Desni volan - misljenja i iskustva

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mb12
    CBC Senator XXL
    • 06.11.2006
    • 640
    • Vrbas
    • Mazda 626 2.0 TD

Re: Desni volan - misljenja i iskustva

Originally posted by Dzoni_mkv
    Uh nemoj molim te. Sada cu evo da se izvinem svima na mojoj zelji da vozim udoban i tehnicki noviji autmobil, sa malom kilometrazom u koji cu jedino da ulazem kada treba da kupim jelkicu pored redovnog servisa koji proizvodjac propisuje. Super je sto zakon to dozvoljava. Sloboda izbora. Moze da vam smeta i samo to.
    Nemam Engleza niti znam nekog licno ko to vozi, ali jesam vozio auto sa desnim volanom (na korscenje) i za normalnog vozaca nema prepreka i privikavanje je brzo. Za one koji divljaju-mozda, ne znam nisam takav.
    Kada budete izbacili krseve koji idu poreko umesto pravo, kada budu imali letnje i zimske gume u doba godine kada to treba, kada budu trosili pogonsko gorivo umesto ulja, kada su im farovi i indikatori pravca ispravni i kada budu imali cele soferke i kada se sve to uredi i u vozilima javnog prevoza, (tek putnu infrastrukuturu ne treba pominjati) E TEK ONDA mozete da kazete "necemo desni volan ko nema pare nek se vozi javnim prevozom". Tada cu prvi da podrzim taj stav. Do tada NE. U ovoj drzavi se uvek krece od repa, a ne od glave.
    Ja lepo rekoh,al ajd.

Ako cemo vec pocinjati od glave,i ici tom putanjom, onda drzava treba da nesto da vecini njenih drzavljana, osim samo sto im uzima. Treba da im obezbedi normalan zivot, a jedna od stavki u normalnom zivotu je i transport. Ako zadjemo malo dublje u tu stavku, onda da bi se sve u saobracaju odvijalo kako treba, za to treba toliko i toliko para. OK, treba toliko za to i to, odvezes u servis, urade, platis, dovidjenja, dovidjenja. Trebaju zimske gume u zimu, letnje u leto, OK, odes kupis montiras , dovidjenja...itd... Ne znam da li si ti uopste ovde primetio ironiju. Ne znam, vec ako pljujes po 95 % vozacke populacije Srbije, od cega ti ljudi zive. Ne znam da li ti uopste imas predstavu zasto to ljudi rade. Uopste mi nisu jasni takvi tvoji bezobzirni stvavovi prema nekom ko zaradjuje 20-25000 mesecno, uz to mora da putuje automobilom, jer nemoze da se osloni na zelesnicu, koja u normalnim zemljama nekasni u jednoj godini ukupno vreme od tri godine, a gde su autobuske karte preskupe. Ne znam, da li znas da nisu svi to u stanju da urade, a veruj mi da bi to uradili, KAD BI IMALI USLOVA. I pored toga, sto voze na letnjim gumama zimi, itd, oni ovoj sugavoj zemlji placaju poreze, izdrzavaju prekomerni broj cinovnika ove partijske drzave, izdrzavaju lezilebovice itd... Ja ne znam, zasto ti uopste mrzis te ljude. Te ljude koji postuju saobracajne znake i propise, a voze se u kantama od po 20-30 godina, ne treba mrzeti, kao sto i imas stav, nego ih treba shvatiti. Za one sto nepostuju propise i znakove nemam opravdanje.

E kad ih shvatis, onda imas pravo tako nesto da kazes. A ako tako nesto i kazes posle shvatanja u kakvoj su situaciji ( tj oko 80 % gradjana ) onda stvarno nemam komentara na tvoj stav, i razumno mi je odakle i tvoj stav "Hocu da se vozim u Englezu sa 5 zvezdica sigurnosti, a ne u autu sa levim volanom od 4 zvezdice sigurnosti"

I, btw, ovo uopste nije hejterski post, vec edukativni, da malo vise otvoris svoje vidike!

