Plivajuci zamajac

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • BOOST
    Founder - Admin od Začetka
    • 29.09.2004
    • 8726
    • Gislaved//Sweden
    • SAAB 9000 AERO R; SA

Re: Plivajuci zamajac

Potpuno je isto kao sa lamelom gde su opruge ublazivaca monenya ispucale. Lezajevi na ulaznoj (spojnickoj) osovini stradaju kratko zatim.

Ako se vec juri neka ekonomska verzija iskoristiti konstrukcijsku tezinu dualmass zamajca i povariti na par fiksnih tacaka centralni deo za spoljni. Manja steta za ocekivanje nego zamenom za "solid" zamajac koji ima dosta manju masu.

Cak sto vise, pocinjem da sumnjam u dovitljivost majstora koji popravljaju zamajce, ko od vas moze da garantuje da se upravo nisu posluzili varenjem i vesto maskirali. Par varnih tacaka za 250€ zvuci vrlo primamljivo za Srbiju.

http://www.patrol4x4.com/forum/showpost ... ostcount=5

http://www.boards.ie/vbulletin/showpost ... stcount=13

elem, pun ih je internet gde zavare i resurfejsuju (obrade povrsinu naleganja lamele da bude u radijalnoj osi zamajca) i tako teraju.

Internet nije nedostupan tako da...

Nepreporucujem direkno ali je najmanje zlo od svih zamislivih opcija koje nisu promena za novi.

// Boost
    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
    move your mind

Comment

• TECA
      CBC Senator XXL
      • 14.10.2007
      • 2355
      • Oz

Meni je na 2.0TDI poceo da zvoni prilikom gasenja mtora i ponekad na leru i pricao sam sa deckom koji radi u autokomercu kao mehanicar i rekao mi je da moze tako da ide jos 300 000km i nece mu nista biti,nema sanse da se raspadne ili stane,jedino sto ce da trese i da se cuje.Da li je to bas tako neznam ali znam da necu dati 80 000din za nov zamajac
      Prvi pokusaj da radim na kvacilu sa takvim zamajcem je rezultirao gasenju auta nehde na autobanu u Austriji...Slepanje i tako to...
      Drugi problem se srecom mojom , desio u radji,gde auto nije mogao upaliti na kljuc,vec se morao paliti na guranje,a bio tek izasao iz garancije...
      ...u inostranstvu nece da razgovaraju o tome,kada se menja kvacilo,menja se i zamajac!

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Malo vezano za temu, mada ne bas usko ali pokazuje u praksi probleme vezane za plivajuci zamajac, sta se desava u slucaju crkavanja istog i posledica za menjac.

Na Aeru imam upravo slucaj da imam menjac koji je predvidjen da radi sa plivajucim zamajcem, sa E36 BMW M3. Naravno, nemam takav zamajac na autu, nije bilo moguce staviti ga, vec obican, single mass, doduse jako tezak, namerno je uradjeno tako. Znaci, slucaj otprilike isti kao da imate plivajuci zamajac koji crkne, i ne vrsi vise svoju funkciju oblazavanja pulseva motora.

I sta se desava - vec sam na trecoj zameni lezajeva na spojnickoj menjaca. Dosta vibracija od motora, koji su delimicno ublazeni velikom masom single mass zamajca, i to su problematicni uglavnom pulsevi na niskim obrtajima, pogotovo na leru, i nema sta da ih ublazi. Menjac jeste konstrukciono vrlo jak, ali je projektovan da izdrzi velika opterecenja po pitanju ukupne snage koja prolazi kroz njega i sa tim nema problema - ali je takodje konstruisan za manje udare na niskim obrtajima i projektovan da ne trpi ovu vrstu opterecenja, odnosno predvidjeno je da ove pulseve na leru ublazava upravo zamajac. I dzaba onda sto je sam menjac jak, kad od ovih pulseva strada lezaj spojnicke. Menjacu nije apsolutno nista, snaga koju trpi ga apsolutno ne dotice - ali strada lezaj, vibracije na leru ga rastresaju u komade i s tim ne moze da se izbori, i to je ono sto ce mu na kraju doci glave.

