Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Big
    CBC Član
    • 14.08.2008
    • 27
    • bg

Re: Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

Juce gledam neku emisiju i pita voditelj Da li ste sigurni da ce novi zakon smanjiti broj nesrecnih slucajeva u saobracaju. I lik odgovara, pa nece zakon, vec njegovo sprovodjenje!!!!!!! pa sta nisu mogli lepo da sprovode stari zakon, vec su morali prvo da orede najmanju kaznu od 5000din plus da ne pricamo jos koje sve gluposti, pa da ga onda tek sprovode. I onda se jos nadje pametan da kaze ovaj zakon ne sluzi otimanju novca ljudima, vec zarad nekih visih ciljeva.......
    JA ne znam ni kako ih nije sramota sto pricaju o parkiranju po gradu i tome kako ljudi znaju da ostave kole nepropisno! (znam ima raznih slucajeva), ali opet hvataju se i za mnogo nebulozne slucajeve. Pa kad lepo nas grad bude imao metro, i nocni saobracaj koji ide na 15-20minuta, a ne na sat vremena, neka pitanja se mozda i rese. Ali ne, lakse je uzimati ljudima pare, a laditi OO.
    Pricaju kako su stvari resene u evropi, pa cak se dotaknu i Londona, a niko ne spominje kakva je infrastruktura tih gradova, i koliko je smisljeno resena njihova saobracajna mreza.
    Pa onu barselonu su smisljenije gradili u 19tom veku, nego ovi nasi EXPERTI danas! I onda se nadju pam,etni da pricaju kako se ljudi bezobrazno parkiraju i prave razne neminovne prekrsaje.

Comment

• markofpi
      CBC Senator XXL
      • 27.07.2006
      • 1552
      • Bezanijska Kosa

To za gume si potpuno u pravu, mada moram da te podsetim na cinjenicu da vecina vozila na ulicama u zimskom periodu imaju letnje pneumatike sa sarom manjom od 4mm Tako da ce i ovo sto je definisano u novom zakonu biti kakvo takvo poboljsanje ali opet slazem se da nije dovoljno. Jednostavno me moze se odmah sve vec stepen po stepen. ja bih bio jako zadovoljan kada bi se kod svakog zaustavljenog vozila prilikom rutinske konktrole recimo pregledali i pneumatici jer bi to dovelo do vece savesti vozaca o istima, a onda bi se daleko lakse moglo primeniti i pravilo da se zimi moraju imati zimski, a leti letnji pneumatici.

Comment

• skyline
        CBC Senator XXL
        • 31.07.2007
        • 3149
        • Cacak

naravno, i ja sam prvi taj koji nikad nije imao zimske pneumatike na autu (doduse caletov auto), ali znam razliku izmedju letnjih i zimskih, novih letnjih i potrosenih letnjih, kao i napred zimskih i nazad letnjih pneumatika, i samo na osnovu tog iskustva pricam da kad su vec njalike i spustali ogranicenje sa 60 na 50 mogli i da uvedu i uredbu kojom se vozaci obavezuju na nosenje sva 4 zimska pneumatika u periodu od-do
        u BiH gde zakon slican nasem zivi vec nekoliko godina, vozaci su duzni da u zimskom periodu nose sva 4 zimska pneumatika
        a standard im nije nista bolji nego nas, ako nije i losiji

pravilnik ce se vremenom kroz praksu menjati, i nadam se da ce zakaciti i ovu oblast
        Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• skyline
          CBC Senator XXL
          • 31.07.2007
          • 3149
          • Cacak

izvor blic.rs

7. Zimske gume na pogonskim točkovima
          (od 15. decembra do 15 aprila) – Letnje gume na pogonskim
          točkovima (od 15. aprila do 15. decembra)
          Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• dr_mire
            CBC Veteran
            • 10.01.2007
            • 104
            • Beograd, Banovo BrDo

A ŠTA JE SA...?

Kakvu oni opremu trebaju da imaju u vozilu????
            ...za Klein se otuda Edipov kompleks ne fokusira primarno na oca, ili na penis, ili na simbolički falus, ili na pretnju kastracijom. Fokusira se pre na majku i na grudi, koji su dobri objekti ako zadovoljavaju, ili loši objekti ako se odbijaju...

Comment

• prolupator
              CBC Senator XXL
              • 02.09.2005
              • 3968
              • Zemun

Znači leti ne možeš da voziš na zimskim gumama ?! Zašto ?
              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• banebg81
                CBC Veteran
                • 26.06.2008
                • 195
                • Beograd

Molim gospodina koji ide u emisiju kod ove plavujke za jedno pitanje.

