cattaro bay
                      • Meriva B, BMW 520d

Ide zima, a imam jos jedno mesec fore da kupim zimske gume (prednost zivota na moru, nema snega)...
                      Dvoumim se izmedju Nokian WR-A3, Dunlop D4 (valjda je wintesport). Dimenzija 205/55*16 u H brzinskom indeksu.
                      Vozio sam Nokian WR-G2 na Vectri C, i Nokian WR-D3 na Astri G. Bio zadovoljan, odlicno ponasanje na suvom i mokrom, skoro kao letnje (D3 malo slabije na mokrom), a po snegu idu odlicno.
                      Ima li ko iskustva sa Dunlopom, citao sam dobre recenzije po testovima.
                      (nisam raspolozen da placam Michelin i Continental, a Fuldu, BF Goodrich i slicne ne bih, vozim agresivno i brzo, i po kisi, i po snegu, potrebno je nesto sto ce drzati minimum 1.5t praznog auta u svim uslovima)

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Ja na Vectri vozim Dunlop Wintersport, na Fluenceu BF Goodrich i na Octavii Michelin Alpin. Alpin je stvarno najbolja guma u svakom slučaju. Dunlop Wintersport ne zaostaje mnogo za Alpinom a nešto je jeftinija. BF Goodrich zimske gume ne preporučujem.
                        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• nikaragva
                          CBC Senator XXL
                          • 03.06.2008
                          • 521
                          • B. Palanka
                          • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Koji Dunlop, 3D?

Comment

• Grumpy
                            CBC Veteran
                            • 30.10.2009
                            • 151
                            • Cartolle, Cattaro bay
                            • Meriva B, BMW 520d

Greska u kucanju, Dunlop wintersport 4D, ili Nokian A3. Oba imaju rim protector, i iako nisu najbolje na snegu, odlicne su na mokrom, a kod mene zimi kisa ne pada skoro nikad zimi, osim 2-3 meseca spojeno, bez prekida B-).
                            Nokian su 98€, a Dunlop 107€ po komadu. Conti i Mischelin u H brzinskom indeksu kostaju oko 130 ojra komad u MNE.
                            Ono sto sam imao od Nokiana se posle 20-30k km spustilo na oko 5mm sare, a vozeno uglavnom na temp izmedju 5 i 15℃.
                            Last edited by Grumpy; 19.11.2014, 10:37.

Comment

• Bingodalton
                              CBC Senator XXL
                              • 12.11.2012
                              • 316
                              • Novi Sad
                              • GP 1.9 JTDM Sporting

Ja sam prosle godine kupio nove BF Goodrich G-Force Winter Go u dimenziji 185/65 R15 i gume su se sasvim solidno pokazale. Ne mogu da ih poredim sa Michelin Alpin jer ih nisam vozio, ali ako uzmem u obzir svoju ostriju voznju super su se pokazale. Sad im bas dledam cenu i u rangu su sa Pilot Alpin, 3D, UltraGrip 8. 500 din jeftinije.

Comment

• Keketarac
                                CBC Senator XXL
                                • 01.09.2007
                                • 588
                                • Novi Sad
                                • Seat Ibiza 1.2 TSI

Uzeo pre neki dan 2 kom UltraGrip 9, jeftinije su od Alpina, imaju bolje ocene na Euro nalepnici (C/C,69dB), od ranije vozim 2 UG8 i prezadovoljan sam njima.

Comment

Working...
                                X