Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u EU (u prvom postu)

Nije država za sve kriva ali za ponešto i jeste.
    Konkretno za TNG je kumovala na dva načina:
    1) Propisom (famozne Uredbe) da je minimalni kapacitet skladišta 3000tona umesto kao 1000tona do sad. Ovo je izbacilo neke manje igrače (možda dugoročno dobro ali kratkoročno smanjuje konkurenciju).
    2) Remontom Pančeva u "nevreme". Za ovo je kriva 49% ali ... Jeste par rafinerija imalo remonte u isto vreme ali ovo dokazuje samo da "truli zapad" nije truo zato što se nama tako čini nego zato što su organizovani a mi na (divljem) Iskoku slabije organizovani.
    Kako god, umesto 70,5 do 72din. mogli smo da imamo i cenu od 65 do 68din. što ipak nije isto.
    I mogli smo da imamo benzin po 125 do 130din. doduše.
    Kako god. Evro slabi (makar svakog čuda za 3 dana dosta), dinar jača, naftaši samo skupljaju kajmak.
    Naravno kako Dejan Šoškić (Guverner NBS) reče (parafraza): prvi kvartal a naročito februar (pogodite zašto) i mart, pa do kraja marta, biće infatorni (inflacioni). Očekuje min. 11% na godišnjem nivou a max. 14%.
    Čitajte min. 14% a može i svih 22% (nikad neće priznati niti će Zavod za Statistiku to tako izračunati).
    Dakle obrnite min. i maksimum a ovaj drugi (max. od min.) pomnožite sa DVA (100%).
    Osim ostalih "sitnica" koje će sigurno uticati, GLAVNI razlog za ovo (pomenut ali onako kao da se radi o španskim selima) će zapravo biti POSKUPLJENJE ENERGIJE (struja poskupljuje, TNG ide na 80 do 85, benzin i ED na 135 do 140 a D2 na oko 120).
    I sve upravo do NAGLAŠENOG kraja marta (zapravo do kraja februara a glavni uticaj na inflaciju će biti ostvaren do kraja marta).
    Ne bih da licitiram sa kursom evra ali on neće ići koliko gorivo i struja već nešto manje: 115 do 120din. (kako vam se ovo sviđa ).
    Naravno srednji kurs NBS.
    I istinski (bez ikakve ironije) mislim da je Deki (Dejo kako ko više voli) U PRAVU. Ovo nije kataklizmična prognoza ovo je realna slika srpske ekonomije. Kakve veze ima sa CBC, pa već sam spomenuo goriva (koja će da podlože inflaciju) a i automobili će nam biti sve nedostupniji kako novi tako i oni u otplati a i održavanje starih, pa na kraju krajeva i potrošni materijal (ulja, filteri, ...).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

NA ZAPADU NIŠTA NOVO.
      ALI NI KOD NAS!
      Nafta je praktično nastavila sa zakucavanjem kao i odnos evro-dolar. Ipak ako ćemo da cepidlačimo (šta je par miliona din. gore-dole) onda bi morao da primetim:
      1. Nafta sa 89$ pala na 88$ (u "nev jorku")
      2. evro "ojačao" 0,2% u odnosu na dolar (makar danas ili tako nešto, jako malo, tačna cifra i nije bitna)
      3. Dinar OJAČAO za (ne znam za danas) više od 1%.
      4. TNG (logično) poskupeo za dinar.
      Sve ovo po malo ali se sakupi. Dva loša ubiše Miloša a tek četiri. Kad se sve prethodno sabere na gorivu se zaradilo bar 2 din. (3%).
      Ovo naravno nije j.b.č.na već prck.nj. Baš na sitno kao "sitnije Mile, sitnije".
      Naravno sve po (opet) našoj grbači. Šta je dinar (po litru) za pojedinca? Pa više nego milion za veliku kompaniju!
      Ali šut sa rogatim nikada nije mogao (bar ne bez praćke).
      I na kraju, moram da priznam da se kompanije ponašaju TRŽIŠNO! Kako? Pa lepo. Na benzinu im je zarada ograničena, na ED (zbog države) jedva da nešto (procentualno) i zarade, D2 kao i benzin. Šta im ostaje? Tržišni i nemonopolisani TNG! Pa pr.k.j sirotinju!
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• tomamega
        CBC Senator XXL
        • 19.03.2009
        • 715
        • Beograd / Crna burma, prim. prev.
        • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Samo da dodam da dinar već šesti dan jača u odnosu na evro (pošto smo mi ekonomija "zakovana" za evro, nas dolar i jen ne interesuju ).
        Sutra će kurs biti 104,3 din/E, što je prilična razlika u odnosu na prošlu nedelju. Jeste da naftaši zarađuju, ali barem neće benzin dodatno poskupeti pre N.G. pošto se nisu stekli uslovi za poskupljenje. Pa eto barem i nas da malo ogreje sunce, jes' da je rogato po ovakvom minusu, ali šta ćeš

Ali već od nove godine nas očekuje povećanje svih derivata, zbog usklađivanja akcize sa inflacijom, koja je kod nas prilično visoka.

