Zimske gume i novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dekiv68
    CBC Senator
    • 06.03.2010
    • 230
    • Borča

Odg: Zimske gume i novi ZOBS

Šta kažete na ovo:

Zimske gume samo kad je potrebno

IZVOR: BETA

Beograd -- Komitet za bezbednost saobraćaja Srbije je predložio da po pravilniku zimske gume moraju biti na svim točkovima vozila samo kada to nalažu uslovi na putu.[/URL]Kada se temperatura opadne ili počne sneg, u saobraćaju bi smela da učestvuju samo vozila koja imaju zimske pneumatike na svim točkovima i ostalu zimsku opremu, predlaže Komitet.

Motorna vozila koja nemaju zimske gume na svim točkovima, smela bi da učestvuju u saobraćaju uvek kada su kolovozi suvi i kada temperatura nije niska, piše u saopštenju Komiteta.

Prema Pravilniku čija je primena danas odložena po drugi put za još godinu dana, motorna vozila moraju od 1. novembra do 1. aprila imati zimske gume na svim točkovima.

Starim pravilnikom koji se sada primenjuje, predviđa se obaveza upotrebe najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima, ili letnjih guma dubine šare od najmanje četiri milimetra, i upotreba lanaca na pogonskim točkovima.

Ministarstvo za infrastrukturu je danas odložilo primenu novog Pravilnika do 1. novembra iduće, 2012. godine, a Komitet pozvao ministra Milutina Mrkonjića da promeni Pravilnik kako Komitet predlaže jer tako neće ugroziti bezbednost učesnika u saobraćaju, a uvažiće materijalno stanje građana.
    Last edited by dekiv68; 14.10.2011, 22:40.

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

Re: Zimske gume i novi ZOBS

au deki, namuci te post
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• dekiv68
        CBC Senator
        • 06.03.2010
        • 230
        • Borča

Pa što neće prosto Copy/Paste već prikazuje kao link? Stvarno me namuči

Comment

• ekonomik
          CBC Senator XXL
          • 28.01.2007
          • 315
          • Železnik

Обавеза поседовања све четири зимске гуме од 1. новембра и званично је одложена за следећу годину, саопштило је јуче Министарство за инфраструктуру. Министар Милутин Мркоњић позвао је Министарство унутрашњих послова да се стриктно придржава правила која су важила и прошле године. То значи да сва возила морају да буду опремљена са две зимске гуме на погонским точковима или летњим пнеуматицима...

Comment

• gorans
            CBC Senator XXL
            • 09.03.2010
            • 1525
            • Beograd

Sve je to jedna velika sprdnja i neznanje,kako kljucnih ljudi koji donose zakone tako i nas gradjana.Ja sam mom caletu kupio jos dve zimske gume posto vec ima dve i misli da mu je to dovoljno.Kupio sam i sestri 4 nove GY Vector5 za sva godisnja doba posto ne vozi mnogo i ne vozi po kijametu pa smatram da ce joj te univerzalne gume zavrsiti posao.Jednostavno,necu da dozvolim da mi neko drag nastrada zbog svog neznanja vezanog za trakciju i prijanjanje guma u zimskim uslovima.
            Sto ce znaciti,ako ja sa mojih cca 400e plate mogu da kupim sestri i tati nove zimske gume a sebi sam ih kupio prosle zime,moze svako ko ima auto da kupi bar sebi sve 4 zimske.
            Jednostavno,ako nemas para za osnovno odrzavanje kola,u koje spadaju i gume,nemoj ni da vozis.
            Voleo bih da neko uporedi na snegu npr. Mercedes S klase koji ima sve moguce sisteme poput ABS,ESP,EDB itd sa Yugom a da mecka ima letnje a Yugo zimske gume.Kladim se da bi ga Yugisa dobio u svakoj disciplini (kocenje,ubrzanje i upravljivost)

Comment

• Odg: Zimske gume i novi ZOBS

Ne lupetaj ...

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

A ti probaj, pa vidi koliko je to daleko od lupetanja.
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• boban1982
                  CBC Senator XXL
                  • 14.03.2010
                  • 1106
                  • Batajnica
                  • SAXO VTS-BIC

Imao sam juga koji je imao gume 145/80 r13,to je bila fabricka dimenzija guma na jugicima 90-ih godina,bile su tigrove i bile su letnje,jer tada niko nije ni pominjao zimske gume.Probijao sam se prvi kroz neutaban sneg,vozio sam ga ukupno pet zima,i nisam imao nikakakvih problema,mogu da zamislim kako bi tek isao da su bile zimske.Uske gume,pa jos ako su zimske mogu da gaze bez ikakvih problema.

