Benzin vs. dizel

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

dizel je jako dobra stvar za odredjenu primenu. recimo da zamislimo firmu kojoj treba auto za po ceo dan vozikanje po gradu, i da recimo dnevno jedan ili vise vozaca firme prelazi 200-300km po gradu.

uzmimo prosecan benzinac tipa 1600 kubika i 100 konja nebitno koje marke i modela. on ce trositi svojih 20-30 litara benzina dnevno manje vise. neka 1 litar benzina bude radi racunice 1 evro. to je oko 20-30 evra dnevno ili za 25 radnih dana oko 600 evra recimo. godisnje 7.200 evra samo za benzin.

ok, novi auto, garancija nema drugih troskova, recimo da je i odrzavanje i svi servisi i potrosni delovi ukljuceno u cenu novog/garanciju radi jednostavnosti sa manje varijabli.

uzmimo sada dizelas od recimo 1.5 litara i 80-90 konja (ili koji KS manje svejedno) za istu namenu.
    uz iste uslove voznje kao gore, dizel ce potrositi oko 15-20 litara dizela dnevno odnosno oko 450-500 evra mesecno i godisnje oko 5.000-6.000 evra za gorivo.

neto razlika je oko 1.500 evra samo za gorivo u korist dizela i to samo za jednu godinu. ako uzmemo i sitnice poput te da ce dizel mozda potrositi i koji rezervoar goriva manje a da je dizel ipak jeftiniji od benzina razlika po osnovu goriva skace na bar 2.000 evra godisnje.

uz faktor da firma nije ni kupila auto vec ga rentira preko lizinga sto znaci da nije ulozila svoj kapital kao zarobljeni resurs, ispada da ce samo na razlici troskova goriva gotovo bsplatno moci da otplacuje upotrebu dizela u poredjenju troskova benzinca.

u krajnjem, dizel je daleko isplativiji sto se vise vozi a benzin kontra, ispaltiviji sto se manje vozi. (to ukljucuje i odnos troskova odrzavanja redovno vozio ne vozio na svakih 6 meseci).

iako kalkulacija nijeprecizna jasno pokazuje trend- pokazuje gdeje prednsot dizela.

ali....
    pojavljuje se "problem" u racunici- trece gorivo LPG koje totalno kvari balans u korist dizela.

na LPG u istim uslovima voznje firma ce za 3 godine upotrebe moci da kupi mozda cak i novi auto samo na bazi ustede na troskovima goriva.

odnosno za 3 (ili 4 godine nebitno) firma je zaradila jedan auto ekstra.

a nasi novinari (emisije i casopisi) su jos u dubokom snu i ne kapiraju da uopste postoji i alternativno trece gorivo kada porede troskove upotrebe novih auta.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

Vrlo lepo sve receno,slazem se sa vama u svemu recenom...
      @skyline samo malo opustenije....netreba navijati zvezda , partizan..nego realno sagledati.
      Ja gledam da pratim tokove koliko mi finansije i zdrav razum dozvoljavaju...
      bez problema cu da predjem da vozim na jabukovo sirce,ako se uverim da je to bolje,isplativije,i podjednako bezbedno.
      Da mi je neko rekao pre 7-8 god da cu da vozim na Gas ,umro bi od smeha...ali
      Gas je zadao definitivan udarac Diselu na trzistu polovnih automobila,samo jos najveci panicari i apsolutni nepoznavaoci autogasa i svega oko njega tripuju...
      A sta se desava sa NOVINARIMA I MEDIJIMA apsolutno mi nije jasno!!!
      toliko izbegavanje te teme,kao da je opasna sramotna....neznam
      Sto neko ne izracuna koliko moze da se ustedi(recimo GSP)kad se predje na gas?....Pa ljudi to su enormne cifre,ali zaista...+ekologija,da nepricamo.

E ALI,ostao je jos jedan mit oko Disela DA oni prelaze vise km do generalne....
      Mozda su poredili Golfa 1 sa Z101 pa su dosli do tog zakljucka.
      I ja sam verovao u taj mit,ali par razgovora sa ljudima koji imaju dizelase i sa onima koji imaju kvalitetne benzince(vece kubikaze),razuverio me je.

