Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

O.K. Hvala.
    Dimenzije su 145/80 r13 ili (najbliža) 165/70 r13.
    Našao sam odgovor:
    Pirelli (Turski ili ne) u ovim dimenzijama ni na papiru nije u nivou Goodrich-a ili Kleber-a (E klasa za kišu u odnosu na C, za ekonomičnost ista F klasa (manje bitno) i buka od 71 dB opet manje bitno ali lošije od oba).
    Radi se o:

Pirelli CINTURATO P4 155/70 R13 75 T

Ili 165/70 (svejedno, manja je razlika obima).
    Na UK sajtu je nešto (malo) bolje ocenjena (taman koliko je skuplja). Izgleda da joj je trajnost bolja ali i to nije od veće važnosti (ne prelazim enormno km godišnje, od 13k km sa letnjim pneumaticima cca. 8k km).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• sambol
      CBC Veteran
      • 30.12.2014
      • 126
      • BL
      • T9

EU label više daje smjernice nego što je pravi pokazatelj kvaliteta gume. U toj dimenziji, ja bih razmišljao o nabavci Fulda EcoControl, Uniroyal RainExpert 3 ili Barum Brillantis 2.

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Znam (za EU label). Ipak, dve klase je mnogo (da je jedna lošija pa da kažem da je to "isto" ili da može biti bolje ali ovako ...).
        Razmišljao o prve dve (odavno) ALI nema gde da se kupu (ni net-om, ili bar ne po normalnoj ceni) pa odustao.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• sambol
          CBC Veteran
          • 30.12.2014
          • 126
          • BL
          • T9

I kod nas su dosta rijetke za kupiti. Kod nas su Michelin i Goodyear dominantni od jačih brendova, Savu i Tigar ima kupiti i u pekari U svakom slučaju, mislim da spomenuti Pirelli ne treba uzimati previše u obzir, gledajući na cijenu.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Hvala još jednom.
            U ovim dimenzijama je ponuda zimskih pneumatika mnogo bolja ali kako ne vozim mnogo zimi (i ne mnogo daleko, uz lake ili tek "srednje teške" deonice) Winter-a odrađuje posao (ne treba mi skuplja (bolja) guma).

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Na kraju kupio "Turčina".
              165/70 6060 (na odloženo, popust za gotovo), goodrich 145/80 5200.
              Hebeš EU oznake, na licu mesta je skroz drugačije. Pirelli je dve klase bolja guma (čvršća, i u bokovima i inače, treadwear 420, teža 50% ... i ne pada na stranu kad je staviš na pod ... povrh svega nema ni pola godine, za razliku od 2 i sitan kusur).
              Više me je razočarala Goodrich koja kao da nije kao pre 5-6 god. (kao da je od plastike).
              Prvi utisci? Ma, ispao bih "M. Đokica" da sam uradio obratno (nebo i zemlja).
              Možda (zaista) nije za kišu (šara mi tako izgleda) ali ne mora da se jurca kada kiša pada.

Inače, ostale serije ("made in Italy") su još klasa iznad (za bolje automobile) bar tako deluju ...
              Možda nije (a možda i jeste) Micheline i Goodyear ali je bliže njima nego "sitnoj boraniji".

Comment

• vujke
                Admin
                • 29.09.2004
                • 1673
                • Mladenovac
                • Daewoo Lanos 1.5SX

Ja sutra nabavljam Nokian Line u dimenziji 185/60 R14, videcemo na sta to lici, goodrich sam gledao uzivo i ne odaje neki utisak vizuelno, blizi je tigru iz rumunije nego mischelin-u koji je stajao pored
                while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• sambol
                  CBC Veteran
                  • 30.12.2014
                  • 126
                  • BL
                  • T9

Ja čekam da mi pristigne Vredestein, pa da vidimo na šta to liči. expendable, nek je sa srećom

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Hvala.

Comment

• kuzmar
                      Moderator
                      • 18.12.2009
                      • 783
                      • Lazarevac
                      • Pezo 207 1.6 HDI

Slucajno bacim pogled na rezervni tocak u svom autu i vidim ovaj DOT. Nisam nogde pronasao onaj opstepoznat DOT od 4 cifre pa me interesuje da li neko mozda zna da ovo rastumaci?

Click image for larger version

Name:	CAM03036[1].jpg
Views:	1
Size:	82.6 KB
ID:	881765
                      www.paluba.info

Comment

• Cp6uH
                        CBC Senator XXL
                        • 22.09.2008
                        • 553
                        • Beograd
                        • Corolla TSn

Pogledaj drugu stranu gume

Comment

• doc
                          CBC Senator
                          • 25.08.2006
                          • 240
                          • BGD/KG

Jedno pitanje: zašto nema Barum guma nigde?
                          Pametniji popusta, ali mentalno...

Comment

• markofpi
                            CBC Senator XXL
                            • 27.07.2006
                            • 1552
                            • Bezanijska Kosa

Sta mislite o novoj gumi za sve sezone Michelin CrossClimate!? Obzirom da zivim u Bg, zime blage, sa malo snega, ne idem kolima u planine, a opet se moze voziti i leti bez gubitaka performansi i trosenja kao obicna zimska guma, mozda da razmisljam o ovoj varijanti!?

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Podržavam (kupovinu iste). Dobar je i Goodyear (ne verujem da zaostaje koliko se Michelin hvali "revolucijom").
                              Lično sam hteo da pređem (konačno, neopozivo i za sva vremena) na all season ali je izbor u malim dimenzijama nikakav.
                              Realno, zime su blage i ako se ne ide (baš) u planine, više je nego dovoljno (imati AS pneumatik, čak i prosečan a kamoli vrhunski).
                              Leti ne može potpuno da zameni letnji (bliži je zimskim) ALI je mnogo bolja varijanta nego voziti zimski cele godine.
                              Ako nemaš gde da čuvaš pneumatike nema šta ni da se razmišlja (još po 1-2€ plaćati "čuvanje").
                              Naročito ako se vozi umereno (po propisima) ... AS će biti odlično rešenje i za leto (malo više habanja ali ...).
                              Još "naročitije" ako se ne prelazi mnogo km godišnje (do 15000) ... zez sa dva kompleta pneumatika je previše (a i košta).

Comment

• markofpi
                                CBC Senator XXL
                                • 27.07.2006
                                • 1552
                                • Bezanijska Kosa

Ja godinje predjem 10-12 hiljada, a odnos leto-zime je 60%-30% mozda cak i jace. Vozim po propisima, nemam gde da gume lagerujem sem u podrumu koji jeste obezbedjen ali to ne znaci da je kao Alkatraz. Mozda ce se habati brze ali iskreno ne verujem da je sad neka drasticna razlika pogotovo sa mojim penzionerksim stilom voznje.

Comment

Working...
                                X