Registracija auta sa trećom tablicom i atest kuke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dare
    CBC Senator
    • 16.09.2007
    • 219
    • City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1

ja sam onda imao sreću da me do sad nisu uhvatili. samo me čudi da niko nije tražio nalepnicu. moraću da je kupim

Comment

• ljube-kugla
      CBC Senator XXL
      • 04.05.2006
      • 1531
      • batajnica

e kako sad za kuku,jel treba atest ili ne,kako ja za Tavriju da nadjem euro kuku,pre neki dan nabavim za Yuga kuku,verovatno je neka fabricka ali nema nikakva plocica jer na tom mestu gde bi mozda trebala da bude i uticnica to fali,ali ja sam je namontirao i sluzim se vec par dana i bio u gradu sa prikolicom,nisam stavio euro uticnicu nego obicnu sa 7 pinova kakva je i bila zadnjih par decenija i nikom nije smetalo,sad izmisljaju rupu na saksiji i da voda tece uzbrdo
      ko na nas krene iz mesta je naje&o
      a sto nas je vise,jaci smo

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

7 polna uticnica se koristi u Evropi decenijama kao tzv euro uticnica i tu se nista nije promenilo.
        Novija 13 polna uticnica moze da se koristi ali nije obavezna za automobile proizvedene i homologovane sa 7 polnom uticnicom.

Sve kuke za putnicka vozila su i ranije bile obavezno atestirane, (pa i davno u SFRJ), bilo da su bile uvozne, domace proizvodnej OOUR dru[tvenog sektora ili pak proizvodnja privatnih zanatskih radionica.

Plocica sa brojem atesta tj odobrenja za upotrebu je obavezni sastavni deo ispravne kuke, a u to spada i papir da je sama montaza kuke na doticno vozilo homologovana.

Pri kupovini kuke svi ti prateci papiri su sastavni deo proizvoda.

Nije sada nista novo uvedeno, isto je kao sto je i prethodnih decenija samo sto se sada izgleda doslednije primenjuje ili se namerava makar verbalno poceti da se ozbiljnije primenjuje.

Ipak, posedovanje atesta i fabricka izrada uopste ne garantuju da sama kuka ima potreban kvalitet, da je pravilno konsrtruisana i da je bezbedna za upotrebu.
        Moje iskustvo je porazavajuce sa jednom takvom atestiranom kukom, ondasnje proizvodnje fabrike Fadip iz Beceja koja je tokom voznje prikolice naprosto pukla na mestu varova. Uz to se celik od koga je napravljena pokrivio jer nije bio dovoljne debljine, cvrstoce ili sta vec da otrpi regularna opterecenja silama koje nastaju tokom voznje.

Srecom kuka nije potpuno pukla pa je uspesno posao odradila sajla za povlacenje naletne kocnice i zaustavila prikolicu a time i vozilo.

Kuka je inace bila kupljena nova, u regularnoj prodavnici, sa garancijom, ugradjena u zvanicnom servisu proizvodjaca vozila.
        I da, to se dogodilo samo nekih 5 meseci nakon ugradnje, pri drugoj ili trecoj voznji prikolice.

Nakon tog iskustva, kupljena je i ugradjena nova kuka kod privatnog zanatlije koja je godinam sluzila bez greske, a isto je imala atest zvanicne institucije.

To je bio i inace nadaleko poznat majstor za vucne kuke, negde bese na kraju Bulevara (Revolucije, tj Aleksandra danas) i bavio se samo izradom i ugradnjom vucnih kuka.

Iako izgleda naivno, vucna kuka je kompleksan proizvod koji moze lako da izazove stetu vecih razmera ako nastane problem sa vezom prikolice i vozila.

Ja odavno nisam sklon da slepo verujem razno raznim atestima tj papirima ako i sam ne uvidim na osnovu razuma i iskustva da zaista neki proizvod (nije bitno koji) nije obican fuseraj vec se proizvodjac potrudio da napravi kako treba.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• Dare
          CBC Senator
          • 16.09.2007
          • 219
          • City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1

au ti stvarno opsirno pises

Kakva sad 13-polna uticnica? Cemu tolike zice?
          Ja kad bih nabavio takvu uticnicu, tek tada bih imao problema jer nigde nisam video da auto prikolica ima takav utikac.

