Kvalitet goriva u Srbiji

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vukmarko
    CBC Član
    • 01.11.2008
    • 17
    • Beograd

Originally posted by zverko
    Originally posted by Andrej55
    takodje moram da potvrdim za omw,da je bezolovni vrlo los... e sad,ja ustvari gde god da sipam gorivo,imam problem. naime,cim krenem malo da ga gazim,krene da se oseca odvratan smrad na sumpor,kao neka pokvarena j.aja. to se neki put bas oseti u kabini iako su mi zatvoreni prozori.
    inace u radulovicu su mi rekli da je tako zbog loseg goriva,i da skoro svaki bmw (noviji) izbacuje taj odvratan smrad. tako da meni nema pomoci
    a da proveris ti da tio nije riknuo katalizator. oce da *stinking* na pokvarena j.a.j.a kad izgori kat.

ja sipam na PETROL ili EKO ali uvek na pun tank dodam bocu oktan boostera i nema problema mada je moj motor napravljen da radi na benzine od 91 do 98 okt.
    Zanima me, posto ste rekli da su vas na servisima iskulirali za smrad u kabini sta ste uradili da otklonite problem tj da li su ga oni otklonili? Ovo me interesuje posto imam isti problem (BMW 1, 2007). Prosli put su mi rekli da je to samopreciscavanje katalizatora koje malo smrdi a sad u ponedeljak opet idem i to ce biti glavna stavka pored redovnog servisa koji obavljam sto sam im i najavio preko telefona. To je nedopustivo za automobile koji vrede 30+ k eura . Izvinjavam se moderatorima ako je off ali me jako interesuje a posledica je naseg drazesnog benzina.
    http://www.travian.rs/?uc=rs2_28938

Comment

• vukmarko
      CBC Član
      • 01.11.2008
      • 17
      • Beograd

I jos jedno pitanje na koje bih voleo da neko odgovori a ne tice se samo mene. Postoji puno octan boostera, aditiva, jel ima neko savet i iskustva koji da kupujemo da od ove nase dzibre napravimo benzin ukoliko je to uopste moguce. Evo pre par nedelja sam uzeo (na OMVu) neki aditiv koji pravi "premium" gorivo koji bi trebao navodno da mi da 3-5 oktana i da mi obogati gorivo svakakvim stvarcicama. Niti sam osetio neke oktane, auto se i dalje gusi na niskim obrtajima, smrdlja sumpor... Jedino sto mi se cini je da je potrosnja neznatno opala ali tek sam uzeo auto pa nemam osecaj. Jel ima neko neki savet, ja sam spreman da dajem +500din po rezervoaru (to su bile cene ovih aditiva na OMVu) ili kolko vec ako znam da cu time da imam pravu stvar i da necu da habam auto pa me interesuje znate li koji aditiv i gde da ga kupim? Vasa iskustva, misljenja...

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Nijedan i nikakav aditiv nece povecati oktansku vrednost u toj meri da je to iole primetno, a smrad sumpora je i teoretski nemoguce otkloniti aditivima, jer je to jednostavno elementarna karakteristika nafte i tehnoloskog procesa kod nas.

Ima tema o aditivima za gorivo gde je do detalja rapredano koji i kakav i koliko vredi sipati, koristi Search opciju.
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

bas me cudi da novi bmwovi motori imaju problem sa niskooktanskim gorivom jer k sto rekh u nekom od predhodnih postova moj auto ima motor koji je knstruisan da radi na benzinu od 92 do 98 okt. desilo mi se da i pored sipanog boostera (mislim da je bio wurth ili wynns) smrdi sumpor i to na autoputu kad sam isao na more u GR i to je pocelo da smrdi tek kad sam poceo da ga jarim. do tad nikad nisam osetio smrad tj to je bio jedan jedini put da sam osetio ali se ne gusi. jedino sto sa boljim gorivom radi mirnije i manje trosi
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• StudentBGD
            CBC Senator XXL
            • 18.12.2007
            • 1027
            • Beograd

Ovaj smrad sumpora se desava i kod mog ortaka na novom Yarisu, a primetio sam ga i kod nove Corse... Na starijim kolima jos nisam osetio taj smrad, barem ne iz motora ili auspuha...
            Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• vukmarko
              CBC Član
              • 01.11.2008
              • 17
              • Beograd

@206
              Vozio sam 206 1.4 75hp koji sam uspevao da naguram na 198-200km/h, kada sam stavio aditiv (jedan jedini put u njega) dostigao sam 204-205. Imajuci u vidu koliko je slab motor i da su sve gore navedene cifre daleko iznad njegove maximalne mislim da je to ogromna razlika. I delovao je zivlje (ne mnogo ali zivlje) u normalnoj voznji.
              @Zverko
              Po specifikcijama, minimum koji sme da mu se sipa je neki 91 sa cudnom oznakom (nije ni MB ni BMB nego nesto sedmo), maximum i preporuka je 98. I isto se problem javlja kada ga razvlacim, na mirnoj voznji jos nikada nisam primetio.

