Auto sediste za dete

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Grumpy
    CBC Veteran
    • 30.10.2009
    • 151
    • Cartolle, Cattaro bay
    • Meriva B, BMW 520d

Re: Auto sediste za dete

Moj junior je malo mladji (2 godine) ali je krupan, 16kg, pa smo mi jos proletos presli u kategoriju 2-3, sa Maxi-Cosi Rodi XR sedistem. Nema isofix, ali donji deo moze malo da se ukosi za laganu dremku, koristi se pojas od auta. Meni je zadnja klupa dosta ravna, slabo profilisana, pa se sediste pomera malo po krivinama. Reseno jednostavnom varijantom, traka oko 1/3 naslona i naslona sedista, da se ne pomera. Sada mi je zao sto nisam uzeo sa izofix-om, ali nije bilo tada kada smo gledali a u prethodno (Inglesina 9 - 18kg) vise nije mogao da se nasloni (bez jakne).
    Ono sto sam hteo proletos da uzmem je Recaro, kosta, ali je i tri klase bolje od ostalih.
    Mislim da je Maxi kostao 12k, a Recaro oko 18 - 19k

ovde mozes videti Recaro program, nesto od toga se nadje i kod nas da se kupi

http://www.recaro-seats.co.uk/child-sea ... -monza.php

http://www.recaro-seats.co.uk/child-sea ... -start.php

i Maxi-Cosi

Comment

• gorans
      CBC Senator XXL
      • 09.03.2010
      • 1525
      • Beograd

Imam jednu dilemu pa me zanima misljenje ostalih roditelja koji vode racuna o bezbednosti svog deteta u saobracaju.Posto mi cerka ima 11 meseci vreme je da razmisljam o vecem auto sedistu posto ovo Chicco koje imam postaje malo.Malo sam razgledao i nasao neko kojem ni neznam naziv i ne uliva mi poverenje a kosta 9000din,zatim Chicco koja mi deluju bas kvalitetna i krecu se od 12 do 15000 din a tu je i Romer sa cenom od oko 20 000 din.Zanima me i neka vasa preporuka za kvalitetno i bezbedno sediste do 150e a moze i nesto skuplje ako dete ima samo 1% vise sanse da ostane nepovredjeno u njemu.Skartovi poput onih od 30-40e me ne zanimaju.Za bezbednost deteta ne postoji cena ali ja jednostavno nemam para za nesto od 300e.

Comment

• prolupator
        CBC Senator XXL
        • 02.09.2005
        • 3968
        • Zemun

Chicco je OK, možeš naći i relevantne testove po net-u.
        Treba ti podesivo sedište u kom se dete veže u 6 tačaka, samo gledaj da je detetu što udobnije u tom sedištu, da je mekano i "da si ti dete da bi i to voleo da sediš u takvom sedištu".
        Manje bitno je da li je sa ISOFIX-om ili se vezuje pojasevima, mada je ISOFIX sigurniji, tako kažu, ali i dosta skuplji.
        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• gorans
          CBC Senator XXL
          • 09.03.2010
          • 1525
          • Beograd

Malo sam guglao i nasao podatak da su 2 chicco modela pala na testu ADAC-a pa me je to malo navelo da pogledam neke druge marke i nasao sam Recaro ali su mu cene od 19 do 25000 din.Ako je taj Recaro zaista bezbedan koliko i kosta nije mi problem i da uletim u minus pa da ga kupim ali neznam da skupo znaci i bezbedno.Ako ima neki link za uporedni test auto sedista bio bih zahvalan!

Comment

• Ji 4Tze
            CBC Senator XXL
            • 04.05.2006
            • 806
            • bg
            • Honda CR-V 4WD

Pa na ADAC testu imaš, koliko se sećam tabele, i jedno od 50€ pri vrhu liste

Recaro lepo zvuči ali onaj materijal je (po onome što sam opipipao) bezveze.
            Ono što treba da te zanima jeste da je sedište prošlo atest, proveri nalepnice - mora da postoje neke dve, zaboravio sam tačno koje.

Comment

• bili
              CBC Senator
              • 13.11.2007
              • 208
              • NS

ECE R44/04. Trenutno važeći standard. Ne bih kupio ništa ispod ovog. Sve kod nas poznatije marke Chicoo, Cam,... a o Romeru i da ne govorim, već davno ga imaju.

Eventualno ECE R44/03 (stariji standard ali još dozvoljen u EU). Policijama u EU je naloženo da proveravaju dečja sedišta i da kažnjavaju sve koji imaju sedište sa starijim standardima od ovog. Moje ima ovaj standard, jer kada je kupljeno taj je bio važeći.
              VW über alles.