Comment

• Dzoni_mkv
      CBC Senator XXL
      • 29.04.2007
      • 875
      • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Apsolutno me nisi razumeo. Ja se sa prvim delom tvog posta 1000% slazem!! Pa nemam ni ja novca da vozim nov automobil, vec sam do skora vozio auto napravljen 1986 godine! Ja sam 1000 puta hteo da napisem upravo taj deo posta pogotovu kada je pocela prica o poskupljenju registracije za vozila preko 2000cm3, kada su ovde neki pisali u fazonu "ko ih j*ebe neka kupe manja kola". Uopste tu nije problem!
      Problem je to je taj englez, i sam si rekao, BEZBEDNJI (5 zvezdica) naspram auta starog 25 godina! Ljudi kupuju BOLJI automobil (u svakom pogledu) za manje para nego sto moze sa normalnim volanom. Kako god to nekom izgledalo nebezbedno to nije. Da je tako ne bi mogli sa takvim automobilom da predjete granicu. Ko nije probao vec "se vozio i video" neka se ne javlja.
      Uostalom, ja ne vidim tu neki problem jer je procenat tih vozila koji je u sabracaju SA DESNIM volanom je jako mali!! Ostali se prepakuju po pravilu i tu nemamo problem. Sigurno da ce ti vlasnici ko voze desni volan u nekom buducem vremenu izvrsiti konverziju, ako nista drugo zbog dalje prodaje. Znaci kupis engleza za manje novaca, vozis desni volan, dok ti se ne ukaze prilika (tj dok nemas dovoljno novca) izvrsis konverziju i to je to. Logicno, razumno i isplativije. Upravo za onaj sloj gradjana koji manje zaradjuju. Oni nece voziti Pasat ili Lagunu vec Corsu ili Klia ili neki manji auto. To je sustina. Bice mnogo bezbedniji nego u krsu kojem jedino sto radi je volan (sa tri kruga lufta, al' da ne cepidlacimo)
      You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• mupe
        CBC Senator XXL
        • 05.10.2006
        • 822
        • bg
        • Laguna 3 GT 2.0T 205

Originally posted by luka.l
        Originally posted by mupe
        Potoji puno automobila koji imaju xenonske sijalice fabrički ugrađene u klasične farove sa reflektorom, tako da taj deo tvog posta ne stoji.
        Ko prica o reflektorskom faru? Ja pricam o projektrskom koji jasno baca liniju ukoso na gore i kad je obrnut taj snop koji ide na gore ide pravo u oci vozacima koji dolaze u susred. Reflektorski farovi i onako razbacuju i smetaju, dal manje, dal vise. Na primer skoda fabija...zabraniti.
        Pa ti, rekao si da xenonska sijalica nikad ne bi smela da prođe tehnički u bilo čemu što nije dobro podešen projektorski far, a to je sve samo ne tačno.

Dao si primer fabie, čiji farovi rasipaju svetlo. Na žalost, ona nije usamljen slučaj. Farovi zastave 10, tj. punta užasno rasipaju i kao potpuno novi.

Ja u mojoj laguni imam aftermarket xenone koji ni najmanje ne zaslepljuju, čak ni kada čučneš ispred auta i gledaš direktno ka njima. Drugar ima identične xenonske sijalice na fiatu stilo, i prilično zaslepljuju. Ipak, i njegovi su drastično bolji od većine onih koje viđam na ulici i koje primetim na kilometar kad dolaze u susret. Kvalitet same sijalice dosta znači kada se naknadno ugrađuju xenoni. Ono što je strašno je što mnogi fabrički farovi zaslepljuju i sa halogenim sijalicama.

Što se engleza tiče, tu se potpuno slažem sa tobom.

Comment

• Chubbs
          Everybody lies
          • 29.01.2006
          • 5807
          • Novi Sad
          • Audi A6 1.8T

NAŠA PRIČA - Uvoz automobila sa volanom na desnoj strani i registracija na srpske tablice biće uskoro zabranjeni
          Stop za „engleze“ na srpskim putevima
          Autor: R. V. Bibić

Beograd - Vožnja automobila sa volanom na desnoj strani, odnosno njihova registracija na srpske tablice, biće zabranjena stupanjem na snagu pravilnika o tehničkim uslovima za vozila, saznaje Danas.

- U radnoj grupi za pripremu pravilnika, koji će biti usvojen za dva meseca, preovlađuje stav da automobili sa desnim volanom nisu bezbedni za naše uslove saobraćaja, te će njihova registracija na srpske tablice najverovatnije biti zabranjena. Uvozom ovakvih automobila građani mogu da uštede nekoliko hiljada evra, ali na taj način predstavljaju opasnost po sebe i druge učesnike u saobraćaju. Sa druge strane, to ne znači da takvi automobili uopšte neće smeti da se voze srpskim putevima, ali će morati da imaju registarske oznake zemlje gde se automobili voze levom stranom ulice - kaže za Danas Demir Hadžić, načelnik Sektora za bezbednost saobraćaja u Ministarstvu za infrastrukturu.