Comment

• Superbird
            CBC Senator XXL
            • 06.02.2006
            • 384
            • Sabac ---> Novi Sad
            • Audi 100 Typ 43

Sto se tice B i BE kategorije, ja sam dobio sledecu informaciju:

Kad imas staru dozvolu (B) mozes da vuces dvoosovinku sve dok najveca dozvoljena masa skupa vozila ne prelazi 3500 kg. Zamenom za novu dozvolu, cime se automatski dobija BE, bitno je samo da najveca dozvoljena masa prikljucnog vozila (dvoosovinke) nije veca od 3500 kg.

Vukao sam nedavno nemacku kamp prikolicu koja ima tu uticnicu sa mnogo pinova, uz nju je kao deo opreme dosao i adapter za ovu standardnu i resena stvar.

Comment

• rajmax63
              CBC Prijatelj
              • 02.04.2005
              • 1415
              • Bačka Palanka
              • AUDI A6 2.0TDI 170KS

takve utičnice koriste kamioni i kamp prikolice i postoje već puno godina

blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
              Audi ima crveno T

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

13 polne uticnice se koriste od tamo negde 91-92 godine ili tu negde, znaci 20tak godina pa stoga gotovo sve prikolice i automobili odavno imju takav standardizovan prikljucak elektrike.

Ranije se koristila kombinacija 2x 7 polna uticnica montiranih jedna pored druge na samoj vucnom kuki- plocici nosacu. To je bilo i fabricko resenje za modele automobila iz 80tih godina. Jedna /osnovna i obavezna/ je bila ova standardna a ona druga dopunska je bila sa kontra rasporedom muskih i zenskih pinova tako da je bilo sigurnol resenje da ne moze da dodje do greske u radu signalizacije.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• veljko
                  CBC Senator XXL
                  • 30.01.2006
                  • 476
                  • Backi Jarak, NS
                  • Volvo V50 DRIVe

Odg: Registracija auta sa trećom tablicom i atest kuke

evo kako sam registrovao prikolicu, ( u septembru) koja nema broj sasije, tzv. samogradnja, u opstini Temerin a vazi za celo podrucje Novi Sad

dan prvi
                  -potrebno je da imas dva svedoka koji "pod krivicnom ....odgovornoscu" izjavljuju da je prikolica tvoja (vise od 5 godina) -1000din - to se radi u opstini ili mesnoj kancelariji
                  -potrebno je da odes na tehnicki pregled i da dobijes uput za PUS ( ukucavanje broja sasije) 500din ( ako izaberete pogresan tehnicki pregled, kostace vas tehnici +uput - oko 2500din)

posto oni u MUP-u rade do 12 sati ide
                  dan drugi
                  sa svim tim papirima (ustvari fotokopije + fotokopija licne karte) i zakacenom prikolicom za automobil ( ako te uvati onaj na skuteru...)odes u MUP novi sad, iznad salter sale, 1. sprat soba 12 i to u 8.00 h
                  razlog
                  da savatas vestaka koji radi do 11 h

potrebno je uplatiti ~1500 din
                  svrha uplate: za administrativnu taksu
                  primalac: R.A.T

dakle,
                  odneses papir sa tehnickog i uplatnicu, popunis jos neki papir kod nje, ona nesto zapise negde i kaze ti: idi sad trazi vestaka da ti slika prikolicu, ( rekla je i ime _ al zaboravih) i onda trk na sluzbeni ulaz (zgrada pored), javis se onom na prijavnici, i on ti lepo kaze: cekaj sad ce on...

i kad dodje, onda pokupi tebe i jos nekog ako ima, odete do prikolice, malo je pregleda, slika i kaze ti: dodji sutra u 15 do 9h, i nemoras sa prikolicom

tu kontam: zasto ne sa prikolicom kad sutra dobijam PUS broj i sa tim idem na atest i ukucavanje
                  dan treci
                  povucem ja prikolicu i dodjem lepo (peske naravno ) na taj njihov sluzbeni ulaz, pitam za papir, i dobijem. ponesem ga opet iznad salter sale na 1. sprat soba 12
                  i rece mi ona baba sto tamo radi
                  "dodji sutra posle 9h na 2. sprat soba 17"

jbt, nisu mogli sami da prenesu papire

dan cetvrti
                  dolazim u devet tamo , opet sa prikolicom, dobijem papir i brzo na masinski fakultet na ukucavanje
                  tu sve zavrsim do pola 11 : cena ~5300 din
                  i vi koji zivite u NS ili slicno, gde imate guzvu u MUP-u za registraciju - ovde nije kraj
                  imate i dan peti
                  al eto, odatle brzo u temerin na tehnicki, popune mi sve papire ( 8 uplatnica) i platim nesto sitno ispod 8000 dinara
                  oko pola 1 sam u MUP-u i
                  DOBIJAM TABLICU

