Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • lancia
    CBC Veteran
    • 03.10.2007
    • 114
    • Beograd
    • Lancia kappa 5.20 t

Re: Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

Originally posted by jomini

A prikan kaže - ŠAHT!
    u ovakvim situacijama vlasnik vozila nece platiti nikakvu kaznu niti troskove dizanja odnosno pomeranja ili premestanja automobila, vec sve troskove snosi nalogodavac koji je trazio da se vozilo pomeri...

ovo vazi samo ako je vozilo uredno i po propisu parkirano, sto predpostavljam da jeste jer se radi o parking prostoru koji se nalazi ispred stambene zgrade
    zajebi Google pitaj Doru...

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

Originally posted by MirkoDamnjanovic
      @zlocesti: ali sta ce mo sada kada je i zuto novo crveno ? treba da budemo vidoviti kada ce se upaliti zuto .. pa onda na kocnicu .. pa lancani .....

Ne mogu da nadjem gde sam procitao ali
      - kamera koja snima prekrsaj prolaska na crveno se pali onog trenutka kada se upali crveno svetlo i treba da snimi ulazak u raskrsnicu na crveno i prolazak. A ako te zakaci na pola raskrsnice to nije prolazak na crveno.

E nego mene interesuje jedna jako zeznuta stvar. Ako neko moze to da objasni gde moze da se procita i kako da se na sudu odbranimo od ovog problema.

U novom zakonu pise da je u naseljenom mestu ogranicenje 50km/h a van naseljenog mesta 80km/h ako to saobracajnim znakom nije drugacije odredjeno.

Sta se podrazumeva pod van naseljenog mesta?
      Kako da prepoznamo nenaseljeno mesto tj. gde smemo da vozimo 80km/h?

Koliko sam ja cuo od ljudi sa saobracajnog faksa. Pod naseljenim mestom se podrazumeva put gde se kuce nalaze sa obe strane puta i uz put su tako da to lici na ulicu. A policija stane na put gde je kuca uvucena od puta 15 metara sa prilaznim putem do glavnog puta, pa onda 2-3 livade, pa opet kuca.
      Ili recimo da sa jedne strane puta postoji red kuca uvucenih od puta ( bar 5 metara ograda pa onda dvoriste pa kuca oko 20m od puta) a sa druge strane samo livada. Policija zauzme busiju i pise kazne svima koji su isli preko 60km/h (do sada a za buduce preko 50km/h)

Ako dodje do pogresne procene nas vozaca pravimo prekrsaj od 30km/h sto je veliki prekrsaj.
      1 DA li je kruzhni put ispod Petlovog Brda put van naseljenog mesta ? .. notji se ima filing ko na Ovchar banju na ibarskoj ?
      [
      2.znachi ja ima nove letnje gume napred ( na pogonske tochkove) ,jel to znachi da treba da kupim i lance i da nosim u gepeku BILO GDE da vozim..beograd,ibarska .. svejedno od vremenskih uslova ?
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• zzZZzz
        CBC Član
        • 12.12.2008
        • 84
        • BGD

Koliko sam ja skapirao gledajuci neku emisiju na tv, postavljace se znakovi koji ce definisati gde je naselje, a gde nije.
        Life is a lesson - You learn it when you're through

Comment

• MirkoDamnjanovic
          CBC Senator
          • 26.09.2008
          • 291
          • Srbija
          • Cetvorotockas

Pitam zbog na primer puta od Uba do Slovca ( to je deo puta od Beograda ka Valjevu kada se ide preko Obrenovca i Uba ), gde 80% puta nema nikake kuce samo njive i livade a policajac sa Uba tvrdi da na toj deonici nigde nije dozvoljeno preko 60 da se vozi. Znakova ima sa ogranicenjem na 40 i to je sve. Prestanak znaka se po njima podrazumeva ili za vreme Slobe kako je policija radila a to je da stanu 10km posle znaka 40 i naplacuju kazne svima preko 40.

