Kvalitet goriva u Srbiji

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Originally posted by DejanV
    Kada benzinskom motoru daš gorivo koje je ispod njegovog praga tolerancije, neizbežan efekat su detonacije van kontrole u cilindrima. Kod nas se to još i sasvim pogrešno zove "kliktanje ventila". Najčešći rezultat te pojave je pucanje klipova.
    Sve je to OK, ali moderni motori (tačnije rečeno elektronika koja upravlja njima) baš zbog te tolerancije koju si pomenuo mogu da rade i sa gorivom znatno slabije oktanske vrednosti od nominalne. Tako da, nije situacija toliko kritična i posledice nisu tako dramatične, a ni pumpaši nisu tolike veverice da nam uvaljuju baš toliki krš jer bi onda usledile desetine ili stotine hiljada pritužbi ili kojekakvih prijava, a o lošem marketingu i da ne govorim... Sipaju nam oni taman toliko dobar i kvalitetan benzin koliko MORAJU, na donjoj granici oktanske vrednosti ali ispod toga ne idu baš iz ranije napisanog razloga.

A za performanse tvog ili mog automobila ih baš zabole... Ako hoceš da ideš brže, gazi malo jače pedalu, možda ti i uspe... Tako ćeš ionako češće svraćati kod njih, a to im je upravo i cilj.

Mene ne čudi što je gorivo bolje u Nemačkoj ili Austriji, ili možda Švajcarskoj. Ali kad sam letos sipao bezolovni u Makedoniji čim sam krenuo sa pumpe osetio sam razliku od jedno 15-20 % u kvalitetu u poredjenju sa gorivom sa kojim sam se dovezao (inače sipanim na NIS-ovoj pumpi). E tad sam stvarno ostao u žbunu i bedaku jer sam tek tad shvatio koliko nas zapravo deru.

PS. Mislim da oko nekih pitanja polemišete previše jer je otprilike gorivo svuda istog kvaliteta - lošeg, i to je ponajviše zbog monopola, zna se čijeg. Mislim da je skoro neko ko radi u NIS-u i postovao negde i napisao nešta u stilu da svi prodaju isto gorivo, ono koje uvozi NIS. Znači ako je isto sra*e - drugo pakovanje, nema potrebe za time jer su eventualno u pitanju nijanse koje nikakvu realnu i bitnu rauliku ne prave. A to znam iz ličnog iskustva - onakav BMB koji sam sipao u Makedoniji ni na jednoj pumpi kod nas (a sipao sam bukvalno kod svih, da ih ne nabrajam) nisam uspeo da pronadjem, ni približno. Što je još žalosnije, taj i takav BMB ovde placamo skuplje od Makedonaca.
    A inače sam u MK probao i BMB 98, tad sam istripovao da sam ugradio turbo ili bar kompresor Da sam ikako mogao, sipao bi jedno 1000 litara pa da se vozim bar neko vreme k'o čovek. BTW i taj BMB 98 je u to vreme bio jeftiniji od BMB 95 kod nas. To sve govori o celoj ujdurmi što se (ne)kvaliteta goriva i cena istog kod nas tiče, ali već smo poodavno navikli da ćutimo i trpimo sve i svašta, tako da...
    http://www.bmw.tv

Comment

• coco
      CBC Senator XXL
      • 24.10.2004
      • 476
      • i`am from the land that is placed nowhere

bump
      "Your eyes look a little red son... have you been hitting VTEC??"

