Ko je kriv u udesu ? Molim za pomoc

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Desmo
    CBC Senator
    • 27.06.2010
    • 280
    • Vrsac
    • VW Mk2 1.8

Neko mi je obrisao post, ok

Po ovoj zverkovoj slici deluje mi da je vozilo dva više krivo iako sam ranijie napisao da su obojica.

Aspirazione naturale!

Comment

• M-power
      Moderator
      • 10.01.2005
      • 10060
      • Bg; Banovo Brdo
      • CorsaC, astra H,

Da skratimo pricu. Vrlo konkretno i jednostavno poredjenje.
      TECA kaze da je krivo vozilo br. 1 jer nije duzno da prati signalizaciju na putu vozila br. 2 koja dolaze u susret vec mora da se uveri da je sve bezbedno za skretanje i postuje pravilo desne strane bez obzira sto je vozilo br. 2 nastavilo pravo i ako nije smelo.

Sad poredjenja radi potpuno ista raskrsnica i vozilo br. 2 je moglo da ide regularnom trakom kojom moze da se ide pravo znaci levom trakom. I sad mu se upalilo crveno svetlo i vozilo br. 2 mrtvo ladno zapici preko raskrsnice i opali vozilo br. 1 koje je bilo u raskrsnici regularno i krenulo da se prikljucuje u ulicu levo kada se vozilima iz suprotnog smera upalilo crveno svetlo.

Slucaj TECA: krivo je vozilo br. 1 jer ono ne moze da vidi dal je vozilu 2 crveno svetlo na semaforu jer dolazi iz suprotnog pravca isto tako i oznake na sfaltu vec je bilo duzno da se uveri na sve moguce i nemoguce nacine da moze da skrene levo i nastavi put kojim je krenulo.

Slucaj 2 kao sto rece DORA: dodje murija i kaze zabole nas dal je neko slep, corav, nije gledao, znao, zevao, sunce, kisa i ustanovi da je vozilo br. 2 proslo kroz cisto crveno i opalilo vozilo br. 1 i tu je po meni i zakonu kraj price. Moglo je da pregazi pesake na sred raskrsnice i kao nikom nista nisu regularno prelazili raskrsnicu i ako mu je bilo crveno svetlo.
      To date there has never been a faster car built for the public road and,
      it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Boki Ar
        CBC Senator XXL
        • 11.11.2004
        • 2827
        • Aranđelovac
        • Vektra

Opasne stvari... Koliko su ovde pešaci imali sreće, Bog ih pogledao, što bi se reklo...

Comment

• Maki-maki
          CBC Član
          • 21.04.2013
          • 35
          • Beograd
          • Ford

Uh Bog ih pogledao bas , ovako bi bilo ne daj boze da se vozilo 1 nije ukopalo na mestu vec da je dodalo po gasu "pokusavajuci" da pobegne od udesa.
          Mada po misljenju nekih ovaj sto je skretao trebalo je da propusti ovog sto ide pravo(jer ne zna da li je njemu crveno iako sva vozila stoje) a i da mu je strelica za desno to ga ne obavezuje da skrene jer on ide pravo ZNACI zadrzava pravac kretanja!

Comment

• Dundjer
            CBC Član
            • 19.09.2007
            • 30
            • Beograd

Evo da i ja prozborim neku pametnu, ja licno mislm da je Teca u pravu, a evo i zasto: vozilo br. 1 je u prekrsaju jer nije propustilo vozilo br.2 koje mu dolazi sa leve strane. Po mom misljenju do sudara je doslo zbog toga sto je vozilo br. 1 oduzelo prvenstvo prolaza vozilu br. 2.
            Dva kilometra u rikverc vezanih ociju

Comment

• Bingodalton
              CBC Senator XXL
              • 12.11.2012
              • 316
              • Novi Sad
              • GP 1.9 JTDM Sporting

Dundjer, hteo si reci sa desne strane.
              Samo ne znam o kom prvenstvu prolaza Vozila 2 kad je on prosao pravo a morao desno. To je kao da je prosao kroz crveno.

Kada bi tako tumacili zakon...

• Svaki put kad neko napravi prekrsaj i udes tom prilikom, krivicu bi zapravo delio sa onim sa kojim je imao udes.
                Ako ne napravi udes, prodje nekaznjeno.
              • Ako vozis po pravilima, mozes naravno da ne popijes nikakvu kaznu (sto je sasvim normalno jer vozis po pravilima i ne pravis prekrsaj) ili mozes da popijes kaznu zato sto na tebe naleti neko ko je napravio prekrsaj.