Posto ja nisam nikada imao Dizelasa......Kakva su iskustva TRAJNOST i NEKVARLJIVOST BENZIN vs DIESEL?
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Skyline GT-R
        CBC Senator XXL
        • 13.02.2005
        • 806
        • Chicago - My Kind Of Town

Samo cu jos jednom kratko da ponovim.Raprava je zato sto neko (neki) misle da ce diesel da 'ebe kevu benzincu.I to je ono sto ja ne dozvoljavam Sve drugo stoji...a pogotovo da je isplatljiviji kud i kamo od benzina.Em manje trosi em je jeftinije.Znaco sa svim drugim se slazem ali jedino ne na polju performansi.

Comment

• BOOST
          Founder - Admin od Začetka
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

Kad F2 poteraju na loz ulje vesham se
          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
          move your mind

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Originally posted by Djole
            U to ime odoh na pumpu da nalijem dobri stari BMB...
            Sta? Opet nema euro dizela.....
            Pa zao mi je gospodo, parkirajte svoje ljubimce i na najblizu stanicu GSPa...
            Ne mogu da odolim U to ime idem da sipam 52 litre za 1404 dinara pa nek ide život...
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• M-power
              Moderator
              • 10.01.2005
              • 10060
              • Bg; Banovo Brdo
              • CorsaC, astra H,

Dajte ljudi kakav dizel. Kao on je napredovao a benzinac nije. Ja sam imao iskustva sa oba. Sto kaze nenad u BMW 530D kod mene 330D se skoro necuje da je dizel a iz nutra nista tj cuje se kao benzinac od pre 20god. ali dal je neko imao priliku da sedne i u 330 ali benzinac. Razlika je ocigledna i ista kao davnih godina. Benzinac se bukvalno necuje kako radi, vibracije u kabini ne postoje i napredovao je samo tako. Ono sto se pre 15-tak god. kod benzinaca pricalo "cuj ne cuje se kako radi" danas se cuje. Granica se dosta pomerila.
              A evo u pouzdanosti TDi agregata iz prve ruke(komsa koji mi je cinijo da vozim i da se vozim u automobilima u kojima sam mislio da samo mogu da sanjam). Znaci automobili su kupljeni novi, odrzavanje extra, malo jaca noga na gasu.
              Prvi je Audi A3 TDI 90KS izdrzao bukvalno 60.000km do pune generalne.
              Drugi Audi A6 2.5 TDI izdrzao 100.000km do pune generalne.
              Naravucenije: Diesel je ipak za taxi drajv.
              To date there has never been a faster car built for the public road and,
              it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Originally posted by BOOST
                Kad F2 poteraju na loz ulje vesham se

Pu,pu,pu, pomeri se smesta Ili si mislio nekoj oko vrata, onda u redu

https.autogas.rs

Comment

• Black Knight
                  CBC Senator XXL
                  • 13.10.2004
                  • 2020
                  • Novi Beograd, kicblo

a ja se besim kada budu na kruznim trkama punili LPG! ili mozda na dragu!

brkate frogs and gradnmathets! koliko znam taj Gnoj 5 ide na benzin...a ne na LPG?!

i o cemu pricamo? kada ce da stave benzinske motore u jahte i sl? ha!

e da, i kada poteraju tenkove na LPG zovite!!!

koji GSP na gas?! pa sta mislite kako bi se popeo na Julino Brdo?! da ga ja zakazim pa da mu pomognem?

isto kao sto ne moze da se poresi jedan mlazni motor i benzinski tako ne moze ni dizel i benzin!

e da ne dodje do zabune...NHF! samo malo mi je krivo kako poredite jedne i druge...znam da necemo (niko od nas) videti rasplet dogadjaja banzin VS dizel... ali znam da nije u ni jednom buducnost....

vodonik je buducnost!!!
                  Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• Black Knight
                    CBC Senator XXL
                    • 13.10.2004
                    • 2020
                    • Novi Beograd, kicblo

http://www.tiscali.co.uk/motoring/diese ... ondeo.html

Fastest Diesel-Engined Car.

The prototype 3-litre Mercedes C111/3 attained 203.3 mph in tests on the Nardo Circuit Southern Italy,
                    on 5-15th oct 1978 the car maintained an average speed of 195.4 mph over a 12 hour period, covering a record distance of 2344 miles.

komentare tipa: prototip i sl... ne prihvatam...zato sto i CDTI je bio prototip jednom...

Longest Fuel Range.

The Greatest ever travelled by a vehicle on the contents of a standard fuel tank ( 17 1/2 GALLONS ) is 1,338 miles by an Audi 100 TDi The car was driven between John O'Groats to Lands End and back again between 26th and 28th July 1992.