On objašnjava da su vozila sa desnim volanom, kojih je na našim putevima sve više, nebezbedna pre svega tokom preticanja na otvorenom putu, jer vozač mora celim automobilom da pređe u suprotan smer da bi imao preglednost, a do tada se već može sudariti. Isti problem nastaje i na raskrsnicama, ali i na naplatnim rampama i javnim garažama, gde je nemoguće da se usluga plati ukoliko u kolima nije suvozač ili se ne izađe iz vozila.

Istovremeno, farovi automobila podešeni su tako da onaj bliže sredini kolovoza sija slabije od onog bližeg ivici puta kako ne bi zaslepljivao vozila koja dolaze u susret. Kako se u Srbiji vozi desnom, a u, recimo, Engleskoj levom stranom puta, ti farovi su obrnuto podešeni, pa se efekat zaslepljivanja upravo povećava umesto da se smanjuje.

Inače, u Srbiji ne postoji evidencija o broju automobila sa volanom na desnoj strani, a iz AMSS pretpostavljaju da je razlog to što je uvoz takvih automobila počeo nedavno.

Zabranom registracije automobila sa desnim volanom pojedinci će ostati i bez unosnog posla. Osobe koje imaju englesku vizu razradile su sistem preprodaje automobila „sa Ostrva“, gde je cena četvorotočkaša pala usled ekonomske krize, kao i činjenice da je reč o zatvorenom tržištu koje se razlikuje od kontinentalnog dela Evrope. Oni svoju uslugu naplaćuju od 800 do 1.000 evra, ali naručilac i pored toga, kao i plaćanja carine i poreza ima uštedu od nekoliko hiljada evra.

Međutim, čak i da posao propadne i volan bude morao da se prebacuje na levu stranu što košta oko 1.500 evra, ušteda za naručioca će ostati minimalna. Naime, primera radi „pežo“ iz 2002. koji u Srbiji treba platiti 10.500 evra, nakon dovoženja iz Engleske i plaćanja dažbina košta oko 8.000 evra, a kvalitet je sigurno bolji nego da je auto osam godina vožen u našoj zemlji.
          Kamera poboljšava preglednost

Na brojnim forumima koji se bave problematikom vožnje automobila sa desnim volanom u Srbiji predloženo je zanimljivo alternativno rešenje. Umesto da se volan premešta za 1.500 evra, na levi retrovizor ili stub iza vrata mogla bi se postaviti mala kamera koja košta oko 200 evra, a čija bi se slika projektovala na ekran u vozilu, poput onog koji koristi uređaj za navigaciju. Na taj način postigla bi se preglednost kao da je vozač na levoj strani automobila.
          16. januar 2010. | Izvor: Danas
          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• ada
            CBC Senator XXL
            • 04.06.2005
            • 2375
            • Novi Sad
            • Svasta nesto

Neproverena informacija barem ne licno, ali koliko sam cuo od jutros nisu pustili nikog sa desnim volanom da udje u srbiju! Mislim na one koje hoce da uvezu!
            Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
            Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
            Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
            Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• YUgisa
              CBC Senator XXL
              • 05.06.2008
              • 793
              • Subotica
              • Yugo 1.1 EFI

Moje misljenje je da je neprakticno i nebezbedno voziti vozilo za desnim volanom kod nas... Slazem se da se ljudi mogu naviknuti na to ali se neslazem da se svi lako navikavaju... Za primer mogu dati Pezo 406 zelene boje koji vozi jedan taksista u Subotici... Od dva puta sto sam ga video u pokretu dva puta je za malo pokupio vozilo u suprotnom pravcu u raskrsnici... Ili primer jedne bele Lagune koji redovno vozi po sredini puta...