Iz ovoga se da zakljuciti da su ti sanse da budes krivac u oba slucaja 50:50. Pa sto bi se onda svi pridrzavali propisa?!

Comment

• Dundjer
                CBC Član
                • 19.09.2007
                • 30
                • Beograd

Izvinjavam se mislio sam desne strane. Ti verovatno poznajes tu raskrsnicu i znas da vozila koja se krecu krajnjom desnom trakom imaju obavezno skretanje desno, ako mogu da te pitam kako bi prosao takvu ili slicnu raskrsnicu u nekom drugom gradu da neznas u kom pravcu koja traka vodi iz suprotnog smera. Da li bi i tada izasao u raskrsnicu kao i sada. Verovatno da ne bi, izvini druze ali po mojim shvatanjima si kriv, on je kriv zbog toga sto je iz trake za desno otisao pravo, ali nesrecu je skrivio onaj koji je oduzeo pravo prvenstva prolaza.

Comment

• Bingodalton
                  CBC Senator XXL
                  • 12.11.2012
                  • 316
                  • Novi Sad
                  • GP 1.9 JTDM Sporting

Iz NS-a sam, tako da...ne znam tu raskrsnicu.

Razumem ja sta ti kazes, zapravo svi razumemo sta Teca hoce da kaze, ali zakon postoji iz nekog razloga, zar ne? Da ga je onaj sto je pro****o postovao, do udesa ne bi doslo. Istina da je mogao biti izbegnut udes da je ovaj iz Vozila razmisljao u fazonu "a ko zna, mozda je onaj tamo lud, mozda ce pravo". Isto tako, udes bi bio izbegnut da je vozac Vozila 1 krenuo drugim putem ili da je jednostavno covek ostao kuci. Ali mislim da nije to poenta. E sad, ovo je subjektivni osecaj zakona, a videcemo kako ce sudija da presudi. Moze da razmislja kao bilo ko od nas. Na kraju ce se svesti na vestinu advokata.

Ja bih u ovom slucaju sudio na stetu Vozila 2, ali ja nisam sudija.

Veoma je moguce da ce i Vozilo 1 dobiti neku kaznu.

Evo jednog zanimljivog slucaja. Vozilo se zaustavlja na putu i zagradi par vozila na parkingu. Zena ulazi u jedno od parkiranih vozila i krece u rikverc i udari u vrata ovog zaustavljenog na putu (vozac van vozila). Dodje do kratkog razgovora, ajd zena ce da se isparkira, i...pobegne. Vozac zove policiju i policajci mu prijateljski kazu, nije problem, imas tablicu, dokazaces da ti je udarila vrata, njeno osiguravajuce ce platiti opravku vrata (samo ulubljenje) ali i ti ces da platis kaznu za nepropisno zaustavljanje i parkiranje koja je valjda 5000 din. Tako da...sve se svelo na Hvala dovidjenja sa policajcima, a zena pobegla.

Nije isto ali eto, ona je bila duzna da se ukljuci sigurno u saobracaj, a ona nije ni gledala koga ima iza sebe u fazonu "ko ce da se parkira iza mene kad je to zabranjeno" (analogno, "sto bi ovaj isao pravo kad mora da skrene desno iz te trake), i bila bi kriva. Tako da razumem tvoje i Tecino rezonovanje.

Da dodam U pravu si, ja bih pricekao posto ne znam raskrsnicu, ali Vozilo 1 nije krivo za oduzimanje prava prvenstva prolaza Vozila 2, jer Vozilo 2 nema pravo prvenstva prolaza samim tim sto nije vozilo propisanom trakom. Sta da mu oduzme? Da bi imao neko pravo, mora da ispostuje i neku obavezu.
                  Last edited by Bingodalton; 26.04.2013, 22:42.

