Zimske gume i novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gorans
    CBC Senator XXL
    • 09.03.2010
    • 1525
    • Beograd

Odg: Zimske gume i novi ZOBS

Izgleda da ne mora uopste zimske gume (kao po starom zakonu) vec mogu i letnje ali ne ispod 4mm i to samo na pogonskim tockovima.Mene samo zanima koji mozgovi su to dozvolili? Niko nemoze da me ubedi kako zimi ne trebaju sve 4 zimske gume i kako je doslo do odlaganja zbog toga sto ljudi nemaju para da ih kupe.Svako ko ima pare za auto i za gorivo mora da ima i za gume jer svaki auto nosi dimenziju guma prilagodjenu njegovoj vrednosti i klasi.Zasto nas covek kupi BMW koji nosi gume 17 ili 18 cola pa onda kuka kako su mu skupe gume? Ako nemas pare da ispunis to sto taj auto zahteva onda lepo kupis auto koji nosi gume od 14 cola pa ti nece biti skupe gume.Takodje,samo kod mene u firmi cak 90% kolega je islo na more u Grcku a sad kukaju da nemaju za zimske gume! Pa drugovi moji,kad imate za letovanje onda se otvorite i za zimske gume da nemoram ja da strepim hoce li me od pozadi stici neko sa letnjim gumama kada stanem na semafor za vreme sneznih padavina i to samo zato sto je morao letos da usoli zadnjicu u egejskom moru pa sad nema za gume.
    Uporedjujemo zakon sa Svajcarcima,fincima i ostalima a ne znamo da njima ne treba zakon da bi zimi koristili zimske gume jer oni imaju takav mentalitet i svest da ce svako od njih na vreme montirati odgovarajuce pneumatike.To bi bilo kao kada bi rekli da u Srbiji po zakonu nisi obavezan da u toku zimskih meseci nosis jaknu,kapu i zimske cipele kada izlazis u setnju.Naravno da zakon to nemora da propise ali si dovoljno svestan posledica setnje po snegu u sortsu i papucama pa ces sigurno obuci zimsku garderobu.Tako je i sa gumama.
    Malo sam se vise raspisao ali moram jer sam revoltiran takvim stavom drzave i razmisljanjem nasih vozaca i gradjana.

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Nisu se Finci ili Svajcarci ili Srbi rodili sa razvijenom svesti, prosto je pretnja mogucom kaznom sasvim dovoljna za psihofizicki zdravog coveka da sam proceni sta da radi. A ta kazna je recimo gubitak imovine tj konkretno kuce.
      Na primer, usled izazivanja sudara po snegu doslo je do povredjivanja drugih ucesnika (putnika, pesaka, bilo koga) a pri cemu su vozene neispravne tj letnje gume za zimske uslove.Osiguranje naravno po slovu ugovora ne pokriva takve rizike pa sav teret placanja snosi izazivac nesrece (sa letnjim gumama) a sto ukljucuje kako materijalne (limariju i staklariju sto je sitnica u novcu) tako i nematerijalne troskove u sta spadaju lecenje, dozivotna invalidska penzija, izgublejni profit usled nemogucnosti rada, psihicke traume, naruzen fizicki izgled usled operacije npr lica itd itd.

Takav trosak obicno iznosi reda minimum 100.000 evra pa do 5.000.000 evra a sto naravno placa iz svog dzepa taj sa letnjim gumama.

Kako nije imao navodno novca za ispravne gume mala je verovatnoca da ce imati u novcu da plati ali, kao punoletan gradjanin koji se smatra zdravim (prosao je medicinsku kontrolu pri dobijanju dozvole upravljanja) obavezan je po sili zakona da obezbedi naodkandu tih troskova bilo iz svoje imovine bilo kroz svoj rad tj platu/zaradu.

