Prekrsaj-folije na staklima

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Re: Prekrsaj-folije na staklima

Svako pakovanje (rolna) folije mora da ima deklaraciju proizvođača sa podatkom o transparentnosti. Pitanje: da li je i na samoj foliji mestimično označeno, na primer pored ivice, da bi nakon lepljenja ostalo vidljivo?

Comment

• sri98
      Admin od Trpeze
      • 24.10.2004
      • 7262
      • Republic of Konjarnik
      • Toyota Corolla E 210

Te folije od proizvodjaca dolaze u rolnama kao itisoni da bi se krojile po obliku stakla, pa nemaju oznake na coskovima. to mozda ima u onim aftermarket uradi sam opcijama koje su iskrojene po modelu auta.
      Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• little
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 912
        • BGD
        • Lancia Ypsilon 1.2 8V

Pa sve i da imaju to ništa ne znači, jer su fabrička stakla inače malo zatamnjena, pa tek kada se stavi folija može da se izmeri pravi procenat zatamnjenja.
        Uzgred, novi pravilnik pominje i stepen refleksije, tako da će se i to meriti.
        "zensko si brate"

Some people are wise and some.. Otherwise..

Comment

• Uzelac
          CBC Senator XXL
          • 03.12.2006
          • 1717
          • munZe

Originally posted by zverko
          ne brate ako imas E3 a nemas KAT moraces pred granicu da ga montiras posto na grani mere izduvne gasove...
          Ne razumemo se.
          Ono sto pokusavam da razlucim je da li imaju osnova da te zezaju. Ne da li ce tj. ne koja je verovatnoca da do toga dodje nego da li postoji zakon za tako nesto.
          U nemackoj je zabrenjeno skinuti CAT ako ga je auto imao i nemac sigurno moze biti kaznjen.
          Pitanje je da li srbin moze biti kaznjen.
          work in progress

Comment

• Franjo
            Banovan
            • 14.08.2009
            • 2831
            • Inđija - Beograd
            • Renault megan II res

Originally posted by little
            Pa sve i da imaju to ništa ne znači, jer su fabrička stakla inače malo zatamnjena, pa tek kada se stavi folija može da se izmeri pravi procenat zatamnjenja.
            Uzgred, novi pravilnik pominje i stepen refleksije, tako da će se i to meriti.
            U tom slučaju ne treba ni meriti. Na šoferki nije dozvoljeno zatamnjenje, a na bočnim staklima u ravni vozača, najčešće je već fabrički ugrađeno staklo sa transp. min. 70%, ili zatamnjeno do 30%. Predloženim pravilnikom dozvoljava se zatamnjenje do 25%, što znači transp. min. 75%. Onih 5% će sigurno tolerisati, a neće ni meriti. Ostala stakla mogu se zatamniti 100%.

Da li folija reflektuje svetlost?

Comment

• Cherokee_NS
              CBC Senator XXL
              • 08.02.2009
              • 802
              • Novi Sad

Ja ovo prvi put cujem da fabricki auta imaju do 30% zatamnjenosti

Ja npr znam na mom Meganu da je 6-7 % zatamnjenost stakla....

Inace, sa ovim sto je little napisala slazem se skroz.... Staklo unosi odredjeni postotak slabljenja svetlosnog zraka, i onda taj novodobijeni zrak jos oslabi odredjeni procenat usled prolaska kroz foliju (prica bazirana na fizici i optici )

Folija reflektuje svetlost, i to iz nevidljivog dela spektra (brkam jedino jel to IC ili UV opseg)... Zato je zagrevanje kabine smanjeno
              Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Da nisi pomešao dozvoljeno zatamnjenje šoferke u gornjem delu? To je nešto drugo. Pogledaj na staklima do vozača i suvozača kolika je transparentnost?

Comment

• Cherokee_NS
                  CBC Senator XXL
                  • 08.02.2009
                  • 802
                  • Novi Sad

Nisam pomesao, znam kako je kod mene na autu, i bar u vecini Renoa. I oznaku nikakvu nemam.

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Sva stakla moraju da imaju neku oznaku! Pa i ona, koja su zamenjena, zbog oštećenja prethodnih. Posebno ona, fabrički obojena (tintered), zbog homologacije.