Comment

• Maki-maki
                    CBC Član
                    • 21.04.2013
                    • 35
                    • Beograd
                    • Ford

Originally posted by Dundjer View Post
                    Izvinjavam se mislio sam desne strane. Ti verovatno poznajes tu raskrsnicu i znas da vozila koja se krecu krajnjom desnom trakom imaju obavezno skretanje desno, ako mogu da te pitam kako bi prosao takvu ili slicnu raskrsnicu u nekom drugom gradu da neznas u kom pravcu koja traka vodi iz suprotnog smera. Da li bi i tada izasao u raskrsnicu kao i sada. Verovatno da ne bi, izvini druze ali po mojim shvatanjima si kriv, on je kriv zbog toga sto je iz trake za desno otisao pravo, ali nesrecu je skrivio onaj koji je oduzeo pravo prvenstva prolaza.
                    Unapred se izvinjavam na malo duzem postu ali posto niko ne baca graske a bilo bi lepo da imamo rengen da vidimo kako stoji logika
                    Vratimo vreme na desavanje pre udesa.
                    Vozilo 1 dolazi do semafora, ispred njega su 2 vozila, crveno na semaforu. Otvara se zeleno, oba vozila ulaze u raskrsnicu i staju na obelezenu liniju preglednosti. Vozilo 1 ostaje na semaforu jer nema uslova (mesta) da udje u raskrsnicu.Posmatra kretanje automobila na toj raskrsnici.Primecuje da se iz suprotnog smera koji ima dve trake vozila razdvajaju , levo idu pravo (po ispresecanoj liniji koja im obelezava smer ili liniji preglednosti za vozila koja su usla na raskrsnicu-tacno ispred farova prvog vozila koje je uslo u raskrsnicu) ili skrecu levo zaustavljajuci se na svojoj liniji preglednosti (opet isprekidana linija koja oznacava pravac kretanja svih onih koji hoce da idu pravo iz pravca vozila 1).Dok vozila iz desne trake nasuprot vozila 1 sva skrecu desno (kolona vozila).Vozac vozila 1 obraca paznju i primecuje da je traka do njega (sa leve strane) suzena znaci da u nju ulazi samo jedan auto gleda raskrsnicu horizontalnim znacima je utvrdjeno koja traka ulazi u tu raskrsnicu .Kada je prvo vozilo propustilo sva koja idu pravo izvrsilo je mimoilazenje posto je par vozila krenulo levoto prvo vozilo je uslo u krajnju levu traku prateci isprekidane linije koje mu oznacavaju smer.Drugo vozilo na raskrsnici nije moglo da krene odmah po prolasku prvog jer je propustalo vozila koja idu pravo (iz trake za pravo i levo) i cekalo slobodan put na liniji preglednosti (pritom se kolona povecavala ali je desna traka nastavila da se krece desno iako je ocigledno da ima dosta njih koji hoce pravo)Drugo vozilo je proslo kroz raskrsnicu skoro istog momenta kada je i krenuo drugi smer (vozilu 1 se zatvorio semafor).Znaci vozilo 1 i dalje stoji na semaforu sada kao prvo vozilo idalje posmatrajuci istu raskrsnicu.Primecuje da se desna strana na toj raskrsnici idalje krece a da se guzva povecava za ove pravo i levo-znaci da je semafor i sa uslovnom strelicom za desno kao sto je slucaj i sa njegove strane.Otvara se semafor vozilu 1 ono krece i staje na liniju preglednosti propusta vozilo koje ide pravo i koje prolazi tacno ispred njegovih farova-po isprekidanoj liniji za pravo, raskrsnica i dalje funkcionise isto dve trake jena za pravo i levo druga samo za desno (po kretanju svih vozila od pre ulaska na raskrsnicu a i po ulasku na raskrsnicu). Znaci vozila idu pravo ispred vozila 1 propusta ih, vozila skrecu levo pored vozila 1 mimoilazenje, vozila skrecu desno jer prate obavezan smer.Po propustanju svih vozila koja idu pravo i po pojavi 4-5 automobila koja skrecu levo vozilu 1 je slobodan put jer ima svoju skroz levu traku za ulazak u tu ulicu.

Comment

• Dundjer
                      CBC Član
                      • 19.09.2007
                      • 30
                      • Beograd

Pazi sad, jedno jutro idem ja na posao, putem kao i svako jutro, na jednoj raskrsnici sa vise saobracajnih traka stajem u krajnju levu sa namerom da idem pravo (kao i svako jutro do tada) pali se zeleno svetlo na semaforu krecem ja ali krece i vozilo koje je u desnoj traci do mene i skrece levo, ja na sirenu i slatko mu se nacestitam nove godine za sva vremena, covek ne bude lenj pa stane ispred mene izadje iz kola uzme me za uvo i pokaze strelice na putu i znak, kad ono dosle cike u belim odelima pa malo pomesali strelice. Juce bilo da desna traka moze samo pravo, a leva pravo i levo, a danas leva moze samo levo a dena pravo i levo.
                      Sta hocu da kazem da vozac vozila br. 1 nikako nije mogao znati kako je raskrsnica regulisana iz suprotnog smera i zato je imao obavezu da propusti sva vozila iz suprotnog smera pa tek onda da napusti raskrsnicu. A to sto je on znao da krajnja desna traka vodi samo desno ne pije vodu mozda su cike u belom i tu pomesale strelice.

