Zimske gume i novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Odg: Zimske gume i novi ZOBS

Evo ga, opet ista prica, naravno kao rezultat neznanja. Necemo opet u ovu pricu, makar dok se ucesnici ne edukuju sta je zimska guma, cemu sluzi i zasto je superiornija po hladnom vremenu, a ne samo po snegu, od letnje.

Zimska guma je guma za ZIMU, ne samo za SNEG. Ko ne pravi razliku izmedju te dve stvari ulazi u ovu diskusiju sa krajnje pogresnim ubedjenjem, odnosno da u nedostatku snega letnja guma zimi radi isto tako dobro kao i zimska. Sto je naravno totalno pogresno. Izvolite, zaletite se 100 na sat, na suvom asfaltu i -5 napolju, sa zimskim i letnjim gumama, pa javite razliku...
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Odg: Zimske gume i novi ZOBS

Ko kaže da radi isto? Ja kažem da radi zadovoljavajuće. Ni letnja guma leti posle godinu dana ne radi isto kao dok je sveža, ali na to niko ne obraća pažnju, jer su nijanse u pitanju. A složićeš se da i letnjih guma ima hiljadu vrsta, što za mokro, što za suvo, što za provalu oblaka, pa niko ne uvodi obavezne kišne gume, gume za 40+ stepeni i.t.d.
      A što se tiče superiornost, da li to znači da treba da zabranimo upotrebu TRAYAL-a ili nekih drugih lošijih proizvodjača, zato što je GOOD YEAR superiorniji na putu?
      Last edited by Guest; 17.10.2011, 08:45.

Comment

• banekg
        CBC Senator XXL
        • 06.09.2010
        • 1274
        • Nis
        • Toyota Carina e 2.0

Zdrav razum i najosnovnije znanje o gumama, mi nalaze da zimi vozim zimske, leti letnje, a tako i finansijski najbolje prolazim. Medjutim, ljudi poput mene i nisu predmet ovakvih zakona, vec se ovakvi zakoni donose zbog onih koji smatraju da je svejedno, iz razloga, sto osim svoje bezbednosti, ugrozavaju bezbednost i onih drugih.

Na zalost, neretko, u nasoj zemlji, se zakoni donose sa drugacijim ciljevima i razlozima, pa ih tako mogu i odlagati u nedogled, ako je to povoljno po nekakve politicke odnose i tokove u drustvu. Ja samo ne razumem, u cemu je problem - ako imate auto, morate kupiti gume - najjeftinije je imati komplet letnjih i komplet zimskih guma.
        Long Live CBC!!!

Comment

• 206
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Originally posted by kole24 View Post
          Ko kaže da radi isto? Ja kažem da radi zadovoljavajuće.
          A ja na to kazem da, sa takvim razmisljanjem, ili nemas previse iskustva sa ekstremnim situacijama, ili jednostavno, manjak iskustva uopste. Ni u kom slucaju i ni po kom kriterijumu nisu zadovoljavajuce.

da li to znači da treba da zabranimo upotrebu TRAYAL-a ili nekih drugih lošijih proizvodjača, zato što je GOOD YEAR superiorniji na putu?
          O da, ako mene licno pitas. Ali i pored toga, radije bih zimi vozio zimski Trayal nego letnji Good Year.

Comment

• boban1982
            CBC Senator XXL
            • 14.03.2010
            • 1106
            • Batajnica
            • SAXO VTS-BIC

Trajalove gume klizaju leti kao da su na ledu,bolje se ponasa poluistrosena bilo koja druga guma nego nova trajalova!

Comment

• gorans
              CBC Senator XXL
              • 09.03.2010
              • 1525
              • Beograd

U zimskim uslovima,naj losija zimska guma je bolja od naj bolje letnje.

Comment

• dekiv68
                CBC Senator
                • 06.03.2010
                • 230
                • Borča

+1.