Comment

• BOOST
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

Ajde , neces celog zivota da se grejes na naftu , ljudi se vec odavno kvarcaju na gas .. a niko na benzin

GSP na GAS postoji ali nee kod nas, mi smo bahata i rasipnicka nacija. Dok ima ko da placa nema izmena.
                      move your mind

Comment

• Black Knight
                        CBC Senator XXL
                        • 13.10.2004
                        • 2020
                        • Novi Beograd, kicblo

GSP postoji sigurno...ali ne u zemljama koje su siromasne kao nasa...vec u turistickim gradovima gde u jednom autobusu ima 10 ljudi jer se svi oni koji idu na posao voze kolima ili metroom!
                        U nasem autobusu ima 80% vise putnika nego sto je dozvoljeno!

Ne, naravno nebi zeleo da budem pristrasan vec nije u redu porediti aerodinamiku formule i kamp-prikolice ili poljskog WC-a

Comment

• BOOST
                          • 29.09.2004
                          • 8726
                          • Gislaved//Sweden
                          • SAAB 9000 AERO R; SA

Mislish da su nemachki WCi bolji

Pishanje 1?
                          move your mind

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Originally posted by Black Knight
                            a ja se besim kada budu na kruznim trkama punili LPG! ili mozda na dragu!

<<<<<<<<<
                            Šinko, izazvan sam na repliku pa imam pravo na odgovor
                            Benzin VS dizel bole me uvo. ALI daj koju paricu ne budi stipsa pa će ti neke bate pokazati kako to može da ide na gas da se sve puši Mislim ono kad nije bitno kolko troši a na trke jelte nije bitno. Malo ih keca rezervoar ali dalo bi se to rešiti Tako da nikad ne reci nikad
                            <<<<<<<<<<

e da, i kada poteraju tenkove na LPG zovite!!!

<<<<<<<<
                            E da, vrlo bi se iznenadio, Tenak je jedna čudna životinjka, ide na svako gorivo...
                            <<<<<<<<

koji GSP na gas?! pa sta mislite kako bi se popeo na Julino Brdo?! da ga ja zakazim pa da mu pomognem?

<<<<<<<<
                            Ajde brate Ranko pa je se upljuvao pokazujući kako svet voza te BUSe na gas a ti ne čitaš, u Beču to gonjaju jedno 35 godina pa do danas, susedna nam Rumelija isto tako, cccc....
                            <<<<<<<<<<

e da ne dodje do zabune...NHF! samo malo mi je krivo kako poredite jedne i druge...znam da necemo (niko od nas) videti rasplet dogadjaja banzin VS dizel... ali znam da nije u ni jednom buducnost....

<<<<<<<<<
                            E ti si mlad, ne sećaš se prvog naftnog šoka, par nepar situacije, bonova, tačkica, ne kod nas i u dobrom delu sveta. Znaš kako je skočila alternativa, samo tako, nego se onda naftni lobi usrao pa je popustio kočnicu a sad cede na kašikicu
                            <<<<<<<<<<<<<<<

vodonik je buducnost!!!

<<<<<<<<
                            E ovo je jedna matora drtina što je češkala jajca pred auditorijumom na skupu o gasu rekla, dodao je da ima samo jedan mali problem, za sad je skupo dobijanje, ali to će se reši za jedno dvaestak godina. Dodao je da je njegova prednost što nema detonacije kao kod LPG ili CNG , a neki je profesor e breee...

Budućnost je u fuziji....
                            <<<<<<<<<<<<<

https.autogas.rs

Comment

• CLD
                              CBC Senator XXL
                              • 08.02.2005
                              • 1225
                              • Belgija - ranije Luna-Chico

Cekaj, pa formula se ne vozi sa dizel motorima.Ubedjivao me ciga koji radi samnom da se formula vozi sa dizel motorima. Moracu da mu kazem da procita ovu stranu.Kaze i da je njegov A4 brzi od mog prethodnog auta 206. A4 je 1.9 tdi sa 90 konja, a 206 je 2.0 sa 136 konja. EEEEEEeee pa nemas ti pojma dizel ti je zakon za benzinca. Tako meni kaze Robert koji misli da se njegovo ime u Belgiji izgovara Robeer. Ni to nisam uspeo da mu objasnim da je njegovo ime svuda isto.

Comment

• Black Knight
                                CBC Senator XXL
                                • 13.10.2004
                                • 2020
                                • Novi Beograd, kicblo

Dora ko je tebe zvao?!

neka...ipak stariji si...ne bi da sad ja tu nesto pametujem...

ne mogu da stignem sve!!!!

Comment

Working...
                                X