Obzirom da smo zemlja sa visokim procentom siromašnih, da li je moguće da se vozači koji imaju automobil stariji od XY godina (propisano je po novom zakonu a znam da upadam u tu kategoriju, starih automobila) da se omogući JEFTINIJI tehnički pregled pa neka bude i na 3 meseca, a ne da bude skup.

- ODGOVOR ZNAM UNAPRED OD NEKOG PROFI PANDURA-
                TO ODREĐUJE AUTO KUĆA U KOJOJ SE RADI TEH PREGLED.

Pa ako je tako, neka donesu i neku uredbu da to mora da bude jeftinije jer su ti automobili tehnički dosta lakši za pregled, nema kompjutera, abs a, vazdušnih jastuka i drugih sitnica, jer će ovako naterati raju koja vozi YUGO da podigne SKUP kredit kod STRANIH banaka da bi kupili STRANI auto u SVOJOJ DRŽAVI - za koju mi je skoro svaki predak krv puštao da bi sada neko iz bankarskog lobija zarađivao novac.

HVALA UNAPRED

POZDRAV

Comment

• prolupator
                  CBC Senator XXL
                  • 02.09.2005
                  • 3968
                  • Zemun

Teh. pregled je isti i za Auto star 50 godina i na nov-novcijat. Isti se parametri zahtevaju i isti je i postupak. Tako da nema ništa od jeftinoće ...
                  OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• markofpi
                    CBC Senator XXL
                    • 27.07.2006
                    • 1552
                    • Bezanijska Kosa

A stvarno i mene zanima sta ce da rade sa romima koji se voze sa najvecim krsevima, a ovo na slici necu da komentarisem!??
                    Da ne bude kao i do sad prica da im ne mogu nista jer nemaju od cega da plate

Comment

• Mirror
                      CBC Senator
                      • 29.01.2009
                      • 206
                      • Novi Sad

Originally posted by skyline
                      izvor blic.rs

7. Zimske gume na pogonskim točkovima
                      (od 15. decembra do 15 aprila) – Letnje gume na pogonskim
                      točkovima (od 15. aprila do 15. decembra)
                      Kolika je kazna ako se nemaju zimske?
                      Znaci li to da ako me zaustavi kontorla, pored 118 hiljada stvari koje treba da proveri da li drzim u autu, ako ne vidi da su mi gume M/S onda sledi kazna?
                      Da li je to konacna odluka za koriscenje zimskih guma?

Jao poludecu vise od detalja...
                      "Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?" G. Carlin

Comment

• deki-ascona
                        Bio nam je drug! RIP
                        • 10.04.2007
                        • 2118
                        • NI , Trosharina

Originally posted by gti16v
                        @JAPANX
                        Ono sto bi mogao da ih pitas je u vezi vozila starijih od 15 god jer takvih ima dosta u Srbiji, propisan je teh. pregled na 6 meseci, da li ce vlasnici morati sa sobom da imaju one velike papire sa teh pregleda ili ce se sestomesecni teh pregled overavati u saobracajnoj kao i od kada se racuna tih 6 meseci. npr. vozim auto star 20 god koji je registrovan u maju, da li moram odmah da uradim tehnicki pregled jer je vec proslo 6 meseci od proslog ili se racuna od pocetka primene zakona pa sam miran do maja 2010. pa tek od onda po novom.
                        Malopre sam caskao sa tipom koji je honorarni sudski vestak i on tvrdi da nijedan zakon ne moze da se primenjuje retraktivno, tako da bi u stvari mi "matorci" dospeli u prekrsaj negde sredinom 2010. Ja mu verujem zato sto ga znam, a i ima nov auto

Sad je na potezu @japanx
                        Originally posted by Valent Vudriga
                        ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                        Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                          - 42 -
                          • 03.02.2005
                          • 2235
                          • Novi Sad

Što se toliko opterećujete, mogu i letnje i lanci u gepeku. Naravno da i leti mogu "zimske", to šta sve pišu po raznim novinama, čak i istim novinama u dva dana dva totalno trazličita objašnjenja istog pitanja i to oba netačna.

Prsluk imam odavno i danas sam posle nečije poruke ustanovio da će biti po stadardu (po tom predloženom), trougao odokatvnom metodom ima 40cm, pomoći (prve) nove nema, a stara ko stara nisam nikad otvorio i nemam pojma šta ima... telefonom sam opet pričao, vozim minimum 60 i ako ne bi smeo (ne gledam u sat, nego po zvuku znam kad idem 60, ko će sad navići na manje), sviram svakom majmunu koji uleće/preleće/zaleće i biip sve po spisku i ako to isto ne bi smeo, da sviram tako dugo i nervozno...

