Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gti16v
    CBC Senator XXL
    • 05.08.2007
    • 343
    • BGD
    • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Re: Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

viewtopic.php?f=7&t=46675#p724322

Teramo po starom dok zvanicno ne bude moralo po novom, a do tad ce se vec naci u prodaji. Ljudi masovno mesaju stvari koje su propisane zakonom sa onim koje ce tek biti propisane raznim podzakonskim aktima kao sto je Tehnicki pravlinik i standardi za zimsku opremu, sigurnosne prsluke, prvu pomoc...

To sto ljudi do sada nisu imali stvari koje su propisane starim zakonom to je vec drugi problem, ukratko na dan 11.12.2009. je potrebno imati u vozilu sve isto kao pre + prsluk (jos uvek nije propisan standard koji ce morati da zadovoljava, ali ako kupujete gledajte da zadovoljava EN 471 posto ce to da bude propisano) i evropski izvestaj.

@JAPANX
    Ono sto bi mogao da ih pitas je u vezi vozila starijih od 15 god jer takvih ima dosta u Srbiji, propisan je teh. pregled na 6 meseci, da li ce vlasnici morati sa sobom da imaju one velike papire sa teh pregleda ili ce se sestomesecni teh pregled overavati u saobracajnoj kao i od kada se racuna tih 6 meseci. npr. vozim auto star 20 god koji je registrovan u maju, da li moram odmah da uradim tehnicki pregled jer je vec proslo 6 meseci od proslog ili se racuna od pocetka primene zakona pa sam miran do maja 2010. pa tek od onda po novom.

Comment

• testdriver
      CBC Član
      • 15.09.2008
      • 51
      • beograd

ne zaboravi da ih pitas i za debilna ogranicenja brzina...juce sam prosao kroz Mirijevski bulevar (ogranicenje 40 i na jednom delu 30!) i onda gore ka Lescu (ogranicenje 40) NIgde zive duse, ne znas da li da vozis u 3. ili da vratis u 2. Da ne govorim o ogranicenju 60 na delu NS puta kod Galenike ili na pancevcu....

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

- sajla ili uze za vucu duza od 3 metra / kruta ruda moze i kraca od 3m
        gde pise da ovo treba?

izmedju "dobro bi bilo imati" i "obavezno" postoji razlika. Ovako nesto je dobro imati, nije obavezno. izvor: mirko alvirko
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• skyline
          CBC Senator XXL
          • 31.07.2007
          • 3149
          • Cacak

- Kruta veza, sajla za vuču vozila

U putničkim automobilima i vozilima namenjenim za prevoz opasnih materija mora postojati, na vidnom mestu, uže ili poluga za vuču tih vozila, koji mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga.
          Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• 206
            Admin od ispočetka :)
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Hajde sad jedno pitanjce, jer meni pravila oko toga nisu bas sasvim jasna. Dosta propisa i pravila propisanim novim ZOBS-om je univerzalno, u smislu da mogu i moraju da ih postuju i ispunjavaju sva vozila na putevima u Srbiji, bilo domacih ili stranih registarskih tablica. Konkretno, da li vozite tablice Srbije ili Nemacke, za vas vaze propisi oko ogranicenja brzine, zabrana razgovora telefonom, obaveza vezivanja, itd.

Medjutim, sta cemo sa nekim pravilima i propisima za koje ne mozete ocekivati da ce stranci da se pridrzavaju pri voznji kroz Srbiju? Stranac koji ulazi u Srbiju, ne verujem da ce da uzme nas ZOBS, da ga detaljno prelista, upozna se sa svim finim detaljima detaljima svih propisa i pre puta do nas ispuni SVE uslove koji se od njega traze da bi mogao da vozi kod nas.

- da li ocekuju da ce stranci na nova vozila, onakva kakva ih dobiju iz fabrike, ugradjivati naslone za glavu pozadi ako ista ne postoje?
            - da li ocekuju da ce stranci na granici da kupuju prsluke i pakete za prvu pomoc uskladjene sa standardima Srbije, pored onih koje vec imaju u autu?