Comment

• little
                      CBC Senator XXL
                      • 04.10.2004
                      • 912
                      • BGD
                      • Lancia Ypsilon 1.2 8V

Franjo, stakla na automobilima nemaju 100 propistljivost sunčeve svetlosti. I sada ne govorim o fabrički zatamnjenim staklima, koje vi pominjete (sa posebnom oznakom tintered), već o običnim staklima.

Regularna stakla imaju oznaku u vidu kruga u kojem je upisano slovo i broj (određuju se prema državi u kojoj je izvršena homologacija, npr. broj 10 se odnosi na Srbiju) i oznake sa desne strane kruga, koja se sastoji od broja 43, slova R, povlake i broja homologacije.

Za fabrički zatamnjena stakla koristi se nekoliko oznaka, zavisno od toga na koji način je staklo zatamnjeno i u kolikom procentu. Ako je to učinjeno plastičnim folijama, staklo će, pored oznake zemlje, broja 43 i slova R, imati i slovo V, što potvrđuje da je reč o zatamnjenim staklima (osim šoferšajbne) koja imaju svetlosnu propustljivost 70 odsto.
                      "zensko si brate"

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Šoferka ne smije da bude zatamnjena bojenjem (tinted) i sve koje sam gledao nose oznaku AS1. Fabrički zatamnjena nose oznaku AS2 (do 30%) i AS3 (preko 30%). Pri tome, najčešće označen % transparentnosti. Naveo sam 100% zatamnjenje, dozvoljeno za stakla iza ravni naslona sedišta vozača.

Malo pre sam video na A4 `97 na šoferki oznake Laminated i AS1 Transparencia min. 75%. Na svim ostalima Tinted AS2 Transparencia min. 70%. Naravno i oznake homologacije.

Da li sam pogrešno razumeo, da na njegovim staklima nema nikakve oznake, ili samo ove o transparentnosti?

Comment

• little
                          CBC Senator XXL
                          • 04.10.2004
                          • 912
                          • BGD
                          • Lancia Ypsilon 1.2 8V

Malopre ste pričali o homologaciji. O čemu sada tačno razgovaramo?
                          "zensko si brate"

Comment

• Cherokee_NS
                            CBC Senator XXL
                            • 08.02.2009
                            • 802
                            • Novi Sad

A ja ne razumem zasto svaka debata o bilo kakvim izmenama na autu mora da se pretvori u tumacenja kako ce se gledati to po pravilnicima, propisima, zakonima i ustavima?

Jednostavno, staklo fabricki ima odredjeni postotak propustljivosti i refleksije... Stavi se folija, koja umanjuje dodatno postotak propustljivosti i povecava postotak refleksije...
                            Otera se na atestiranje (koje je predvidjeno da ce biti u AMSS), ako se ispune zahtevi propisani pravilnikom, dobije se atest. Ako se ne ispune, nema atesta, imas 2 solucije: skinuti folije, ili voziti ilegalno sa tim folijama

Comment

• 206
                              Admin od ispočetka :)
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

Pa eto, voli se zaludna rasprava...

Poenta price je sto se naplacuju kazne, navodno, za zatamnjena stakla, iako nije na snazi pravilnik kojim je to zabranjeno, niti imas gde a ih atestiras sve i da hoces jer niti to ko radi niti ima pravilnik po kom bi to radio.
                              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• MarkoJTD
                                CBC Senator
                                • 04.05.2008
                                • 249
                                • Beograd

Pre neki dan na Banjici me zaustavio pandur sa sve rotacijom i sirenom. I nakon sto je proverio i mene i auto i video da sam "cist", poceo je da mi drzi predavanje o folijama na staklima i to na zadnjim ( prednja stakla su bila spustena, a na zadnjim mi je 100% zatamnjenje). Elem rekao mi je kako treba pod hitno da skinem folije jer ako me opet zaustavi vodice me na vanredni tehniciki a kada sam ga pitao po kom zakonu ili clanu je nedozvoljeno zatamnjenje zadnjih stakala, on mi je odgovorio - reci cu ti sledeci put, kada te zaustavim!
                                - Italian for style

Comment

Working...
                                X