I tako sve u svemu jako me pogodio novi zakon, u pet godina su me zaustavili dva puta, nedeljom ujutru iz dosade i u tri noću na ulazu u grad i oba puta je bilo dobro veče, laku noć, i što bi se sad ja toliko nervirao oko novog zakona, niste mi baš jasni.

Kolika je kazna pa kolika je kazna, uzmi zakon pa čitaj.
                          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                          11.04. 0:12 #2
                          Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• skyline
                            CBC Senator XXL
                            • 31.07.2007
                            • 3149
                            • Cacak

Originally posted by Mirror

Kolika je kazna ako se nemaju zimske?
                            Znaci li to da ako me zaustavi kontorla, pored 118 hiljada stvari koje treba da proveri da li drzim u autu, ako ne vidi da su mi gume M/S onda sledi kazna?
                            Da li je to konacna odluka za koriscenje zimskih guma?

Jao poludecu vise od detalja...
                            nema detalja oko kojih teba da razbijas glavu
                            od 15og decembra, do 15og aprila si obavezan da imas zimsku opremu, koja po trenutnom pravilniku porpisuje ili zimske pneumatike na pogonskim tockovima ili letnje pneumatike sa sarom dubljom od 4mm + obavezne lance u gepeku

da, sledi kazna
                            i treba da sledi kazna jer zimske gume su 50x bitnije od sijalica ili sajle za vucu

ja imam originalni trokut u autu koji je izradjen pre vise od 10 godina
                            ako saboracajac bude resio da izmeri krake da vidi da li je po standardu, trazicu mu atest od metra

Comment

• Mirror
                              CBC Senator
                              • 29.01.2009
                              • 206
                              • Novi Sad

Hvala Skyline.

@uglavnom_bezopasni
                              naravno da cu da pitam... pre da razjasnim recima nego da me neko opali po dzepu... zato je ovo forum.

Pa naravno da cemo svi telefonirati kada nema policajac na svakih 50m, briga me da se petljam i pristajem pored puta da se javim na tel.... mislim da je glupo kontrirati zakonu jer si imao situacija gde si mogao da radis sta hoces.. ko sto ja redovno napravim pogresno skretanje i prolazak kroz jednosmernu ulicu suprotnim smerom kad idem kod drugara jer znam da policije u tim ulicicama nikada nije bilo... jer su male i nebitne. Zar cu da idem okolo kada niko ne nadgleda?? Ne... I tako vec nekoliko godina.

Cemu komentarisati kako smo krsili pravila kada niko nije gledao? Istina nekima se potkrade da prekrse pred policijskim autom, ali sad nagadjati da li su oni nesto piskarali unutra, jurili negde drugo ili radili stagod.
                              Njima je ovo sansa da malo "popune" budzet. Iako i ja ocekujem da ce biti blagi, da se nece sve lepo sprovesti, i da ce vise zakon biti prazna prica, a mozda se i promene. Ako budu i sada nemarni... onda nema sta da se prica...

A sa primerima "ja sam ovo ono..." moze do kraja sveta da se prica... Ako se igras sa zakonom, nekad prodjes, nekad ne.
                              Prethodna tema o ZOBS-u je bila pretrpavana licnim dogadjajima.. hocemo i ovu sada?
                              "Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?" G. Carlin

Comment

• neshaoct
                                Banovan
                                • 18.08.2007
                                • 1754
                                • Beograd, Rakovica

Originally posted by skyline
                                od 15og decembra, do 15og aprila si obavezan da imas zimsku opremu, koja po trenutnom pravilniku porpisuje ili zimske pneumatike na pogonskim tockovima ili letnje pneumatike sa sarom dubljom od 4mm + obavezne lance u gepeku
                                MOGU i letnje BEZ LANACA, ali šara mora biti 4mm ili više.

- Zimska oprema
                                Zimska oprema motornih i priključnih vozila, u smislu ovog Pravilnika, podrazumeva pneumatike za zimsku upotrebu ( M+S ) na pogonskim točkovima, ili pneumatike sa letnjim profilom ukoliko vozilo u opremi ima lance ili druga odgovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova.

Na pneumaticima sa letnjim profilom iz stava 1. ovog člana, kada se na njima ne koriste odgovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova, dubina šare gazećeg sloja, po obimu i širini, mora iznositi najmanje 4 mm.

Ovo je deo iz Pravilnika o tehničkim uslovima za vozila koji je predložen i sledi mu usvajanje.

Comment

Working...
                                X