Sto se tice tehnickih uslova odnosno propisa koje auto mora da ispunjava, od stranaca se moze ocekivati da imaju odgovarajuce gume za taj period godine, atestiran i negde upisan autogasni uredjaj, HID farove propisno ugradjene, rasklapajucu kuku itd. Sa druge strane, kako je moguce strancu propisati sta od opreme i uredjaja NE SME da ima u kolima? Konkretno, kod nas je prekrsaj ako se u kolima NALAZI I UPOTREBLJAVA radar detektor - shvatam zasto je zabranjena upotreba, to je slucaj maltene svugde, ali kako nekome mozete zabraniti da ga DRZI u kolima? Nije u pitanju oruzje pa da je to neka univerzalno zabranjena stvar.

Primera radi, u Sloveniji je zabranjena upotreba detektora, ne i njihovo posedovanje jer ne postoji nacin da nekome naredis da ga izvadi iz kola, ali smes da ga kaznis ako ga koristi. Pitanje je kako nasa Policija ocekuje da kaznjava stranca za POSEDOVANJE detektora u Srbiji, sto u maticnoj zemlji nije prekrsaj, treba kroz prozor da ga baci?

Drugi primer, pre neki dan je spomenuto, Zakon u BiH ne propisuje upotrebu putnog naloga za putnicka auta, u Srbiji je to obavezno. Da li to znaci da BiH automobili naprasno trebaju da se uklapaju u ovaj propis u Srbiji iako u maticnoj zemlji za to nemaju obavezu niti nacin da "izmisle" putni nalog overen od strane firme i tehnickog pregleda u BiH? Po kom osnovu bilo ko moze da trazi takav nalog u Srbiji kad u maticnoj zemlji Zakon za takvo nesto ne postoji, samim tim nisam obavezan da ga se pridrzavam ni u maticnoj zemlji ni u Srbiji?

Pitanje je, dakle, kako i na koji nacin je odredjena i definisana selektivna primena ovih pravila, jer ocigledno je da sva nisu i NE MOGU da budu primenjiva na strana vozila? Drugim recima, da li su i na koji nacin BAS sva pravila u ZOBS-u primenjiva i na strance, cak iako se takva pravila kose sa Zakonima u maticnoj zemlji, i na koji nacin se vrsi takva selekcija?
            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• skyline
              CBC Senator XXL
              • 31.07.2007
              • 3149
              • Cacak

a kakva su tvoja iskustva bila kad si svojim kolima i vozackim navikama prilagodjenim nasim propisima prelazio u do danas saobracajno mnogo rigorozniju evropu???
              kako te je njihova policija tretirala kada si prekrsio neki zakon/propis za koji nisi imao ni pojma da moze postojati?
              Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• 206
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Nisi shvatio poentu pitanja...

Vidi, ne govorim o propisima vezanim DIREKTNO za bezbednost saobracaja, takve si NARAVNO obavezan da postujes - ogranicenja brzine, nema cantranja telefonom, dobre gume, itd.

Ali, NIGDE niko ne propisuje niti moze da propise da neki uredjaj NE SME da se nalazi u kolima. Mozda ne sme da se KORISTI, i ne koristis ga, a da li ce se nalaziti u kolima ili ne, nije tvoj problem. Isto kao kad bi rekao da u kolima ne sme da se nalazi i koristi rucni frizider. U maticnoj zemlji je dozvoljeno i posedovanje i koristenje istog. I sta se desava kad odes preko? Nista, i dalje smes da drzis frizider u kolima, ali je kaznjivo da ga upalis i koristis...banalan primer, ali bitno je razumeti princip.