U praksi resenje slucaja je da vozac koji je sa letnjim gumama izazvao nesrecu najcesce ostaje bez zivotne ustedjevine, bez kuce/stana/ poslovnog prostora/ firme ili sta vec ima i prelazi u neko sasvim novo stanje i okruzenje zivota.

Praksa, pomenutih zemalja gde nije obavezno da drzava nacrta sta se nosi od odece ili obuce leti a sta zimi kroz zakone vec se pojavljuje ta samosvest.

Voziti auto nije obaveza to je privilegija. Ko nije u stanju da plati 1/2 rezervoara goriva koliko kosta recimo izdatak za gumu godisnje taj svakako ima daleko vece probleme generalno.

1500 dinara godisnje koliko kosta jedna tipicna zimska guma 195-15 cola tesko moze biti razuman izgovor.

Sa druge strane zakon sam po sebi nema smisla niti efekta ako se ne primenjuje a pogotovu nema efekta ako nije pracen edukacijom zasto su potrebne zimi zimske gume i koje su stravicne posledice po sve ( i drustvo kroz cenu troskova, po pojedince) u slucaju da dodje do nezeljenog razvoja dogadjaja.

Meni vec godinama nije nikako jasno zasto je praksa da profesionalno upotrebljavana vozila poput hitne pomoci, vatrogasaca, policije, javnog autobuskog prvoza, kamiona koja mogu biti cak i 24 sata u voznji po pravilu imaju letnje gume.

Logika kaze da ako neko vozi 24 sata ima veci rizik da bude ucesnik nezgode nego neko ko vozi 2 sata dnevno vec samom pojavom na putu.

Ista stvar se odnosi i na upotrebu sigurnosnih pojaseva. Profesionalci vozaci ih po pravilu ne koriste.

Sa druge strane najvazniji zimski faktor su covek, njegov savrsne mozak i osecaj razuma za prostor i vreme tj opste uslove u kojima se nalazi i prilagodjava istima.

Zimske gume jesu korisno sredstvo ali vozac je faktor broj 1 i edukacija u tom smislu pruza najsigurnije rezultate.

U celoj prici novac ulozen u zimsku obucu je daleko manji od novca potrosenog na saniranje posledica usled nezgoda.

Prosta matematika kaze da je kupovina zimskih guma zapravo najjeftinija opcija, a Svajcarci ili Nemci ili Finci ili drugi skoro pa sve racunaju kroz novcanik- rezultat je pomenuta svest koja je jaca (novcanik) od bilo kog slova zakona na pappiru.

Opet nasa drzava i u ovoj oblasti nema plan delovanja pa je tako porez na gume besmisleno visok iako se zna da zimska guma nije u nasoj klimi neciji hiri niti luksuzan proizvod vec prosto nuzna potreba a takodje iako se zna da se vise para mora potrositi iz budzeta na saniranje troskova nesreca nego sto se sakupi porezom u budzet na osnovu prodaje guma.

Opet cista matematika, nasa drzava ( i ne samo nasa) zlonamerno radi na stetu sebe i gradjana.

Postoji prost metod da se jednom trajno resi pitanje zimksih guma, pri registraciji vozila novac koji se uzima na ime putarine (godisnje vinjete) usmeriti na kupovinu zimske gume i svakom vlasniku vozila od tog novca kupiti gumu i pisemno uruciti.

Nestaje izgovor da nema para za kupovinu obuce.

Drzava bi imala manji priliv u budzet u vidu te putarine ali bi imala i visestruko manji odliv iz budzeta na saniranje posledica zmislih nesreca.

U totalu, drzava bi imala znatan novcani dobitak tj plus.

Umesto da drzava izigrava trgovca gumama mogla bi i prosto da oprosti placanje te putarinske takse/vinjete sada svakome ko donese fiskalni racun i/ili potrvrdu sa tehnickog pregleda da je kupio i ugradio zimsku gumu.

Nasli bi se moguci nacini da se trazi rupa u propisu ali sam siguran i da bi prevaladalo posle nekog vremena saznanje da je besmisleno izbegavati upotrebu zimske obuce kada je zaista nuzno.

