Prekrsaj-folije na staklima

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • YUgisa
    CBC Senator XXL
    • 05.06.2008
    • 793
    • Subotica
    • Yugo 1.1 EFI

Re: Prekrsaj-folije na staklima

Da li te bezbojne folije sa tim filterima (posto obicno oni tamo navode jos 15 zastita sem UV zracenja) isto uticu na propusnost stakala? Tj mojom logikom nekako isto ocekujem da u odredjenom procentu uticu, sto onda opet stvara problem onda posto napred bilo kako bilo valjda ce uvek ostati na 75% propusnosti odnosno da je zatamnjeno manje od 25%.... I druga stvar, zasto ne nalepiti foliju na staklo preko celog stakla (da se nevidi na ivicama da je folija, posto obicno svi ostave par mm lufta) i uzeti one farbe za farbanje stakla i nafarbati slovo V (koje su u SAT emisiji naveli kao oznaku za fabricki zatamenjena stakla)? A moze i nalepiti slovo V od folije u toj nijansi ko fabricka slova
    Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• ljube-kugla
      CBC Senator XXL
      • 04.05.2006
      • 1531
      • batajnica

svojevremeno kad sam vozio corsu,imao sam plave folije i lepio sam ih do ivica kad se osusilo posle par dana,iseko sam foliju po ivicama stakla ukoso da se ne vidi taj prelaz i par puta kad su me zaustavili zagledali su ali nista,uglavnom sam prolazio uz komentar,jesu folije ali je auto tako radjen preko u tuning centru,to je i bilo vreme kad je kod nas to i bilo aktuelno

medjutim bilo je likova koji su podizali prozor,spustali,zagledali,kako je to zalepljeno a ne vidi se i uvek s nadje neka vrana da proleti i skrene mu paznju i meni kaze aj vozi,to nije po propisu,sledeci put ides na vanredni tehnicki
      ko na nas krene iz mesta je naje&o
      a sto nas je vise,jaci smo

Comment

• Pantah
        CBC Veteran
        • 25.03.2007
        • 159
        • Beograd

Originally posted by boban1982
        Pogledajte SAT reprizu,bio je i onaj Rebic iz saobracajne policije...Postavili tri stakla na stalke,jedno tamno,drugo svetlije,trece mi deluje kao da nije zatamnjeno.I covek iz AMSS meri aparatom,prvo je bilo 80,drugo 60 posto,a ovo trece koje mi je delovalo kao nezatamnjeno je bilo 40 posto!Zakljucak je jednostavan,da bi bilo 25 posto,ne sme se zatamnjivati!Jos jedna interesantna stvar,kaze Alvirovic da ima najnoviju informaciju da ce PROMENITI odluku i da ce dozvoliti zatamnjivanje pozadi 100 posto a napred 25 posto,sto mi nije nikako jasno jer i sada tako moze...A policajac kaze da nista nije cuo,sto znaci u prevodu,mi kaznjavamo,a vi kako hocete...Jedino mi se svideo komentar coveka iz AMSS da ne vidi razlog zbog koga se zabranjuje zatamnjivanje...

Hvala. Jednom i ja da budem pohvaljen, dosta ste me samo rendali na forumu
        Money for nothin' and chicks for free

Comment

• boban1982
          CBC Senator XXL
          • 14.03.2010
          • 1106
          • Batajnica
          • SAXO VTS-BIC

Volim kad je neko realan i poznaje posao kojim se bavi.A panduri su prica za sebe,na zalost ne mozemo im nista!Pozdrav,pisite najnovije informacije,jos se dvoumim da li da skidam folije ili da sacekam...

Comment

• HachiRoku
            CBC Veteran
            • 24.04.2008
            • 185
            • Akina

@ pantah
            a ti si Alvirovic? ili onaj Rebic iz saobracajne?
            Potpis nije po pravilima foruma... A sto???