Dakle, u praksi pokazano sta se desava i sta ce se obavezno desiti u slucaju da vozite menjac koji je predvidjen da bude uparen sa duplim zamajcem - i isti taj zamajac koji ne obavlja funkciju kako treba. Zamajac se mozda i ne raspadne, ali menjac hoce ili mu u najmanju ruku nece nimalo prijati.
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• BOOST
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by TECA
          ...u inostranstvu nece da razgovaraju o tome,kada se menja kvacilo,menja se i zamajac!
          move your mind

Comment

• JAPANX
            CBC Senator XXL
            • 10.08.2006
            • 2159
            • Beograd

eh vi monteri iz inostranstva

tamo bre i anlasere kupuju remontovane, taman posla da se menjaju cetkice i biksne

Comment

• TECA
              CBC Senator XXL
              • 14.10.2007
              • 2355
              • Oz

Menjac jeste konstrukciono vrlo jak, ali je projektovan da izdrzi velika opterecenja po pitanju ukupne snage koja prolazi kroz njega i sa tim nema problema - ali je takodje konstruisan za manje udare na niskim obrtajima i projektovan da ne trpi ovu vrstu opterecenja, odnosno predvidjeno je da ove pulseve na leru ublazava upravo zamajac. I dzaba onda sto je sam menjac jak, kad od ovih pulseva strada lezaj spojnicke. Menjacu nije apsolutno nista, snaga koju trpi ga apsolutno ne dotice - ali strada lezaj, vibracije na leru ga rastresaju u komade i s tim ne moze da se izbori, i to je ono sto ce mu na kraju doci glave.
              Da,pulsevi su upravo vertikalni na horizonralnu osu menjaca,i normalno je da prvo strada lezaj spojnicke,ako u medjuvremenu ne pukne nesto krupnije...

Comment

• TECA
                CBC Senator XXL
                • 14.10.2007
                • 2355
                • Oz

tamo bre i anlasere kupuju remontovane, taman posla da se menjaju cetkice i biksne
                Manje kosta a vise traje..

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

Na ona dva sajta sto Boost dade, upravo su ljudi iz inostranstva koji su varili zamajce?
                  Sad kad to postane masovno po Balkanu, kazacemo da je to nas izum...
                  https://t.me/pump_upp

Comment

• Gavra
                    CBC Senator XXL
                    • 06.03.2008
                    • 2031
                    • Beograd

Originally posted by BOOST
                    Cak sto vise, pocinjem da sumnjam u dovitljivost majstora koji popravljaju zamajce, ko od vas moze da garantuje da se upravo nisu posluzili varenjem i vesto maskirali. Par varnih tacaka za 250€ zvuci vrlo primamljivo za Srbiju.
                    Pa za to bi bili krivi oni sto montiraju a ne vide da je zavaren a ne remontovan. Mislim ako ne vidi da mu je nalezna ploca fixna a montira plivajuci onda je lud!
                    Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• BOOST
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

Pazi, bilo kakva intervencija na njemu zahteva na kraju resurfacing, dakle obradu nalegajuceg dela.
                      Automatski to znaci i smanjenje mase na istom. A sta je sa balansiranjem gde motor nije balansiran interno vec eksterno? Sve je vise takvih.

Tema je previse kompleksna da bi se dali sagledati svi askpekti. Najmanji problem je onaj ludi.

Sve pocinje lepo ali se cesto nesrecno zavrsava :

Kad skrtost obmane mudrost...
                      move your mind

Comment

• miki321oc
                        CBC Član
                        • 11.05.2007
                        • 15
                        • Banja Luka

evo ima vec 15-20 dana stigao mi je LUK paket
                        uzeo sam sve u kompletu ( zamajac, korpa, lamela... )

da li je pametno sacekati sa montazom
                        ili treba rijesiti to odmah ?

napominjem da su simptomi samo treskanje u leru
                        (jedno vrijeme je tresao u voznji pri konstantnoj brzini ali je prestao )

mada kad razmislim zivotni vjek je 200 000-300 000km i +- 10-15 000km nece nista znaciti na toliku kilomtrazu
                        godisnje predjem 10 000
                        VW Passat 2.5 V6 TDI 4motion

Comment

• gorans
                          CBC Senator XXL
                          • 09.03.2010
                          • 1525
                          • Beograd

Ako si vec uzeo delove,zasto bi odlagao zamenu istih?

Comment

• macaneli
                            CBC Senator XXL
                            • 04.08.2008
                            • 327
                            • sremska mitrovica - Genova
                            • S-max

koliko si platio komplet ?
                            ima se,moze se-nema se,mora se

Comment

• miki321oc
                              CBC Član
                              • 11.05.2007
                              • 15
                              • Banja Luka

740Eura zamajac, lezaj, korpa lamela

Comment

• miki321oc
                                CBC Član
                                • 11.05.2007
                                • 15
                                • Banja Luka

napokon sam zamjenio dijelove

stari zamajac je bio skroz los
                                sasuo se sav

dok lamela i korpa uopste se nisu trebali mjenjati ( po rijecima majstora lamela je mogla jos 200 000 preci )

al skinuo sam OEM lamelu i korpu
                                stavio novu LUK

pa cu ovu koristenu prodati za neke smjesne pare da mi ne smeta

Comment

Working...
                                X