Sta bi bilo kad bi bilo, ali onda bi imali nivo svesti, novcanika i jos ponecega jedne Svajcarske ili Finske a ne bi bili tu gde sada jesmo. Drugim recima skoro pa utopija za nasu drzavu, administraciju, nase racunanje matematike i sta nam se dugorocno isplati a sta ne.... uostalom realnost oko nas sve govori.
      Izmisljaju se novi porezi da se sto vise osiromase gradjani a onda se ocekuje vece punjenje budzeta kroz vecu potrosnju, primer sa cenom naftnih derivata je vise nego upecatljiv u to verovanje u perpetum mobile finansijskih manipulacija.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• boban1982
        CBC Senator XXL
        • 14.03.2010
        • 1106
        • Batajnica
        • SAXO VTS-BIC

Onome ko ne zna da vozi,ili ko misli da po snegu moze da vozi isto kao i po suvom nece pomoci ni deset pari zimskih guma,pa cak i gusenice da stavi!Naravno da je bezbednije voziti sa zimskim gumama,ali ne znaci samo kupiti cetiri zimske gume,nego i cetiri felne,ljudi bi to postovali ali kada ne bi morali da placaju najskuplje gorivo u regionu,kada ne bi popravljali trapove zbog rupa,kada ne bi kupovali izmisljenu prvu pomoc od 2000 din...Po meni,mnogo su bitnije gume nego ta nova prva pomoc!A to jos nije sve,kada bude poskupeo tehnicki pregled,pa onaj bonus,malus sa polisama...A sve se bojim da ce policija staviti zimske gume na sva svoja vozila....

Comment

• gorans
          CBC Senator XXL
          • 09.03.2010
          • 1525
          • Beograd

I ko zna i ko nezna da vozi,bezbednije ce voziti sa zimskim nego sa letnjim gumama.Naravno.opasno je biti u zabludi i misliti da si montazom zimskih guma resio problem klizavog puta i opalis po gasu.
          Moj stav je da zimi treba imati sve 4 zimske gume a voziti kao da su vam na tockovima letnje gume,polako i oprezno,bez naglih kocenja,ubrzanja ili menjanja pravca.
          Pogledajte trku Formule1 gde su svi odlicni vozaci i vrhunski bolidi a razlike po krugu manje od 1s,pa kada pocne da pada kisa razlika izmedju onih koji su stavili gume za kisu i onih koji nisu vise nije ispod 1s po krugu vec mnogo vise.
          Ja smem sve sto imam da dam na opkladu da ce po kisnoj stazi sa slik pneumaticima Vettel imati losije vreme nego neki debitant koji vozi na gumama za kisu.
          Evo i neki link:

Last edited by gorans; 02.10.2011, 15:07.

Comment

• filo
            CBC Član
            • 02.05.2008
            • 35
            • Lo
            • Megane sport