Za TNG stvarno ne znam šta više da kažem. Ako se ovako nastavi, opašće i promet TNG kao što je opao promet benzina pre oko godinu i po, kada je drastično skočila cena. I na kraju neće niko biti na dobitku.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Tomamega,
          Za ceo tekst:

Comment

• JAPANX
            CBC Senator XXL
            • 10.08.2006
            • 2159
            • Beograd

ja vise ne vozim na gas, jednostavno se ne isplati..

na benzin imam odbitak pdv-a a na plin mi trosi 30% vise

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Eto, žalosno!
              Ali istinito. Sve će manje da se vozi na plin i sve će manje da se isti ugrađuje u nove automobile.
              Možda će to popraviti stanje ali tek za par godina (kada potražnja i ponuda dovedu stanje na normalu 1:2).
              Država se lepo ne meša u slobodnu trgovinu. Kakav sarkazam! Pa majku mu, osim što ste rekli (pa izgleda porekli) da će automobili na hibridni pogon biti i 3 soma € jeftiniji, šta ste uradili za ekologiju a da nije administrativno ili povećanje poreza (ako nije E IV).
              Uvoz samo Euro 4 i novih i starih ili skuplja taksa za Euro 3 ništa suštinski ne popravlja po pitanju ekologije čak i ne zvuči impozantno. Slažem se da što više država interveniše to gore, ipak bi po pitanju TNG-a trebalo da na neki način interveniše (a da ne poskupi benzin) da bi se održao makar odnos 1:1,7 jer je već sad manji.

Elem, ne padajte na "žalopojke" o "Evropi zakovanoj snegom i ledom". Jeste puno padavina ali TEMERATURA nije uopšte toliko niska. Čak je globalno izuzetno toplo. Ne samo na južnoj nego i na severnoj hemisferi u sred decembra 38 cel. (bliže polutaru). Osim retkih i po površini zanemarljivih, mesta u Sibiru, Severnoj Kanadi, Grenlandu, ... (čak ne u okolini severnog pola), na celoj planeti nigde ispod -28 (sredina decembra) a čak i ispod -18 ima jako malo podrućja. U Evropi je Oslo imao -17 prošle nedelje ali ipak samo jedan dan više između -10 i -15. Jutarnje su naravno 5 do 10cel. niže ali prosečne dnevne a naročito maksimalne dnevne ni izbliza niske.
              U Čikagu danju -6 umesto uobičajenih -20. U celim SAD nema mnogo mesta gde je ispod nule danju (najhladniji je severo-istok uz Kanadu). Uostalom možete i sami naći na net-u.
              Dakle kada EU ili naši počnu o "IZUZETNO HLADNOJ ZIMI" promenite kanal (uz obavezno "daj ne s.ri!). Izgovora za skuplje gorivo koliko hoćeš a dokle će ljudi da budu ovce (preskakali ili ne konopče) ne znam, ali pre će nas navozati nego što ćemo se vozati.
              Uostalom iz goriva ne mogu da namaknu poreze od krize naovamo, pa su udarili na duvan, veći PDV (opšti porez) i slično.
              Nadam se da će bar Zapadna Evropa zadržati "državu blagostanja" jer smo je mi odavno izgubili (pre nekih 20 godina definitivno). Ako ne, džaba nam izvesni ali spor ulazak u Uniju, moći ćemo mačku o rep da ga obesimo!