Comment

• coco
        CBC Senator XXL
        • 24.10.2004
        • 476

Originally posted by overspeed
        Sve je to OK, ali moderni motori (tačnije rečeno elektronika koja upravlja njima) baš zbog te tolerancije koju si pomenuo mogu da rade i sa gorivom znatno slabije oktanske vrednosti od nominalne.
        mogu ali koliko dugo? ni elektronika nije svemoguca.
        ekipa koja vozi na karburator znaju sto znaci hrdja i smece u dizni - karburatoru.
        samo jedan primjer unistavanja motora pomocu goriva je piston slap (sto sam imao na prijasnjem ugradjenom motoru). ode bolcna na klipu i onda nakon nekog vremena odu i karike.

i jos nesto overspeed. prije par godina hrvatska je bila na adac-ovoj crnoj listi zbog loseg goriva. skoda je imala na desetine popravaka i ciscenja dizelskih motora od smole i cadji. citava afera je izasla u novinama, a zakljucak je da ina ne zeli priznati odgovornost za popravke uzrokovane losim gorivom, a proizvodjac vozila ne priznaje pod garanciju stetu uzrokovanu losim gorivom. tak da je tu najvise profitirao omv i tifon. najbolja i najjeftinija reklama je bilo lose gorivo iz ine

Comment

• overspeed
          CBC Senator XXL
          • 24.05.2005
          • 2779
          • Kosovska Mitrovica

Ma sve ja to znam coco, elektroniku sam pomenuo u kontekstu kontrole oktanske vrednosti goriva (knock senzori i sl) i prilagodjavanja rada motora, da nije elektronike ne bi bilo ni mogucnosti adaptacije, na to sam mislio.

A kao što njih zabole za performanse tako ih isto boli i za to šta se na duže staze dešava sa karburatorima, pumpama, ventilima, diznama - bitno je da auto može da se startuje posle tankovanja i odveze sa pumpe a da se ne popale kojekakve lampice na instrument tabli i auto ne ispusti dušu na licu mesta. Oktane dele na kašičicu jer ne moraju bolje. Tako da je i vuk sit i ovce na broju.

Ovo sa ovcama može i bukvalno da se shvati.

BTW. Slične stvari se dešavaju i ovde što se odnosa nekih brendova prema lokalnom gorivu tiče. Tako da je kod mnogih garancija uglavnom skraćena ili ograničena u nekom pogledu u poredjenju sa situacijom u normalnijim zemljama, kroz servisne mreže se potencira skraćen servisni interval, više puta je bilo i nekih izjava od predstavnika ili zastupnika odredjenih brendova u Srbiji o (ne)kvalitetu goriva i njegovoj vezi sa većom frekvencijom vanrednih intervencija u poredjenju sa situacijom drugde.
          Da bi izbegla dalju štetu, što marketinšku što finansijsku (zbog obaveza tokom garantnog roka) Toyota na primer uopšte ne isporučuje neke verzije svojih motora za modele koji se prodaju u Srbiji, a koji zahtevaju kvalitetno i čisto gorivo. Kojeg ovde na osnovu njihovih testova nema, a japancima treba verovati na reč E sad, interesantno je da su te stvari kod vas dospele brzo i lako u novine, ali o ovim stvarima se u ovdašnjim medijima vrlo malo, praktično nimalo ne piše. Očigledno je da je nekome u interesu da po tom pitanju ostanemo neinformisani ili dezinformisani, i da na tome aktivno radi sve ove godine. A jasno je i ko to može biti...

Comment

• AlNik
            CBC Veteran
            • 18.07.2008
            • 144
            • Beograd

Originally posted by DejanV
            Originally posted by AlNik
            Nije istina bar kad je evrodizel u pitanju - mi dizelasi sipamo kvalitetno gorivo.
            Nadaj se, nadaj ...

Pa zato neki proizvođači ne nude svoje vrhunske dizele kod nas ni teorijski, jer je gorivo odlično ... Toyota, MB, ....

Sipate isto đubre kao mi, samo u drugom obliku. A kako je krenuilo, još jedna od jeftinih reformi koje nas svakim danom, u svakom pogledu, sve više i više približavaju Evropi će biti porast cene dizel goriva. Letos je u Grčkoj litar dizela bio skuplji od litre benzina. Očekujem da će to i naši reformatori uskoro uraditi.
            Ti se tesis, ja ne sipam djubre, a ti ga sipaj i nerviraj se koliko hoces. Evrodizel se uvozi jer ovi mamlazi u NISu ne umeju da ga naprave. Samim tim, ja sipam kvalitetan uvozni EvroDizel 5, a ti sta god ti monopolista da.