Originally posted by gorans View Post
            Izgleda da ne mora uopste zimske gume (kao po starom zakonu) vec mogu i letnje ali ne ispod 4mm i to samo na pogonskim tockovima.Mene samo zanima koji mozgovi su to dozvolili? Niko nemoze da me ubedi kako zimi ne trebaju sve 4 zimske gume i kako je doslo do odlaganja zbog toga sto ljudi nemaju para da ih kupe.Svako ko ima pare za auto i za gorivo mora da ima i za gume jer svaki auto nosi dimenziju guma prilagodjenu njegovoj vrednosti i klasi.Zasto nas covek kupi BMW koji nosi gume 17 ili 18 cola pa onda kuka kako su mu skupe gume? Ako nemas pare da ispunis to sto taj auto zahteva onda lepo kupis auto koji nosi gume od 14 cola pa ti nece biti skupe gume.Takodje,samo kod mene u firmi cak 90% kolega je islo na more u Grcku a sad kukaju da nemaju za zimske gume! Pa drugovi moji,kad imate za letovanje onda se otvorite i za zimske gume da nemoram ja da strepim hoce li me od pozadi stici neko sa letnjim gumama kada stanem na semafor za vreme sneznih padavina i to samo zato sto je morao letos da usoli zadnjicu u egejskom moru pa sad nema za gume.
            Uporedjujemo zakon sa Svajcarcima,fincima i ostalima a ne znamo da njima ne treba zakon da bi zimi koristili zimske gume jer oni imaju takav mentalitet i svest da ce svako od njih na vreme montirati odgovarajuce pneumatike.To bi bilo kao kada bi rekli da u Srbiji po zakonu nisi obavezan da u toku zimskih meseci nosis jaknu,kapu i zimske cipele kada izlazis u setnju.Naravno da zakon to nemora da propise ali si dovoljno svestan posledica setnje po snegu u sortsu i papucama pa ces sigurno obuci zimsku garderobu.Tako je i sa gumama.
            Malo sam se vise raspisao ali moram jer sam revoltiran takvim stavom drzave i razmisljanjem nasih vozaca i gradjana.
            Zimska guma za moj auto kosta 25000 al jedna . Iskreno necu to da kupim . Koristicu taxi ako potvrde . Po meni je sam zakon debilan Kaze od 1 novembra .. Sta ako je temperatura preko 10 ? Nista ovde nije normalno . Ama bas nista . 39 000 000 e su placene one glupave prve pomoci . Koliko ce gume da kostaju ?
            Last edited by filo; 04.10.2011, 00:08.
            Antilaser priority
            Radenso hd+
            Valentine one

Comment

• gorans
              CBC Senator XXL
              • 09.03.2010
              • 1525
              • Beograd

Upravo o tome i pricam.Zasto vozis auto sa tako skupim gumama ako ces da se zalis na cenu istih?
              S druge strane podrzavam tvoj stav da ko nece da kupi zimske gume ide taxijem ili busom.

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

Re: Zimske gume i novi ZOBS

nisi ni svestan koliko je to u stvari dobro a ne naopako. Bolje drzava da te natera da kupis gume nego da ti osiguravajuca drustva kroje kapu i u slucaju neke saobracajke uzmu sve sto imas. Bio kriv ili ne, bio si neispravan. Izadjite malo napolje, na par dana pa onda pricajte kako je ovde sranje.

rekoh to ranije ali ponovicu, nije problem u zakonu, u sprovodjenju zakona, gumama, lancima i katancima vec je problem sto se nema. A zasto se nema? e to nije za ovu temu i za ovaj forum.
                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

trenutno je propis da moze jedan par zimskih i uslov 4 mm za sve gume jel tako?
                  e pa to je zakon. a ko se ne oseca dovoljno bezbedno sto svi ucesnici nemaju sve 4 zimske , A NE moraju da imaju.
                  ne treba da vozi zimi ,neka ide autobusom taxijem.

i to je zakon ,a sto nije drugacije nije tema ovog foruma
                  osiguravajuce kuce mogu da traze samo ono sto si bio duzan po zakonu da imas a ne nesto ekstra.

mozda uvedu od iduce godine zakon da mora 4 gume , ali ni da auto ne moze da bude stariji od 20 god naprimer.
                  i sad neko je ubedjen da je njegov auto ispravan i prodje tehnicki i sve ostalo...ali prc.! ne moze ,stariji je od 20 god.
                  i to bude zakon i nema price.