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Akcije blago rastu (možda i najznačajnije u vezi nafte), evro se zadržao na 1,31$ pa se zakucao, dinar opet na starom (106 do 107 din. sredni kurs), zlato i srebro stagniraju, nafta blago poskupela ...
                Ne nadajte se (doduše) JEFTINOJ ALTERNATIVI jer(bo):
                Uzgred bakar je posle jučerašnjeg "high ever" pao na "samo " 9414$.
                Svetska inflacija sa ovakvim cenama ENERGIJE (a bakar je ako niste znali Energetski sektor, odkada ga naftaši pumpaju u nenoramalnost, ne bi li vam vetrenjača presela kada je NIKADA ne isplatite) NE MOŽE da bude ispod 5% (i plastika je zaprvo nafta i direktno je vezana na cenu iste) a kod nas bez 10% NEMOJTE NI DA SANJATE, mogu da pričaju priče za malu decu (aktuelni Deda mraz izgleda uverljivije sa sve irvasima i pričom da onako debeo može i kroz odžak ).
                No vratimo se nafti (i gorivima).
                Nafta je (sad kako koja i kako gde) 90 do 93$ za burence. Taman da za božić (Gregorijanski) bude (obećanih) 70€ (69 do 71).
                Lepo će deda mraz da nosi pamflet (reklamu) koju sam mu prognozirao, a za novu godinu 72€ i kusur (nadam se da ne voli onu pesmu "74.-'75. tra-la-lala-la" od grupe Connells, http://www.youtube.com/watch?v=l-ITv4OBV9c inače jako dobre, a cifre se odnose na generaciju ali se uklapaju kao puška).

Prosto (ponekad) mrzim samog sebe što "sve znam" ali ne mogu da iskoristim (no capital in pocket).

Kad smo već kod "ZNATI I NE ZNATI" (ili Hemingvejevo "IMATI I NEMATI", jadan genijalac, morao je da se ubije u kom je svetu živeo, ... sad je jedno 100x gore, pa smo svi heroji, što uopšte bitišemo, pored svih secikesa: legalnih ili ne, naročito ozakonjenih, jer su oni baš to ZAKON, a možeš da se žališ vodovodu. A znate zašto se tako kaže, osim što neće da vam odgovore xx godina na zahtev, curi voda na sve strane, što simbolično označava koliko suza liju nad vašom zlohudom sudbinom), ovo 'dokaza' da Znati još uvek nešto vredi:
                Morgan Stanley Overtakes JPMorgan for Equity Sales Banker - source: Bloomberg
                Radi se o tome da je Stenli pretekao Morgan po pitanju prodaje akcija (i 'papirića' od vrednosti) na GLOBALNOM nivou a da je tu dve godine bio JP Morgan (svaka sličnost sa Jugo Petrol Morgan je slučajna). Iako se radi o specifičnom detalju BITI PRVI PA DRUGI mora da BOLI.
                Tako im i treba kad ni cenu nafte ne mogu da pogode

I kakve sve to veze ima sa Forumom. Pa ... stekli su se uslovi za poskupljenje goriva.
                Za benzin i dizel ćete se "načekati" do nove 2011. (već su Rusi "plakali" što ne mogu bez države da dignu cenu, jadni oni).
                Za TNG vam za Novu 2011. (pre nje) već pevam:
                I was the one who let You know
                I was your sorry ever after 74-75
                ...
                It is not easy, nothing to say
                'Cause it's already said, it's never easy
                ...
                74-75
                74-75
                74-75

P.S.
                Painter napravi već jednom HHO generator - IZGIBOSMO!

P.S.S.
                I ne padajte u očaj, jer kao što reče pesma (pesnik):

GIVING ME MORE AND I'LL DEFY ... tra-la-la

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

IRONIJA
                  Šta ste se napalili MIŠEVI? (Vladari sveta, neka umišljaju još do 22.11.2012. npr.)
                  Šta je, pao vam bakar? Pa Painter će da vam sruši imperiju bez bakra. Inonako ne valja (ne mož' da izdrži 20% NaOH pri elektrolizi). Šta vam je sad cilj odnos bakar:nafta = 100:1 (tona na barel)?
                  A nafta "zbija redove" sad je tek 91-93$, ali DŽABA dinar ojačao!! (dolaze nam braća gastarbajteri ).
                  Možda do božića (po Juliju Cezaru) i ne poskupi benzin. TNG sigurno hoće!!
                  Znate šta je ironično? Što NIKL POJEFTINJUJE (u odnosu na bakar), a to nama baš treba (painteru i ekipi). A zašto tek "drži cenu" pa zato što treba za oružje! I neka, oružje kao što je HHO generator (ušuškani u TD jednačine) još ne mogu ni da zamisle!!
                  No da se vratimo gorivu (temi).
                  Šta je još IRONIČNO. Da se vozimo na benzin jeftiniji nego što sam najavljivao pre 11 meseci. Neka i treba. Koliko je državna kasa praznija? Niko ne zna. No akcize su varljiva stvar da je benzin 140din. možda ne bi više namakli. Ovako su samo Rusi na gubitku (no veliki su oni momci, a "Boys don't cry").