Licno ja nebih vozio auto sa desnim volanom kod nas. U gradu ja ne znam kako bih uopste mogao da pretekenm nekoga... Ali rado bih kao ljubitelj Yugica kupio jednog Yuga sa desnim volanom cisto za zafrkanciju
              Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• MOSLER
                CBC Senator XXL
                • 27.05.2005
                • 1064
                • Niš

Ova zabrana registracije automobila sa volanom na desnoj strani nema bukvalno niakakve veze sa bezbednoscu. U Engleskoj- zemlji u kojoj se zaista brine o bezbednosti na drumovima, postoji preko 20 % registrovanih automobila sa volanom na levoj strani pa opet ne predstavljaju opasnost u saobracaju.
                Jedini i osnovni razlog je pokusaj da se smanji budzetski deficit koji nastaje povecanim uvozom automobila, a sve iz razloga sto je drzava nesposobna da se odupre tajkunima i monopolistima.
                Isto je bilo i kada su uveli famoznu euro 3 normu neophodnu za uvoz vozila, a isto je i sad. Zaista jadno, nema sta!!!!!
                Jos samo da uvedu taksu na koriscenje wc solja pa da lepo svi predjemo na cucavce.

Comment

• Dzoni_mkv
                  CBC Senator XXL
                  • 29.04.2007
                  • 875

Ma treba nacisto da ukinu uvoz. Samo nove automobile i nista drugo. Ili bez ogranicenja ili nista. Mislim da je tako najbolje.

Comment

• mistermobil
                    CBC Senator XXL
                    • 09.11.2008
                    • 469
                    • pecinci

Sta sad ako ``pamet i elita`` stvarno zabrani desnjake,sta ce biti sa vec registrovanim?hoce zabraniti voznju vec postojecim desnjacima i traziti prepravke?Koja je ovo smejurija od drzave,pa to nema nigde osim u Africi pa sto pustise onda toliko tih kola da uvezu ljudi.
                    Ko leti,vrijedi
                    Ko vrijedi,leti
                    Ko ne leti,ne vrijedi..
                    (Grunf,TNT..)

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

bice jeftinih rezervnih delova.
                      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• IlijaGM
                        CBC Senator XXL
                        • 02.12.2008
                        • 313
                        • Gornji Milanovac

Sve mirishe na to
                        Originally posted by zoranbg
                        nemci i nemacki automobili postadose ko Čak Noris... sve su oni..

Comment

• Franjo
                          Banovan
                          • 14.08.2009
                          • 2831
                          • Inđija - Beograd
                          • Renault megan II res

Originally posted by mistermobil
                          ...sta ce biti sa vec registrovanim? Hoce zabraniti voznju vec postojecim desnjacima i traziti prepravke?
                          I dalje će se nesmetano voziti, jer su uredno registrovani. U ovom slučaju ne može retroaktivno, bez naknade za pretrpljenu štetu. Neće zabraniti ni vožnju, jer bi morali zabraniti svim "dešnjacima", o čemu je već pisano. Po toj analogiji, mogla bi GB i zemlje gde se vozi levom stranom, da zabrane ulazak i vožnju svim "levacima".

Comment

• Shazalakazoo
                            CBC Senator XXL
                            • 15.10.2007
                            • 545
                            • Beograd

Kad zabrane registrsciju nece moci da se registruju na nase table. A moci ce da se voze (strana kola i vec registrovani do isteka rege)
                            @Dzoni
                            Pa eto posto ce izgleda zakon zabraniti desni volan, (ako se to dogodi) mocices da pricas da oni nisu bezbedni. Jer cim ih zakon ne dopusta, mora da su stvarno nebezbedni.
                            Uostalom sam si rekao
                            Ne pita se niko, zakon je to dozovolio i nema dalje rasprave, i ako nekom ne smeta da kupi i vozi takav auto, ostali mogu da cute i gledaju svoja posla.
                            Prema tome posto kazes da ni ne vozis desni volan, niti imas nekog bliznjeg ko to radi, znas sta ti je ciniti ako ih zakon zabrani. Ako uopste i zabrane...

Comment

• Dzoni_mkv
                              CBC Senator XXL
                              • 29.04.2007
                              • 875

Zakon kaze da ce biti zabranjeno. Boli me briga. Za mene su i dalje bezbedni jer ako u UK mozes da vozis "bilo koji volan" mozes i u Srbiji. Protekcionisticka mera. Kao i sve ostalne norme i "norme"

Comment

• Shazalakazoo
                                CBC Senator XXL
                                • 15.10.2007
                                • 545
                                • Beograd

Nemoj da gledas UK, njima je specificno zbog dosta kola koja su pravljena samo sa levim volanom. Treba gledati iskustva drgugih zemalja gde se vozi desnom stranom.

Comment

Working...
                                X