Po tome ispada da je 80 samo tamo gde je NICIJE podrucje sto ne postoji. Naravno pricam za deonice puta gde nema zive duse a nema znaka od 80km/h.

Ukratko sve se kod nas podrazumeva i regulisano je nekim zakonom i nekim aktom a ti sad gataj u pasulj da li sme ovako ili onako.

Comment

• srdjanissan
            CBC Senator XXL
            • 20.11.2008
            • 720
            • beograd

da li ce i ovaj pandur sto udara svestenike doziveti ovu sudbinu http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... saobracaju
            kad koči,cepa gume i prevrće se!
            papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• zzZZzz
              CBC Član
              • 12.12.2008
              • 84
              • BGD

Ako su njive sa obe strane, onda to ne spada u naselje, samim tim je default ogranicenje 80.
              Tacnu definiciju naselja oni ni sami ne umeju da daju, osim da je u pitanju izgradjena oblast gde stanuju ljudi, tako nesto. Imas malo oko toga u emisiji da mozda ne koja je isla na rts prosle nedelje (mozes preuzeti ili pogledati snimak na sajtu RTS) gde su objasnjavali sta tacno znaci naselje.

Ipak, ukoliko postoji znak da je ogranicenje npr 40/50/60 onda si duzan da tolikom brzinom i vozis, bez obzira sto nije u pitanju naselje.

Ono sto je zanimljivo jeste upravo: kada prestaje ogranicenje na putu. Da li prestaje kad naidjes na sledeci znak ogranicenja, ili ako naidjes na drugi znak koji regulise brzinu/zabrane, ili je mozda vaznost do prvog ukrstanja/bocnog ukljucenja ?
              Teoretski, mozes da kazes da si se ukljucio iz bocne ulice/sokaka/odnekle i da nisi duzan da se prilagodis brzini koju propisuje znak pored koga nisi ni prosao.

Npr Beograd, Borska ulica, u pravcu rakovice -> dobrim delom znakovi 40, ali ima na vise mesta malih ulica / prolaza koje se ulivaju u Borsku. Da li mozes da se vadis da si dosao iz bocne ulice / parkinga zgrade sa strane i da za tebe NE vazi ogranicenje 40 koje je bilo postavljeno pre ukljucenja gde si se ti ukljucio ?
              Life is a lesson - You learn it when you're through

Comment

• jomini
                CBC Senator XXL
                • 11.03.2007
                • 490
                • Novi Sad

Inače, postoji termin" naselje" i termin "naseljeno mesto". Različite stvari su, a ne znam šta je šta.
                San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• Shazalakazoo
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2007
                  • 545
                  • Beograd

Originally posted by overspeed
                  Da razbijemo ovoliku birokratiju malo:

Iju kakva slucajnost! Bas 1.99!!!

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Kao što je Shazalakazoo lepo primetio prvi primer pa "gledanje kroz prste" kolegi. 1,99 (da nije možda 1,999?) promila.
                    Šta je sledeće? 99,9 km/h kroz grad ili 79,95 pored škole? A ako li civil bude vozio 51, ima da ga rebnu ko krimosa.
                    Skisash je dao lep predlog ali naravno daleko od realnog ali i dovoljnog.
                    Da bi ovako represivan zakon imao smisla i da bi ovlašćenja policije koja prevazilaze normalno mogla da prođu morala bi da se primeni IZUZETNA KONTROLA same policije. "Unutrašnja kontrola" sa još većim ovlašćenjima još obučenijih i školovanijih ljudi koja bi u civilu krstarila (platio bih i 1% veći PDV za tako nešto) po celoj zemlji i "namerno" upadala u sumnjive situacije ponekad, u većini slučajeva, da budu ispravni a ponekad i ne. I da ispravne kao i neispravne odluke kolega upisuju i da se po tome daju ocene pa nekom otkaz a nekom napredovanje u službi.
                    Ovlašćenja bih im dao takva da se panduri zaplaše više nego mi od istih.
                    Vrane možete rasterati "lovačkom puškom" (sudom, gde strada slučajno dve-tri vrane) ali kratkotrajno i neuspešno. Mnogo je bolje poslati (dresiranog) sokola, pticu kao i vrane, od njihovog soja od čega imaju urođeni strah, pa kad ga samo osete bežanija do Crne Afrike, kukuruz spašen.
                    Naravno ljudi bi morali da budu kova kao Eliot Neš, bez porodica ili sa iseljenim u države EU ili tako nešto i sa blanko azilom.
                    Kad toga bude (tamo neke 2050.) e onda ćemo zaista biti u Evropi bez obzira ako u međuvremenu i budemo u EU.