Comment

• BOOST
                Founder - Admin od Začetka
                • 29.09.2004
                • 8726
                • Gislaved//Sweden
                • SAAB 9000 AERO R; SA

Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                move your mind

Comment

• Paranoid
                  CBC Senator XXL
                  • 13.01.2009
                  • 622
                  • Beograd
                  • Fiat 131 1300

Hvala.
                  Heavy horses ! Move the land under me ...

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

Danas sam kupio Brevi Grandprix do 18kg.Deluje mi kvalitetno a i lepo na oko,ima vise polozaja tako da devojcica moze da pajki dok lagano krstarimo nasim lepim putevima.Platio sam ga 11700din. ne znam da li sam ispravno pazario ali sta je tu je.Gledao sam Recaro,extra sediste ali 19990din.Da sam imao jos tih 8 kupio bih ga.

Comment

• pecinjo
                      CBC Početnik
                      • 17.05.2010
                      • 2
                      • Niš

Odg: Auto sediste za dete

Ajd sad jedno pitanje, gde i kako da zakačim auto sedište (grupa 2/3) za veće dete nije kolevka, kad nemam pozadi pojaseve a na prednje sedište po zakonu ne smem? Verujem da sličan problem muči mnoge vlasnike domaćih ili starijih automobila, ili da idem peške dok ne skupim pare za noviji auto

Comment

• sErGiO
                        Moderator
                        • 30.01.2007
                        • 2769
                        • Neko selo pored Beogr
                        • Alfa Romeo 156SW

A da li postoji mogućnost da se napakuju zadnji pojasevi od nekog drugog auta? Ja sam pre neki dan pokušao da vežem korpu za bebca u ženinog juga na prednje sedište i nemože da dohvati pojas

Comment

• gorans
                          CBC Senator XXL
                          • 09.03.2010
                          • 1525
                          • Beograd

Originally posted by pecinjo View Post
                          Ajd sad jedno pitanje, gde i kako da zakačim auto sedište (grupa 2/3) za veće dete nije kolevka, kad nemam pozadi pojaseve a na prednje sedište po zakonu ne smem? Verujem da sličan problem muči mnoge vlasnike domaćih ili starijih automobila, ili da idem peške dok ne skupim pare za noviji auto
                          Ko kaze da je zabranjeno na prednjem sedistu?

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Pa, lepo kaže, da se radi o većem detetu, ali nije za kolevku (košaru)! Evo šta je propisao ZOBS:

Član 31.

U motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina, kao ni lice koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci ili iz drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima.

Dete do tri godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, dete do tri godine, može se prevoziti na prednjem sedištu, ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu - korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk.

Comment

• pecinjo
                              CBC Početnik
                              • 17.05.2010
                              • 2
                              • Niš

ZOBS:

Члан 31.

У моторном возилу на предњем седишту не сме да се превози дете млађе од 12 година, као ни лице које је под утицајем алкохола, односно психоактивних супстанци или из других разлога није способно да управља својим поступцима.
                              Дете до три године старости превози се у безбедносном седишту, односно корпи, осим у возилима за јавни превоз путника.
                              Изузетно од става 1. овог члана, дете до три године, може се превозити на предњем седишту, уколико се превози у безбедносном седишту - корпи, која је окренута супротно правцу кретања возила, када возило нема или је искључен безбедносни ваздушни јастук.

kako sam razumeo po novom zakonu napred ne smeju sedišta za decu koja gledaju u pravcu kretanja automobila, ja konkretno imam chicco neptun sedište, ono manje (korpu) je dete preraslo i sad sam na muci šta mi je činiti a da ispoštujem i zakon i da mi dete bude bezbedno.

A i meni je pala na pamet ideja sa vezivanjem dečijeg sedišta za zadnje sedište u jugiću ali je to fora da se samo ispoštuje zakonska forma tj. da milicija ne piše kaznu što je sedište napred ali što se sigurnosti tiče to je daleko od onoga što bi trebalo da bude pogotovo što se to sedište obara i svu silinu eventualnog udara drže oni hvatači na sedištu dok je kod fabričkih pojaseva ta sila raspoređena na određenim mestima koja su fabrički za to predviđena. Meni lično nije problem da nešto zbudžim i napravim neki sistem vezivanja i to bi verovatno bilo kako treba, ali verovatno ipak nemam test poligon ni gomilu uređaja da sve to isprobam poput fabrike.

Comment

• rajmax63
                                CBC Prijatelj
                                • 02.04.2005
                                • 1415
                                • Bačka Palanka
                                • AUDI A6 2.0TDI 170KS

Najnovija ADAC istraživanja o dečjem sedištu
                                Ne mora da znači,ako je skupo da valja

ADAC-ov testovi dečijih auto sedišta 2013

http://www.youtube.com/watch?v=I0LTY...O7D2kZJRcVrJkw

ADAC Potrošački savetnik dečija auto-sedišta crash test 2011 kupovina dečijih sedišta
                                blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                                Audi ima crveno T

Comment

Working...
                                X