Takodje, odem u Nemacku, i Nemci mi traze da je, po nihovom Zakonu, obavezno popunjavati putni nalog. U maticnoj zemlji to nije obaveza. I sad smo u situaciji da moram da imam nalog, koji u maticnoj zemlji nemam niti mogu da ga imam jer ne postoji, a u Nemackoj mi ga traze (a tamo da ga pravim takodje ne mogu) jer je obavezno za NJIHOVA vozila. Jasno sad? Znaci ocigedno je da neki propisi moraju selektivno da se primenjuju, da li zato sto ih je nemoguce ispuniti ili se kose sa Zakonima zemlje iz koje dolazis u odredjenoj meri.

Postoji razlika izmedju opsteprihvacenih pravila, koja su SVUDA manje-vise i u sustini ista i obavezna, i onih koja se sasvim ocigledno kose sa tim uopstenim pravilima i koja su specificnost zemlje u koju ulazis i koja kao stranac NE MOZES da ispunis. Konkretno, tahograf i tovarni list za teretno vozilo je univerzalni dokument koji je svuda isti, svuda obavezan, i svi ga koriste. Putni nalog za putnicka vozila je zaostala kategorija koja nigde vise jednostavno ne postoji, karakteristika je samo naseg Zakona. Radar detektor je univerzalno zabranjen za koristenje, ali NIKO ne moze da ti zabrani da ga posedujes.

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

Originally posted by skyline
                  - Kruta veza, sajla za vuču vozila

U putničkim automobilima i vozilima namenjenim za prevoz opasnih materija mora postojati, na vidnom mestu, uže ili poluga za vuču tih vozila, koji mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga.

ponovicu: gde ovo pise? izvor?
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• skyline
                    CBC Senator XXL
                    • 31.07.2007
                    • 3149
                    • Cacak

clan 130.

http://doku.mi.gov.rs/dokumenta/bezbedn ... A%20MI.pdf

a ovo pravilo je i do sad vazilo, nije novina

Comment

• skyline
                      CBC Senator XXL
                      • 31.07.2007
                      • 3149
                      • Cacak

@206 - da, shvatam na sta ciljas

pravno si duzan da se informises oko krupnih pravila koja vaze za neku zemlju ( zna se da kad ides u bosnu spremas prsluk i palis svetla ), ali sto se tice tih nekih sitnica stvarno ne znam kako je do sad bilo i kako ce u praksi, kako policijskoj tako i sudskoj, od sad biti tretirano
                      u praksi cenim da ce opet biti 20-50e u dzep kao i do sad, jer, kao sto i sam znas, cim OSL vidi vozilo sa tabllicom koja nije iz tog grada, a kamoli drzave, obavezno biva zaustavljeno, ali sam bas znatizeljan da vidim koliko su profesionalni, zaguljeni ili pohlepni

verujem da si putovao vani svojim vozilom i da nisi imao predstavu o milijardu tih nekih sitnica iz tehnickog pravilnika drzave u koju ulazis
                      da li te je policija cimala po bilo kojoj od tih stavki, ne racunajuci u to ogranicenja, pojas, svetla i ostale osnovne, standardizovane saobracajne obaveze

Comment

• vojkan_m
                        CBC Početnik
                        • 11.12.2009
                        • 1
                        • Beograd

Originally posted by skyline
                        @206 - da, shvatam na sta ciljas

pravno si duzan da se informises oko krupnih pravila koja vaze za neku zemlju ( zna se da kad ides u bosnu spremas prsluk i palis svetla ), ali sto se tice tih nekih sitnica stvarno ne znam kako je do sad bilo i kako ce u praksi, kako policijskoj tako i sudskoj, od sad biti tretirano
                        u praksi cenim da ce opet biti 20-50e u dzep kao i do sad, jer, kao sto i sam znas, cim OSL vidi vozilo sa tabllicom koja nije iz tog grada, a kamoli drzave, obavezno biva zaustavljeno, ali sam bas znatizeljan da vidim koliko su profesionalni, zaguljeni ili pohlepni

verujem da si putovao vani svojim vozilom i da nisi imao predstavu o milijardu tih nekih sitnica iz tehnickog pravilnika drzave u koju ulazis
                        da li te je policija cimala po bilo kojoj od tih stavki, ne racunajuci u to ogranicenja, pojas, svetla i ostale osnovne, standardizovane saobracajne obaveze

Nisam ja, ali su kolegi u Turskoj (na LETOVANJU) trazili LANCE, na moru, jer je to kod njih obavezno.