P.S.
                    Tačno je da sa pandurom u Nemačkoj ili Holandiji nema zezanja (o Italijanima da ne pričam) ali je tačno i to da će vas tretirati kao čoveka i bez preke potrebe ne dirati (ako ste ispravni), vodati i po ceo kilometar da bi vam pokazali gde je to i to, zaustaviti saobraćaj da neko dete (makar i jedno) pređe ulicu i van pešačkog i uz put mu vezati pertlu itd.
                    Verujem (ili se više nadam) da ovakvih primera ima i kod nas ali za razliku od gore navedenih koje sam ili lično doživeo ili čuo iz prve ruke, za domaće "Pandure godine" nisam čak ni u novinama. Ne računam herojske podvige gde smo možda i "jači" od zapadnjaka ali to ionako ne spada u disciplinu i proceduru već je baš suprotno te je uz sve pohvale za spašene živote bilo i sreće da i sami heroji (a zaista to jesu) i sami ne stradaju.

P.S.S.
                    Da ne bude zabune, ni mi civili nismo (u proseku) baš cvećke te kakav narod takva i policija!
                    Predlog: Ajde da par meseci poštujemo čak i gluposti (skoro pola članova zakona) iz novog ZOBS-a, kao gest dobre volje i građanske poslušnosti. Time bi plavci bili na potezu da počnu da ne broje "osmu zihernadlu u kompletu PP" ili trećeg komarca na prednoj tablici i zrnca prašine na šoveršajbni. E kad bi (a nema šanse) došli u situaciju da zakon da rezultate ali da se i u policiji dođe do zaključka da su gluposti samo to - gluposti, mogli bi se nadati da za godinu ili dve (ili 22) od zakona i represije ostane ono oko čega se svi manje-više slažemo: alkohol, nasilnička vožnja, vožnja kroz "čisto crveno", velika prekoračenja u gradu (i enormna van) i bilo kakva oko škole, neispravne (ali zaista) kočnice ili upravljač i slično.
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Malo sam dosadan, znam!
                      Moram malo da pojasnim zašto sam uopšte pisao po drugi put (pa slično prvom) i to u situaciji kada sam već hteo da se izvinim pandurima jer sam ih (možda?) previše oribao.
                      Motivacija za prethodnu pisaniju bila je moja baka Mileva (stvarno se tako zove), žena od 85 punih godina i tera 86-tu.
                      Žena stara i uglavnom senilna ali za razliku od nekih policajaca za koje se može reći: "imate sto godina a govorite gluposti" bar na momente lucidna.
                      Pošto nisam gledao "utisak nedelje" Olje Bećković na B92 (a tek posle saznao da je ZOBS bio dnevni red), a ona (naravno) jeste, pitah je šta je bilo?
                      Sine, bila tri čoeka, jedan sa cvikama i u uniformi (pandur) i jedan klinac (verovatno iz ministarstva), e ta su ti dvojica pričali koješta (ni staru babu nisu uverili da su u pravu, a inače kao svaka stara osoba poštuje uniformu) a ona "mala" i gospodin sa leptir mašnom (Prokopijević, inače moj skoro omiljeni ekonomista) su ih "razbucali". Fin neki čovek, brani narod, a oni ko da si pustio jazavca u kokošarnik, samo da kazne pa da kazne ... neke hiljade evra uzeli čoveku (posle čuo da su pričali kako u Francuskoj za saobraćakju kao kazna 50 hiljada evra ili tako nešto, a Proka im "skresao" kao to plaća osiguranje te da iako je živeo tamo nije čuo da su nekog toliko oglobili) ... ma ko će od penzije tolike pare da stvori?
                      I da ne pričam dalje, kad je moja Mileva ukapirala ko je ko u toj priči ja bi da sam načelnik saobraćane ne dao ostavku, nego bi se zaposlio u komunalnom da "odrobijam" bruku.
                      Nisam još toliko skrenuo pa da pustim decu da gledaju tako nešto ali mislim da bi svaki učenik osnovne škole ukapirao ko je u pravu. Samo mi nije jasno što ne odustanu, imaju zakon u rukama, pa udri, nemoj još i sveca da mi glumiš (navodno je zakon iz dve hiljade i neke sa većim kaznama spasio stotine života ), ZEMLJO SRBIJO MEĐU ŠLJIVAMA! Da li iko u to može poverovati a da se ne folira ili da ne radi u policiji?
                      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• marek
                        CBC Senator
                        • 16.09.2005
                        • 243
                        • Beograd