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

Jedino mi se svideo komentar coveka iz AMSS da ne vidi razlog zbog koga se zabranjuje zatamnjivanje
              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Originally posted by Pantah
                Hvala. Jednom i ja da budem pohvaljen, dosta ste me samo rendali na forumu
                Piši slobodno ako treba rendaćemo te opet
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• little
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 912
                  • BGD
                  • Lancia Ypsilon 1.2 8V

Dodatak za Chubsa i Hačija -
                  CMV AMSS (Centar za motorna vozila)

Nikome se nije svidelo razbijanje stakala i komentar da folije mogu da budu i višestruko korisne?
                  "zensko si brate"

Some people are wise and some.. Otherwise..

Comment

• BOOST
                    Founder - Admin od Začetka
                    • 29.09.2004
                    • 8726
                    • Gislaved//Sweden
                    • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by little
                    Nikome se nije svidelo razbijanje stakala i komentar da folije mogu da budu i višestruko korisne?
                    Ako mogu da se upisem: Automotivna industrija je testirala sve opcije i da ima sigurnosnih efekata, folija bi bila na staklima iznutra, umesto toga su laminatna stakla koja su ulepljena i nedolazi do krunjenja. Onaj mali segment koji se ovde zaboravlja je da i ako bi folija imala sigurnosni efekat u slucaju udarca glavom da smanji eventualne posekotina je kontradiktoran. Naime udarcem glave u staklo, ako vec dolazi do takve inercije, glava je najmanji problem. Grudni kos je pretrpeo ostecenja udarcem na vrata ukoliko ne postoje vazdusni jastuci za udarac sa strane.
                    Sledece, samo staklo je proracunato da dolazi do lamelnog pucanja i da se oblikuje pd lobanji i samim tim amortizuje udarac glavom jer se lepljiva folija unutar stakla uvija po obliku glave a sitno lamelno pucanje dozvoljava da se konfiguracija ravne povrsine izlomi oko kontura glave. Dodavanjem folije bi ovaj segment bio narusen, proracun inzinjera koji su godinama radili na necemu sto dokazano pije vodu bi bio popljuvuvan od strane amatera koji nemaju labaratorijske uslove da sagledaju sve komponente u celini. Dakle, kompromisno i standarnizovano resenje postoji i to je bocno staklo u danasnjem dizajnu.

Pozz
                    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                    move your mind

Comment

• little
                      CBC Senator XXL
                      • 04.10.2004
                      • 912
                      • BGD
                      • Lancia Ypsilon 1.2 8V

Uopšte nisam sigurna da si gledao prilog, jer isti uopšte ne govori o tome

Osim toga, potpuno si u pravu što se folija i automobilske industrije tiče.
                      "zensko si brate"

Some people are wise and some.. Otherwise..

Comment

• BOOST
                        Founder - Admin od Začetka
                        • 29.09.2004
                        • 8726
                        • Gislaved//Sweden
                        • SAAB 9000 AERO R; SA

A gde je prilog (sto nisi ubacila link odmah? )
                        Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                        move your mind

Comment

• muamua
                          CBC Veteran
                          • 25.02.2006
                          • 194
                          • muamua

Originally posted by ljube-kugla
                          Nemci su kulturniji i zna se kad te auto propusta dovoljno je da stane a ovde kod nas moras da mu svirnes,mahnes i ablendujes vise puta i onda jednostavno prodjes jer te iskulirao taj kojeg si propustao,ljudi su odsutni,pricaju na telefon i ne obracaju paznju na ostale nego imaju prvenstvo prolaza ......
                          idem izvan teme ali mrzim ove fore za propustanje....ne znam da li tako i kada ste u nekom redu za placanje ili za cekanje na registraciju propustate ljude ispred sebe????
                          ...leva traka nije za sporu voznju...