BTW ja sam da uvek ima price , o svemu.
                  Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Chubbs
                    Everybody lies
                    • 29.01.2006
                    • 5807
                    • Novi Sad
                    • Audi A6 1.8T

u mnogim evropskim zemljama zimske gume nisu obavezne po zakonu pa kad napravis sranje osiguravajuca kuci ti stavi cojones u mengele i steze.
                    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

u nekima jeste u nekima nije . ovde nije.
                      mozda bude i stega i gume ,mozda samo gume.. stega bez guma ?
                      koje ovde sado ko bog-te-mazo ?
                      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Mentalitet je čudo. misliš da si zeznuo državu, a bude suprotno. Ako nemaš novca za bezbedan auto, n emaš ga ni da nekome nadoknadiš štetu kada napraviš štetu ne poštujući zakone prirode. Uštedite 20k za gume, ali ipak izdvojite jedno bar 5k evra za štetu.

<<<drugar mi advokat, pa čeka, za sebe i prijatelje...

<<<mislite o tome!
                        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• kupac u najavi
                          CBC Član
                          • 07.08.2011
                          • 58
                          • BG

Nepisano pravilo je da, ko vozi zimske gume zimi - vozi ih i leti, a ko vozi letnje leti - vozi ih i zimi.

-Šta ti meni 2 seta ? Je l' vidiš da na gepeku piše Quattro, Xdrive i 4matic ?
                          -Je l' koči - koči ! - Imam kasko, imam kuma advokata, imam šuraka u MUP-u, imam zeta u ministarstvu, "srediće" ujak sa načelnikom, strina u opštini, komšija u pošti. Naći će se "rešenje".

Suština cele priče je bezbednost, ali ne učesnika saobraćaja koliko vlastodržaca.
                          Ljudi su mahom zaista na okrajku hleba i okrajku parizera. Izričit zakon bi ih "zaklao" na sve načine i kroz sve uglove, dok ovako sve nastavlja da se kotrlja po starom i svi opet ćute, manje-više. Ideš, radiš, čutiš i jedeš **vna, takoreći plivaš. Vidiš da svi tako rade, to znači da je idealno.

Comment

• gorans
                            CBC Senator XXL
                            • 09.03.2010
                            • 1525
                            • Beograd

Moze zimi da se vozi kabrio sa spustenim krovom a moze i Yamaha R1 jer to zakon ne brani.Pa zasto onda ne vozite?Zato sto ce da se smrzne guzica! Ko nije po snegu sleteo s puta zbog letnjih guma taj moze da bude srecan.Ja sam napred imao zimske a nazad letnje i pri 40km/h sam krenuo da preteknem traktor ali mi se pojavio auto u susret i prikocio sam (lagano) da se vratim u svoju traku pa me je zadnjica obisla jedno 2 kruga i zavrsio sam u kanalu.Od tada samo sve 4 zimske i vise nisam imao takvih pirueta.

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Slažem se da su zimske gume bolje za zimu, naročito ako ima stalno snega, bez snega po meni i nema nekog efekta.
                              Nego, muka mi je više od toga ako nemate to i to vi ste pacer, antiprirodni element, protivpravniblud sa osiguranjem vršite i sl..
                              Kupio sam auto koji je skuplji od mene, pa šta, ima nešto i u zadovoljstvu u ovom jednom životu, ne moram biti robot po želji osiguravajućeg društva.
                              Stotinama godina sam vozio bez ijedne zimske gume, obišao evropu mnogo puta, po Beču vozio u "rikverc" jer vozim polako pa mi se stalno ubacuju a sneg do brade itd... Nikad nisam nikog ubio niti je neko mene ubio kao što se vidi iz priloženog. imao sam nekoliko okretanja ili sitnih sudara sa 20 na sat ali tu sumnjam da bi spajkovi pomogli a ne zimske gume.

Cela država i ona prostoproširena nije čula za zimsku gumu pa ni oni oko triglava a sad ko nema taj je pacer...

Stvar je u glavi, nemoj srljati pa ćeš i sa ćelestonkama sitići do Sibira...

Otpor stoci bre....
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Chubbs
                                Everybody lies
                                • 29.01.2006
                                • 5807
                                • Novi Sad
                                • Audi A6 1.8T

bila druga vremena.

Comment

Working...
                                X