Pozdrav svima ja cu da postavim par pitanja pa da vidimo sta imate da kazete:

1. Zasto nista nije uradjeno po pitanju infrastrukture i tehnologije (znakovi ogranicenja, obelezavanje, oprema za snimanje prekrsaja i sl.) vec se jednostavno cekalo da dodje taj 11.12.2009. i krene sa sprovodjenjem zakona koji su mnoga OSL veoma ozbiljno shvatila.

2. Koliko je propisana brzina na Ibarskoj magistrali - 50?

3. Da li ce i kada biti propisano da se prekrsaj mora dokumentovati slikom, snimokom i sl.?
                        Ovo trece pitanje postavljam zato sto sam vozio auto sa radar detektorom koji se nije oglasio a policija me zaustavila pokazujuci na radaru 92km/h da bi u zapisniku napisao 95. Kada sam trazio suocenje on je se pojavio kod sudije i sve lepo je napisano kako on nema nisto licno protiv mene i da me ne poznaje i zato se njemu veruje. Mene u celoj prici izludjuje to sto znam da sam vozio oko 80km/h sto je se policajcu moglo uciniti da ja vozim preko ogranicenja pa sam zaustavljen, da sam bio u prekrsaju ali ne ovoliko koliko mi je navedeno i da se povrh svega njemu veruje, a ne meni koji 95% vremena vozim sam i nemam koga da pozovem da svedoci osim drugara iz glave.

4. mozemo li da se organizujemo da napravimo za gps POI gde cemo navesti ogranicenja pa ako nema znaka znamo kako se treba ponasati.

Comment

• prolupator
                          CBC Senator XXL
                          • 02.09.2005
                          • 3968
                          • Zemun

Da odgovorim ...
                          1. Nema para - Političari, njihovi sponzori i penzioneri su sve pojeli
                          2. Da, propisana brzina je 50 po novom, samo na par kilometara do CG možeš (zakonski) da voziš do 80km/h
                          3. Ne,neće, a dokaz je upravo ovaj zakon ... To što pandur nema ništa protiv tebe ne znači da nema nešto ZA sebe ... Nisi ni prvi ni jedini ... skini taj detektor da ti ne skinu kožu s leđa sledeći put ...
                          4. Možemo, ali mesta na kojima stoje u dobrom broju slučajeva nisu fixna, pa ...
                          OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• zlocesti
                            CBC Veteran
                            • 24.06.2008
                            • 116
                            • Beograd

LJudi ,
                            samo se nerviramo i cupamo kosu sa glave . a oni ce kozu da nam gul e..

ali daj da malko vidmo koja su nasha prava ... tj sta cika panduri moraju da zadovoljavaju, kako moraju da se ponasaju , na koji nacin treba da zaustavljaju .. sta smeju da traze .. sta ne smeju ... kako moraju da vas se obracaju ..