Comment

• StudentBGD
                            CBC Senator XXL
                            • 18.12.2007
                            • 1027
                            • Beograd

Sto je problem propustiti nekoga, narocito kada taj neko stvara zastoj iza sebe jer ne moze da skrene posto je vecini nerazumljivo da ga propusti?
                            Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• maliomladinac
                              CBC Senator XXL
                              • 21.11.2008
                              • 995
                              • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

Ova disusija o propustanju ce otici vrlo lako u pogresnom smeru
                              Necemo vise da offujemo za svaki slucaj

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
                              061/665-94-23

Comment

• Pantah
                                CBC Veteran
                                • 25.03.2007
                                • 159
                                • Beograd

Originally posted by BOOST
                                Originally posted by little
                                Ako mogu da se upisem: Automotivna industrija je testirala sve opcije i da ima sigurnosnih efekata, folija bi bila na staklima iznutra, umesto toga su laminatna stakla koja su ulepljena i nedolazi do krunjenja. Onaj mali segment koji se ovde zaboravlja je da i ako bi folija imala sigurnosni efekat u slucaju udarca glavom da smanji eventualne posekotina je kontradiktoran. Naime udarcem glave u staklo, ako vec dolazi do takve inercije, glava je najmanji problem. Grudni kos je pretrpeo ostecenja udarcem na vrata ukoliko ne postoje vazdusni jastuci za udarac sa strane.
                                Sledece, samo staklo je proracunato da dolazi do lamelnog pucanja i da se oblikuje pd lobanji i samim tim amortizuje udarac glavom jer se lepljiva folija unutar stakla uvija po obliku glave a sitno lamelno pucanje dozvoljava da se konfiguracija ravne povrsine izlomi oko kontura glave. Dodavanjem folije bi ovaj segment bio narusen, proracun inzinjera koji su godinama radili na necemu sto dokazano pije vodu bi bio popljuvuvan od strane amatera koji nemaju labaratorijske uslove da sagledaju sve komponente u celini. Dakle, kompromisno i standarnizovano resenje postoji i to je bocno staklo u danasnjem dizajnu.

Pozz
                                Sve što si napisao je tačno, čak bih dodao da postoji i potreba da se staklo može razbiti radi brzog evakuisanja onih unutra ili barem da bi se otključala vrata da bi izvadio nekog iznutra.
                                Da dodam za one koji nisu baaš u toku da homologaciona pravila zahtevaju da vvetrobran bude napravljen tako da se pri normiranom udarcu rasprsne ali ne razdvoji (zbog folije iznutra) i da veličina komada dopušta da vozač bezbedno vidi da zaustavi vozilo. Za bočna stakla je zahtev dijametralno drugačiji. Ona moraju da se rasprsnu i "nestanu" (što koriste lopovi). Svako vozilo je sistemom homologacije dovedeno do nivoa bezbednog proizvoda i svaka izmena na homologovanim delovima u jednoj celini unekoliko menja te osobine, često na lošije - našim amaterskim pristupom.

ALI!

Sa druge strane postoje istraživanja koja rade osiguravajuće kuće koja pokazuju da se u prevrtanju ljudi više povređuju sa rasprskavajućim bočnim staklima bilo što im proviri glava ili veoma često ruka. Druga stvar je da svako od nas u svakodnevnom životu prihvata neke rizike radi kompenzacije nekih njemu bitnih problema. Pa tako i ovde ljudi svesno ili nesvesno prihvataju da se stakla ponašaju drugačije od "ajde recimo idealnog slučaja" radi boljeg kvaliteta u vožnji, sigurnosti ili izgleda.

Države se veoma često mešaju u slobodnu volju građana u pogledu njihove bezbednosti, podražavajući pri tome ulogu dobronamernog roditelja. Al da vidim dali će neko da se javi da kaže da je uvek, ali baš uvek, poslušao roditelje. Ljudi ne žele da dozvole da država utiče ni na šta što je lična odluka koja ne ugrožava druge.
                                Money for nothin' and chicks for free

Comment

Working...
                                X