Makina mi vuce kao nenormalna, bolje nego kada sam natocio u Crnoj Gori njihov uvozni Eko 3. Bolji dokaz mi ne treba.

Ponavljam - evrodizel u MOLu i EKOu je odlican. Kraj price.

Comment

• srlanda
              CBC Član
              • 13.11.2007
              • 35
              • Beograd

Jel moze neko da mi pojasni malo o tim detonacijama? Kako to da osetim,kakvo je ponasanje auta u tom trenutku,zvuk...?
              Daj mi majko pare za neonke ispod kola i felne od 15 cola!!!

Comment

• AlNik
                CBC Veteran
                • 18.07.2008
                • 144
                • Beograd

Originally posted by srlanda
                Jel moze neko da mi pojasni malo o tim detonacijama? Kako to da osetim,kakvo je ponasanje auta u tom trenutku,zvuk...?
                60% ovih sto se zale na gorivo ustvari samo trebaju da nasteluju paljenje, ali ne znaju, pa krive gorivo. U sustini zvuci kao pucanje dok dodajes gas malo jace, ali ne znam kako da ti objasnim da razlikujes to od lupanja klipova ske*ane masine.

Comment

• JNC
                  CBC Senator XXL
                  • 19.12.2006
                  • 1332
                  • Beograd

Sinoc sam sipao na EKO pumpi ispod bogoslovije onaj premiun BMB95( bar tako pise) tako da ima ga tamo, ako je pravi.

A sto se tice rafinerije u Pancevu, ko god je tamo ulazio i malo se prosetao po postrojenuj jasno mu je odmah postalo da gorivo koje oni prodaju ne moze da zadovoljava standarde koji su propisani.

Comment

• coco
                    CBC Senator XXL
                    • 24.10.2004
                    • 476

60% ovih sto se zale na gorivo ustvari samo trebaju da nasteluju paljenje, ali ne znaju, pa krive gorivo. U sustini zvuci kao pucanje dok dodajes gas malo jace, ali ne znam kako da ti objasnim da razlikujes to od lupanja klipova ske*ane masine.
                    hm, rece covjek koji vozi na chumur.

pucanje se dogadja kada oduzimas gas tj kocis motorom. zbog niske oktanske vrijednosti goriva, eksplozija se dogadja na klipu ne u gornjoj tocci, vec na klipu koji je krenio u doljnju tocku (na"pola puta"). i onda se dogodi da se razvali bolcna na klipu. kod loseg (prljavog i/ili razvodnjenog goriva)goriva, uz zacepljene filtere/dizne/smece u rezervoaru/cjevovodu/naslaga na klipovima....jos postoji opasnost od visokog postotka sumpora....

anik, ajde se prvo obrazuj, procitaj postove iz prijasnjih tema, pa onda tovari po drugima kak su neuki. btw, idem vecerati a onda cu napisati pp moderatorima da te malo korigiraju, ak vec ne mozes sam.

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Ako niste sigurni šta pričate nemojte ni da pričate (pišete), ovo je tehnički forum.

Detonacija jepojava koja se dogadja sa gorivom slabijeoktanske vrednosti jer se lakše pali nego što je predvidjeno specifikacijama proizvodjača motora.
                      Pojava se dogadja tako što ranije upaljeno gorivo ekspandira ranije to jest pre nego što klip dodje u GMT il ipre nego što je proizvodjač predvideo i vrši udarac po klipu koji ide na gore umesto na dole.
                      Svako kašnjenje ove operacije ne proizvodi štetu na motoru sem gubitka snage i trošenja goriva bezveze, svako poranjivanje izaziva štetu na klipu, karikama, bolcnama i ležajevima radilice.
                      Savremeni motori se bore protiv ovoga nok senzorom koji uočava karakterističan zvuk detonacije (koji neki zovu kliktanje ventila, mada nema veze sa tim) i putem dodavanja goriva i kašnjenjem paljenja vraća vreme maksimalne ekspanzije u granicu koju je proizvodjač motora predvideo za taj motor.
                      karburatori nemaju takav mehanizam a ni stariji injectioni pa su osetljiviji na ovu pojavu i ona se može ublažiti pomeranjem razvodniak nakasniej paljenje što en znači da TAKO treba nego je to NUŽDA ako je gorivo toliko lošije.

