Dizel ili benzinac na plin

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ada
    CBC Senator XXL
    • 04.06.2005
    • 2375
    • Novi Sad
    • Svasta nesto

Večita diskusija. Ako voziš dizela a odbijaš PDV onda je zvanično isplatljiviji dizel. A ovako stvar ukusa, godišnje pređenih kilometara i još milion drugih razloga.
    Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
    Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
    Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
    Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Srdjan
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 2416
      • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by lancer
      Dizel ce uskoro i kod nas biti skuplji od benzina. Tako je vec u 17 evropskih drzava. Time ce se jos vise relativizovati eventualne ekonomske racunice za i protiv dizela.
      Gde se moze videti taj podatak da je dizel skuplji? Otkud sad to kad je uvek bio jeftiniji?
      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Cena na zapadu je uvek bila nešto manaj za dizel u odnosu na benzina li je kompenzacija bila što dizeli troše u litrama manje. Ovde j bila velika razlika u ceni. Sad se izjednačuje kako sam i predvideo pre nekoliko godina da će biti isto kao što sam rekao da će biti cena plina oko pola benzina jer je i to većinom u svetu tako.

Cenu dizela možeš pogledati na pumpama pa će ti sve biti jasno.
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• GORAN 0211
          CBC Član
          • 30.03.2008
          • 68
          • feketic

Sve je stvar navike.i jedan i drugi imaju svojih prednosti i mana,a ekonomska racunica voznje im je skoro izjednacena.
          ja skoro sva auta sto sam imao bili su dizeli i mislim da je DIZEL ZAKON.kod njega nema tih "sitnica" kao kod benzinca .nema onog rezima polu hladan da se izgasi ili mali ler,kao sto je u dosta slucaja kod tih auta sa plinom
          NEZNAM MOZDA I NISAM U PRAVU

Comment

• MOSLER
            CBC Senator XXL
            • 27.05.2005
            • 1064
            • Niš

Sta podrazumevas pod tim "mali ler"?Na mom autu Megan dizel trenutno je gas podesen tako da je veoma mali, kao kod benzinca, pa se auto tako i ponasa,kada mu pojacam ler onda je to druga prica.
            Inace u normalnoj gradskoj voznji i u uslovima gde se auto ne forsira previse verujem da je dizelas bolji,sto zbog elasticnosti motora,sto zbog potrosnje,ali ako govorimo o iole agresivnijoj voznji mislim da dizelas tu gubi trku.Ne kazem da ne on ne moze da se vozi agresivno,narocito noviji automobili sa common rail motorima ali postavlja se pitanje kako ce raditi taj motor posle godinu dve dana takve voznje!
            Dizelasi za razliku od benzinaca ipak nisu konstruisani za visoke obrtaje.

Comment

• Masinac
              CBC Član
              • 19.02.2007
              • 57
              • Beograd

Originally posted by Srdjan
              Originally posted by lancer
              Dizel ce uskoro i kod nas biti skuplji od benzina. Tako je vec u 17 evropskih drzava. Time ce se jos vise relativizovati eventualne ekonomske racunice za i protiv dizela.
              Gde se moze videti taj podatak da je dizel skuplji? Otkud sad to kad je uvek bio jeftiniji?

U Engleskoj skuplji dizel od bezina
              U Nemackoj i Italiji se izjednacio
              Tedencija je da ce dizel biti skuplji od benzina
              To je sto ja znam a za 17 drzava ne znam,moze biti

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

u Svajcarskoj je jos pre 15 godina dizel bio skuplji od benzina.
                u Svedskoj takodje odavno.

skoro svuda je dizel skuplji, jedan od razloga je sto se pri destilaciji nafte dobije kolicinski manje dizela iz tone, drugi je sto razni aditivi i proces desumporizacije kosta podosta para dodatno, a u zadnje vreme drzave vode politiku oporezivanja dizela po stopama slicnim za benzin..

rezultat je proces koji se siri u sve vise drzava da dizel postaje skuplji od benzina u maloprodaji, za krajnjeg potrosaca.

barem evropski trend.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• panto
                  CBC Veteran
                  • 04.11.2007
                  • 148
                  • ljubic

Masinac:

"2.0 hdi ti trosi 5.7-6.5 Litara

izvinjavam se uredjivacima ali ne mogu vise da budem miran na ove izjave kako odlivaju iz rezervoara i kako trose manje od deklarisane potrosnje sa sve gorivom koje se kod nas prodaje [/quote]" Ovo se ne može shvatiti drugačije, već kao tvrdnju da ja lažem . Za tvoju informaciju deklarisana potrošnja za moj auto je: 7,30/ 4,50 /5,50. Uz to ne živim u Beogradu i ne vozim gradski taxi. Što se plina tiče, prvi plinski uređaj u svoje vozilo sam ugradijo 1973 god. "Volga" M 21. Otprilike u godinama kad si ti diplomac pišao u gaće, mi odrasli smo osvanjavali ispred plinara pored kuhinjskih boca za plin, da bi došli na red da ga kupimo, pretočimo u vozilo i kolko- tolko vozimo. Bilo je to vreme bonova za gorivo i zabrane točenja plina u vozila. Isto tako smo u relativno bliskoj prošlosti vadili boce iz vozila, jer su bile nepotreban teret, pošto je cena plina bila malo niža od cene benzina. Šta će biti u budućnosti ne znam. To će izgleda zavisiti od "baćuške". Znam samo da se neću tako lako odreći dizelaša. Što se tiče problema sa plinom, pa ljudi prelistajte malo samo ovaj forum .

Comment

• forster
                    CBC Senator
                    • 24.04.2007
                    • 244
                    • Beograd

Moram i ja da se ukljucim - vozim 2.0 Hdi vec godinu dana. Merim potrosnju svaki put kad sipam gorivo, i zivim u Zemunu... Vozim po gradu, a 3-4 puta nedeljno do Panceva i nazad i 3-4 puta nedeljno do Banovaca. Imam samo jedno pitanje za masinca: kako to da konstantno sipam na 900 predjenih kilometara 47 litara ? Meni se cini da je to potrosnja oko 5.5L na 100 km...ili se mozda varam...nesto mi tu sa matematikom nije bas kako valja... hm... nije mi jasno da ako ja vozim relativno agresivno, kako si ga ti vozio sa 10L potrosnje....

i da, ne pada mi na pamet da mi sledeci auto bude benzinac, mada ovaj necu jos dugo menjati...
                    1. Ako vam izbezumljena supruga resi da izadje iz kola u voznji (uz pretnju razvodom), znajte da niste jedini, meni se to redovno desava.
                    2. Danas je Petak. To je dan kada se Beogradjani vracaju kuci.
                    3. Ima jedan grad, a pored je Beograd.

Peugeot 206 2.0 HDi

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

E, ondak cu i ja da kupim takvog HDi-ja ...

Zenomobil se ne spusta ispod 5.2l skoro nikad ... Jedino kad zena vozi padne na 4.5l...

Mora da vi mnogo stojite u mestu pa na taj nacin ostvarujete ustedu...
                      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• forster
                        CBC Senator
                        • 24.04.2007
                        • 244
                        • Beograd

opet mi matematika ne stima... kako to stojeci u mestu predjem 900 km.. ... pa, daaaa, uvek zavrsim na istom mestu, tj. tamo odakle sam i krenuo
                        1. Ako vam izbezumljena supruga resi da izadje iz kola u voznji (uz pretnju razvodom), znajte da niste jedini, meni se to redovno desava.

Peugeot 206 2.0 HDi

Comment

• prolupator
                          CBC Senator XXL
                          • 02.09.2005
                          • 3968
                          • Zemun

Ovako ...
                          Ako se uzima manji i noviji auto (do 3 godine, i s malo kilometara) onda dizlo, ide k'o blesav, a potrosnja je prihvatljiva.

Ako se uzima veci auto (s vecim gepekom i vece kubikaze) onda plindza i sekvent i peglaj...

@forster: Daj auto na par dana da testiram potrosnju u realnim uslovima ?!
                          Mnogo to malo trosi ... ne vozite vi to kako treba...
                          OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• forster
                            CBC Senator
                            • 24.04.2007
                            • 244
                            • Beograd

e, da je ovo neko napisao na pocetku teme ne bi otisla diskusija na 2 strane ...

@proupator
                            Pa jes', probusio sam rupe u patosu pa vozim k'o kremenko.

Peugeot 206 2.0 HDi

Comment

• Williams
                              CBC Senator XXL
                              • 07.02.2006
                              • 556
                              • Beograd- Cerak

Benzinac na metan, jedini problem je sto nema dovoljno pumpi.

Comment

• lancer
                                CBC Član
                                • 10.05.2005
                                • 20
                                • Novi Sad

Evo da ne ostanem duzan za link o cenama benzina i dizela
                                http://www.jutarnji.hr/auto_moto/auto_v ... ,113445.jl

Comment

Working...
                                X