I zato sledećeg vikenda na pogonske, prednje, točkove montiram nove zimske gume, bez obzira na zakon ili pravilnik.

Comment

• Odg: Zimske gume i novi ZOBS

A što ne staviš sva 4, jel znaš koliko bi se bolje ponašao automobil?

Comment

• 206
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Ne zaboravi da javis kako se automobil ponasa na klizavoj zasnezenoj krivini sa prednjim zimskim gumama i dosta gripa, i zadnjim koje ga nece imati uopste. Bice

Comment

• Laguna 2002
                      CBC Senator
                      • 13.12.2009
                      • 297
                      • Bačka Palanka

Originally posted by dekiv68 View Post
                      +1.

I zato sledećeg vikenda na pogonske, prednje, točkove montiram nove zimske gume, bez obzira na zakon ili pravilnik.
                      Da li mislis da ce se na +15 C ( koliko javljaju sledece nedelje ) zimske gume ponasati bolje od letnjih. Ja mislim da je jos uvek rano za zimske gume, dokle god maksimalna dnevna temperatura prelazi 10 C.

Comment

• sasha015
                        CBC Veteran
                        • 29.02.2008
                        • 153
                        • LOznica
                        • Hyundai i-20

Isuvise se opterecujete oko guma.Da li treba ili ne treba.
                        Treba.Ko ima da kupi neka kupi.Ko nema i dalje ce pricati da zimske nisu potrebne.Sada nisu potrebne jer dnevna temperatura prelazi 15??Sta je sa jutarnjom,sta je sa vecernjom temperaturom.Kao da svi vozimo ulicne trke,pa su performanse automobila narusene"neadekvatnim"gumama za odredjenu temperaturu?
                        Valjda ce osiguravajuce kuce uskoro reagovati(zakon im ostavlja tu mogucnost),pa ako izazoves nesrecu,a nemas odgovarajuce gume ima da platis sve,pa ce i filozoforanja biti mnogo manje.
                        Besparica i nemastina jeste.Ali tako je bilo zadnjih 20 godina i bice narednih 20.Ako imas kupi,ako nemas nemoj.Vozi dokle mozes,al se zamisli kad povezes jos nekog u autu sa sobom.

Comment

• dekiv68
                          CBC Senator
                          • 06.03.2010
                          • 230
                          • Borča

Originally posted by kole24 View Post
                          A što ne staviš sva 4, jel znaš koliko bi se bolje ponašao automobil?
                          Osnovni razlog što ne stavljam sve 4 zimske gume (odmah) je nedostatak 2 felne 13". Čim ih nabavim stavljam sve 4 zimske.
                          Mislim da je to prava stvar - zamena kompletnih točkova, a ne stalna, sezonska montaža - demontaža i balansiranje guma.
                          Takođe, mislim, da je bolji način skladištenja guma na felnama.
                          Last edited by dekiv68; 28.10.2011, 22:14.

Comment

• dekiv68
                            CBC Senator
                            • 06.03.2010
                            • 230
                            • Borča

Originally posted by 206 View Post
                            Ne zaboravi da javis kako se automobil ponasa na klizavoj zasnezenoj krivini sa prednjim zimskim gumama i dosta gripa, i zadnjim koje ga nece imati uopste. Bice
                            Misliš li da je bolje, na takvoj podlozi voziti 4 letnje gume, nego na pogonskoj prednjoj osovini zimske, a na zadnjoj letnje gume?

Comment

• Gruja
                              CBC Senator XXL
                              • 09.02.2006
                              • 614
                              • Bgd
                              • Alfa 75 TS

Misli, i u pravu je...
                              Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• 206
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Osim u situacijama kad treba krenuti iz mesta na zasnezenom putu, da, mislim da je bolje. Ekvivalent voznje sa prednjim zimskim i zadnjim letnjim gumama po snegu bili bi konstantno drzanje povucene rucne kocnice, pa ti probaj da vozis tako.

Comment

Working...
                                X