elem .. malo pre ja u selu .. vozim devojcicu kuci .. moram da se pohvalim da sam uzeo 4 nove zimske gume .. i to je nesto najpametnije sto sam kupio u ovoj godini .. i demo tako .. i nailazim na ulicu koja nije ciscenja .. malko ide uzbrdo .. e sada ta ulica mi skracuje put za nekih 600 700 m da ne bi kruzio. I krenem ja onako lagano 30 -40 i auto krene lepo da ide .. ubrdo .super ko da nema snega .. kada vidim iza mene jedno 15ak metara auto .. i blica mi .. ja pogledam u retrovizor ide zamnom ali blica .. reko ko zna ko je .. auto ladan nije se ni zagrejao i ja nastavim .. auto iza blica li blica ... i kada je dosao do uzbrdice stane i nemoze dalje . ali blica i dalje ..

nista ja odem ostavim devojccu i vracam se istim putem. . . vremenska razlika nekih 5, 6 minuta .. kada tu na brdascu panduri .. zaglavili se i nemogu da izadju .. ja da ih obidjem ovaj rukom pokazuje da stanem .. i kkao sta ti bezis od nas sto nisi stao .... obicni prasinari ...

ja poludeo reko skloni ruku digao prozor i produzio .. posle pola sata dosli mi na kucu .. kao ti si bezao od policije .. ja uzmem nazovem 92 i traazio tamo nekoga da me prespoje da se zalim na ova dva pandur a.. kada oni u fazonu . nemoj .. ja im lepo kazem dajte prezime i indifikacioni broj . i oni kao nemoj .. sledeci put da bezis ovaj put ti oprastamo i ladno pobegoshe ..

i aje sada da cujem kako treba covek da se ponasha u takvoj situaciji ?

Comment

• srdjanissan
                              CBC Senator XXL
                              • 20.11.2008
                              • 720
                              • beograd

otkad to blicanjem zaustavljaju ljude? Jos malo ce i da ti namigne i ti ces morati da stanes.
                              Postupio si odlicno.sto ih nisi pitao gde vam je zimska oprema..
                              stim sto mislim da bez nekog naloga od suda i sl. ne mogu da ti banu na kucu ,ladno mozes da ih iskuliras.
                              kad koči,cepa gume i prevrće se!
                              papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• zlocesti
                                CBC Veteran
                                • 24.06.2008
                                • 116
                                • Beograd

m akada sam pozvao 92 odamh su furnuli .. a ti retardi me imaju na zubu jos od prosle godine kada sam vozio jugica (ex kakav je to auto bio ) .. samo su mogli da me sanjau da me navaaju .. zujo sam samo tako ... i sada gde god da me vide ...

e kada samo vec kod toga . sta bi ste vi radili u ovoj situaciji ..

ja isto idem sa devojcicmom
                                .. petak .. 4 30 ujutru . selo .. skoro prazno ...

sa parkinga se isparkiva pandurski auto ... ja mu blicnem on ne **** i izadje ja prikocim .. krene u napred i oslobodi moju traku .. ja nastavim .. brzinom ne vecom od 20 km /h .. cim sam ga prosao upali rotaciju i zaustavi me ..
                                i kao ono izadji iz auta . jel imas oruzije ( obuceni kako interventna) dokumenta .. ovo ono ..
                                gde zuris tako , sto ans nisi putstio .. ja mu lepo kazem st sam iamo . da je on trebao mene da propusti . i on onako prso .. i kao sto nisi vezao pojas . ja u reko za 200 metara da en vezujem pojas .. i on kako 1000 dianra ..

ja mrtav ladan nema problema pishi .. on kao molim ..
                                ja reko ok nisam imao pojas pishi mi kaznu . on vrati dokumenta i u fazonu .. pazi kako se ponasas ??/

kako to sankcionisat i ?? ? ?

Comment

Working...
                                X