I tako dok sipam benzin od 117 dindži (pa za celih 600, "a jer može za 666?" pitah, "ma ko će to da ti potrefi, sipaj ko čovek nešto okruglo" - pa šta ćeš OKRUGLIJE mislim a ne kažem da ne popijem batine) a radnik sa pumpe me savetuje da skinem plin ionako ide na 85din. Auuu Brale, pa ti si gori pesimista od mene, pomislih. "A ti to pouzdano znaš?" - ma 100% odgovara kao iz topa. Do Srpske Nove najkasnije.
                  - Ma sipaj ti meni za svih 1000din. (baš ga je potrefio na 999 pa nek bude i naopačke, isterao sam svoje).
                  To je bilo juče, a danas BADNJI DAN. Ironično, zar ne?
                  Možda bih sipao za 1212din. a najradije ne bih uopšte.

E, sve je to već bilo, pa pustih "original"
                  Isn't it ironic ... don't you think (Nije li ironično ... zar ne mislite?)
                  Chorus (Hor)

...
                  It's a free ride when you've already paid (To je kao besplatna vožnja koju ste VEĆ platili; onih 117)
                  It's the good advice that you just didn't take (To je kao dobar savet koji niste poslušali; džabe sve ovo pišem)

Naravno: Alanis Morissette (sa kojom delim: Born on the 1st June, i neke poglede na svet)

Kad smo već kod "Ale" (iliti žene zmaja) da vas podsetim (kada punite rezervoar):
                  I'm broke but I'm happy (Švorc sam ali sam srećan)
                  I'm poor but I'm kind (Siroma sam siroma al' volem da živim)
                  I'm short but I'm healthy, yeah (malo sam kratak na budžetu, ali sam (bogu hvala) zdrav, Ama!)

I zato: nema se sekirate na pumpi, ima da gi napumpamo, i posle 1. februara, makar gume!
                  (Kao Paranoid na Eko pumpama - ne primamo ništa džabe, džabe ćemo da sami zaslužimo!)

Comment

• Vocko
                    CBC Senator XXL
                    • 25.04.2005
                    • 4556
                    • nBGd

Da li postoji informacija koja ja prosecna cena benzina bila za ovu godinu, kao i prosecna cena plina ka krajnjem kupcu u Srbiji?

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

poskupeo benzin ,malopre sipao na pumpi na topcideru . 119.40 dinara .
                      a na zvanicnom sajtu NISa jos stoji stara cena od 117.4 ?!
                      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• kuntalo
                        CBC Senator XXL
                        • 02.03.2007
                        • 342
                        • Predgradje

Čekaj, na ŽugoPetrolu ili nekoj drugoj?
                        Save the Panda!

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

nema vise jugopetrol

na NISu
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Nisam ovo stigao da proverim (da li je na svim NIS pumpama isto) ali je stvar, na žalost LEGALNA.
                            Kako cenu kontroliše ministarstvo energetike (vlada) i njihova max. cena je 119,4din. ona 2din. su bili dobra volja NIS-a (zapravo G-ja). Kako je realno (iako nama nepopularno i teško podnošljivo) da cena bude (bar) 125din. ni NIS nije imao kud ako ovo važi za sve pumpe. Ipak trebali su to da objave (pod jedan) i pod dva: bolje da nije bilo nagradne igre a da je ostalo 117,4din. makar za 95% građana koji neće u njoj ni učestvovati (više firme i oni koji putuju dalje pa ima treba pola rezervoara).
                            Nije strašno ali je moglo bar novu godinu da sačeka, ovako mu dođe kao čestitka.

Comment

• Viper
                              CBC Senator XXL
                              • 25.11.2004
                              • 700
                              • Kać

Mogu samo da dodam sledeće, lopovi su bili i ostaće.
                              I DONT NEED SEX
                              goverment fucks me every day!

Comment

• DovlaK
                                CBC Senator XXL
                                • 24.07.2008
                                • 560
                                • Beograd

Ja stvarno ne razumem te igrice sa dinar-dva gore-dole gde se ljudi lože da kao nešto štede... uštedu imaju kamiondžije gde na 500-600l uštede recimo 1000-1500 dinara pa imaju za kilo jagnjetine, a ovi sa kolima mi stvatrno nisu jasni...

Ja imam rezervoar od 60l, a nikad nisam uspeo da uguram više od 50l (jednom sam samo nasuo 55l). Na 50l puta 2 dinara manje cene = 100 dinara uštede = jedne žvake.
                                Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

Working...
                                X