Comment

• Maki-maki
                        CBC Član
                        • 21.04.2013
                        • 35
                        • Beograd
                        • Ford

Vec objasnih desavanje pre udesa na raskrsnici ....... a da su cike u "belom" umesali prste onda cike u "plavom" ne bi napisali da je on iz trake za DESNO produzio PRAVO kao sto je vec receno.
                        Po tvom primeru treblo je posle udesa da ga uhvatim za uvo i odvedem do svih znakova koje je prekrsio ?

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

evo ga jos jedan strucnjak... @dundjer: o kakvom prvenstvu prolaza pricas kad lik nije smeo da bude tu gde su se sudarili?
                          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Maki-maki
                            CBC Član
                            • 21.04.2013
                            • 35
                            • Beograd
                            • Ford

Prost primer dve jednosmerne ulice ulaze na Bulevar (koji ima po dve trake u oba pravca) vozilo 1 moze levo ili desno ima znak horizontalni i vertikalni (prateci ZOBS drzi se krajne trake dali leve ili desne ),vozilo 2 iz suprotnog smera moze levo ili desno ima znak horizontalni i vertikalni (po ZOBS mora da prati krajnu traku po kojoj sme da se krece) znaci ili dolazi do mimoilazenja ili do pravilnog ulazenja u isti smer (iscrtano na raskrsnici horizontalim isprekidanim linijama).
                            Otvara se semafor vozilo 1 skrece levo vozilo 2 produzava pravo ?
                            Krivo vozilo 1 - obrazlozenje kako je vozilo 1 znalo da ovaj nece pravo bilo je u obavezi da ga propusti JER citiram "kakav znak kad radi semafor"

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Lepo kažem, kad udješ u raskrsnicu i dodješ do pola, onda se odvežeš i izadješ napolje i odeš preko da vidiš znake i signalizaciju a onda to isto uradiš levo i desno. Za svaki slučaj kucneš svima na prozor i tražiš potpisanu izjavu o namerama da se zna ako koji nameri da krene gde ne trreba...

Ako je noć i slaba vidljivost usled kiše ili magle onda je ovaj postupak obavezan duplo i sad mi je konačno jasno zašto moram nositi fluorescentni onaj prsluk čim izadjem iz kola a mislim da bi trebalo i pancirni da bude.

Mislim brate debilana, sad oni tako stoje i stoje i stoje i kad se uvere da onaj preko nije zaspao nego ne sme da ide pravo onda kreneš...

Ako ko pita, ako vi možete da zezate mogu i ja...
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• rekordan
                                CBC Član
                                • 31.05.2009
                                • 99
                                • Nis

Proslo je dosta dana od postavljanja teme pa me interesuje da li je zavrsen zapisnik o nezgodi i sta je napisano u njemu.

Citajuci ZOBS, clan 48 objasnjava prestrojavanje u raskrsnici, a clan 333 stav 20 propisuje kaznu od 5000 dinara za prekrsaj iz clana 48, sto vazi za vozilo 2. Interesantno je da nema kaznenih poena za taj prekrsaj.

Pitam za Zapisnik, jer ce on dati tumacenje policije, za konkretan slucaj, koji ce biti prosledjen sudiji za prekrsaje ili istraznom sudiji, s obzirom da ima povredjenih, o cemu do sada raspravljamo.

Moje iskustvo me uci, da kada Policija dodje u ovako slozeniju situaciju, cesto proglasi obostranu krivicu i time spere odgovornost sa sebe i ostavi sudiji za prekrsaje da kazni oba ucesnika. S obzirom da ima povredjenih mislim da to nece biti slucaj, vec ce istrazni sudija odlucivati o tome.
                                Kada bi se mi manje plašili ne bi nas, tako bolno,"jašili" !!!

Comment

Working...
                                X