O ovome je pisano mnogo puta na ovom forumu ali nema ko da pročita, pošto sam se potrudio da napišem ovoliko pismo svaka sledeća diskusija koja nema veze sa tehnikom i ide smislom "ja mislim" će biti sankcionisana.
                      Saug.
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• coco
                        CBC Senator XXL
                        • 24.10.2004
                        • 476

i jos napisi sto siromasna smjesa napravi motoru tek toliko da se zna da i ta elektronika nije svemoguca.

Comment

• dranix
                          CBC Senator XXL
                          • 04.10.2004
                          • 3079
                          • Antwerpen/Belgium
                          • Saab 9-3

Zato sluzi MIL pa kad se upali a ti odes kod majstora.
                          Koliko to treba da se pokusava sa maltretiranjem da elektronika nije u stanju da koriguje siromasnu smesu?
                          Sta jedan uporan covek moze sto pametnih ne mogu a tek elektronika ne moze.
                          Danas (moderno ubrizgavanje)prilikom kocenja motorom aktivira se cut-off i nema ni mrvice goriva koje dolazi u cilindre a to sta se cuje je mozda nesto u izduvu a narocito ako se mislilo na voznju na LPG.

Comment

• coco
                            CBC Senator XXL
                            • 24.10.2004
                            • 476

evo link pa tko zeli nek procita (a veze se uz prljavo gorivo):
                            gasoline quality,bad gas,fuel problem,fuel problems,tier two fuel,dirty fuel injectors, dirty injectors, clean injectors,gasoline,fuel additive,fuel additives,gasoline additives

sto se tice oktanaze:
                            "Most regular grade gasolines today are rated at 87 octane, which is sufficient for engines with compression ratios of up to about 9 to 1. Higher compression engines, engines with turbochargers or superchargers, or ones used frequently for towing usually require a higher octane rating or a premium grade of gasoline"

compress ratio na mom autu je 9.5:1. nemam knock sensor (ponavljam).

@AlNik
                            e pa vidis, jedan od razloga zasto dosta stare ekipe vise ne pise na ovom forumu su neodgojeni likovi kao sto si ti. sa 5 postova si poceo dijeliti lekcije i pametovati. i zato, srecom po tebe i tebi slicnima, cu se i zbrisati sa ovog foruma. zbog ljudi slicnim tebi, ovaj forum ide u slicnost sa forumom vrelih guma.
                            nisi ti kriv, to sve ide administratorima na dusu, sto te nisu ranije opomenuli ili cak bannirali te. ali to je njihov dio odgovornosti.

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Sto se tice ostatka tvog uvredljivog posta, ako imas problema sa mnom pisi mi na privatni mail, a ne kao devojcica moderatorima.
                              Da li je devojcica ili nije ne znam nisam imao čast uživo ali je ispravno postupio u tom delu. Ni ti ni on niste ovde da bi raspravljali privatne stvari i delili kvalifikacije jedni drugima.

Moderatori su ti koji odredjuju i govore šta i kako treba.
                              Zato smanji ton u ophodjenju a ako imaš neku primedbu obrati se moderatorima.
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• overspeed
                                CBC Senator XXL
                                • 24.05.2005
                                • 2779
                                • Kosovska Mitrovica

Pošto očigledno saveti više ne vrede, poslednji post je izbrisan a biće i svaki sledeći koji nema veze sa temom, a naziv teme je, da podsetim: "Kvalitet goriva u Srbiji".

PS. Ovo sa obraćanjem moderatorima što napisa Dora odnosi se na PP a ne na javno tužakanje po temama, tako da će u budućnosti biti postupano kao što je navedeno u dispozitivu. =]

Comment

Working...
                                X