Slikacu pa posle okacim sta sve treba po novom standardu.
U odnosu na stari standard i broj stvari u staroj prvoj pomoci treba dokupiti u apoteci jos nekih 6-7 zavoja,flastera bla bla tj 700 din kosta sve to.Bas se spremam kupiti posle sve sto nedostaje jer je jos 10tak dana ostalo.
E sad neko kaze da ce uhodavanje novog zakona trajati godinu dana i da se saobracajci nece rigorozno pridrzavati svih clanova zobs-a.S obzirom da imam dva brata saobracajca koji su mi iz prve ruke rekli da je to laz i jos mi drugari kazu da su kod mene u Prijepolju vec poceli zescu kontrolu ja cu ipak dokupiti sve sto nedostaje.
Tražio sam na nekoliko pumpnih stanica da kupim novu, ali nigde nisam našao. Nismo dužni da dopunjujemo ove koje imamo i ne mogu nas kažnjavati dok ne obezbede u prodaji po novom standardu. Dve kutije prve pomoći za dvoja kola kupio sam pre nekoliko meseci i stoje mi neraspakovane, jer je nekada bilo tako propisano. Čim se otvori zaštitni omot, morale su se kupiti nove, jer postoji veća mogućnost od zagađenja sterilnih delova. Nova, kompletna, kutija neće biti mnogo skuplja, od ovih nedostajućih delova.
Pošto kažnjavanje i naplata kazne više nije u ovlašćenjima saobraćajne policije, verujem da će sudije uvažavati neko vreme, da država nije obezbedila sprovođenje te odredbe. Neka obezbede svaki servis, koji vrši tehnički pregled, kako bi mogli tom prilikom da kupimo i tu obaveznu opremu.
U vezi tog pitanja, SAT revija je pisala, da će svi prodavci, koji prodaju takvu opremu, koja ne ispunjava propisani standard, biti kažnjeni i u slučaju da su vam prodali, dužni da je zamene ispravnom, ili vrate novac ako nemaju takvu. Dokaz za takav zahtev je račun o kupovini.
A ironija sa kompletom prve pomoci je sto najveci deo vozaca koji nisu medicinari po struci vecinu stvari iz kompleta i ne zna pravilno da upotrebi.
Nego mene zanima gde moze da se procita koje su obaveze pandura tj. sta podrazumeva ispravno napisanu kaznu, da li mora da postoji slika vozila sa radara gde se vidi i brzina itd. Takodje, negde sam cuo da npr. znak za ogranicenje brzine vazi samo do prvog ukrstanja sa putem makar to bio i lokalni zemljani put do njive.
u sadasnjem je do prvog ukljucenja sa desne strane,nista novo,sem za ovo mozda njiva i to,za to nisam siguran,ali moze da kaze posle toga vazi pravilo,naseljeno mesto=50 i o5 kazna....
kad koči,cepa gume i prevrće se!
papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta
Ja nikada za 21 godinu zivota nisam cuo da je neko upotrebio prvu pomoc iz automobila u praksi. Takodje mi nije jasno sta ce zaobljene makaze i PVC kese, i kome one to mogu da spasu zivot?!
Takodje, jel' ima negde spisak svih potrebnih stvari koje treba da budu u autu (prsluk, sajla, rezervni tocak...)?!
Koliko ja shvatam ovaj propis omogucava 2 kombinacije:
1. Pozadi naslone i pojaseve (ovo za sva sidsta je bzvz jer masa novih kola ima pozado 3 pojasa+2 naslona)
2. Nemas ni pojase ni naslone i sve super
Comment