Comment

• banekg
                    CBC Senator XXL
                    • 06.09.2010
                    • 1274
                    • Nis
                    • Toyota Carina e 2.0

...a ja sam na svojoj kozi osetio, kako je luksuzan auto od 3000ccm i 250 konja, sa celavim gumama, u zimskim uslovima, najblaze receno, neupotrebljiv - na zalost. Dakle, mislim, da kolega odozgo, uopste ne lupeta.
                    Long Live CBC!!!

Comment

Iz nekog razloga se ne vidi citat i boldovan tekst na koji se odnosi moj komentar (deo o platežnoj moći stanovništva).
                      @206
                      Probao i ovako i onako, bolje je sa zimskim gumama, ali nije tako strašno ni sa DOBRIM letnjim. U mojoj vozačkoj karijeri (koja nije ni tako mala, skoro 20 godina, preko 20 automobila, kilometre nisam brojao) sam imao 6 udesa, što lakših, što težih, što totalki, nijedna nije bila zbog snega i letnjih guma. Koliko sam ja do sad video, većina vozača koji nisu sigurni u sebe ili svoj automobil, ni ne izlazi po kijametu ili ledu. Onaj mali deo koji izlazi PO SVAKU CENU I SA BILO KAKVIM GUMAMA I U AUTOMOBILU DISKUTABILNE ISPRAVNOSTI je u svakom slučaju rizičan, bila zima ili leto. Po meni je dosadašnji zakon sasvim u redu (dubina šare minimum 4 mm NA SVIM GUMAMA + lanci ako uslovi zahtevaju), samo ga treba sprovoditi.
                      Nemojte pominjati ćelave gume, to ovde nije tema ...

Comment

• banekg
                        CBC Senator XXL
                        • 06.09.2010
                        • 1274
                        • Nis
                        • Toyota Carina e 2.0

Ragularne letnje gume, za letnji period, su u zimskim uslovima celave...
                        Long Live CBC!!!

Comment

Možda na trkama, u realnom životu nisu.
                          A šta su po tebi zimski uslovi?

Comment

• boban1982
                            CBC Senator XXL
                            • 14.03.2010
                            • 1106
                            • Batajnica
                            • SAXO VTS-BIC

Zakon trenutno nalaze zimske gume na pogonskim tockovima ili letnje sa sarom od 4 mm,a onaj ko misli da to nije bezbedno neka stavi sve cetiri zimske,samo neka ne misli da je auto svemoguc sa takvim gumama,oprezna voznja je jako bitna!!!

Comment

• banekg
                              CBC Senator XXL
                              • 06.09.2010
                              • 1274
                              • Nis
                              • Toyota Carina e 2.0

Ajd' ovako - zakon me, kad su gume u pitanju, ni najmanje ne interesuje, jer ga pisu ljudi, skloni da se pred izbore uvlace gradjanstvu u d..., pa tako sada imamo odlaganje zakona, jer sledi izborna godina.

Nosim sve cetiri zimske gume, jer su mi pogonski tockovi pozadi, a upravljacki sistem je na prednjim tockovima (kao i kod svih ozbiljnih automobila).
                              Dalje, zimske gume su konstruisane za zimski period i hladniji, prljaviji, mokriji, zaledjeniji asfalat, a letnje za vreli asfalt. Svako od nas zna da se zimske gume u letnjim uslovima unistavaju po vrelom asfaltu, pa tako prica o parama, ustedi i nemanju novca, ne pije vodu.

I odgovor na pitanje sta su zimski uslovi - auto zimi vozim i van grada, po brdovitim selima sumadije, pa tako ne zelim da govorim o zimi u centru BG-a, gde su ulice verovatno ociscene tokom cele zime...
                              Long Live CBC!!!

Comment

A zašto bi onda neko ko ne izlazi iz grada MORAO da ima sve 4 zimske gume?
                                Imamo odlaganje zakona koji nije odgovarajuć, prepisan je iz neke zemlje koja nema iste klimatske uslove kao Srbija. Agencija za bezbednost u saobraćaju je najavila reviziju tog zakona, t.j. prilagodjavanje našim uslovima. Niko ne brani vozačima koji se često kreću po nerasčišćenim putevima da koriste zimske pneumatike, ali ne treba primoravati ostale kojima realno ne trebaju. Postoje razne mogućnosti za sprovodjenje čak i ovog novog zakona. Na primer obavezno posedovanje zimskih pneumatika na putevima pokrivenim snegom, tako bi vozila bez istih ostajala na parkingu za vreme snežnih padavina, a ostalim danima (kojih je velika većina u toku zime) bi mogla da se koriste.
                                Last edited by Guest; 16.10.2011, 22:07.

Comment

Working...
                                X