Comment

• 206
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Pa naravno da nisu, to i pricam. Brzina, svetla, pojas, i to - sve OK. Ovo ostalo, da li treba da imam pticijeg mleka u prvoj pomoci ili svetleci prsluk od krzna neprcanog jazavca udovca, za to ih bas briga da gledaju, znaju da ne mogu da ocekuju da TO znam...

Comment

• skyline
                            CBC Senator XXL
                            • 31.07.2007
                            • 3149
                            • Cacak

hh, padoh sa stolice

elem, sve to stoji sto kazes, ali ovo je srbija, zemlja sampiona, nista me ne bi zacudilo
                            logicno razmisljajuci, a ne nadjovsi nista o tome u zakonu, to je rupa u zakonu na kojoj moze samo policija da valja, jer je ostavljeno njoj na procenu da li ce ili nece nekoga cimati uz objasnjenje na tecnom srpskom : "brale, sto se nisi informisao pre ulaska u zemlju"

Comment

• markofpi
                              CBC Senator XXL
                              • 27.07.2006
                              • 1552
                              • Bezanijska Kosa

Mislim da se polovina obaveza iz novog zakona realno nece naci u primeni ili ce u vecini slucajeva biti tolerisani. na primer drzanje propisnog odstojanja od vozila ispred Neka mi neko ko je iz Bg-a kaze da li je vecim delom dana po gradu uopste moguce drzati odstojanje!? Cak i ako jeste padobranci sa drugim vozilima ulecu, a to je po meni mozda cak potencijalno opasnije za neki kvrc od ovog prvog. Onda na primer smanjenje brzine kretanja u naseljenom mestu...pa dok sam Yuga vozio na vecini takvih deonica je jednostavno nemoguce voziti tom brzinom, pogotovo ako i vecina ostalih ispred i iza vas ne vozi. Itd itd...
                              Ono sto na primer pozdravljam jeste zabrana koriscenja mobilnog bez handsfree-a, smanjenje max dozvoljene koncentracije alhohola u krvi, obavezni zimski pneumatici itd.
                              Nisam strucnjak za tu oblast ali mislim da je zakom napravljen da bi bio po EU normama, a sa druge strane da bi moglo da se sto vise novca od kasni slije u drzavnu kasu.
                              Ono sto ce najvise nervirati obicne vozace u svakodnevnoj vonji jesu sitni prekrsaji koje jednostavno u Bg-u morate da napravite, a za koje opet policajas nece imati sluha vec ce reci zakon je zakon.

Comment

• skyline
                                CBC Senator XXL
                                • 31.07.2007
                                • 3149
                                • Cacak

vecina stvari u zakonu i pravilniku je dobro resena, sem uredbe o voznji u zimskom periodu

kao prvo, nigde nisam nasao od kog do kog datuma se racuna zimski period

druga stvar je zimska oprema i tu su debelo pojeli g****
                                kad su vec toliko smorili sa nekim tehnickim detaljima iz pravilnika, trebali su i gume, kao potencijalno veoma rizicnu stavku znatno rigoroznije da definisu

meni je nosenje zimskih pneumatika samo na pogonskoj osovini totalna nebuloza
                                kod fwd automobila se rizikuju veoma opasna preupravljanja, dok kod rwd-ova sto se tice bezbednosti sve ostaje prilicno kao sto je i bilo, jedino sto ce moci da se krene iz mesta
                                takodje i letnja guma sa 4mm sare takodje ne vredi pisljiva boba i lanci u gepeku nista nece doprineti
                                svako iole razuman ce ih poneti kad krene negde u brdo, a u ravnici predstavlja obicnu kuglu za kuglanje, jer ga zakon ne obavezuje da nosi opremu ili pneumatike koji povecavaju trakciju SVIH tockova

Comment

Working...
                                X