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Smanji malo tu ribu, pretera ga...
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• jevrem
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2006
                  • 948
                  • Smederevska Palanka
                  • A4 2.0TDI quattro

Svaki ti cast ako si mogao sa 1.4 motorom da naguras 200. Mada nesto cisto sumnjam. Ja sam dok sam vozio alfu 146 1.6 16V jedva nabacivao do 200.
                  Audi A4 2013. B 8.5 2.0TDI quattro 177ks+ABT chip
                  Peugeot expert 2009. 2.0HDI 140ks

Comment

• X9
                    CBC Senator XXL
                    • 28.06.2005
                    • 3179
                    • Wien-Sabac
                    • RX-8 i X-9

dosta off-a...
                    "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• vukmarko
                      CBC Član
                      • 01.11.2008
                      • 17
                      • Beograd

Ziveo Bubanj Potok... Izvinjavam se na offu

Comment

• Andrej55
                        CBC Veteran
                        • 28.07.2008
                        • 104
                        • Beograd

@vukmarko: ma nista,nema sta da uradis tu,jedino da cimas ove iz servisa bez neke nade da ce uraditi nesto. jer ja kad sam usao u njihovu garazu gde servisiraju kola,ono je uzasno kako smrdi... i to su uglavnom novi automobili,od serije jedan pa do petica,cak i mini kuper je jedan bio koji je kidao na sumpor

i meni se desava samo kad ga kidam,ali mora malo duze da ga drzis u visim obrtajima i onda krece taj specifican miris. nekad ga osetim i u kabini malo ako je ukljucena ventilacija, a znam da ljudi koji stoje pored kola ne mogu da disu bukvalno.

Comment

• aivan
                          CBC Senator
                          • 28.02.2006
                          • 247
                          • Bograd, Mirijevo

Google kaze da isti problem postoji svuda u svetu, s tim da u nekim zemljama ima benzina koji sadrzi bas malo sumpora i s njim ne smrducka ... (logicno) ...

Inace, u servisu to mogu da srede samo tako sto izbace katalizator , a mozes i sam da ga urnises (naprimer olovnim benzinom) pa ce prestati da smrdi, tj. prestace da vrsi svoj posao katalizator (ovo je samo sala, please nemoj stvarno da ti padne napamet ovako nesto).
                          Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• HGT 2.4
                            CBC Član
                            • 18.05.2008
                            • 58
                            • NBG

samo na OMVu i na EKO helenicu vredi necemu ovo ostalo je ocaj

Comment

• ne_znam
                              CBC Član
                              • 03.11.2008
                              • 16
                              • Novi Beograd

Originally posted by HGT 2.4
                              samo na OMVu i na EKO helenicu vredi necemu ovo ostalo je ocaj
                              Ja sam skroz presao ne EKO (Hellenic petroleum), OMV se izlgeda iskvarioa ranije sam redovno tamo sipao.
                              Novi sport u Srbiji: http://www.floorball.org.rs

Comment

• ne_znam
                                CBC Član
                                • 03.11.2008
                                • 16
                                • Novi Beograd

Inace, ne znam da li ste primetili (upuceno onima koji sami sipaju gorivo na pumpi) na OMV-u kako dok u toku tocenja goriva, ako drugom rukom drzite crevo, mozete osetiti trenutak kada gorivo prestane da tece crevom a brojac na pumpi se i dalje vrti.

To sam primetio pre 2 godine na OMV-u i skoro svaki put kad obratim paznju osetim taj trenutak, kada par sekundi gorivo ne tece crevom.

Par puta sam obracao paznju na Austrijskim OMV pumpama, ali nisam primetio isto.

Zanimljivo.

Bas me zanima da li je jos neko primetio ovo?
                                Novi sport u Srbiji: http://www.floorball.org.rs

Comment

Working...
                                X