problemi
                  parking, dugacak si "ko autobus", a nema parkinga za tebe, manevrisanje - nikakvo
                  ovi panduri na skuterima
                  meni je prisao jedan, posto sam stajao ispred drumsko- zeleznickog mosta, samo stade pored mene:
                  gospodine da li imate trecu tablicu, da li vam je prikolica registrovana
                  nakon ogromnog ubedjivanja, pokazivanja papira od tehnickog , izjave svedoka i nemocne face - samo je dodao gas i odee
                  nisam mogao da verujem

ukupni troskovi : oko 16500+gorivo+ono sto pojedes ili popijes
                  telefoni
                  MUP: 488-4043 ili 488-4050
                  FTN: 485-2376
                  Last edited by veljko; 20.10.2011, 08:45.
                  Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• savke
                    CBC Senator XXL
                    • 14.02.2006
                    • 575
                    • Novi Sad, Temerin
                    • Laguna 2 ph2, Golf 3

Bravo!

Oprilke sam tako i ja prosao u Aprilu, samo sto tada nisu bili toliko usetani, pa se sve to oduzilo na 15-ak dana. Malo zbog upadanja vikenda, malo dok nisam nasao tehnicki na kojem su znali kako to ide, a i nista mi nije islo dodji sutra u toliko i toliko, vec dodji za par dana u toliko i toliko....ali na kraju se sve zavrsilo sa par puta vucenja neregistrovane prikolice.

Najvise mi se svidja detalj "Odes da prebacis papir iz jedne u drugu njihovu kancelariju"
                    Само замисли да је сваки нови дан бољи него јуче а лошији од сутра....!

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

Re: Registracija auta sa trećom tablicom i atest kuke

17 hiljada....za sta...
                      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• savke
                        CBC Senator XXL
                        • 14.02.2006
                        • 575
                        • Novi Sad, Temerin
                        • Laguna 2 ph2, Golf 3

Za parce lima, jednu nalepnicu i jednu cip karticu...

Comment

• veljko
                          CBC Senator XXL
                          • 30.01.2006
                          • 476
                          • Backi Jarak, NS
                          • Volvo V50 DRIVe

eh, sva sreca pa dogodine samo ~6000
                          zaboravih reci, vestak radi samo utorkom i cetvrtkom od, dal 8 ili 9, pa do 11 casova
                          Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• pbenka
                            CBC Član
                            • 04.01.2009
                            • 22
                            • Bački Petrovac
                            • Hyundai i30 CW

Slična priča kao kod Veljka. Krenuo sa procedurom oko 10 dana pre nego što ističe registracija na autu, kontao sam da završim proceduru dok još imam treću tablicu. Naravno da mi 10 dana nije bilo dovoljno, jer nisam mogao po ceo dan da se zezam sa time. No dobra je stvar što čovek sa FTN ide i po terenu, pa je prikolicu pregledao i ukucao brojeve kod mene u dvorištu (Bački Petrovac) a dao sam mu 500 kinti, za gorivo. Toliko bi potrošio i kad bi vukao prikolicu, ali bi bilo mnogo više da su me zaustavili bez tablice u N. Sadu.

Comment

• savke
                              CBC Senator XXL
                              • 14.02.2006
                              • 575
                              • Novi Sad, Temerin
                              • Laguna 2 ph2, Golf 3

Kod mene je takodje bio da pregleda prikolicu i ukuca brojeve, samo sam je odvukao na obliznje stovariste da joj izmerim tezinu. Mnogo mi je teze palo sto sam morao da je vucem u Novi Sad do SUP-a da bi je lik slikao.....Kada sam pitao da li idu oni na teren, samo su se nasmejali...

Comment

• nesobb
                                CBC Početnik
                                • 27.02.2008
                                • 1
                                • Bašta

E nazdravlje
                                Kupio sam kuku za Passat 5.5 i namontirao, sreća moja pa je euro inače bih je morao baciti u staro gvožđe. Kolega je skoro napravio prikolicu dvoosovinku, atestirao, registrovao i kaže kad god ti zatreba tu je. Velika mu hvala inače mi ne bi palo na pamet da radim sve ovo i svake godine registrujem prikolicu.

Comment

Working...
                                X